Skocz do zawartości

Warhammer 40K: Rogue Trader

Bigby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po obu częściach Pathfindera Owlcat zabiera się za cRPG w uniwersum Warhammera. :)

Cytat

The Warhammer 40,000 franchise is finally getting its own CRPG. Warhammer 40,000: Rogue Trader, announced Wednesday during the Warhammer Skulls streaming event, is the first 40K-themed isometric role-playing game designed exclusively for PC. Best of all, it’s being made by the experienced developers at Owlcat Studio, the same team behind the well-regarded Pathfinder: Kingmaker and Pathfinder: Wrath of the Righteous CRPGs. An early access version is expected soon, and pre-orders begin Wednesday.

In the lore of 40K, a Rogue Trader is an explorer officially sanctioned to carry out their duties by the God Emperor of Mankind. As exploration generally occurs well outside of the range of Imperial space, Rogue Traders have absolute authority over their own operations. Some become rich after establishing lucrative trade agreements with unknown civilizations, while others instead choose to put those unknown civilizations to the sword. From Wednesday’s news release:

Thanks to their Warrant of Trade — the Rogue Trader is endowed with privileges and power beyond imagination as well as the task of expanding the borders of the Imperium. At their disposal is a gargantuan voidship of immense strength and innumerable personnel ready to follow any undertakings of the leader. Show your subjects mercy or disdain, stay faithful to the Emperor or consort with enemies of Mankind — every decision and every act of the Rogue Trader sends ripples throughout entire star systems, changing the in-game world and those who inhabit it.

Warhammer 40,000: Rogue Trader will take place in the Koronus Expanse, a region of space on the northwestern fringe of the Imperium. The player’s party can include “a mighty Space Marine, a mercurial Aeldari Ranger, or even a courageous Sister of Battle armed with bolder and ardent prayers.”

Rogue Trader does not yet have a release date. Owlcat Studio said in its press release that fans who pre-order a Founders Pack will be given access to both the early alpha and the beta release of the game.

Opublikowano
14 godzin temu, blantman napisał:

Zapominasz o @estel

Tak, ja już dodałem do wishlisty. IMO sam pomysł połączenia cRPG i WH40k jest świetny i aż dziwne, że do tej pory nie było takiej gry.

Mam trochę obawy skoro Owlcat to robi bo Pathfindera WotR nie oceniam bardzo wysoko, ale to głównie przez zagmatwany system i zarządzanie ekwipunkiem.

Nie jestem zaznajomiony z papierowym RPGiem, ale czytałem że zasady gry nie są zbyt jasno wytłumaczone - kolejna obawa że Owlcat będzie się starało przenieść system 1:1 zamiast go uprościć na potrzeby gry.

Znalazłem też na wiki, że

In Rogue Trader, players take the role of a Rogue Trader and their crew as they operate outside the stellar and legal boundaries of the Imperium of Man (Imperium). The book provides, among other things, rules for interplanetary commerce and spaceship operation, travel, combat, and customization.

także podejrzewam, że będzie jakiś element zarządzania bazą/statkiem/kontaktu z imperium/brakujących surowców, podobnie jak zarządzanie krucjatą jak w WotR, który był jednym z słabszych elementów tamtej gry.

Podsumowując - bardzo chłodny optymizm. Mam nadzieję, że wyciągnęli lekcje i dostaniemy fajną grę, ale patrząc na ich dotychczasowy dorobek spodziewam się zabugowanego, zagmatwanego RPGa z archaicznym interfejsem i niedorobionym aspektem "zarządzania bazą" wrzuconym na siłę.

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Ktoś na forumku ograł to cudo?

Miała miejsce premiera DLC (a w miedzyczasie setki patchy naprawiające problemy tej złożonej produkcji), na krytykach 88 ocenki, zintegrowane 15h z główną fabułą, ja już podstawkę mam, pewnie przytulę też DLC i będzie ogrywane. Od Baldura 3, nie grałem w żadne cRPG, więc mam mocne hype :):). 

Opublikowano

Grałem w okolicach premiery i do tego na konsoli, więc nie idealnie, ale już wtedy było warto. Świetny klimat, naprawdę solidny gameplay i fajny crpg w klasycznym stylu ze ścianami tekstu i masą dialogów. Bugów trochę było, ale pewnie patche poprawiły sytuację. Pewnie jak wyjdzie complete z dlc wszystkimi ogram jeszcze raz na pc.

• Plusik 1
Opublikowano

O tak, zacząłem kilka miesięcy temu. Mam dziwną relację z tą grą, bo mi się niesamowicie podoba, a jednocześnie co chwilę ją odkładam na kilka tygodni i gram w inne gry. Jakoś ciężko mi do niej wracać, chyba mnie troszkę przytłacza. Jak już zacznę, to wciąga jak bagno. Bez hiperboli powiem, że jest to topka cRPG dla mnie i od wielu, wielu, wielu lat nie grałem w tak świetnie napisane i tak reaktywne RPG. Nie grałem w BG3, jestem dziwny, bo nie lubię gier Lariana (nie chce mi się elaboratu pisać teraz na temat Divinity) i boję się otworzyć te drzwi ;) Tak że do Baldura nie porównuję, ale do wszystkiego innego już tak.

Rogue Trader jest fantastyczny. KLIMAT wylewa się z ekranu, dialogi i narracja są fenomenalne a wybory gracza mają znaczenie. Do tego dochodzi całkiem fajny turowy system walki z różnymi skillami, synergią między nimi oraz bardzo satysfakcjonującymi animacjami. Uwielbiam palić heretyków flamerem, rozwalać im czaszki celnym strzałem z boltera i rozczłonkowywać ciała chainswordem. Do tego dochodzą moce psioniczne (nie wiem jak to się fachowo nazywa w nomenklaturze WH40k) mające przeróżne efekty i powodujące jednocześnie zacieranie się granicy między światem rzeczywistym i wymiarem, w którym rezydują bogowie Chaosu -- to widać i w statystykach i w grafice. Fajnie zaczyna się obraz zniekształcać, im większe Veil degradation, tym ciekawsze efekty się pojawiają, słychać jakieś dziwne dźwięki, widać widmowe postaci, itd. Całkiem ładnie to zrobili w takiej izometrycznej gierce. Oczywiście jak się rozerwie zasłona, to można niechcący przywołać jakiegoś demona. Risk & reward. Większość graczy nie lubi Idiry, czyli niesankcjonowanego psykera ("czarodzieja") z lekko heretyckim charakterem, która to postać towarzyszy nam właściwie od początku gry. Gracze się wkurzają, że zawsze w najmniej odpowiednim momencie przez nią się dzieją rzeczy, które powodują, że walka jest jeszcze trudniejsza i giną członkowie drużyny :D Ja Idirę polubiłem od razu, mam ją w drużynie przez 100% czasu i nauczyłem się polegać na jej przeczuciach (zdarzyło się, że mnie ostrzegła kilka razy tuż przed atakiem wrogów). Podoba mi się jej niepokorny charakter, ale to też dlatego, że sam gram byłym przestępcą, który niekoniecznie stosuje się do przykazów Adeptus Ministorum. Wiadomo, liczy się profit i zawsze można się dogadać, nawet z xenosami. Co jednakże powoduje ból dupy u innych członków drużyny, oh well.

Oprócz walki drużynowej na ziemi, mamy też walkę w kosmosie, która stanowi miły dodatek do głównego systemu. Statki też mają swój ekwipunek, członków drużyny można obsadzać na różnych stanowiskach, co daje nam umiejętności, które można wykorzystać podczas starcia.

Nie wiem co napisać jeszcze, na razie przelewam jakieś luźne myśli. Tej grze się oberwało, bo odpowiada za nie Owlcat, czyli ruska cypryjska ;) firma, co po roku 2022 jest wielce niepożądane. Jednocześnie ta gra sprawiła, że Owlcat wpadł u mnie do przegródki studiów, które robią najlepsze erpegi i przejęły schedę po dawnym BioWare czy Obsidianie. Jakoś sobie to uargumentowałem, żeby jednak kupić tę grę, ale z nikim właściwie o niej nie rozmawiam, bo temat budził żywiołowe reakcje u niektórych interlokutorów.

Nie wiem kiedy skończę tę grę, bo jest ogromną kobyłą, a ja ciągle robię przerwy, ale i tak mogę powiedzieć, że to FANTASTYCZNA produkcja. Na liczniku mam chyba 70+ godzin, jestem w... drugim rozdziale :P

Jakby ktoś miał jakieś pytania, to śmiało.

• Plusik 1
  • Lubię! 2
Opublikowano

Prolog ograłem dzisiaj i z rozpędu wpadł cały, kilkugodzinny :D, zwyżka formy względem Pathfindera (recki podstawki tego nie oddały, ale pewnie przez technikalia). Obecnie widzę tutaj dopracowane cudeńko, będzie grane tej zimy @DarkStar

• Lubię! 1
Opublikowano (edytowane)

@KrYcHu_89 kupiłeś Season Pass? Jak dopiero zaczynasz grę, to chyba najlepiej byłoby z DLC. Ja zacząłem dopiero jak DLC było zapowiedziane i jeszcze straszyli, że w grach Owlcat to zawsze wszystko jest zepsute na premierę i że lepiej odczekać na patche. Teraz mi jest przykro, że nie mam Season Passa, mam nastukane kilkadziesiąt godzin gry, jestem w drugim rozdziale i mam całą drużynę już na drugim drzewku rozwoju :( Void Shadows (pierwsze DLC) jest wplecione w wątek główny i rozgrywa się na przestrzeni całej gry oraz rozpoczyna się dość wcześnie. Dla mnie trochę już nie ma sensu, ale jakbym dzisiaj zaczynał grę od zera, to brałbym od razu z Season Passem. Na Steamie bardzo dobre oceny, ludzie piszą, że jest "excellent" i ktoś nawet twierdzi, że nie miał ani jednego buga. Prawdopodobnie nigdy nie zagram, bo o ile grając chodzi mi po głowie, że "tak, to jest gra, w której widzę się grającego drugi i nawet trzeci raz" (Iconoclast, Dogmatic, Heretic, obecnie to jestem w sumie neutralny i lawiruję pomiędzy różnymi wyborami, bo mój RT jest oportunistą), to w praktyce nigdy nie gram ponownie w żadne gry, a to jeszcze kobyła na setki godzin.

EDIT: chociaż tak sobie czytam ten wątek (między innymi) i widzę, że drugie DLC opóźnione i też będzie prawdopodobnie wbudowane w wątek główny, a jeszcze możliwe są jakieś inne DLC, więc i tak bym wszystkiego teraz nie dostał. Muszę się z tym pogodzić, może jednak kiedyś zrobię drugie przejście ultra-faszystą ;)

Edytowane przez DarkStar
Opublikowano
21 minut temu, DarkStar napisał(a):

@KrYcHu_89 kupiłeś Season Pass? Jak dopiero zaczynasz grę, to chyba najlepiej byłoby z DLC. Ja zacząłem dopiero jak DLC było zapowiedziane i jeszcze straszyli, że w grach Owlcat to zawsze wszystko jest zepsute na premierę i że lepiej odczekać na patche. Teraz mi jest przykro, że nie mam Season Passa, mam nastukane kilkadziesiąt godzin gry, jestem w drugim rozdziale i mam całą drużynę już na drugim drzewku rozwoju :( Void Shadows (pierwsze DLC) jest wplecione w wątek główny i rozgrywa się na przestrzeni całej gry oraz rozpoczyna się dość wcześnie. Dla mnie trochę już nie ma sensu, ale jakbym dzisiaj zaczynał grę od zera, to brałbym od razu z Season Passem. Na Steamie bardzo dobre oceny, ludzie piszą, że jest "excellent" i ktoś nawet twierdzi, że nie miał ani jednego buga. Prawdopodobnie nigdy nie zagram, bo o ile grając chodzi mi po głowie, że "tak, to jest gra, w której widzę się grającego drugi i nawet trzeci raz" (Iconoclast, Dogmatic, Heretic, obecnie to jestem w sumie neutralny i lawiruję pomiędzy różnymi wyborami, bo mój RT jest oportunistą), to w praktyce nigdy nie gram ponownie w żadne gry, a to jeszcze kobyła na setki godzin.

EDIT: chociaż tak sobie czytam ten wątek (między innymi) i widzę, że drugie DLC opóźnione i też będzie prawdopodobnie wbudowane w wątek główny, a jeszcze możliwe są jakieś inne DLC, więc i tak bym wszystkiego teraz nie dostał. Muszę się z tym pogodzić, może jednak kiedyś zrobię drugie przejście ultra-faszystą ;)

Tak, zacząłem z 1 dużym DLC. 

No to jest właśnie plus i minus tych wbudowanych w story DLC :/. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
10 minut temu, Adeptus napisał(a):

Lubię Wh40k, podobały mi się Pathfindery, więc zdecydowanie ta gra jest na mojej liście.

Gra jest przedobra, niestety mam mało jeszcze przegrane, ale spokojnie może stawać w szranki z Wasteland 3 i ostatnim Pathfinderem. 

• Plusik 1