Skocz do zawartości

Warhammer 40K: Rogue Trader

Bigby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 24.11.2024 o 16:01, Sedrak napisał(a):

Ja właśnie nie wiem czy kupować teraz jak będzie promka czy czekać na DLC w 2025 i wtedy już pełen komplet kupić 

Rozwiń  

Jak nie masz ciśnienia na granie zimą (co w RT pasuje idealnie akurat, bo to srogi RPG na dziesiątki godzin i zima wiadomo sprzyja) to poczekaj. Nie wiem, czy drugie DLC też będzie tak zespolone z początkiem gry, ale na pewno znowu coś doda, więc można jeszcze czekać te kilka następnych miesięcy. Znając Owlcat to jednak dalej nie będzie koniec updejtów. Oni budują te swoje gry kilka lat, ja dlatego już nie czekałem dłużej niż 12 miesięcy, bo wtedy ich gry są już grywalne i popaczowane z 1dnym DLC. 

• Dzięki 1
Opublikowano
  W dniu 25.11.2024 o 11:59, KrYcHu_89 napisał(a):

Jak nie masz ciśnienia na granie zimą (co w RT pasuje idealnie akurat, bo to srogi RPG na dziesiątki godzin i zima wiadomo sprzyja) to poczekaj. Nie wiem, czy drugie DLC też będzie tak zespolone z początkiem gry, ale na pewno znowu coś doda, więc można jeszcze czekać te kilka następnych miesięcy. Znając Owlcat to jednak dalej nie będzie koniec updejtów. Oni budują te swoje gry kilka lat, ja dlatego już nie czekałem dłużej niż 12 miesięcy, bo wtedy ich gry są już grywalne i popaczowane z 1dnym DLC. 

Rozwiń  

Do Pathfindera teraz wypuszczają ostatni dodatkowy kontent! Kurczę korci mnie strasznie, a uwielbiam W40k. No nic wejdzie promka to kupie, bo jednak masz rację, mogę tak to odkładać w nieskończoność.

• Plusik 1
Opublikowano

Gra jest przekozacka, ciągle nowe mechaniki wpadają w akcie 2, każdy quest jest co najmniej dobry, ten z opuszczonym stakiem jakiś sidequest nic nie znaczący rulez, jakaś planeta, eksploracja kosmosu lepsza niż w Starfieldzie, skanowanie planet po surowce, wszystko obecne, do tej pory najlepsze 20h cRPGowe tego roku :). Nie spodziewałem się, że to będzie aż tak dobre <3. 

image.thumb.jpeg.99ede91312031cb18c65d9a2a65aebc6.jpeg

• Plusik 3
Opublikowano

Ehh szkoda, że muszę tutaj pisać sam ze sobą, bo gra jest obecnie prawie na poziomie Baldura 3.

Ogrywam naprzemiennie ze Stalkerem i nie mogę się nadziwić, jakie to jest dobre cRPG, poziom dopracowania jest wręcz elitarny po tym roku od wydania, a obecnie po  przeszło 30h mocno się wkręciłem w walki statków w kosmosie, dla mnie to nowość, nie kojarzę takich walk kosmicznych w turach w żadnej grze, doskonały pomysł, aczkolwiek długo zajmuje nauczenie się tego ruchu okrężnego statku, jak już się wkręciłem w tą mechanikę to jest poezja. 

Zdecydowanie dużo dużo lepsze to niż ten system z Herosów i zarządzanie czasem z Pathfinderów.

Właśnie co do zarządzania czasem, w Rogue Trader go nie ma, czas przesuwa nam tylko postęp w fabule i questach pobocznych, nie ma tutaj tej mechaniki z Pathfinderów, gdzie mogliśmy przegrać, bo ktoś nam przejął jakiś zamek, postawili na organiczną eksplorację. 

Na uwagę zasługuje też to, że loadingi zostały znacznie poprawione względem innych gier Owlcat, nie ma już czekania po kilkanaście sekund przy każdej nowej planszy. 

• Plusik 3
Opublikowano (edytowane)

Ja doszedłem do wniosku, że w to nie gram, bo mi się za bardzo nie podoba granie w RT padem. Zrobili co mogli, sterowanie jest ok, ale to taki typ gry gdzie mnie to męczy. Jak kiedyś włączyłem na chwilę na PC z myszkiem, to było zupełnie inne doświadczenie, nawet UI jest inne.

Dlatego kupiłem sobie tzw lapdesk, żeby wygodnie się rozłożyć w fotelu i grać w tę superprodukcję na TV z myszką i klawiaturą. :) Mam nadzieję wkrótce wrócić.

Tymczasem nominuję ją do tytułu Gry Roku w plebiscycie na Steamie.

IMG_20241130_124020_811.thumb.jpg.704480d8625699f87537e4b2fe578860.jpg

Edytowane przez DarkStar
  • Plusik 1
Opublikowano

Ależ to nowe DLC jest wplecione w fabułę, Kibellah to najlepsza postać. Btw @DarkStar jak się zaczyna grę bez DLC to na starym savie nie masz opcji już jego rozpoczęcia, czy to jakoś ogarnęli? 

2gi akt rzeczywiście jest ogromny 32h i końca nie widać. Eksploracja, eksploracja, eksploracja. 

Opublikowano
  W dniu 5.12.2024 o 12:07, KrYcHu_89 napisał(a):

Btw @DarkStar jak się zaczyna grę bez DLC to na starym savie nie masz opcji już jego rozpoczęcia, czy to jakoś ogarnęli? 

Rozwiń  

Z tego co czytałem chyba się da. Normalnie to się rozpoczyna już w pierwszym akcie, ale zrobili to jakoś tak, że jak się załaduje DLC na późniejszym etapie, to dana postać do nas podchodzi na statku. Przy czym traci się całą otoczkę fabularną, która normalnie by miała miejsce wcześniej, gdyby grać prawilnie. To są informacje z neta, nie moje. Ja odpuściłem DLC, bo nie będę zaczynał gry od nowa i to opisane rozwiązanie też mi nie do końca pasuje. Zresztą gra jest ogromna i bez tego. W Void Shadows dochodzą nowe archetypy i nowe skille, sam pomysł mnie przytłacza. :)

Opublikowano
  W dniu 5.12.2024 o 12:17, DarkStar napisał(a):

Z tego co czytałem chyba się da. Normalnie to się rozpoczyna już w pierwszym akcie, ale zrobili to jakoś tak, że jak się załaduje DLC na późniejszym etapie, to dana postać do nas podchodzi na statku. Przy czym traci się całą otoczkę fabularną, która normalnie by miała miejsce wcześniej, gdyby grać prawilnie. To są informacje z neta, nie moje. Ja odpuściłem DLC, bo nie będę zaczynał gry od nowa i to opisane rozwiązanie też mi nie do końca pasuje. Zresztą gra jest ogromna i bez tego. W Void Shadows dochodzą nowe archetypy i nowe skille, sam pomysł mnie przytłacza. :)

Rozwiń  

NO gra jest przytłaczająca i przytłaczająco epicka. W sumie to chyba najbardziej epicka gra tego typu, rozmach jest po prostu skurwysyński xD. 2D Starfield Fallout z dobrym writingiem, turami i Warhammerem, jak to nie stało się wielkim hitem to nie wiem. Rosja chyba przeszkodziła. 

Owszem w swojej niszy to hit, ale jednak zasługuje moim zdaniem na dużo więcej. 

Opublikowano
  W dniu 5.12.2024 o 12:19, KrYcHu_89 napisał(a):

Rosja chyba przeszkodziła.

Rozwiń  

Chyba właśnie o to chodzi. Ta gra oberwała "sankcjami" w postaci niebrania jej do recenzji i nie rozmawiania o niej. Na innym forum była gównoburza o to i prawie wyzwiska leciały kto gra w ruskie gry (tak samo było przy premierze Atomic Heart i nie tylko). Mój jeden kolega się triggeruje za każdym razem jak napiszę na czacie, że gram w RT. Ostatnio się striggerował jak wrzuciłem screenshota, że zagłosowałem na nią jako GOTY 2024 na Steamie. Znowu wklejał linki z Twittera od jakichś internetowych śledczych o tym jak Owlcat jeszcze na jesieni 2022 szukał aktorów do mocapa W MOSKWIE.

Opublikowano

sprobowalem, ale po ok 10h pas.

gra chyba dla fanow WH bo liczba hasel, pojec i ogolnie jezyk tej gry dla kogos kto tego nie kuma to meczarnia. gadasz z typem 10 minut i w miedzyczasie 100 nazw wlasnych.

walka spoko. questy takie sobie, no nic tu nie wciaga. dodatkowo po godzinie gry nagle stajesz sie prawie najwazniejsza osoba we wszechswiecie, ciezko tu o rolplej.

moze wroce kiedys, ale taki WOTR mnie wkrecil sto razy bardziej.

• Smutny 1
Opublikowano

Co do terminów to w tekście są one aktywne i po najechaniu na nie kursorem dostaje się definicję. Dla mnie to super rozwiązanie, bo o ile grałem sporo w papierowe WFRP, to z 40k właściwie nic nie wiedziałem, poza tym, że są tam Space Marines i jakieś "ksenomorfy". Gra ładnie wszystko tłumaczy, więc szybko zacząłem nadrabiać lore.

Co do reszty to się nie zgadzam, ale to subiektywna opinia. Czytałem wywiad z deweloperami, w którym opowiadali o tym jak podeszli do tematu grania tak potężną personą (między innymi dlatego tak dziwnie na pierwszy rzut oka wygląda handel, bo RT nie będzie kupował jednej strzelby za gotówkę, stąd walutą są wpływy). Mi tam się podoba wszystko, mam swoje power fantasy :D Mogę zniszczyć całą planetę atakiem nuklearnym z orbity (i ujdzie mi to płazem), dokonać na miejscu egzekucji dowódcy pałacowej straży po tym jak miałem dość kolejnego zaniedbania obowiązków, mogę zdecydować o losach heretyków, lokalnej ludności i właściwie o wszystkim innym. Większość gier to taka droga od zera do bohatera, a tutaj dostałem na starcie postać o niemal boskiej władzy i nawet nie muszę być bohaterem :diablo:

• Plusik 2
Opublikowano

No dobra dobra, zarwalem nocke i wkrecam sie coraz bardziej.

wciaz przy dluzszych dialogach potrafie stracic skupienie, ale no walka i design mnie mocno trzymaja.

• Haha 1
Opublikowano
  W dniu 9.12.2024 o 22:47, DarkStar napisał(a):

Co do terminów to w tekście są one aktywne i po najechaniu na nie kursorem dostaje się definicję. Dla mnie to super rozwiązanie, bo o ile grałem sporo w papierowe WFRP, to z 40k właściwie nic nie wiedziałem, poza tym, że są tam Space Marines i jakieś "ksenomorfy". Gra ładnie wszystko tłumaczy, więc szybko zacząłem nadrabiać lore.

Co do reszty to się nie zgadzam, ale to subiektywna opinia. Czytałem wywiad z deweloperami, w którym opowiadali o tym jak podeszli do tematu grania tak potężną personą (między innymi dlatego tak dziwnie na pierwszy rzut oka wygląda handel, bo RT nie będzie kupował jednej strzelby za gotówkę, stąd walutą są wpływy). Mi tam się podoba wszystko, mam swoje power fantasy :D Mogę zniszczyć całą planetę atakiem nuklearnym z orbity (i ujdzie mi to płazem), dokonać na miejscu egzekucji dowódcy pałacowej straży po tym jak miałem dość kolejnego zaniedbania obowiązków, mogę zdecydować o losach heretyków, lokalnej ludności i właściwie o wszystkim innym. Większość gier to taka droga od zera do bohatera, a tutaj dostałem na starcie postać o niemal boskiej władzy i nawet nie muszę być bohaterem :diablo:

Rozwiń  

No gra taka, że jak się w ogóle nie zna Warhammera, w a sumie ja taką osobą do tej pory byłem to chce się poznać. Czytać dialogi (które są dosyć trudne, ale nazwy często pięknie tłumaczone i po kilkunastu godzinach już wiesz co i jak). Itemazacja też jest zrobiona dobrze, bo nie ma typowych tierów itemów tylko każdy ma jakiś cel. 

Oczywiście po tych 45h, bo teraz jestem kończę ch2 rzeczywiście jest lekkie przeciągnięcie, teoretycznie nie musi go być, ale jak chce się wyczyścić dzienniczek, no to każda planeta wymaga odwiedzenia itp. 

To gra nie na tydzień, czy trzy, ale można grać miesiącami. 

Writing to nie jest najwyższy poziom branży, ale jest ok, za to stopień rozbudowania i ogrom możliwości to chyba jest już najwyższy poziom, a raczej na pewno jest. 

W dniu 10.12.2024 o 04:15, Ölschmitz napisał(a):

No dobra dobra, zarwalem nocke i wkrecam sie coraz bardziej.

wciaz przy dluzszych dialogach potrafie stracic skupienie, ale no walka i design mnie mocno trzymaja.

Rozwiń  

Warto dawkować ten tytuł, walki są super, dosyć długie, potem dojdzie Ci zupełnie nowa mechanika itp. 

Opublikowano
  W dniu 10.12.2024 o 07:55, DarkStar napisał(a):

image.png.f68d3b922130d17ab78d9a521dc43364.png

Może chodzi o to, że ja tak wolno czytam..? W grze dopiero na Janusza dotarłem ;) (pierwsza planeta, którą wybrałem).

Rozwiń  

Grasz pewnie na hardzie też to i walki dłuższe, a jaki masz lvl ekipy? Ja 31 jakoś. 

Opublikowano

Ja prócz W40:Martyr nie miałem nigdy do czynienia z żadną grą w tym świecie, ale przesluchalem dobre kilkadziesiąt godzin filmów na YT o lore. Jedno z lepszych jakie znam.

Opublikowano

Dobra paczka wpadła na Humble Bundle - Rogue Trader + 8 klasyków(m.in. Pathfinder + dlc, Baldury 1 i 2, Planescape:Torment, Neverwinter Nights) za około 130 zł wszystko to trzeba brać.

https://www.humblebundle.com/games/beamdog-owlcat-rpg-masters-encore?hmb_source=humble_home&hmb_medium=product_tile&hmb_campaign=mosaic_section_4_layout_index_2_layout_type_threes_tile_index_3_c_beamdogowlcatrpgmastersencore_bundle

• Lubię! 1
Opublikowano
  W dniu 10.12.2024 o 12:58, Gregorius napisał(a):

Dobra paczka wpadła na Humble Bundle - Rogue Trader + 8 klasyków(m.in. Pathfinder + dlc, Baldury 1 i 2, Planescape:Torment, Neverwinter Nights) za około 130 zł wszystko to trzeba brać.

https://www.humblebundle.com/games/beamdog-owlcat-rpg-masters-encore?hmb_source=humble_home&hmb_medium=product_tile&hmb_campaign=mosaic_section_4_layout_index_2_layout_type_threes_tile_index_3_c_beamdogowlcatrpgmastersencore_bundle

Rozwiń  

Ojej piękna ekipa <3. 

W dniu 10.12.2024 o 11:58, DarkStar napisał(a):

Nowy paczyk na wszystkie platformy

https://roguetrader.owlcat.games/news/en/45

Dodali nawet 4K na PS5 Pro ;)

Rozwiń  

Trochę się boje włączać teraz grę, tyle zmian :D. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

63h i dobiłem do 4rtego aktu. Akt 3ci REWELACJA, zupełna zmiana klimatu, jeszcze bardziej mroczny i do tego liniowy. Z tego co wiem aktów jest 5, więc jeszcze sporo grania, kapitalny RPG, @DarkStar grasz jeszcze, czy przerwa? 

Raczej już na stałe wywaliłem z drużyny Idirę, wpadła Jae, nie dość, że silniejsza, to jeszcze nie działa tak na nerwy :). 

image.thumb.png.6be168e5b51c1d7499d89541afd60942.png