Opublikowano sobota o 13:502 dni Zagrałem w DA veilguard. Mam na koncie zaliczone poprzednie części. Dobrze się przy nich bawiłem, więc siłą rzeczy czekałem na kolejną. Potem była afera etc itd. nie będę się powtarzał. Generalnie skreślilem grę z wishlisty, po opiniach. Czułem w butach, że gierka szybko wyląduje w abonamencie ( też chyba o tym tu pisałem) i tak się stało. Mam przegrane na razie jakieś 25h, skończony 8 rozdział z 12, więc bliżej końca niż dalej. Na tym etapie raczej nie powinno mnie już nic zaskoczyć, więc można opisać wrażenia. Gierke skończę, ale już teraz wiem, że nie będę maksowal jej. Ale do rzeczy i po kolei.Grafika i dźwięki. Mi odpowiada. W sensie nie kłuje mnie w oczy i uszy, animacje i kolory są ładne. Tekstury, twarze postaci są ładnie zrobione. Efekty czarów wg mnie na takim poziomie jak we wcześniejszych częściach. Daleko tu do fajerwerków jak np ff16. Ale jest w porządku. Zaznaczam że nie licze klatek na sekundę, dropów i innych dupereli. Patrzę na estetykę wykonania. Muzyka jak w grach fantasy. Wiec spoko.Gameplay. Jak recenzenci pisali o powrocie bioware do formy, to dla mnie oni zrobili krok w tył względem takiego da inkwizycja. BioWare cofnął się do...da2. Male korytarzowe mapy, dosłownie jak tam. Biegając w grze miałem wrażenie że gram w ładniejszą wersję da2. Fabuła nie jest taka tragiczna. Bogowie uwolnieni, szykują armageddon. Standard. Rozmowy z postaciami, sztampa, poziom poprzednich części. Ani lepiej, ani gorzej. Jak poprzednio mamy fajne, poważne postaci oraz głupiutkie, które mimo powagi sytuacji, hihocza i żartują itd. trochę to słabe.W ogóle do tej gry trzeba podejść jak do gry przygodowej akcji. To żaden dla mnie rpg. Drzewka rozwoju postaci tylko z pozoru wyglądają na rozbudowane. Tak naprawdę to poszczególne węzły na siatce, to buffy pasywne. Postać w walce używa trzech skilli plus ulta. Masakra. Spamuje się głównie lekkim i mocnym atakiem, bo wypale z jednego skilla, spadnie mana i czekam na uzupełnienie. Dramat. Biegamy, uskoki itd. nawet drużynę zmniejszyli o jedną postać względem poprzednich części. Równie dobrze Rook mógłby biegać sam. Dlatego to jest najbliżej przygodowej gry akcji. Tu za bardzo nie ma taktycznego myślenia. System lootu, to już w ogóle nie istnieje. Sztylet +1, +2, zero lore. Masakra. Mogliby już zostawić jedne, główne bronie i gracz dokładał by tylko runy, zaklęcia. Wiedźmina 1 praktycznie całego przeszedłem z jednym mieczem i bylo świetnie i immersyjnie. Kolejny krok wstecz bioware.Kolejny temat homoseksualizm i lpg. W każdej grze bioware jest wątek homoseksualizmu. Chcesz w to iść, proszę bardzo. Do tej pory nie było to nachalne. Ot wybór wątku miłosnego. Tutaj już jest inaczej. Począwszy od werbunku zaburzonej umysłowo qunari po odbiór przedstawionych postaci. Gry nie skończyłem, więc tylko zakładam że pewnie tak by było, ale gdyby skupić się tylko na fabule i gdyby nie gadać z Tash, to pewnie bym pominął jej problem. Ale przecież gracz rpg nie gra tylko wątku głównego. Dodatkowo KAŻDA postać męska heteroseksualna jest przedstawiona, albo jako złol, albo jak słaby nerd ( nie obrażając nerdów). Kobiety to co innego. Są silne, wytatuowane, charyzmatyczne ( zobaczcie na to małżeństwo szarych strażników, od razu widać kto tam nosi portki).Zadania, są nawet ciekawe, nawet nie spotkałem fetch questa. Gra ma swoje momenty. Na początku mnie wciągnęła. Teraz mam ochotę dobiec do końca fabuly i nie wracać juz do niej. Bo po co? Nie ma w niej replayability. Bardzo średni tytuł. Krok do tyłu i zmarnowany potencjał. Szkoda.Mały edit bo zapomniałem o tym dopisac w kwestii wizerunków mężczyzn i kobiet. Ta gra ewidentnie pokazuje kompleksy, "problemy" grup lgbtq oraz nachalna próbę udowodnienia czegoś, manifestacji TO MY, patrzcie na nas jacy jestesmy zajebisci. Takie miałem odczucia. Koniec. Edytowane sobota o 14:102 dni przez genjuro
Opublikowano sobota o 19:322 dni 5 godzin temu, genjuro napisał(a):Dodatkowo KAŻDA postać męska heteroseksualna jest przedstawiona, albo jako złol, albo jak słaby nerd ( nie obrażając nerdów). Kobiety to co innego. Są silne, wytatuowane, charyzmatyczne ( zobaczcie na to małżeństwo szarych strażników, od razu widać kto tam nosi portki).Mały edit bo zapomniałem o tym dopisac w kwestii wizerunków mężczyzn i kobiet. Ta gra ewidentnie pokazuje kompleksy, "problemy" grup lgbtq oraz nachalna próbę udowodnienia czegoś, manifestacji TO MY, patrzcie na nas jacy jestesmy zajebisci.To jest problem praktcznie każdej fabularnej, zachodniej gierki od dłuższego czasu - wszystkie baby super zajebiste, a faceci to pizdy i szuje.Najbardziej śmieszą mnie ludzie, którzy twierdzą, że tego nie widzą i że im to nie przeszkadza (pamiętam, jak o tym pisałem w wątku o Horizon Forbidden West to mnie prawie zjedli).
Opublikowano sobota o 19:472 dni No tak. I do tego ta różnorodność. No śmiechłem, kiedy czarnoskóra dziewczynka szukała swojego ojca kowala w warowni strażników, a kiedy go odnalazła okazało się, że tatuś jest... biały 🙃 Do tego wywiązuje się krótka rozmowa, w której dziewczynka oświadcza gdzie jej miecz, bo chce zostać wojowniczką. No jakże by inaczej.
Opublikowano sobota o 20:082 dni To nie jest tylko problem z erpegami. Powiem więcej: to nie jest problem tylko dotyczący gier.
Opublikowano sobota o 22:282 dni Spokojnie, świat już się zabliźnia i leczy. Będzie wahnięcie w drugą stronę, bo po latach inwestowania w "nowoczesną widownię" okazało się że nie ma jej razem z nami w pokoju, a nawet jeśli ten 1% gdzieś jest na świecie to nie wydaje pieniędzy. Czasem przed snem wyobrażam sobie remake DA 1 ze współczesną grafiką i oszlifowaniem do dzisiejszych standardów, a jak się budzę to muszę się odklejać od prześcieradła
Opublikowano 21 godzin temu21 godz. A ja dałem grze szansę i bawię się całkiem dobrze, nie jest to co prawda Orgins ale lepsze moim zdaniem niż DA2 i InquisitionCo na plus:questy Companions w dużej mierze są zrobione nieźleCombat dynamiczny i responsywnyCiekawy system ekwipunku, kopie tego samego przedmiotu zwiększają jego jakość bazowąŁadna grafika nawet w trybie performanceMożna udekorować swój pokoik w bazieNawet przyjemny system frakcji i sił frakcyjnychCo na minus:Fabuła średniaNachalne lgbtBrak brudu i krwii z Origins
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. 29 minut temu, Alpha Trion napisał(a):A ja dałem grze szansę i bawię się całkiem dobrze, nie jest to co prawda Orgins ale lepsze moim zdaniem niż DA2 i InquisitionCo na plus:questy Companions w dużej mierze są zrobione nieźleCombat dynamiczny i responsywnyCiekawy system ekwipunku, kopie tego samego przedmiotu zwiększają jego jakość bazowąŁadna grafika nawet w trybie performanceMożna udekorować swój pokoik w bazieNawet przyjemny system frakcji i sił frakcyjnychCo na minus:Fabuła średniaNachalne lgbtBrak brudu i krwii z OriginsBo ta gra totalnym szrotem nie jest. Wiele rzeczy w niej dobrze zagrało. Jakby zmienili system lootu, bo to co jest teraz odbiera zabawę z jego gromadzenia. Brakuje mi np. zestawów setowych. W Baldurze legendarne bronie, zbroje miały swój unikalny opis. Walka jako czysta akcja bardzo spoko, ale pod jednym spustem mogliby zrobić zmianę, na kolejne 4 umiejętności. Rozwój postaci już opisywałem. Zmarnowali ją i tyle. Podejrzewam że wiecej Dragon Age'ow nie będzie.
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. Też uważam że nie będzie, a szkoda bo Lore bardzo fajne zrobili w DA. Złoży się na to przedewszystkim słaba sprzedaż i brak popytu na tego typu gry u konsumentów
Opublikowano 18 godzin temu18 godz. Brak popytu na słabe gry raczej. Gdyby zrobili DA na poziomie 1 i 2 to sprzedaż by też była. Wystarczy spojrzeć na stalkera 2 po ilu latach wyszła druga część i ile seria nadal ma fanów.
Opublikowano 18 godzin temu18 godz. To już nawet nie ma znaczenia czy ta gra jest dobra, średnia czy słaba. Bioware po prostu zrobiło grę dla nikogo i tu mamy największy problem. Chcieli dostosować Veilguard pod młodzieżowych odbiorców oferując baśniowy i kolorowy artstyle z kreskówkowo wyglądającymi postaciami oraz bardziej dynamiczny system walki, tylko zapomnieli że dzieciaki lubiące kolorki i akcję wolą się strzelać w Fortnite niż siedzieć przy erpegach. Fani poprzednich Dragon Age'ów poczuli się natomiast zniechęceni odejściem od stylu dark fantasy w parze z oczojebną młóćką, no i mamy efekt. To tak jakby Bethesda postanowiła zrobić z kolejnego Falllouta wesołego shootera ze szczątkowymi elementami RPG, w jakimś graficznym sosie na bazie Apex Legends. Całkowite niezrozumienie pragnień i oczekiwań graczy, do których startują ze swoim produktem.
Opublikowano 17 godzin temu17 godz. Szukali złotego gralla gamingu. Legendarnej modern audience. Nic takiego nie istnieje, ale poszukiwania trwają
Opublikowano 17 godzin temu17 godz. No przecież jest. Te całe 20 osób które udziela się na resetcwela.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 1 hour ago, Josh said:No przecież jest. Te całe 20 osób które udziela się na resetcwela.No ale oni nie kupują, więc nie
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Figaro też nadal pewnie nie kupił. Później przez takich jak on byli pracownicy bioware będą szukać pracy w maku
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Wiadomo, modern audience nie głosuje portfelem tylko postami na twitterze