Wredny 9 705 Opublikowano 25 czerwca 2023 Opublikowano 25 czerwca 2023 No ja właśnie przez niedawno odświeżane filmy (kwadrologia, bo cztery są i dwa "Prometeusze", z których jeden też ma Alien w tytule) kupiłem. Ale to k#restwo jest trudne na Nightmare, nie wiem, czy przejdę pierwszą misję - sekwencja z pierwszym użyciem działka u pani weterynarz to jakaś masakra. Fabularnie jest nawet nieźle, ale gra cierpi na przeładowanie współczesnymi chujowymi motywami - głównie bardzo silne, aroganckie kobiety. Klimat jest mocny, zaszczucie jest, trochę wkurza słabe spawanko - alieny szybko rozwalają taką barykadę. 1 Cytuj
Patricko 1 439 Opublikowano 25 czerwca 2023 Opublikowano 25 czerwca 2023 Spawanie to tylko, żeby schron zrobić w jakimś pomieszczeniu. Wiem, że tam chyba misja tego wymagała, ale ogień zaporowy, granat i shotgun w ruch. Ogólnie wszystko co masz. Jestem w trakcie Misji 5 na Nightmare i nigdy nie robiłem barykad, szkoda narzędzi na to. Ogólnie używajcie motion trackery, żeby zwabiać alieny na drugą część mapy. Jak macie ARC w pobliżu to postawcie obok niego kilka trackerów i jak będziecie potrzebować to odpalacie któryś i ARC zrobi resztę. Na mapach bez ARC używa się ich, żeby zrobić sobie gdzieś miejsce. Do tego dużo min, szczególnie na trasach patroli.Najważniejsi są jednak snajperzy. Jednym strzałem możecie z daleka wykończyć obcego bez podnoszenia alarmu. Chodzę z dwoma snajperami, bo mam już poziom infestation na maxa i patrole biegają przeważnie po 2. Czasami czekam na końcu korytarza aż wejdą i szybko ich wykańczam. Nie zapomnijcie zmienić w opcjach spowolnienia na pauzę. No chyba, że wam pasuje, ale na nightmare bez pauzy to już w ogóle byłoby ciężko.Niestety gra ma też dużo bugów (i nie mam na myśli alienów), niektóre z nich związane nawet z misjami, których nie da się ukończyć i trzeba wracać do jakiegoś punktu zapisu. W pewnym momencie jest też moment, że decydujemy o losie ocalałych, niestety gra myśli, że zrobiliśmy obie rzeczy jednocześnie, co potem trochę odbija się w Otago. Takich głupotek jest znacznie więcej, jak chociażby niedziałający przycisk w menu. Mam nadzieję, że to ogarną, bo gra ma genialny klimat i seryjnie staramy się unikać alienów za wszelką cenę. 2 1 1 Cytuj
Boomcio 4 155 Opublikowano 25 czerwca 2023 Opublikowano 25 czerwca 2023 Dzięki za garść porad na start. Z tą pauzą kombinowałem, a tu trzeba z poziomu menu. Godzinę temu, Wredny napisał: kwadrologia, bo cztery są i dwa "Prometeusze", z których jeden też ma Alien w tytule) Wiem, ale ja uznaję tylko trzy. Cytuj
smoo 2 256 Opublikowano 26 czerwca 2023 Opublikowano 26 czerwca 2023 Dużo dobrego słyszę o tej grze, więc jak tylko połatają bugi będzie grane. Cytuj
Boomcio 4 155 Opublikowano 26 czerwca 2023 Opublikowano 26 czerwca 2023 Czasem postać z teamu śmiesznie blokuje się przy drzwiach i drży przed nadciągającymi obcymi. Sporo tego póki co, ale drobnica na szczęście. Cytuj
addhoc 65 Opublikowano 26 czerwca 2023 Opublikowano 26 czerwca 2023 Gra jest trudna nawet na normal. Grałem misje w kopalni i już mnie strzelało. Walą Ci obcy dosłownie hordami, mimo dwóch wieżyczek trzeba mieć tonę cierpliwości. Przywiązanie do tych marines jest praktycznie zerowe, bo giną łatwo, wyglądają słabo i charyzmy tez nie maja zbyt wiele. Liczyłem na sztywna ekipę. Po pewnym czasie te ciągłe korytarze nudzą. 7+/10 to uczciwa ocena Cytuj
kakus 13 Opublikowano 28 czerwca 2023 Opublikowano 28 czerwca 2023 Trudna, fajna , ale mnie jakoś nie do końca podchodzi. Sterowanie na padzie jakoś mi w tego typu grach po prostu nie siedzi, za dużo kombinacji z przyciskami i opcjami, przynajmniej jak dla mnie. Może stary już jestem i marudzę Cytuj
Patricko 1 439 Opublikowano 29 czerwca 2023 Opublikowano 29 czerwca 2023 Na PC wjechał duży patch, konsole pewnie za tydzień albo dwa: https://store.steampowered.com/news/app/1150440/view/3651905071988265621 2 Cytuj
Patricko 1 439 Opublikowano 1 lipca 2023 Opublikowano 1 lipca 2023 Dzisiaj ukończyłem gierkę na Nightmare. Misja 11 zdecydowanie najtrudniejsza z całej gry, więc koniecznie zostawcie sobie kilka dni przed jej rozpoczęciem, żeby wrócić i odetchnąć. Misja 12 wpada od razu po 11 i gramy z góry ustalonym zespołem, więc nie trzeba się martwić.Świetna gra, klimat gęsty i najlepsze Alieny od czasu Isolation. Problemem są okropne bugi, także niech patch już wlatuje, bo ja grałem od nowa dzisiaj w trybie bez zapisów, to najpierw mapa zaczęła chodzić w 5 fpsach, a potem zniknął mi cały HUD, razem z radarem, a to tylko wierzchołek góry. Mimo wszystko gra się super, oby był sequel. 1 1 1 Cytuj
dominalien 267 Opublikowano 1 lipca 2023 Opublikowano 1 lipca 2023 Ja poprosiłem o zwrot na Steam, na SD działa znośnie, lepiej w trybie dx11, ale prawie nigdy nie przeżywa uśpienia, a to już mocno irytuje. Spaczują, poprawią proton, podejdę jeszcze raz. Cytuj
czarek250885 324 Opublikowano 15 lipca 2023 Opublikowano 15 lipca 2023 W dniu 28.06.2023 o 06:45, kakus napisał: Trudna, fajna , ale mnie jakoś nie do końca podchodzi. Sterowanie na padzie jakoś mi w tego typu grach po prostu nie siedzi, za dużo kombinacji z przyciskami i opcjami, przynajmniej jak dla mnie. Może stary już jestem i marudzę Ja właśnie chciałbym zakupić sobie ten tytuł na ps5, ale obawiam się jak to będzie ze sterowaniem na padzie? W sumie nic nie wiedziałem o tej grze, przypadkiem zobaczyłem to na kanale Corle1 i muszę przyznać, że jak na rtsa, to nawet fabularnie jest całkiem nieźle. Obejrzałem jego 2 gameplay-e i tyle mi wystarczyło by się mocno zainteresować opisywanym tytułem, cena też spoko 159 na płycie. Ktoś może się wypowiedzieć o wersji konsolowej? Rzeczywiście jest tak ciężko na padzie, jak opisuje kakus? Cytuj
Patricko 1 439 Opublikowano 15 lipca 2023 Opublikowano 15 lipca 2023 Nie, nie miałem żadnych problemów ze sterowaniem. Wszystko można ogarnąć, tym bardziej że jest aktywna pauza w grze. Jak ktoś grał w Xcomy czy temu podobne gry, to tu jest podobnie jeśli chodzi o sterowanie. 1 Cytuj
Lukas_AT 1 209 Opublikowano 5 sierpnia 2023 Opublikowano 5 sierpnia 2023 3h za mną, jestem w pierwszej misji i już się wciągnąłem. Klimat Obcego jest. Gra jest trudna i wymaga myślenia, ale to dobrze. Ja nie mam doświadczenia z tego typu grami, a więc wiele się uczę od podstaw. Chce mi się eksplorować te bazy i jestem ciekaw co będzie dalej. Cytuj
friedrich 70 Opublikowano 22 sierpnia Opublikowano 22 sierpnia (edytowane) Ogrywam tytułową grę na PS4 i gra jest zaskakująco - dla mnie - dobra. Taki miszmasz RTSa z elementami zarządzania XCOM. Jest strzelanie, jest klimat horroru i jest obcy. Z wad: gram już po patchu (patchach) ale nadal są błędy: zdarza się że nie wykrywa po wczytaniu misji lub bazy wciśnięcia niektórych przycisków na padzie (głównie x lub o), po godzinie misji mapa przewija się bardzo powoli no i przełączanie w bazie miedzy pomieszczeniami wymaga wejścia do każdego po drodze (chyba że jest jakiś patent by robić to szybciej). Podsumowując: bawię się świetnie. Edytowane 22 sierpnia przez friedrich Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi