Skocz do zawartości

Dragon's Dogma 2

Bigby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, XM. napisał:

Dla mnie po 18h to niestety zawód generacji. Bardzo mocno na pewno na ocenę wpływa jakoś optymalizacji, ale gra jest też kurewsko wolna w porównaniu do jedynki, mapa nie zachęca do zwiedzania, za duża ilość walki (jest dosłownie co 5m przeciwnik), mała różnorodność przeciwników, spłycenie systemu skilli, gdzie w jedynce były dwa okienka pod przypisane skulle, tu jest jedno, itd. nawet nie chce mi się pisać. 

Zdecydowanie na 89 meta NIE jest zasłużone dla tej gry, tym bardziej w wersji konsolowej, to jest porażka recenzentów, którzy po raz kolejny nie potrafią odróżnić gry dobrej od bardzo dobrej. 

Spadło do 88, tak czy inaczej, Capcom dostał to raczej w spadku

image.png.33834f5642770eedbb24b182c4c09514.png

przypominam, że jedynka, to była gra oceniona na 75 i 81 w wersji Dark Arisen, a dwójka to jest w zasadzie dokładnie to samo 10 lat później. 

Edytowane przez KrYcHu_89
  • Plusik 1
Opublikowano
3 minuty temu, KrYcHu_89 napisał:

Zdecydowanie na 89 meta NIE jest zasłużone dla tej gry, tym bardziej w wersji konsolowej, to jest porażka recenzentów, którzy po raz kolejny nie potrafią odróżnić gry dobrej od bardzo dobrej. 

Dokładnie, należy się minimum 95.

Opublikowano

Zastrzeżenia po 15h mam do:

- beznadziejne AI pawnów

- rozumiem, że z tą woda to "lore" ale bez przesady

- dragon covid ta mechanika mogła być dużo lepiej rozwiązana

- fatalna optymalizacja

- brak opcji zrobienia nowej postaci

- fabuła jest tak słaba jak w jedynce

Żeby nie było, że gra jest totalnie słaba, po prostu nie jest to żaden GOTY contender i przełom w stosunku do jedynki. 

Opublikowano

A jeszcze w kwestii tej szybkiej podróży i tego że Capcom coś tam wrzuca za hajs, to pięknie ta gra pokazała jakimi debilami są obecnie recenzenci i jutuberzy. Chłopy otwarły mapkę, nie da się kliknąć i już gotowe, i zgłupieli. 

Opublikowano

No niestety, podzielam opinię XM. Gra na pewno nie jest zła i potrafi dać sporo frajdy, ale to nie jest ani 1 liga open worldów, ani 1 liga erpegów, a już zdecydowanie nie 1 liga gier Capcomu. Nie mam porównania do jedynki, bo w nią nie grałem, ale po mistrzu Itsuno spodziewałem się znacznie więcej, zwłaszcza jeżeli chodzi o system walki. DD2 udowadnia też, że RE Engine nie nadaje się do dużych przestrzeni- tak jak Residenty potrafi zmiażdżyć grafą (zwłaszcza RE2R i RE3R), tak tutaj nie ma mowy o wizualnych wodotryskach, o płynnej animacji nie wspominając. Dziadzio Itsuno niech się lepiej bierze za DMC6.

Opublikowano

O KURVA, trzeba czekać na patcha

image.thumb.png.90a38fee9373fb87881e3886b7377bd5.png

Wyłączenie rt już dużo da, a cap na 30 wreszcie będzie to gówno grywalne.

Także na razie przestaje grać, może zacznie się nawet od nowa jak wydadzą patcha.

Trzeba czekać 2/3 msc a na razie jebać ich.

• Plusik 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, XM. napisał:

O KURVA, trzeba czekać na patcha

image.thumb.png.90a38fee9373fb87881e3886b7377bd5.png

Wyłączenie rt już dużo da, a cap na 30 wreszcie będzie to gówno grywalne.

Także na razie przestaje grać, może zacznie się nawet od nowa jak wydadzą patcha.

Trzeba czekać 2/3 msc a na razie jebać ich.

Można to tylko określić sentencją "niedojebanie umysłowe" czemu wyłączenie RT na konsolach zawsze muszą dodać dopiero w patchach xD. 

Lock na 30 fps też zrobi dużo dobrego, kto wpadł na pomysł robienia unclocked framerate na konsole, skoro skacze pomiędzy 15, a 45, to ten ficzer powinien być  jak coś dodany w patchach, bo będzie ładnie działać na PS6 we wstecznej :D. 

8 minut temu, messer88 napisał:

ale spawn mobków jest z dupy, w środku miasta mi nagle 4 krokodyle się pojawiły 

Miałem teraz sytuację z Cyklopem w mieście, walka na całego, a tutaj nagle jakiś quest mi się załączył i Cyklop zniknął :/. 

Opublikowano
1 minutę temu, Donatello1991 napisał:

Po co w ogóle rt w takiej grze.

Ładne jest tutaj RTGI i dosyć dobrze zoptymalizowane (może dlatego, że cała gra nie jest :D). W sensie wyłączenie go obrzydza oprawę dosyć znacznie i nie daje dużego boosta do wydajności, ale te 5-10% jednak spada, dla konsol może być i więcej, wiadomka. 

Opublikowano
4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał:

Ja wrzucam badge na różne stworki i golda :D. 

i jak to działa, ten hajs wtedy idzie do gracza który wypożyczył pawna z Twojej postaci? 

tak samo nasz pawn może zostać wypożyczony tylko jak używamy gospody, podobno odpoczynek w domu nie działa? 

Opublikowano
6 minut temu, messer88 napisał:

i jak to działa, ten hajs wtedy idzie do gracza który wypożyczył pawna z Twojej postaci? 

tak samo nasz pawn może zostać wypożyczony tylko jak używamy gospody, podobno odpoczynek w domu nie działa? 

Chyba tylko wtedy nam "zalicza" questy, dostajemy badge i punkty do rifta oraz expa. Jak ustawisz jakiś chujowy quest to po pierwsze nikt twojego pionka nie weźmie, po drugie dostaniesz pewnie słaby item w "podzięce". 

Hajs idzie od Ciebie, w sensie ten item co ustawisz, lub gold. 

• Plusik 1
Opublikowano
27 minut temu, Donatello1991 napisał:

Po co w ogóle rt w takiej grze.

Zobacz tutaj 

Np scena w lesie, dużo lepiej to wygląda z RTGI.

Opublikowano

Pawn może wymordować całą wioskę i zamienić się w smoka, kto wymyślił taką mechanikę bez save slota :problem:.

Generalnie to jest wyjaśnione w tutorialu, ale Dragon Covid istnieje i trzeba na to uważać, o czym się właśnie przekonałem xD. 

Ku*wa właśnie mnie to dopadło podczas odpoczynku w domu w stolicy. Wszystkie npc w stolicy nie żyją, na ulicach pełno ciał... ja (pipi)ie kilkanaście h rozgrywki w (pipi)ec.
Próbuje wygooglować czy można to odwrócić ale wychodzi na to że nie.
Wygląda na to że moja przygoda z DD2 dobiegła końca. Poj*bane mechaniki.
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, KOMARZYSKO napisał:

Ku*wa właśnie mnie to dopadło podczas odpoczynku w domu w stolicy. Wszystkie npc w stolicy nie żyją, na ulicach pełno ciał... ja (pipi)ie kilkanaście h rozgrywki w (pipi)ec.

:kratoswoke: no cóż, możesz teraz farmić wakestony przez kilka tygodni, żeby wskrzesić wioskę  stolicę :D 

3 types of people

3-types-of-people-v0-hvwvpr4aseqc1.jpeg?

Opublikowano
W dniu 24.03.2024 o 11:03, KrYcHu_89 napisał:

A właśnie, pamiętajcie, żeby tworzyć grubasów, bo to wpływa na weight limit, a, wiadomo staty najważniejsze i macie tylko JEDNĄ szansę :):). :spicy:

Ale wolniejszy regen staminy

Opublikowano
24 minuty temu, KOMARZYSKO napisał:

Czemu od nowa przecież masz tak jakby 2 save sloty, nigdy nie robiłeś zapisu przez tawernę?

Opublikowano

Oczywiście, że nie - jest niżej napisane, że wyłączenie rt nie wpłynie znacząco na fps, i dopiero kolejne updatey coś dadzą 

Opublikowano

Czemu od nowa przecież masz tak jakby 2 save sloty, nigdy nie robiłeś zapisu przez tawernę?
Ponieważ odpoczynek w domu jest traktowany jak sejw tawernie i po wczytaniu go budzę się w chacie po ataku smoczej klątwy.
Mam do wyboru grać dalej bez tych wszystkich npc lub od nowa...
Najpierw mam plan iść do kostnicy i zobaczyć ile tych npców tam śpi.
Piękne kłody pod nogi ta gra rzuca