Skocz do zawartości

Console Wars 15: Każdy coś tam dla siebie znalazł

Featured Replies

Opublikowano
3 minutes ago, Shago said:

Za 700 zł kupisz płyte główną, dysk ssd, obudowę, zasilacz, mysz, klawiaturę, pada? No śmiem wątpić

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Wyświetleń 612,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zresztą nie ma co się teraz wykręcać że  granie w lepszej jakości nagle was smieszy bo jeszcze ponad rok temu sami pisaliście że "strata" tych gier "by was zabolała". A przynajmniej schabek tak pisał

• Kurwa juz sam microsoft przyznaje ze sony robi lepsze gry i legendarne serie XD jak te biedne boty z growego domu dziecka musza sie czuc broniac xkurwy   To jakby waszym ojcem byl Suchodolsk

Opublikowano
5 minut temu, creatinfreak napisał:

No oby nie bo w cenie pc do grania ma dwie konsole i dobry telewizor. Szkoda kasy aby zobaczyć parę pixeli więcej i czasu aby ustawić pod każdą grę aby działało.

Tak i Lambo jeszcze dorzucają, wszystko taniej niż PC do gierek

2 osoby przy kasie którzy są typowymi sprzętowcami, których jarają cyferki kupiły karty które żadnemu przeciętnemu graczowi nie są potrzebne ale teraz w konsolowych główkach pojawiła się narracja, że takie są obecnie koszty grania na PC xD

Opublikowano
8 minut temu, Homelander napisał:

Za 700 zł kupisz płyte główną, dysk ssd, obudowę, zasilacz, mysz, klawiaturę, pada? No śmiem wątpić

ASRock A520M-HDV - Płyta główna - Morele.net

+

Gigabyte M30 512GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (GP−GM30512G−G ) - Dysk SSD - Morele.net

+

Chieftec Eco 700W (GPE-700S) - Zasilacz - Morele.net
+ jakaś obudowa.

Jak przyoszczędzisz na zasilaczu, to zmiesisz się w 4k. Jak nie, to wyjdzie jakieś 4200.

Pada to podłączysz albo z Xboxa, albo z PS5, co tam masz w chaci.

Więc jak mi ktoś wyskakuje z tekstem, że PC lepszy od konsoli to trzeba wywalić 4,5x koszt konsoli, to jest niepoważny ten ktoś.

Edytowane przez Shago

Opublikowano
11 minut temu, UberAdi napisał:

Tak i Lambo jeszcze dorzucają, wszystko taniej niż PC do gierek

2 osoby przy kasie którzy są typowymi sprzętowcami, których jarają cyferki kupiły karty które żadnemu przeciętnemu graczowi nie są potrzebne ale teraz w konsolowych główkach pojawiła się narracja, że takie są obecnie koszty grania na PC xD

Najlepsze jest to, że nikt nie bierze pod uwagę, że ta durna 4090, będzie wydajniejsza niż kolejne 2 generacje konsol. 1080ti ma 5 lat i do dziś śmiga w 1440p. 4090 za 10 lat będzie 1440p w 60 odpalać zapewne. 

Top kartę kupujesz na kilka lat. Top konsola jest stara już w momencie zakupu. 

Edytowane przez PiPoLiNiO

Opublikowano
2 minutes ago, Shago said:

ASRock A520M-HDV - Płyta główna - Morele.net

+

Gigabyte M30 512GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (GP−GM30512G−G ) - Dysk SSD - Morele.net

+

Chieftec Eco 700W (GPE-700S) - Zasilacz - Morele.net
+ jakaś obudowa.

Jak przyoszczędzisz na zasilaczu, to zmiesisz się w 4k. Jak nie, to wyjdzie jakieś 4200.

Pada to podłączysz albo z Xboxa, albo z PS5, co tam masz w chaci.

No a jak pogram na pececie którego mam w domu to już w ogóle mam za darmo? Twierdziłeś, że za 4k da się złożyć kompa przewyższającego konsolę. No sam złożyłeś drożej, bez pada i z dyskiem 512gb (to już chyba żart). 4200 z zasilaczem, kolejne 300 za pada no i ten dysk to śmiech. Windows jest za darmo, czy też trzeba kupić? No i na koniec - nadal jest to 2x tyle co za konsolę

Opublikowano

Dysk śmiech.. bo? W PS5 kosztujące nowe 3k masz niewiele większy i znacznie gorszą grafikę :)

I 300 stówy za pada xD. Jesteśmy na forum o gierkach, nie wierzę, że nikt nie ma w domu pada od Xbox360/Xboxa One/XSX/PS4/PS5 (wybierz dowolny).

Więc nawet niech wyjdzie 4500 z Windowsem to i tak NIE MA TAKIEJ OPCJI, by PC o ZNACZNIE LEPESZEJ JAKOŚCI  w grafice kosztował 2X TYLE co nowa konsola :)

Opublikowano

Dać 400 euro na premierę za ps5, czy 4000 euro za pc i grać w ciut lepszej jakości zgarbiony jak małpa. Hmmmm. No dauna nie mam.

Edytowane przez Donatello1991

Opublikowano
38 minut temu, UberAdi napisał:

Jak zwierzęta

Jeszcze jedna generacja i wszyscy będziecie grać na PCtach :lapka:

To był klimat, konsolowy vibe.

Opublikowano

Byly walki na rdzenie, byly walki na teraflopy, byly walki na abonamenty, na deszcz na szybie, czasem nawet na gry. Ale walki na cenniki komputerowe to sie tutaj nie spodziewalem xD

Opublikowano
14 minutes ago, Shago said:

Dysk śmiech.. bo? W PS5 kosztujące nowe 3k masz niewiele większy i znacznie gorszą grafikę :)

I 300 stówy za pada xD. Jesteśmy na forum o gierkach, nie wierzę, że nikt nie ma w domu pada od Xbox360/Xboxa One/XSX/PS4/PS5 (wybierz dowolny).

Więc nawet niech wyjdzie 4500 z Windowsem to i tak NIE MA TAKIEJ OPCJI, by PC o ZNACZNIE LEPESZEJ JAKOŚCI  w grafice kosztował 2X TYLE co nowa konsola :)

Bo jak zainstalujesz Windowsa to ile Ci zostanie na gry. W PS5 dysk jest 850gb, więc 70% więcej. 70% to nie jest niewiele. I tak, 300 za pada. No tyle kosztuje pad. Co Cię obchodzi co mam w domu. A jak mi leży w domu na kupce ze śmieciami karta graficzna 4090 cośtam to znaczy, że komp do grania kosztuje 2000zł? No bo przecież kartę mam więc jej koszt się nie liczy. To forum o gierkach, więc nie wierzę, że nikt nie ma luźnego rtxa w domu. Absurd. Cena tego Twojego peceta to już pod 5 tysi podchodzi, a to jest cena Series X czy Playstation 5 x2. 

No i zadałem sobie trud obejrzenia porównania tego 3060TI vs Playstation 5 i jasne, jest więcej klatek na PC w takim Cyberpunku, Doomie, czy innych grach, ale raz, że nie jest to różnica jakaś kosmiczna (w Cyberpunk to jest 60 vs 75 klatek), a dwa te konfiguracje które tam mieli miały i lepszy procesor i pamięci 32GB. 

Ogólnie nie dostarczyłeś potwierdzenia swojego założenia. Sam złożyłeś konfigurację droższą, niekompletną, która dodatkowo zawodzi w byciu O WIELE lepszą niż to co jest na konsoli. Przykro mi

Opublikowano
36 minut temu, Homelander napisał:

Bo jak zainstalujesz Windowsa to ile Ci zostanie na gry. W PS5 dysk jest 850gb, więc 70% więcej. 70% to nie jest niewiele. I tak, 300 za pada. No tyle kosztuje pad. Co Cię obchodzi co mam w domu. A jak mi leży w domu na kupce ze śmieciami karta graficzna 4090 cośtam to znaczy, że komp do grania kosztuje 2000zł? No bo przecież kartę mam więc jej koszt się nie liczy. To forum o gierkach, więc nie wierzę, że nikt nie ma luźnego rtxa w domu. Absurd. Cena tego Twojego peceta to już pod 5 tysi podchodzi, a to jest cena Series X czy Playstation 5 x2. 

No i zadałem sobie trud obejrzenia porównania tego 3060TI vs Playstation 5 i jasne, jest więcej klatek na PC w takim Cyberpunku, Doomie, czy innych grach, ale raz, że nie jest to różnica jakaś kosmiczna (w Cyberpunk to jest 60 vs 75 klatek), a dwa te konfiguracje które tam mieli miały i lepszy procesor i pamięci 32GB. 

Ogólnie nie dostarczyłeś potwierdzenia swojego założenia. Sam złożyłeś konfigurację droższą, niekompletną, która dodatkowo zawodzi w byciu O WIELE lepszą niż to co jest na konsoli. Przykro mi

Ja wiem ,że ten temat to jest wylew a nie normalna dyskusja ale Shago ma tutaj sporo racji. Ja do dzisiaj jadę na kluczu windowsa 8 kupiony jeszcze na studiach który był przez MS aktualizowany do Windowsa 10 a nie dawno do Windowsa 11. 

PC ma tą zaletę ,że obecnie łączy gierki PCtowe i Xboxowe oraz powoli gierki od Sony. Zamiast kupować dwie konsole możesz kupić jeden sprzęt i ogrywać praktycznie wszystko co istotne. Do tego w jakości adekwatnej do swojego portfela. Fakt teraz karty nie są cenowo tak dostępne cenowo jak za czasów RTX2xxx ale powoli to się zmienia. Jednak taki RTX 3070 jest dwa razy mocniejszy od konsol aktualnej generacji więc nie jest źle. Darmowy online, tanie gierki, wspaniały forumkowy winter sale, darmowe gierki, humble choice, wielozadaniowość, konkurencja w obrębie jednej platformy. 

Po powrocie do PC w 2018 (za forumkową namową) jestem oczarowany tą platformą i kompletnie nie czuję potrzeby grania na konsoli. Nie wiem co dzisiaj uważane jest za ten konsolowy pieprz ale jak dla mnie tego już nie ma od premiery PS4/XONE. Platforma do grania jak każda inna, wcześniej te konsole faktycznie sporo się różniły. Teraz zostało Nintendo które faktycznie się wyróżnia ale i oni kiedyś skończą jako ikonka na pulpicie z własnym ekosystemem (xD). 

Żeby być w klimacie tego tematu to płacenie za online to jest jebanie was w dupala przez korpo a wam to nawet nie przeszkadza. 

Opublikowano

Przecież konsolowy pieprz został już tylko u Nintendo. Taka prawda, można dużo narzekać na switcha ale to ostatnia konsola starej szkoły. Plejka czy Xbox to są przecież pecety odlane w fikusniejszy kawałek chińskiego plastiku, a niektórzy dalej usilnie próbują tego nie zauważać i zakłamywać rzeczywistość. 

Opublikowano
1 minute ago, Ukukuki said:

Ja wiem ,że ten temat to jest wylew a nie normalna dyskusja ale Shago ma tutaj sporo racji. Ja do dzisiaj jadę na kluczu windowsa 8 kupiony jeszcze na studiach który był przez MS aktualizowany do Windowsa 10 a nie dawno do Windowsa 11. 

PC ma tą zaletę ,że obecnie łączy gierki PCtowe i Xboxowe oraz powoli gierki od Sony. Zamiast kupować dwie konsole możesz kupić jeden sprzęt i ogrywać praktycznie wszystko co istotne. Do tego w jakości adekwatnej do swojego portfela. Fakt teraz karty nie są cenowo tak dostępne cenowo jak za czasów RTX2xxx ale powoli to się zmienia. Jednak taki RTX 3070 jest dwa razy mocniejszy od konsol aktualnej generacji więc nie jest źle. Darmowy online, tanie gierki, wspaniały forumkowy winter sale, darmowe gierki, humble choice, wielozadaniowość, konkurencja w obrębie jednej platformy. 

Po powrocie do PC w 2018 (za forumkową namową) jestem oczarowany tą platformą i kompletnie nie czuję potrzeby grania na konsoli. Nie wiem co dzisiaj uważane jest za ten konsolowy pieprz ale jak dla mnie tego już nie ma od premiery PS4/XONE. Platforma do grania jak każda inna, wcześniej te konsole faktycznie sporo się różniły. Teraz zostało Nintendo które faktycznie się wyróżnia ale i oni kiedyś skończą jako ikonka na pulpicie z własnym ekosystemem (xD). 

Żeby być w klimacie tego tematu to płacenie za online to jest jebanie was w dupala przez korpo a wam to nawet nie przeszkadza. 

Ja nie twierdzę, że PC jest złą platformą do grania. Sam chętnie bym pograł w takiego Total War Warhammer czy inne, starsze gierki. Ja polemizuję tylko z twierdzeniami Shago odnośnie cen, bo nie jest tak jak on twierdzi. 

Dla mnie od zawsze najważniejsze były gry i wygoda. I jestem w stanie dla wygody poświęcić kilka klatek czy lepsze odbicia. 

Jebać online, abonamenty i płacenie

Opublikowano
7 minut temu, Ukukuki napisał:

Darmowy online, tanie gierki, wspaniały forumkowy winter sale, darmowe gierki, humble choice, wielozadaniowość, konkurencja w obrębie jednej platformy. 

Oraz cała masa randomowych problemów natury technicznej gier na PC,gdzie się traci czas i nerwy, no i fakt że obecnie gry mogą mieć różną wydajność w zależności jaki producent np. GPU.

Opublikowano
5 minut temu, Homelander napisał:

Ja polemizuję tylko z twierdzeniami Shago odnośnie cen, bo nie jest tak jak on twierdzi. 

Oczywiście, że tak jest. Konsolomaniaki tutaj sobie uronili, że PC porównywalny z konsolą to cena kilka razy X cena konsol, co jest totalną bzdurą. I znacznie lepszy komputer nie kosztuje nawet 2 krotności konsoli. 

Mam w domu XSX i PC Ryzen 5 3600 + MSI RTX3060Ti i gram na tym drugim, bo ma znacznie lepszą grafikę, konsolę okupuje żona.

Edytowane przez Shago

Opublikowano

Jako posiadacz PC i konsoli mogę powiedzieć że pod względem gier i wygody współczesne konsole i PC niczym się od siebie nie różnią.

Opublikowano
6 minut temu, aph napisał:

Oraz cała masa randomowych problemów natury technicznej gier na PC,gdzie się traci czas i nerwy, no i fakt że obecnie gry mogą mieć różną wydajność w zależności jaki producent np. GPU.

Dla mnie mit, 5 rok leci i jedyny problem jaki miałem to przez złe podpięcie karty do zasilacza co wynikało z niewiedzy i nie czytania instrukcji. 

10 minut temu, Homelander napisał:

Ja nie twierdzę, że PC jest złą platformą do grania. Sam chętnie bym pograł w takiego Total War Warhammer czy inne, starsze gierki. Ja polemizuję tylko z twierdzeniami Shago odnośnie cen, bo nie jest tak jak on twierdzi. 

Dla mnie od zawsze najważniejsze były gry i wygoda. I jestem w stanie dla wygody poświęcić kilka klatek czy lepsze odbicia. 

Jebać online, abonamenty i płacenie

Dla mnie jest wygodniejsze, wszystko mam zrobione pod swoje upodobania. Mega elastyczna platforma pod tym względem. Darmowe zapisy w chmurze, wygoda użytkowania klienta w porównaniu do tego jak to wygląda na konsoli. Jak sobie przypomnę sklep na PS4 albo jak obecnie działa Nintendo eshop to wylewu można dostać. W połączeniu ze steam deck mamy granie online i stacjonarne w jednym miejscu. Takiego Elden Ringa ogrywałem w podróży i w domu a zapisy gry same się synchronizowały między platformami. Do tego mam wszystko w jednym miejscu, XSX nie odpalałem już chyba z rok, PS5 od kilku miesięcy. Wiadomo jak ktoś liczy każdy grosz albo lubi zbierać pudełka nie ma lepszej platformy ale w innym wypadku warto się zastanowić i przełamać swoje uprzedzenia. 

Edit: tak jak koledzy piszą, warto spróbować. Sam mam wszystkie current geny i ich nie używam bo wolę grać na PC. Jedynie został mi nałóg kupowania pudełeczek na Switcha. 

Opublikowano
2 minuty temu, ASX napisał:

Jako posiadacz PC i konsoli mogę powiedzieć że pod względem gier i wygody współczesne konsole i PC niczym się od siebie nie różnią.

Ja się bałem steam decka a wyszło że to praktycznie konsola, do tego wszechstronność jest taka, że na łeb i głowę bije konsole, a gierki na nią kosztują grosze lub są za darmo, a premierowki tańsze niż u Sony czy Microsoftu.

Prędzej wyląduje u mnie deck 2.0 niż nextgen

Opublikowano

Z tym ,że Steam Deck to nie konsola - tutaj warto uprzedzić. W życiu tyle nie musiałem grzebać w systemie żeby odpalić to co nie jest wspierane. Windows jest bezobsługowy pod tym względem. Jednak fajnie ,że Linux staje się sensowną alternatywą do grania - to wszystko dzięki Valve. 

Opublikowano

Przecież każda większa gra na forum, to kilka postów pececiarzy z postami co i jak na jakiej konfiguracji działa/ nie działa i wywala :CoolStoryBro:

Wole zapłacić za ten online, bo koszt nie jest kosmiczny, ale gram w miarę w normalnych warunkach. 
Jak sobie przypomne mecze w BF na PC, to mnie trzaska. Zlot cheaterów- headshot a koleś plecami do mnie. 
Dziękuje za takie darmowe online. 
Z reszta się zgadzam, wrócę na swoje mieszkanie finalnie, to buduje ponownie PC, bo teraz się pozbyłem. Stał bezsensu.

6 minut temu, ASX napisał:

Siedzisz przy biurku czy podpinasz PC do TV przed kanapa? 

Opublikowano
6 minut temu, Ukukuki napisał:

Dla mnie mit, 5 rok leci i jedyny problem jaki miałem to przez złe podpięcie karty do zasilacza co wynikało z niewiedzy i nie czytania instrukcji. 

Mówiłem raczej o tym

Opublikowano
3 minuty temu, iluck85 napisał:

Siedzisz przy biurku czy podpinasz PC do TV przed kanapa? 

Ja osobiście przy biurku, wyprostowany na wygodnym fotelu w rozdzielczości 21:9 jakiej konsole nigdy nie będą wspierały, a doznania z każdej gry są znacznie większe.