Skocz do zawartości

The Best of Wszystkie Czasy

Która lepsza? 116 użytkowników zagłosowało

1. 1. Tony Hawk’s Pro Skater 2 vs. Sensible World of Soccer

• Tony Hawk’s Pro Skater 2
    • Sensible World of Soccer
  2. 2. Metal Gear Solid 3: Snake Eater vs. God of War: Ghost of Sparta

• Metal Gear Solid 3: Snake Eater
    • God of War: Ghost of Sparta
  3. 3. Red Dead Redemption vs. God of War 2

• Red Dead Redemption
    • God of War 2
  4. 4. Wiedźmin 3: Dziki Gon vs. Legacy of Kain: Soul Reaver

• Wiedźmin 3: Dziki Gon
    • Legacy of Kain: Soul Reaver
  5. 5. Duck Tales 2 vs. Chrono Trigger

6. 6. Dead Space vs. Half Life 2

7. 7. Grand Theft Auto: San Andreas vs. Micro Machines

• Grand Theft Auto: San Andreas
    • Micro Machines
  8. 8. Metal Gear Solid vs. Max Payne

9. 9. Aladdin vs. Worms

10. 10. Bloodborne vs. Grand Theft Auto: Vice City

• Bloodborne
    • Grand Theft Auto: Vice City
  11. 11. The Last of Us vs. Grand Theft Auto: Vice City Stories

• The Last of Us
    • Grand Theft Auto: Vice City Stories
  12. 12. Tekken 3 vs. Super Mario Bros.

13. 13. Red Dead Redemption II vs. Metal Slug

• Red Dead Redemption II
    • Metal Slug
  14. 14. Uncharted 2: Among Thieves vs. Diablo 2

• Uncharted 2: Among Thieves
    • Diablo 2
  15. 15. Contra vs. Uncharted 4: A Thief's End

• Contra
    • Uncharted 4: A Thief's End
  16. 16. Super Mario World vs. Heroes of Might and Magic III

• Super Mario World
    • Heroes of Might and Magic III

Ankieta została zamknięta

Ankieta została zamknięta 01.07.2022 o 21:59

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano

Zakończyliśmy plebiscyty dedykowane kolejnym generacjom, ale otrzyjcie łzy, bo zgodnie z obietnicą oraz ustaleniami pozostało nam jeszcze wybranie tego jednego tytułu Best of All Time (czyli ŁÓDKA, hehe). Wspomniane ustalenia były raczej krótkie i mało burzliwe. Preferowaliśmy raczej kameralny plebiscyt, stąd tylko 32 tytuły, które biorą udział. Dalej doszliśmy do wniosku (stosunkiem głosów 9:6), że na liście pozostaną gry z plebiscytu Kieszonkowego, choć to tylko bieda wersje gier z dużych konsol. Postanowiliśmy również nie wprowadzać żadnych zmian na liście, choć oczywistym jest, że niektóre gry dostały się tam dzięki fartownej drabince. Ale szczęście to również element zabawy, więc osobiście nie mam z tym problemu. Tematu specjalnie nie drążyłem i nie podsycałem dyskusji, zostawiłem wątek tak jak jest, zdając sobie sprawę, że i tak nie zadowolę wszystkich, więc postawiłem na najprostszą formę i minimum ingerencji w listę. Potraktujcie to jak deser.

A na jakiej zasadzie przydzielałem sloty kolejnym generacjom? Już tłumaczę:

Mamy 32 miejsca.

• po cztery sloty otrzymały kolejne generacje, tj. Trzecia, Czwarta, Piąta, Szósta, Siódma, Ósma oraz gry PC.
  • po dwa miejsca otrzymała Amiga oraz Kieszonsolki.
  • w przypadku czterech slotów na listę wchodziły wszystkie gry, które dotarły do półfinałów każdej generacji/PC
  • w przypadku dwóch slotów na listę wchodzą tylko finaliści plebiscytów Amigi/Kieszonsolek.

Koniec końców lista wygląda następująco:

Spoiler
  1. [3 generacja] Contra
  2. [3 generacja] Duck Tales 2
  3. [3 generacja] Micro Machines
  4. [3 generacja] Super Mario Bros.
  5. [4 generacja] Aladdin
  6. [4 generacja] Chrono Trigger
  7. [4 generacja] Metal Slug
  8. [4 generacja] Super Mario World
  9. [5 generacja] Legacy of Kain: Soul Reaver
  10. [5 generacja] Metal Gear Solid
  11. [5 generacja] Tekken 3
  12. [5 generacja] Tony Hawk’s Pro Skater 2
  13. [6 generacja] God of War 2
  14. [6 generacja] Grand Theft Auto: San Andreas
  15. [6 generacja] Grand Theft Auto: Vice City
  16. [6 generacja] Metal Gear Solid 3: Snake Eater
  17. [7 generacja] Dead Space
  18. [7 generacja] The Last of Us
  19. [7 generacja] Red Dead Redemption
  20. [7 generacja] Uncharted 2: Among Thieves
  21. [8 generacja] Bloodborne
  22. [8 generacja] Red Dead Redemption II
  23. [8 generacja] Uncharted 4: A Thief's End
  24. [8 generacja] Wiedźmin 3: Dziki Gon
  25. [PC] Diablo 2
  26. [PC] Half Life 2
  27. [PC] Heroes of Might and Magic III
  28. [PC] Max Payne
  29. [Amiga] Sensible World of Soccer
  30. [Amiga] Worms
  31. [Handheld] God of War: Ghost of Sparta [PSP]
  32. [Handheld] Grand Theft Auto: Vice City Stories [PSP]

Drabinka turniejowa była przeze mnie generowana losowo, choć miałem jedno zastrzeżenie: powtórzę generowanie drabinki, jeśli w pierwszej rundzie trafią na siebie gry z tej samej generacji. A w kolejnych niech się dzieje co chce, bo i tak nie mam na to wpływu. Ideą jest, by zestawić ze sobą gry różnych generacji i obserwować co z tego wyjdzie. By było dziwnie i być może ciekawie. I przyznam szczerze, że powtórzyłem losowanie RAZ, bo pierwotnie już w pierwszej rundzie trafiły na siebie Uncharted 4 vs. Bloodborne, czyli starcie, którego już byliśmy świadkami w półfinale Ósmej Generacji. Uznałem więc, że atrakcyjniej dla wszystkich będzie, jeśli unikniemy tego rodzaju powtórek. Moja decyzja i biorę jej konsekwencje na klatę, ale chciałem być transparentny w tej kwestii.

Jaki jest sens zestawiać ze sobą gry, które czasami dzielą całe dekady? Pewnie nie ma kompletnie sensu. Jakie szanse będą miały przykładowo Duck Tales 2 z Wiedźminem 3? Pewnie niewielkie, żeby nie powiedzieć, że żadne. W jaki sposób miarodajnie ocenić jakoś gier tak odległych od siebie technologicznie i pokoleniowo? Nie da się. Zdaję sobie z tego sprawę, tak samo jak z tego, że faworyt jest w zasadzie jeden. Ale potraktujmy to jako mało zobowiązującą zabawę, okazję by jeszcze się trochę poprzekomarzać, może podyskutować o grach, powbijać szpile, pobyć w towarzystwie innych zagrajmerów. Niech to będzie taka nasza Gala Mistrzów, Ostatnia Niedziela i Ostatni Taniec.

Zapraszam na Plebiscyt na Najlepszą Grę Wszystkich Czasów.

1098870261_boatlogoplusbialyobrys.thumb.png.7f678b56bad86b8dcd2afaf2319d43aa.png

• startują 32 gry. Metoda ich wyłonienia podana powyżej.
  • głosowanie trwa standardowo - do piątku (1.07.2022) do godziny 23:59
  • w przypadku remisu zliczane będą głosy Senior Memberów oraz Adminów. Wygrywa gra, która zbierze ich więcej.
  • jeśli również w tym aspekcie będzie remis, to urządzę Turbo Dogrywkę, trwającą zwykle około 12 godzin i kończącą się w sobotnie południe (chyba że coś mi wypadnie, to będą opóźnienia).
  • drabinka wygenerowana losowo.

Drabinka:

boat1r.thumb.jpg.4163c9ac2222f7182a58d12cc0d06724.jpg

Drabinka na osobnej stronie TUTAJ.

Gameplayów nie ma, bo po co.

• Odpowiedzi 57
  • Wyświetleń 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Chyba nie piszesz o tym samym Wowiku który odpadł w pierwszej rundzie z Prehistorykiem 2 

• Szkoda to jest, że Soul Reaver przegrywa z Wiedźminem.   Soul Reaver to był po wielokroć przełom. Zastosowany w nim i dopracowany do granic możliwości Gex Engine żyłował możliwości PSX-a. Uż

Opublikowano

Jedyny dałem głos na metal slug vs red dead 2? Metal slug to klasyk, jak pojawił się w salonie to grało się z chęcią, a potem na PC i potem na konsolach. A RDR2? Fajne fajne ale jak dostałem na urodziny, to po roku przeszedłem, zmuszając się. 

Opublikowano
  • Autor
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Godzinę temu, Wiolku napisał:

Co to za jeden faworyt? :[ 

gerhard.thumb.jpg.e7ab71c117e65729b464edb54f0ccb08.jpg

Opublikowano

typie, wszyscy na forum maja podglad do tego, nie musisz za kazdym razem robic screenshota. zmieniłem głos.

Opublikowano

Szkoda Micro Machines ze złotej piątki, katowałem z ziomkiem godzinami na dwóch, ale pewnie wiekszosc forumowiczów odkryła gry razem z pierwszym playstation.

No i ta wyrównana walka najlepszego Diablo w historii z kapiszonami? Takie rzeczy to tylko na forum playstation.

Opublikowano

nie mogę oddać głosu w parze nr 10 ;/

Opublikowano

Smutne że legenda salonów przegrywa z ubisoftem :(

Z tego plebiscytu wychodzi że wszystkie te gry są lepsze od Zeldy botw :D :D

Fajnie się skakało na lasce

https://fwcdn.pl/fph/97/42/729742/561075.3.jpg

Ale litości

Edytowane przez Rtooj

Opublikowano

Szkoda to jest, że Soul Reaver przegrywa z Wiedźminem.

Soul Reaver to był po wielokroć przełom. Zastosowany w nim i dopracowany do granic możliwości Gex Engine żyłował możliwości PSX-a. Użyty w nim i rewolucyjny streaming tekstur jest dziś filarem open worldów (w tym pewnie Wiedźmina też), a powstał by zniwelować piętę achillesową PSX-a, czyli ekrany ładowania. Dzięki temu w SR mieliśmy prawdziwą immersję chodzenia po ogromnym, upadłym Nosgoth. Zresztą samo płynne przechodzenie między wymiarami, to jak w czasie rzeczywistym modyfikowało się otoczenie (w dowolnie wybranym momencie!), wykrzywiając się na naszych oczach - to było surrealistyczne sztosiwo w tamtych czasach.

To też triumf narracji w grach, a także budowania długiej i płynnej historii, która rozciąga się na kilka części i pokazuje ją z kilku niemalże skrajnie innych perspektyw. Poznajemy motywy Kaina i Raziela, oraz efekty ich działań, triumfów i błędów w starciu z wyjątkowo niesprawiedliwym przeznaczeniem i siłami próbującymi naginać je do własnych celów. Amy Hennig naprawdę potrafiła tą historię zamotać, a potem w kojimowskim stylu ją splatać, dając jednocześnie fanom pole do intepretacji i dyskusji.

Soul Reaver to też gameplay'owo kwintesencja drugiej połowy lat 90. Mamy tu surowo ciosany platformer, z walką, z zagadkami i zdobywaniem nowych umiejętności. Taki miszmasz, który próbował wymykać się monogatunkowości, która przecież była domeną generacji wstecz.

No i oczywiście mroczny klimat, potęgowany wypełnioną bębnami muzyką. Sam fakt, że chodzimy obdartym ze skóry i pozbawionym dolnej szczęki upiorem, który nie ma nic przeciwko nabijaniu na pordzewiałe włócznie swoich byłych wampirzych pobratymców, czy wrzucaniem ich do palącej niczym kwas wody, by potem bezceremonialnie pożreć ich dusze - mówi nam on dosadnie, że tam nie ma i nie będzie miłych momentów. Jedynie gorzki cynizm, ironia i rządza zemsty.

Dla mnie SR to dzieło epokowe. Jedyny może zarzut, to że jest właśnie epizodem w długiej historii, że nawet kończy się cliffhangerem, że jak ktoś zagra w tę grę i nie ogra pozostałych, to nie doświadczy niezwykłości tej historii? Nie wiem czy to odpowiedni zarzut, ale nie potrafię znaleźć innego. Nie ujmując nic W3, ale kurcze - jednak SR moim zdaniem tutaj górą ;)

Opublikowano

Tak, SR miał to coś, co w tamtych czasach nie pozwalało odejść ot tv.  Klimat był niesamowity, technikalia niezgorsze. Sporo było grane pamiętam.

Opublikowano

Mendrek Ty to chyba powinieneś pisać do Psx extreme albo innej gazety.

Opublikowano

po 5 minutach byś skończył. Dzis to sie nie nadaje do grania.

Opublikowano

Crapczarted 2, ojezu. Widać, że tu mało kto ogarnia fenomen Diablo 2 w tamtych czasach, że do dziś dnia ludzie grają na ladderach, że nie wspomnę o rimejku, który też jest ogrywany przez młode i starsze pokolenie. Crapczarted 2 gra na jedno posiedzenie i eloo :kekw:

Opublikowano
  • Autor

soul reaver intro -> szukaj

:banderas:

Do dzisiaj uwielbiam oglądać i słuchać.

Opublikowano
14 minut temu, 20inchDT napisał:

po 5 minutach byś skończył. Dzis to sie nie nadaje do grania.

Myślę, że przeżyję drewno i dam kiedyś szansę. Mendolina, yebany czarodziej, jak czasem coś napisze to czapki z głów.

Opublikowano

Soul Reaver nie jest jakimś strasznym drewnem, nawet dzisiaj. Animacje są dobre, sekcje platformowe niezbyt wymagające (bo jest szybowanie), jedynie kamera trochę przeszkadza i impakt zwykłych ataków jest średni. Największym problemem jest nawigacja po świecie, brakuje jakiejś mapki czy nawet napisów które by mówiły w jakim miejscu się znajdujesz, a że większość miejscówek wygląda podobnie to często biegasz w te i we wte próbując popchnąć fabułę do przodu.

Opublikowano

Jak na 3d trzyma się dosyć dobrze, na pewno lepsze jest do ogrania dzisiaj niż stare Tomb Raidery na premierę.

Opublikowano
34 minuty temu, Kmiot napisał:

soul reaver intro -> szukaj

:banderas:

Do dzisiaj uwielbiam oglądać i słuchać.

Dublaż prawie na poziomie Gerwanta :nosacz3:

Opublikowano

dla mnie pozostawało tylko jedno wyjscie - wieczne męczarnie :nosacz3: 

Opublikowano

MGS3 vs Wiedźmin mocno prawdopodobne, ciekawe jak się skończy.