LeifErikson 1 115 Opublikowano 29 czerwca 2022 Opublikowano 29 czerwca 2022 No niby tak, ale myślę, ze wtedy lepiej nie pisać na takim ppe, gdzie zasięgi są podejrzewam duże, że PDF już jest, jeśli go nie ma, bo jakas część potencjalnych czytelnikow się od tego odbije, oleje i nie wróci. Cytuj
Jontek80 235 Opublikowano 29 czerwca 2022 Opublikowano 29 czerwca 2022 (edytowane) Czekam i czekam czy się załapałem w tym miesiącu w listach. Jak tak to wyjdzie ze ich tam wręcz nimi nękam. PS działa Edytowane 29 czerwca 2022 przez Jontek80 Cytuj
Roger 2 092 Opublikowano 1 lipca 2022 Autor Opublikowano 1 lipca 2022 W dniu 29.06.2022 o 20:37, Bzduras napisał: Summon @Roger Z tego co wiem jakiś błąd skręconego pliku - trochę to trwało bo grafik musiał na nowo cały numer wygenerować. Numery do sklepu wgrywa Robert, ale przy 300 i zerowym (jeśli w ogóle będzie cyfrowy) sprawdzimy to 10 x. 1 Cytuj
LeifErikson 1 115 Opublikowano 11 lipca 2022 Opublikowano 11 lipca 2022 Materiał o Thrill Kill to jest modelowy przykład artykułu retro - powinno się go prezentować jako wzór dla wszystkich felietonistów, reportażystów i innych pismaków. Story telling wysokiej próby, sprawiający, że z zaciekawieniem czyta się o grze, o której się nie miało bladego pojęcia. Kolejny przykład na to, że w takich tekstach wcale nie trzeba się skupiać na najważniejszych/największych/najbardziej popularnych tytułach, bo o jakości lektury nie decyduje temat, tylko historia za tym tematem się kryjąca i umiejętność jej opowiedzenia. Chylę czoła panie @Piechota. Sądzę, że razem z panem @K.Adamus ciągniecie teraz jakościową publicystykę w Szmatławcu - powiem więcej, bo jestem też świeżo po lekturze Retro od CDA - ciągniecie jakościową publicystykę w całej polskiej prasie gierkowej. 4 Cytuj
K.Adamus 687 Opublikowano 11 lipca 2022 Opublikowano 11 lipca 2022 Już, już bo się rumienię ;> Dzięki wielkie. Takie komentarze to paliwo do pracy. Cieszę się, że moja pisanina umila komuś czas. Tym bardziej mam nadzieję że tematy z 300 i 301 (juz się pisze) siądą bo wydają się zróżnicowane i klimatyczne Cytuj
Piechota 442 Opublikowano 11 lipca 2022 Opublikowano 11 lipca 2022 Aż szkoda, że ten Thrill Kill nie przypadł na trzysetny. Kłaniam się, dziękuję, sam byłem zaskoczony potencjałem tematu. Naprawdę miło widzieć, że wysiłek komuś zapewnił miłą lekturę. Mam nadzieję, że raz lub dwa jeszcze zdołamy tak „dowieźć”. A że Adamus odwala całkiem tytaniczną robotę, wiadomo nie od dziś ma facet zajawkę, jakiej nie widuję za często w tej branży Cytuj
Pix 965 Opublikowano 12 lipca 2022 Opublikowano 12 lipca 2022 Panie Piechota, no ja liczę, że w 300 numerze będzie jeszcze lepiej Tekst o Thrill Kill to mistrzostwo. Jakiegoś spin-offa poproszę, Piechota & Adamus Extreme Cytuj
Piechota 442 Opublikowano 12 lipca 2022 Opublikowano 12 lipca 2022 1 godzinę temu, Pix napisał: Panie Piechota, no ja liczę, że w 300 numerze będzie jeszcze lepiej Tekst o Thrill Kill to mistrzostwo. Jakiegoś spin-offa poproszę, Piechota & Adamus Extreme Nie ma szans. Ale będą cycki. Skaczące w dodatku! 1 Cytuj
LeifErikson 1 115 Opublikowano 12 lipca 2022 Opublikowano 12 lipca 2022 Niby człowiek wiedzioł, a jednak trochę się łudził... że nie było/nie jest aż tak źle. Oby akcja z numerem 0 i 300 odwróciła trend na kolejne lata. 1 Cytuj
Mejm 15 361 Opublikowano 12 lipca 2022 Opublikowano 12 lipca 2022 W dniu 11.07.2022 o 10:16, LeifErikson napisał: Chylę czoła panie @Piechota. Sądzę, że razem z panem @K.Adamus ciągniecie teraz jakościową publicystykę w Szmatławcu - powiem więcej, bo jestem też świeżo po lekturze Retro od CDA - ciągniecie jakościową publicystykę w całej polskiej prasie gierkowej. Wrocilem po 3 letniej przerwie do PE i tak jak czytalem juz wiele razy pochwaly dla Piechoty tak nie bardzo rozumiem skad one sie biora. Dla mnie jego dlugie teksty sa bardzo meczace. Nie w sensie, ze nudne ale cos mi nie lezy w skladni i formulowaniu zdan. Musze sie bardzo skupic zeby przez nie przebrnac, czasami czytam po kilka razy jakis fragment. Sa tez wtracenia dla mnie nieznane, tak jakby autor wychodzil z zalozenia, ze czytelnik na bank je zna. I nie wiem czy to przypadek, ale dwa numery z rzedu we wstepie takiego tekstu bylo jakies wyjasnianie co zostalo ustalone z Rogerem, ze czym ten tekst bedzie (cos w stylu: bedziemy sie skupiac na tym i na tym, bo chcemy pokazac to i to, a tamto i tamto olewamy). Zdaje sobie sprawe, ze obecnie to Piechota+3 wiec moze cos sie zmienilo bo i niedawno dopiero takie pochwaly zaczely splywac. Zapewne tez po wielu latach czytania tylko cda musze na nowo okrzepnac z PE, bo jednak pisze sie tu inaczej. Chociaz czytajac po takiej przerwy innych nie mialem takiego dysonansu. Bede cie mial na oku Piechota 1 Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 12 lipca 2022 Opublikowano 12 lipca 2022 @Roger od 300 numeru będzie PC na pokładzie? 1 Cytuj
maciucha 11 647 Opublikowano 12 lipca 2022 Opublikowano 12 lipca 2022 Może mariaż redakcji i PSX-Action? Cytuj
LeifErikson 1 115 Opublikowano 12 lipca 2022 Opublikowano 12 lipca 2022 18 minut temu, Mejm napisał: Nie w sensie, ze nudne ale cos mi nie lezy w skladni i formulowaniu zdan. Musze sie bardzo skupic zeby przez nie przebrnac, czasami czytam po kilka razy jakis fragment. Sa tez wtracenia dla mnie nieznane, tak jakby autor wychodzil z zalozenia, ze czytelnik na bank je zna. I nie wiem czy to przypadek, ale dwa numery z rzedu we wstepie takiego tekstu bylo jakies wyjasnianie co zostalo ustalone z Rogerem, ze czym ten tekst bedzie (cos w stylu: bedziemy sie skupiac na tym i na tym, bo chcemy pokazac to i to, a tamto i tamto olewamy) Cytuj
Piechota 442 Opublikowano 12 lipca 2022 Opublikowano 12 lipca 2022 22 minuty temu, Mejm napisał: Wrocilem po 3 letniej przerwie do PE i tak jak czytalem juz wiele razy pochwaly dla Piechoty tak nie bardzo rozumiem skad one sie biora. Dla mnie jego dlugie teksty sa bardzo meczace. Nie w sensie, ze nudne ale cos mi nie lezy w skladni i formulowaniu zdan. Musze sie bardzo skupic zeby przez nie przebrnac, czasami czytam po kilka razy jakis fragment. Sa tez wtracenia dla mnie nieznane, tak jakby autor wychodzil z zalozenia, ze czytelnik na bank je zna. I nie wiem czy to przypadek, ale dwa numery z rzedu we wstepie takiego tekstu bylo jakies wyjasnianie co zostalo ustalone z Rogerem, ze czym ten tekst bedzie (cos w stylu: bedziemy sie skupiac na tym i na tym, bo chcemy pokazac to i to, a tamto i tamto olewamy). Zdaje sobie sprawe, ze obecnie to Piechota+3 wiec moze cos sie zmienilo bo i niedawno dopiero takie pochwaly zaczely splywac. Zapewne tez po wielu latach czytania tylko cda musze na nowo okrzepnac z PE, bo jednak pisze sie tu inaczej. Chociaz czytajac po takiej przerwy innych nie mialem takiego dysonansu. Bede cie mial na oku Piechota A ja to kumam. Już za Polygamii dostawałem info, że składnia jest przesadzona - staram się to ograniczać. Czasem się udaje, czasem nie. Niektórzy to są w stanie zaakceptować, inni nie zawsze. Będę pamiętał 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kmiot 13 836 Opublikowano 16 lipca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 16 lipca 2022 Dwie kwestie. Choć nie liczę, że otrzymam tutaj na nie jakąkolwiek odpowiedź. Recenzja Microsoft Flight Simulator, rok po premierze. Przypomniała mi ona o tym, że kiedyś w PE było coś takiego jak Rewizja, czyli ponowne spojrzenie na gry, które od czasu premiery rozwinęły się znacząco. Bo nie jest tajemnicą, że obecnie wiele tytułów jest rozwijanych przez długi czas, a rok, dwa, trzy po premierze to zazwyczaj zupełnie inne gry - lepsze, bogatsze, pozbawione błędów. I prawdopodobnie znacznie bardziej warte zainteresowania. Dział Rewizja upadł i domyślam się z jakich powodów. Pewnie wśród redaktorów, którzy starają się być na bieżąco trudno znaleźć takich, którzy grają w jedną grę latami, albo wracają do jakiejś po latach, by ponownie ją ocenić. Nie ma na to czasu. I zapewne dlatego nie ma też szans na stały powrót tej rubryki. Szkoda, bo niektóre gry nie zasłużyły na zapomnienie tylko ze względu na nie do końca udaną premierę. Druga sprawa to HIV. Może wpycham penisa w mrowisko, ale jestem przekonany, że gość w PE siedzi tylko za zasługi. Utwierdza mnie w tym każda jego recenzja, a już najbardziej te gry, które sam miałem okazję zaliczyć. W tym numerze to Sniper Elite 5 i cóż, taką opinię mógłbym sam napisać tylko na podstawie pierwszej misji, pobawieniu się przez dwie godziny gameplayem, podejrzeniu drzewek rozwoju i listy misji. Bo gdybym zaliczył całą grę, to wiedziałbym, że misji jest tak naprawdę osiem (choć na liście jest ich dziewięć). Wiedziałbym, że nie brakuje im finezji i potrafią prezentować się pięknie (już trzecia misja nie pozostawia obojętnym), a nie "najwyżej przeciętnie". Wiedziałbym też, że są całkowicie otwarte i przez 90% czasu nie prowadzą tunelowo do celu. Rozumiem krytyczne spojrzenie, ale ta recenzja jest najzwyczajniej w świecie nierzetelna, a wręcz kłamliwa. Bezczelnie niefachowa. Jaki szanujący się recenzent naśmiewa się ze scenek fabularnych, a potem przyznaje, że nawet ich nie oglądał i "przewijał, by nie zasnąć". Są słabe, ale wypada je obejrzeć, by ocenić. Co następne? Ocenianie gry, w którą się nie grało? Albo kwestia "multiplayera". Według HIVa jest niewarty wspomnienia, ale "kampania w co-opie to całkiem dobra rzecz". No to jak w końcu? Skoro dobra rzecz, to może warto jednak o niej wspomnieć, by czytelnik sam sobie wyrobił zdanie? Po co, skoro pan wyrocznia stwierdził inaczej. To recenzja czy luźna opinia przy piwku? Może po prostu lepiej od razu przyznać otwarcie, że się nie grało, zamiast prezentować postawę "mam wyjebane". No i mój ulubiony fragment, zresztą macie cały akapit, aby samodzielnie wykąpać się w próbce mądrości HIVa: "Sniper Elite 5 to pecetowy tytuł, który wskutek zaburzenia porządku we wszechświecie wylądował na konsolach i udaje, że nic się nie stało - że tak miało być." Co to w ogóle znaczy? Bo brzmi jak wada. Czym dzisiaj charakteryzuje się ten mityczny "pecetowy tytuł", że nie ma prawa pojawić się na konsolach? Albo odwrotnie? Co to za bajdurzenie, bo kompletnie nic mi nie mówi? Żeby nie było - nie bronię SE5, bo grze sporo brakuje do ideału, ale w żadnym wypadku nie jest takim paździerzem, jak próbuje nam nieudolnie wmówić HIV, na podstawie swojej rozgrywki, w której dotarł do drugiej misji. Typ nie podszedł do zadania wystarczająco sumiennie i najzwyczajniej mija się z prawdą. Aby jednak zakończyć pozytywnym akcentem to po raz kolejny pochwalę Panów Piechotę i Adamusa, bo dźwigają jakość publicystyki. Bardzo dobra forma. Chwilami zaczynam się również przekonywać do Pana Marudy Konsolite, bo jego pojawienie się na forum oraz posty zdradzają zaangażowanie i tutaj nie jest aż tak sceptyczny. Mógłbym pochwalić więcej autorów, ale chyba tylko wymienieni tutaj zaglądają łasząc się na komplementy, więc je dostaną. Reszcie to najwyraźniej obojętne, mnie również. Dobrze chłopaki robią. 9 1 1 Cytuj
Nemesis 1 271 Opublikowano 16 lipca 2022 Opublikowano 16 lipca 2022 Takie opinie to ja szanuję 1 Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 16 lipca 2022 Opublikowano 16 lipca 2022 Godzinę temu, Kmiot napisał: Jaki szanujący się recenzent naśmiewa się ze scenek fabularnych, a potem przyznaje, że nawet ich nie oglądał i "przewijał, by nie zasnąć". Hm... To zupełnie ostatnio jak ja robię z PSXE Przeglądam, przeczytam kilka zdań, spojrzę na ocenę i główne cechy i dalej. Takie czasy, brak czasu, zmiana proporcji zainteresowań i przeznaczam mniej czasu na konsole. I mam wrażenie, że część ekipy też tak ma po Twoim wpisie. Widocznie trzeba odświeżenia, osób które chcą w gry grać, rozgryzać je i pisać o nich. Pokolenia się zmieniają, nasze oczekiwania chyba też. Młodzieży już gazetki nie interesują, jak mają wszystko w internecie i przechodzą gry na YT. Więc stare dziady recenzują gry, których już im się nie chce rozgryzać i tak to się kończy Całej redakcji życzę pasji do tego co robią! Cytuj
dee 8 816 Opublikowano 16 lipca 2022 Opublikowano 16 lipca 2022 To czym pisze Kmiot to chleb powszedni recenzji obecnie. Przechodzenie gier po łebkach, byle się wyrobić jak najszybciej po premierze. No i oczywiście liczba recenzji popełnionych przez danego autora w ciągu miesiąca. To wyklucza rzetelną ocenę. Cytuj
Shen 9 681 Opublikowano 16 lipca 2022 Opublikowano 16 lipca 2022 Po części rozumiem, poza Rogerem to chyba nikt w szmatławcu nie jest na etacie i piszą recki jak dodatkowe zajecie, a pismo tez nie moze czekac, bo nie chcą byc tygodnie w tyle za internetem. Moze za duzo gier dostaje? Jeszcze sie nie brałem za 299, to nie wiem ile recek dostał. Cytuj
SlimShady 3 434 Opublikowano 16 lipca 2022 Opublikowano 16 lipca 2022 Widocznie HIV zamieniło się w AIDS, a wbrew pozorom, to duża różnica, spytajcie się frostiego. 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi