Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kmiot 13 623 Opublikowano 2 lipca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 2 lipca 2022 Bo teraz tak. Plebiscyty się kończą i chyba panuje ogólna zgoda, że nie ma co specjalnie drążyć tematu. Niby są jakieś pomysły na nieco bardziej ukierunkowane kategorie, ale wszystkim (a przede wszystkim mnie) się przyda trochę oddechu, zamiast zarzynać jedną formę zabawy do wymiotów. Więc póki co przerwa, a jeśli zajdzie potrzeba i ochota to zawsze możemy do jakiegoś rodzaju walk ankietowych powrócić. Ale to nie znaczy, że nie możemy porobić czegoś innego, aby urozmaicić nasze forumkowe życie GRACZY. I teraz wkraczacie Wy, ze swoimi pomysłami. Zaleta jest taka, że mogą to być idee na zasadzie "Niech ktoś". Tym ktosiem jestem ja, bo mogę się podjąć organizacji jakiejś nowej zabawy, szukam jedynie inspiracji. Więc można proponować bez konsekwencji. Żeby nie było, że przybywam na pusto, to od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pewnego rodzaju quiz ze znajomości gierek, oto ogólny zarys: Konkretnie to quiz obrazkowy, abym zbytnio się nie wysilał przy wymyślaniu pytań - screeny są łatwe i mało czasochłonne. Ot, wymyślam grę i wrzucam screen z niej, a Wy zgadujecie jaki to tytuł. Żeby nie było zbyt łatwo (bo jesteśmy wśród profesjonalistów), to kadruję jakiś fragment screena (kawałek HUD, charakterystyczny przeciwnik, specyficzna miejscówka). Uczestnicy z poprawnymi odpowiedziami punktują (te są wysyłane indywidualnie do mnie na PM). Po jakimś czasie mogę wrzucić szerszy kadr (ten sam), ale za mniej punktów, a na koniec pełny kadr za symboliczny punkcik. I tak np. do ustalonej ilości gier. Potem następuje podsumowanie sezonu. Możliwe nagrody. To taki luźny pomysł, gdzie są pewne warianty. I moglibyśmy wybrać optymalny. Czy ograniczamy się do pierwszej poprawnej odpowiedzi i punktuje tylko "kto pierwszy, ten lepszy" a potem lecimy z kolejnym pytaniem? Czy raczej dajemy pewną swobodę uczestnikom i nie wymuszamy na nich śledzenia tematu 24/7, bo przegapią odpowiedni moment? A może lecimy hurtowo i wrzucamy od razu kilkadziesiąt kadrów, dajemy tydzień/dwa tygodnie na odpowiedź i liczymy? Detale są do dopracowania. Realnie patrząc forma "jeden kadr na jakiś czas" premiuje regularnych użytkowników forum. "Akcja" dzieje się w miarę na żywo. Ale też nie narzuca zbytnie presji. Forma "hurtowa" nie wymaga wielu odwiedzin, ani specjalnego zaangażowania. Może ktoś pamięta, ale podobne konkursy organizowałem kilka lat temu w kąciku książkowym. To luźny pomysł nie do końca przemyślany, ale możemy to dopracować, jeśli będą chętni do udziału. Ale możemy zrobić też zupełnie coś innego. Tylko pomysły, pomysły. 19 3 Cytuj
Square 8 555 Opublikowano 2 lipca 2022 Opublikowano 2 lipca 2022 Tego typu quizy mieliśmy w działach PS3, PS2 i PSX. Nawet była tam jakaś punktacja. Pierwsza osoba co zgadła to wymyślała następne, można też było oddać. Polecam sprawdzić, bo niektóre pomysły i wyjaśnienia jak wjechały obrazkowe rebusy to był geniusz. Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 2 lipca 2022 Autor Opublikowano 2 lipca 2022 2 minuty temu, Square napisał: Pierwsza osoba co zgadła to wymyślała następne, można też było oddać. No tak, tylko kwestia jest taka, że jeśli miałbym fundować nagrody, to wolałbym takie rzeczy mieć pod kontrolą zamiast samopas puszczać uczestników, by mieli płaszczyznę do manipulacji. Choć oczywiście ani przez moment nie wątpię w ich uczciwość No i w takiej formie odgadujący jest w gorszej sytuacji, bo nie może zgadywać własnej zagadki, więc im więcej zgadniesz, tym więcej pauzujesz. Cytuj
Square 8 555 Opublikowano 2 lipca 2022 Opublikowano 2 lipca 2022 To bardziej do aktywności pasuje, do walki o nagrody to mniej. Ale jak co chwilę zadajesz to znaczy, że prowadzisz Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 2 lipca 2022 Autor Opublikowano 2 lipca 2022 Niby tak, ale to generuje pewne problemy natury organizacyjnej. Bo wtedy łatwiej jest "oddać" (i mieć szansę na kolejne punkty), więc i tak ktoś musiałby przejąć. Kto? Mój stary? A jak nie będzie chętnego? Przestój. Nie widzę tego. Nie chcę płynności uzależniać od obecności użytkowników i wiecznie czekać na nich, aż raczą zdecydować co dalej. Cytuj
Square 8 555 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 Zawsze można dodać zasadę, że jak oddajesz to nie możesz zgadywać następnej. Nie mówię, że tak ma być, ale załóżmy, że zawsze ty wrzucasz zagadkę, no to co ile? Raz dziennie? To też generuje przestój, jak ktoś oddał i nie ma chętnych możesz sam wrzucić, w najgorszym wypadku jest taki sam przestój. Cytuj
devilbot 3 682 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 Od razu napiszę, że w niczym nie biorę udziału, a już tym bardziej nie pomagam w organizacji bo mi się nie chce. Moderacja powinna organizować różne gry i zabawy bo darmozjady nic już nie robią. Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 Mogą być rebusy. Ktoś wrzuca obrazki związane z tytułem giereczki, czy tam bohatera i reszta zgaduje. O np. taki: Spoiler Zgadujta 1 Cytuj
Wredny 9 491 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 Spoiler Alan Wake Dobre, dobre 1 Cytuj
Mendrek 571 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 Proponuję (luźna myśl) pewien twist. Wybrane grono aktywnych użytkownikow byłoby zobowiązane do umieszczenia w nieznanym uczestnikom zabawy momencie jakiejś podpowiedzi w swoim poście w jakimś wybranym przez nich temacie. Istotne, że nie byłaby też znana osoba, która by dla danej zagadki/zadania takową podpowiedź udzielała, jedynie grono osób. Osoby podpowiadające powinny udzielać się w różnych działach. Podpowiedź powinna być w zasadzie na tyle kluczowa, że bez niej rozwiązanie zagadki byloby prawie niemożliwe. To by z jednej strony urozmaiciło zabawę, z drugiej użytkownicy by chętniej na rożne fora i tematy wchodzili. Choć oczywiście im cenniejsza nagroda na koniec, tym pewnie większa motywacja do tego Cytuj
łom 1 974 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 Proponuję też żeby każdy użytkownik miał tylko jedną szansę na odpowiedź, tak żeby był high risk high reward. Przykładowo ktoś odpowiada poprawnie przy poziomie trudności Hard (mały kadr z gry/rebus bez podpowiedzi) dostaje 3 pkt., inna osoba odpowiada źlę dostaje 0 pkt. i już nie może wysłać kolejnej odpowiedzi w momencie obniżenia poziomu trudności (na Medium gdzie do zgarnięcia są 2 pkt.). Tym sposobem nie będzie zgadywanki tak jak to było dawno temu w quizach obrazkowych. Cytuj
Square 8 555 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 Przy kadrze z gry to może mieć sens, ale rebusy mogą oznaczać kilka tytułów (mieliśmy takie sytuacje) i wtedy jest tylko, że autor miał co innego na myśli. W takim przypadku też blokada? Cytuj
Ukukuki 6 928 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 Teraz jest wyszukiwanie po obrazkach więc zabawa może być trochę oszukana. Cytuj
łom 1 974 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 5 minut temu, Square napisał: Przy kadrze z gry to może mieć sens, ale rebusy mogą oznaczać kilka tytułów (mieliśmy takie sytuacje) i wtedy jest tylko, że autor miał co innego na myśli. W takim przypadku też blokada? A czemu nie? Jak ktoś jest pewny swego i chce zaryzykować to to robi, a jak ktoś nie jest pewny to czeka na podpowiedź. A jak ktoś był pewny a autor miał co innego na myśli no to niestety czasem się tak zdarza i następnym razem może lepiej poczekać na podpowiedź żeby mieć pewne 2 czy 1 pkt niż pochapać się na 3 i mieć 0. Cytuj
WisnieR 2 707 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 A może jakiś challenge w rzucaniu cheddarem w bombelki? Cytuj
Square 8 555 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 Do tego trzeba się porządnie przygotować, może wrócimy do tej propozycji za rok? Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 3 lipca 2022 Autor Opublikowano 3 lipca 2022 39 minut temu, Ukukuki napisał: Teraz jest wyszukiwanie po obrazkach więc zabawa może być trochę oszukana. Myślałem o tym i swego czasu testowałem, ale jak screen jest autorski i odpowiednio wykadrowany, to wyszukiwarka głupieje, więc nie pomoże. Zresztą teraz google chyba już usunęło wyszukiwanie po pliku, czy czegoś nie wiem? Jeden strzał na rundę to dobry pomysł. Rebusy też dobry pomysł, ale obawiam się, że mogą wymagać za dużo pomysłowości i nie każdy podoła w ich wymyślaniu. Sam pewnie straciłbym inwencję po kilku razach. Zaleta jest taka, że pozwalają na pewną interpretację, ale to może być równie dobrze liczone jako wada, bo interpretacja = dyskusyjność. Jeśli chodzi o kadry, to myślałem np. o jednym tygodniowo, ale w sensie: 3 dni na Hard - mały kadr, za 3 pkt. 2 dni na Normal - trochę szerszy kadr ujmujący więcej elementów screena, za 2 pkt. 2 dni na Easy - pełny kadr, za 1 pkt. Ale można w sumie terminy skrócić, tylko tak jak mówię, nie chcę wywierać zbytniej presji czasowej, że kogoś na forum nie będzie przez jeden dzień i straci okazję. Cytuj
Square 8 555 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 11 minut temu, Kmiot napisał: Zresztą teraz google chyba już usunęło wyszukiwanie po pliku, czy czegoś nie wiem? Można normalnie wyszukiwać obrazem czy to z linku czy przesyłasz sam. Kliknij Grafika i potem ikona aparatu na pasku szukajki. Cytuj
Kmiot 13 623 Opublikowano 3 lipca 2022 Autor Opublikowano 3 lipca 2022 No wiem, tylko coś mi sie obiło ostatnio o uszy, że mieli to usunąć/zmienić. Już to testowałem kiedyś i tak jak piszę - jeśli dobrać autorski screen i go odpowiednio wykadrować, to wyszukiwarka nie znajdzie. Problem robi się przy szerszym ujęciu, bo wtedy już zaczyna podpowiadać. A przy pełnym screenie to już zazwyczaj daje na tacy. Cytuj
Square 8 555 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 No wiem, bo było to też testowane w Quizach Obrazkowych PS2/PSX. Ale w zależności od screena to nawet przy pełnym nie znajdowało, ale teraz po tych wszystkich udoskonaleniach to pewnie działa to jeszcze lepiej. Cytuj
Mejm 15 296 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 Dlatego tylko autorskie kalambury rysowane a paintcie. Cytuj
SlimShady 3 380 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 To może growa jaka to melodia? Poproszę jedną nutkę. Cytuj
mcp 2 001 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 proponuję żeby kolega _Red_ rysował komiksy z gier, a my będziemy zgadywali. I tak siedzi w domu z dzieckiem i nic nie robi 1 1 1 Cytuj
_Red_ 12 009 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 Nic nie robię najwyżej między 00:00 a 5:00 gdy po całym dniu pieluch i spacerków kładę się na przerywany sen xD 1 Cytuj
Pupcio 18 373 Opublikowano 3 lipca 2022 Opublikowano 3 lipca 2022 Brzmi zabawnie+ na starość będziesz miał kogoś kto poda Ci szklanke wody! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi