Skocz do zawartości

Oppenheimer

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
17 godzin temu, Kalel napisał:

No dość duże spoilery wlatują już 

Pokazali w zwiastunie czy zrobili w końcu tą bombę? Nie wiem czy oglądać bo nie chcę sobie psuć filmu.

Opublikowano (edytowane)

Jakoś nie byłem nagrzany na ten film, szczególnie po ostatniej srace jaką był tenet, której nie dało się oglądać, ale nie przypominam sobie tak wysokich ocen.

Edytowane przez SlimShady
Opublikowano
1 godzinę temu, Kalel napisał:

dużo opinii mówi ze film to totalnie coś innego niż można się spodziewać.

Nie ogladalem zadnych trailerow ale jakos nie pasuje mi Nolan do filmu opartego na prawdziwiej historii.

Opublikowano
10 hours ago, Mejm said:

Nie ogladalem zadnych trailerow ale jakos nie pasuje mi Nolan do filmu opartego na prawdziwiej historii.

Trailer w kinie przed Mission Impossible konkretnie wysadził z kapci, bilety na sobotę już czekają. Szkoda tylko, że nie ma ma gdzie obejrzeć na taśmie IMAX 70mm, najbliższe takie kino w Pradze.

Opublikowano
20 minut temu, Bartg napisał:

Trailer w kinie przed Mission Impossible konkretnie wysadził z kapci, bilety na sobotę już czekają. Szkoda tylko, że nie ma ma gdzie obejrzeć na taśmie IMAX 70mm, najbliższe takie kino w Pradze.

A w naszych polskich na jakiś taśmach będzie grane? No i jaka jest wtedy różnica w obrazie?

Opublikowano

Nolan nakręcił swój najnowszy film na taśmach IMAX 70 mm; ta, na której zarejestrowano produkcję, waży ponad 270 kg, a na jeden pokaz pójdzie jej ok. 17 km. Czas trwania filmu wynosi nieco ponad 3 godziny.

Ten charakterystyczny i unikalny sposób doświadczenia filmu, rozciągnięty w pionie i wypełniający cały ekran (proporcje rozszerzają obraz do 1,43:1) - zgodny z zamierzeniami twórcy - będzie dostępny w zaledwie 30 kinach na całym świecie

U nas pewnie będzie zwyczajowe 1.66:1 czy tam ile jest w kinach teraz.

• Dzięki 1
Opublikowano

Nie No imax będzie bez pasów, ale tylko w Krakowie IMAX ma laserowe 4K, wszystkie inne IMAXy maja 2k na ksenonie. Standard IMAX zachowany, ale rozdzielczość mniejsza. Niestety jest to strasznie drogi sprzęt wiec wymiana idzie stopniowo. I tak dźwięk + obraz w takim IMAXie będzie dużo lepsza niż w zwykłym kinie.

Opublikowano

To chyba byliśmy na innym filmie :reggie:

Aktorzy i muzyka top, każdy daje z siebie ile wlezie i nawet krótkie cameo zapadają w pamięć. Oppenheimer jako postać przeniesiony koncertowo. Muzyka w niektórych momentach staje się nawet dodatkowym aktorem. 

No ale reszta? Tak średnio Pan Nolan. Myślałem, że się zrehabilituje po Tenecie, ale jednak wchodzi w jeszcze inne gęstości. 

Problemem filmu jest to, że nie wie do końca o czym ma być. Niby jest o Oppenheimerze, ale pierwsze 2h to tak naprawdę historia dochodzenia do pierwszej bomby atomowej. Dość skrótowa, mocno poszarpana, miejscami nudna jak flaki z olejem, ale przynajmniej widać tu jakiś cel. A sama kulminacja to faktycznie można trzymać pindola w ręce, tu trzeba przyznać, że odjebane perfekcyjnie. 

Ale później

Spoiler

już wchodzimy w przedziwne przepychanki z dwóch różnych komisji, z których niewiele tak naprawdę do końca wynika. Brakuje jakiegoś celu, jakiegoś rozwiązania.

Tl:dw - Oppenheimer robi bombę i ma moralniaka, że ją zrobił. A wszyscy naukowcy to chuje i się nawzajem podpierdalają. I Florence pokazuje cycki. A Nolan pokazuje fajne wygaszacze ekranu. 

No ja się trochę zawiodłem ogółem i na pewno trudno będzie seans powtórzyć, bo film jest długi i ma średni potencjał do ponownego oglądania. Ciekaw jestem opinii Nolanoświrów. 

• Plusik 1