Skocz do zawartości

Gothic Remake

Wredny

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Nawet sobie zobaczę, nie ukrywam że nie mam zbyt wielkich oczekiwań co do tego projektu, ale może zaskoczą i oby pozytywnie.

Już chyba kiedyś wydawali demo i po nim był reset projektu? Xd 

Opublikowano (edytowane)

Odpaliłem, ale po Henryczku Bożym niedobrze mi się zrobiło jak pokręciłem się chwilę tutaj, nie mam dzisiaj serca na to.

Edytowane przez Dalhi
Opublikowano

Ukończyłem to demo. Strasznie nierówna gra. Statyczne otoczenie wygląda ok (może to kupione assety?) ale oświetlenie już dziwnie działa, w niektórych miejscach jest całkiem naturalne aby w innych walić po oczach ostrymi kontrastami (jak jest to Lumen to coś im nie wyszło z implementacją) do tego jest chamska winieta która mocno przyciemnia krawędzie ekranu. Postacie i potworki są słabo animowane chociaż sam ich design może się podobać. Walka jak na Gothica ujdzie (trochę kojarzy mi się z Gothiciem 3) ale nawet nie ma startu do większych gierek nawet z przed 15 lat. Polska wersja zapowiada się elegancko, angielska jakoś mi nie pasuje. Optymalizacja na ten moment leży ale nie spodziewałem się niczego innego po UE5 wykorzystywanym przez mniejsze studio do zrobienia open worlda. Ogra się za parę lat jak będzie na wyprzedaży i może zostanie usprawniona jak nie przez devów to przez fanów.

• Plusik 2
Opublikowano

Nigdy nie grałem w oryginał ale obejrzałem sobię jak Ryslaw ogrywa demko i podoba mi się.

Ja wiem że to drewno ale klimacik muzyczka dialogi i dubbing bardzo fajnie wypada.

Takim lepszym elexem mi podjezdza.

Kiedyś jak polatają i będzie znośnie pod kątem technicznym to dam jej szansę.

Opublikowano
3 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Jednak co Gothic to Gothic, pewnie przegoni większość premierówek dzisiaj :D

image.thumb.png.f7620e5fc948cfef1e6a7f306cfe3570.png

Chyba przebiło Veilguard?

43 minuty temu, Schranz1985 napisał(a):

Nigdy nie grałem w oryginał

Ja grałem tylko kilka godzin (a generalnie mam wolne tempo, dzisiejszym demem się bawiłem 1,5h, a czytałem, że jest na godzinę :P), ale mój ówczesny komp prawie samozapłonu dostał i odpuściłem w oczekiwaniu na lepszy sprzęt. W 2025 NADAL nie grałem w Gothika. 

Jakoś nie byłem przekonany do tego remaku, a tymczasem demkiem jestem zachwycony. To jest dosłownie modern eurojank :D Wygląda i działa jak stary Gothic w innej linii czasowej. 

Polski dubbing jest wspaniały, aż sobie pomyślałem, że mogę dla tej gry złamać swoje tegoroczne postanowienie nie kupowania gier na zapas, żeby ta gra odniosła jako taki sukces i żeby podziękować twórcom za polską wersję językową na premierę, normalnie pierwsza liga. 

Walka mi się podoba (serio). Też trochę jank, ale co innego nadrabia. Fajnie, że są różne ciosy, że nie można mashować, że trzeba obserwować ruchy przeciwnika. Fajnie, że trzeba broń wyciągnąć. Zginąłem kilka razy ;) i mi się to podobało. Zwłaszcza, że sejwy można robić cały czas poza walką (czy też tak właściwie poza czasem kiedy ma się wyciągniętą broń), więc gra mnie nie karze za bycie lamusem. 

Przede wszystkim spodobał mi się klimat, setting, lore, charakterne postaci i język. Zdecydowanie język polski robi tutaj robotę, po angielsku to już nie byłoby to samo. :)

Ciekawi mnie jak bardzo remake będzie się różnić od oryginału pod względem dialogów i zadań. Bo nie wiem czy doczekam, ostatni mi stary Gothic chodzi po głowie często. 

W demo grałem na ROG Ally no i jak można się było spodziewać — jest źle. Na upartego mógłbym grać, ale szkoda grać w upscalowane 720p, z obniżonymi detalami i dość kiepską wydajnością nawet w trybie Turbo. Nie liczę na wiele pod tym względem w pełnej wersji, chyba żadna gra na UE5 nie działa dobrze na handheldach. Gothic przynajmniej jest grywalny. 

• This 1
Opublikowano

Pograłem chwilę w to demo, chryste panie, stary Gothic ma dynamiczniejszą walkę niż ten remake, animacja chodu, sterowanie tragedia, ten nasz bohater Nygas wygląda jakby miał jakieś porażenie, jedynie co mi się podoba, to grafika otoczenia i postaci, tylko, że animacja i mimika to dramat jakiś, może jeszcze poprawią te wszystkie elementy, bo szkoda tego potencjału.

Opublikowano

Walka bronią białą jest akceptowalna po zdobyciu wyszkolenia u ziomka przy zawalonej drodze, bez niej postać macha ociężale jak by znajdowała się pod wodą. Potencjał jest ale bał bym się brać gierkę na premierę za ~220zł. Wiadomo że oryginały też miały duże problemy ale jak na swoje czasy były mega rozbudowane, teraz to samo tylko w lepszej oprawie i z bardziej przystępnym systemem walki może nie starczyć.

Opublikowano

Na początku bohater trzyma miecz w obu dłoniach, potem ten koleś mu tłumaczy, żeby taką broń trzymał w jednej ręce i po tym zmieniają się animacje ataku. Doceniam pracę nad tym, bo mogliby zrobić jak w każdym innym cRPG machanie od lewa do prawa i mashowany atak szybki i silny. Tak, wszystko jest trochę drewniane, ale moim zdaniem jest też poprawne, a mechaniki są interesujące i trochę inne niż w innych grach, w które grałem na przestrzeni ostatnich lat. Takie tytuły AA często robią coś lepiej niż klony AAA TPP, które mi się zlewają już ze sobą i robione są w bezpieczny sposób, przez co są nijakie. Może jestem koneserem eurojanku ;)

Opublikowano (edytowane)

Zagrałem w to demko do końca, jeżeli chcieli odtworzyć uczucie drewna to im się udało, natomiast reszta leży i kwiczy. Podczas scenek jak mamy zbliżenie na twarz osoby mówiącej w pewnej chwili po lewej stronie było widać połowę głowy Nygasa, takimi pikselami zajechało że aż mnie ciarki przeszły. Walka to jest dokładnie napitalania przycisk ataku zanim przeciwnik zareaguje, większej głębi ja tam nie widzę. No ale też się nie spodziewałem.

Generalnie gra jest w bardzo surowym stanie, nie wiem jak im to się trzyma kupy na nieco bardziej otwartej mapie, ale podejrzewam że to jest lepione na gówno i taśmę. Wspomnienie starego Gothika sobie w głowie zachowam i niech tam zostanie. Na tę chwilę nie widzę możliwości żeby na to pieniądze wydać na premierę.

Odpaliłem sobie jeszcze inną grę z tego festiwalu, od jakiegoś tureckiego studia też na UE i ma ten sam problem, niby wszystko jest na miejscu ale kolory tak samo wyprane, postać też się rusza jakby miała porażenie mózgowe. Będzie zalew identycznych gier które będzie trudno odróżnić jedna od drugiej.

Edytowane przez Dalhi
Opublikowano

Za demko jest 1 aczik, hmm ciekawe, czy to bug jakiś?

Ile zajmuje przejście i czy jest jakieś info o ew. przenoszeniu progresu? 

2 godziny temu, Dalhi napisał(a):

Zagrałem w to demko do końca, jeżeli chcieli odtworzyć uczucie drewna to im się udało, natomiast reszta leży i kwiczy. Podczas scenek jak mamy zbliżenie na twarz osoby mówiącej w pewnej chwili po lewej stronie było widać połowę głowy Nygasa, takimi pikselami zajechało że aż mnie ciarki przeszły. Walka to jest dokładnie napitalania przycisk ataku zanim przeciwnik zareaguje, większej głębi ja tam nie widzę. No ale też się nie spodziewałem.

Generalnie gra jest w bardzo surowym stanie, nie wiem jak im to się trzyma kupy na nieco bardziej otwartej mapie, ale podejrzewam że to jest lepione na gówno i taśmę. Wspomnienie starego Gothika sobie w głowie zachowam i niech tam zostanie. Na tę chwilę nie widzę możliwości żeby na to pieniądze wydać na premierę.

Odpaliłem sobie jeszcze inną grę z tego festiwalu, od jakiegoś tureckiego studia też na UE i ma ten sam problem, niby wszystko jest na miejscu ale kolory tak samo wyprane, postać też się rusza jakby miała porażenie mózgowe. Będzie zalew identycznych gier które będzie trudno odróżnić jedna od drugiej.

No to jest tragedia z tym UE5. Wszystko graficznie jest takie same. 

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Ile zajmuje przejście i czy jest jakieś info o ew. przenoszeniu progresu? 

Jak chce się wszystko wybić i zebrać to z 40 minut. Progresu raczej się nie przeniesie bo gra się inną postacią, to bardziej oddzielny mini prolog.

• Plusik 1
Opublikowano
48 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Za demko jest 1 aczik, hmm ciekawe, czy to bug jakiś?

Nie. W opisie dema jest napisane, że to osiągnięcie jest wymagane aby zdobyć pełny zestaw w pełnej wersji gry. :)

• Dzięki 1