Opublikowano 30 września 202430 wrz Pewnie dlatego, że dwójka uchodzi za bardziej kultową, no i w tym samym czasie klepią film, więc jedno będzie napędzać zainteresowanie drugim. Plus to, że SH2 nie jest powiązane fabularnie z pozostałymi odsłonami, tak że mogą bez problemu zabrać się za rimejkowanie od dupy strony i nikomu nie powinno to zrobić większej różnicy.
Opublikowano 30 września 202430 wrz Myślałem że dwójka to kontynuacja. A to yebac. EDIT No to jest to powiązane czy nie? Bo te klauny mi nic nie mówią... Edytowane 30 września 202430 wrz przez iluck85
Opublikowano 30 września 202430 wrz Dwójka to zamknięta historia, dość "prosta". Jedynka i trójka to druga historia, są ze sobą ściśle powiązane i są dość... złożone.
Opublikowano 30 września 202430 wrz 11 minut temu, Nyu napisał(a): Dwójka to zamknięta historia, dość "prosta". Jedynka i trójka to druga historia, są ze sobą ściśle powiązane i są dość... złożone. Reakcje się skończyły. Ok, dzięki. Trochę mam tych "głośnych" tytułów do nadrobienia.
Opublikowano 1 października 20241 paź W ogóle polecacie jakieś kanały yt z LORE Silenta, ten co był wcześniej podany do tłumaczenia czerwonych kwadratów był dość ciekawy.
Opublikowano 1 października 20241 paź 15 minut temu, Basior napisał(a): W ogóle polecacie jakieś kanały yt z LORE Silenta, ten co był wcześniej podany do tłumaczenia czerwonych kwadratów był dość ciekawy. No to właśnie ten od czerwonych kwadratów - Max Derrat, ma tam dużo z serii. Tu masz jeszcze playliste z całym wykładem od psychologa i to jest ogólnie must see stuff!, mega gość : I jeszcze gość taki jak fungo. Robił plejtrułsy przez gre na żywca opowiadając, też super.
Opublikowano 1 października 20241 paź ChristopherFalcon z polskiego yt też przyjemnie opowiadał o seri podczas playtrough każdej części. Szkoda, że zrezygnował z YouTube’a bo bardzo podobało mi się jego podejście do rozgryzania fabuły w grach. Btw nadruk na płycie: „there was a hole here it's gone now” - piękny fanservice ze strony bluberów
Opublikowano 1 października 20241 paź 1 godzinę temu, Tralalala napisał(a): ChristopherFalcon z polskiego yt też przyjemnie opowiadał o seri podczas playtrough każdej części. Szkoda, że zrezygnował z YouTube’a bo bardzo podobało mi się jego podejście do rozgryzania fabuły w grach. Btw nadruk na płycie: „there was a hole here it's gone now” - piękny fanservice ze strony bluberów Cos mi sie wydaje ze wroci do swojej giereczki. A jak wroci to pewnie nagra cale playthrough. Zgadzam sie, gosc wymiata. Ostatnio ogladalem u niego SH4 ktorego pieknie rozklada na lopatki. A ogolnie to pierwsze spotknie mialem z nim jak odkrywal karty w P.T - material o H.Kojimie. Swietne kaski
Opublikowano 1 października 20241 paź 18 godzin temu, iluck85 napisał(a): Reakcje się skończyły. Ok, dzięki. Trochę mam tych "głośnych" tytułów do nadrobienia. Widzisz, naraziłeś się na śmieszność. Z drugiej strony zazdroszczę, warto zatem jeżeli zagrasz w ten rimejk jako twój pierwszy Silent. Aczkolwiek może jeszcze poczekaj parę dni :D. 18 godzin temu, Nyu napisał(a): Dwójka to zamknięta historia, dość "prosta". Jedynka i trójka to druga historia, są ze sobą ściśle powiązane i są dość... złożone. Jaka prosta, jaka znowu prosta. Ludzie...
Opublikowano 1 października 20241 paź Tu problem w czytaniu ze zrozumieniem. W jedynke gralem i pamiętam szkole i ćme. Gry nie ukonczylem. I ja nie znam serii bo nie podchodzilem do tematu ponownie i nie wiem czy ta 2 jest fabularnie polaczona, to kontynuacja, dlatego pytalem
Opublikowano 1 października 20241 paź Teraz, iluck85 napisał(a): Tu problem w czytaniu ze zrozumieniem. W jedynke gralem i pamiętam szkole i ćme. Gry nie ukonczylem. I ja nie znam serii bo nie podchodzilem do tematu ponownie i nie wiem czy ta 2 jest fabularnie polaczona, to kontynuacja, dlatego pytalem Spokojnie możesz atakować, historia odrębna i do tego jedna z najciekawszych w grach wideło.
Opublikowano 1 października 20241 paź Dobra przestań, to tylko krychu, komu Ty się tłumaczysz i z czego xd
Opublikowano 1 października 20241 paź Teraz, Bzduras napisał(a): Dobra przestań, to tylko krychu, komu Ty się tłumaczysz i z czego xd Kochany poczytaj czasami wcześniejsze posty, ja mu nawet tego klauna nie dałem.
Opublikowano 1 października 20241 paź 2 godziny temu, Tralalala napisał(a): ChristopherFalcon z polskiego yt też przyjemnie opowiadał o seri podczas playtrough każdej części. Szkoda, że zrezygnował z YouTube’a bo bardzo podobało mi się jego podejście do rozgryzania fabuły w grach. A no zapomniałem o Falconie wspomnieć, też super lore runy, nie tak szczegółowe, ale to i dobrze, bo fajnie skondensowane i się leci razem z nim i bardzo dobrze to wchodzi Swoją drogą jego lore run z gry Rule of Rose
Opublikowano 1 października 20241 paź Ja to do lucka pisałem edit: widzę po klaunie, że zrozumiałeś - brawo, tak trzymać
Opublikowano 1 października 20241 paź 5 godzin temu, Basior napisał(a): W ogóle polecacie jakieś kanały yt z LORE Silenta, ten co był wcześniej podany do tłumaczenia czerwonych kwadratów był dość ciekawy. Może nie do końca LORE, ale kilka fajnych rzeczy o pierwowzorze
Opublikowano 1 października 20241 paź Godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a): Widzisz, naraziłeś się na śmieszność. Z drugiej strony zazdroszczę, warto zatem jeżeli zagrasz w ten rimejk jako twój pierwszy Silent. Aczkolwiek może jeszcze poczekaj parę dni :D. Jaka prosta, jaka znowu prosta. Ludzie... Nie prosta, tylko "prosta". Możesz to zinterpretować jak chcesz, wybrałeś sam pewna opcję. SH2 to głęboka, ale relatywnie prosta historia. Szczególnie w porównaniu do SH1 i 3, które mają historię wielu osób, kultu, miasta etc.
Opublikowano 1 października 20241 paź Nyu pisze prawdę, SH1+SH3 są o wiele bardziej złożoną historią niż SH2, które jest opowieścią bardziej "osobistą".
Opublikowano 1 października 20241 paź dobry motyw na obudowę dla pecetowców Spoiler i krótko o wersji na PS5 Wygląda na to, że stabilne 60 w perf mode, ale wszystkie cutscenki są w 30. Spoiler https://www.reddit.com/r/silenthill/comments/1ft70q1/played_the_sh2_remake_for_just_over_5_hours_heres/
Opublikowano 1 października 20241 paź 13 minutes ago, KrYcHu_89 said: dobry motyw na obudowę dla pecetowców Hide contents i krótko o wersji na PS5 Wygląda na to, że stabilne 60 w perf mode, ale wszystkie cutscenki są w 30. Reveal hidden contents https://www.reddit.com/r/silenthill/comments/1ft70q1/played_the_sh2_remake_for_just_over_5_hours_heres/ Już mam taki tatuaż na bicku to starczy Ale ten symbol nie ma nic wspólnego z SH2.
Opublikowano 1 października 20241 paź 5 minut temu, Czoperrr napisał(a): Już mam taki tatuaż na bicku to starczy Ale ten symbol nie ma nic wspólnego z SH2. ale ma z serią
Opublikowano 1 października 20241 paź A swoją drogą, to skoro blubersi zamierzają kontynuować współpracę z Konami, to mam nadzieję w przyszłości doczekać się rimejku czwórki. Wiem, że ta gra miała wiele problemów i nie jest tak uwielbiana jak święta trylogia, ale potencjał jest moim zdaniem ogromny. Patent z utknięciem we własnym domu był rewelacyjny. Podglądanie sąsiadów i próby wydostania się z mieszkania, w którym dzieją się coraz dziwniejsze rzeczy, a do tego szalony seryjny morderca grasujący w okolicy - naprawdę świetny, klaustrofobiczny klimat, wbił mi się do pamięci na długo. Jest tam oczywiście też sporo do poprawy, przede wszystkim przesadzony backtracking i beznadziejny, nawet jak na standardy tej serii, system walki, więc mieliby zdecydowanie więcej roboty niż przy odświeżaniu dwójki. Ale według mnie warto dać tej grze drugą szansę.
Opublikowano 1 października 20241 paź 1 minutę temu, Pix napisał(a): A swoją drogą, to skoro blubersi zamierzają kontynuować współpracę z Konami, to mam nadzieję w przyszłości doczekać się rimejku czwórki. Wiem, że ta gra miała wiele problemów i nie jest tak uwielbiana jak święta trylogia, ale potencjał jest moim zdaniem ogromny. Patent z utknięciem we własnym domu był rewelacyjny. Podglądanie sąsiadów i próby wydostania się z mieszkania, w którym dzieją się coraz dziwniejsze rzeczy, a do tego szalony seryjny morderca grasujący w okolicy - naprawdę świetny, klaustrofobiczny klimat, wbił mi się do pamięci na długo. Jest tam oczywiście też sporo do poprawy, przede wszystkim przesadzony backtracking i beznadziejny, nawet jak na standardy tej serii, system walki, więc mieliby zdecydowanie więcej roboty niż przy odświeżaniu dwójki. Ale według mnie warto dać tej grze drugą szansę. Mi się tam 4 bardzo mocno podobała, dopiero po latach sprawdziłem w internecie, że nie była lubiana. Zajebisty motyw z tytułowym pokojem, masa poronionych motywów, jak zwykle mocne OST, backtracking może i był, ale bez przesady. Ale na remake to raczej nikłe szanse, pewnie skończy się na 2, 1->3 to max.
Opublikowano 1 października 20241 paź 2 godziny temu, Czoperrr napisał(a): Nyu pisze prawdę, SH1+SH3 są o wiele bardziej złożoną historią niż SH2, które jest opowieścią bardziej "osobistą". Cała fabuła SH1: kolesiowi zgubiła się córka w Sosnowcu i musi ją znaleźć. Cała fabuła SH3: córka wraca do Sosnowca po odpowiedzi. Odkładając jednak heheszki na bok: Dwójka może i jest mniej złożona, za to o wiele bardziej ambitna. Wiadomo, że do dzisiaj pewne wątki z SH2 zostały już skopiowane milion razy i format jest lekko przeruchany, ale na swoje czasy to było coś świeżego i niespotykanego w grach, żeby uczynić story aż tak osobistym i trzeba przyznać ludkom w Team Silent, że mieli jaja pójść w takim kierunku. Gra nie wali między oczy aż taką dosłownością jak inne Silenty, sięga po cholernie ciężkie tematy Spoiler (znęcanie się, gwałt, umieranie na raka) i przedstawia je z niesamowitym wyczuciem, no i ma co najmniej kilka tak mocnych zwrotów akcji, że wszystkie inne szokery z SH1 i SH3 to przy nich ledwie pierdnięcie szybko rozwiane na jesiennym wietrze. Dla mnie przynajmniej nie było i raczej już nigdy nie będzie w grach tak dobrze opowiedzianej historii jak w drugiej części. Bonusowo: perfekcyjnie zachowany balans pomiędzy "filmowością" i "emołszyns" (tak, płakałem na zakończeniu), a sytym gameplayem.
Opublikowano 1 października 20241 paź Po podejrzeniu walki z bossem w klatce, i porównaniu tego do oryginału, mam już pewność że bloober dokonał nie tylko cudów graficznych, ale też świetnie przearanżował i ulepszył rozgrywkę. Warto było złożyć preordera, czekam na pudełeczko.