Skocz do zawartości

Silent Hill 2 Remake

Figaro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, tjery napisał(a):

Dopiero teraz obejrzałem filmik, w performance spadki są do 40 fps, więc pewnie wersja na PRO będzie miała zastąpiony upscaller i jak dobrze pójdzie stałe 60 fps, bo podciągnąć 40 do 60 to już 50% więcej mocy, a samo Sony podawało, że to będzie koło 40%, więc raczej o podciągnięciu ustawień do quality można zapomnieć.

No i to nie jest 1080p tylko dynamic 1080p.

"There was a solid 60 fps here

It's gone now." VRR będzie potrzebne jako pomagier. 

Ale w sumie nie jest to żadne zaskoczenie, każda gra na UE5 działa bardzo podobnie na konsolach i PC (tam wciąż trzeba czesto wspomagać się modami na performance i stuttery), ma te same/bardzo podobne parametry konfiguracyjne i ficzery. 

Jestem ciekaw, co pokaże Prosiak, bo w tych benchmarkach o grach na UE5 na razie na PRO cisza. 

Z drugiej strony Steam Deck podobno jest w stanie ogarnąć 30 fps na very low, ciekawe, czy całą grę. Wukong był absolutnie niegrywalny na SD. 

Opublikowano
6 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Wukong był absolutnie niegrywalny na SD. 

Trochę odejdę od tematu, ale się mylisz był i jest grywalny :) 60FPS a to dzięki temu narzedziu :) 

https://github.com/artur-graniszewski/DLSS-Enabler/releases/tag/3.02.000.0

Wracając do tematu SH2r nie widze osiognięć na steam, dopiero je dodadzą? Bo trofiki z ps5 wyglądają obiecująco dla zbieracza ;) 

• Plusik 2
Opublikowano
12 minutes ago, KrYcHu_89 said:

Z drugiej strony Steam Deck podobno jest w stanie ogarnąć 30 fps na very low, ciekawe, czy całą grę. Wukong był absolutnie niegrywalny na SD. 

W kwestii nowych gier, szczególnie na UE5, absolutnie nie liczyłbym na Steamdecka. Myślę, że Baldur 3 to ostatnia nowa gra w którą w miarę komfortowo można na Decku pograć. 

Opublikowano
4 minuty temu, Assassins_78 napisał(a):

Trochę odejdę od tematu, ale się mylisz był i jest grywalny :) 60FPS a to dzięki temu narzedziu :) 

https://github.com/artur-graniszewski/DLSS-Enabler/releases/tag/3.02.000.0

Wracając do tematu SH2r nie widze osiognięć na steam, dopiero je dodadzą? Bo trofiki z ps5 wyglądają obiecująco dla zbieracza ;) 

FG na Decku? To serio działa? :) Z Silentem chętnie obadam. 

Aczików nie dali jeszcze, ale podejrzewam, że nie będzie sytuacji jak z Wukongiem, gdzie Chińczyki zrobili ekskluzywne dla Steama. To raczej niemożliwe, by był inny zestaw. 

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

FG na Decku? To serio działa? :) Z Silentem chętnie obadam. 

Aczików nie dali jeszcze, ale podejrzewam, że nie będzie sytuacji jak z Wukongiem, gdzie Chińczyki zrobili ekskluzywne dla Steama. To raczej niemożliwe, by był inny zestaw. 

Tak, tu masz w spoilerze filmik co i jak poustawiać ;) z SH będzie podobnie, wiec będzie można rozkoszować sie grą pod kołderką ;) 

Spoiler

Opublikowano
21 minutes ago, Bzduras said:

Szanujmy się, ta gra na Steam Decku? Zamiast szumu radia szum wentylatora xD

Jako dodatek dlaczego nie? Ogram na kompie na monitorze jak człowiek a dodatkowo mam opcje odpalić pod kołderką chociażby dla testów, why not. 

Opublikowano

Ja tego nie widzę, ale jak zagrasz na Decku to stanie się dosłownie nic. Wbrew pozorom policja giereczkowa nie istnieje i nie przychodzi na chatę sprawdzać, czy grasz w SH2 pod kołderką albo czy użyłeś summona w Soulsach :) Moim zdaniem granie w horror polegający w 90% na swojej ciężkiej atmosferze na Decku, na małym ekranie, z szumem wiatraków i ciągnącym gierkę chyba już tylko siłą woli (tu zgaduję, ale to UE5 więc strzał pewnikiem okaże się trafny) po prostu mija się z celem. W ramach ciekawostki - jo, do poważnego granka to już niespecjalnie.

Opublikowano

Nie no wiadomo, tylko w ramach ciekawostki i z odpowiednimi słuchawkami jak już ktoś bardzo chce. 

Będzie też pełne wsparcie haptyki na Steam, która podobno jest jedną z najlepszych implementacji (oczywiście tutaj wymagany kabelek). 

Opublikowano
46 minutes ago, Bzduras said:

Ja tego nie widzę, ale jak zagrasz na Decku to stanie się dosłownie nic. Wbrew pozorom policja giereczkowa nie istnieje i nie przychodzi na chatę sprawdzać, czy grasz w SH2 pod kołderką albo czy użyłeś summona w Soulsach :) Moim zdaniem granie w horror polegający w 90% na swojej ciężkiej atmosferze na Decku, na małym ekranie, z szumem wiatraków i ciągnącym gierkę chyba już tylko siłą woli (tu zgaduję, ale to UE5 więc strzał pewnikiem okaże się trafny) po prostu mija się z celem. W ramach ciekawostki - jo, do poważnego granka to już niespecjalnie.

Mam słuchawki z ANC, więc szum nic mi nie robi :)

Opublikowano
56 minut temu, Bzduras napisał(a):

jo, do poważnego granka to już niespecjalnie.

No bo my akurat mamy perspektywe grania na konsoli czy porządnym PC. Ale są ludzie którzy poza Decka nosa nie wychylają, albo nie liczą klatek co do jednej. Więc dla nich może to być zupełnie zajebiste doświadczenie, wystarczy spojrzeć jak niektórzy dopiero dziś na SD zapoznają się z Ragnarokiem czy Tsushima i zadowoleni są niezmiernie ;)

Opublikowano

Z tym, że Tsushima czy Ragnarok są świetnie zoptymalizowane i grając na Decku nie traci się zbyt wiele (może oprócz umownej "epickości" oglądania tych gierek na dużym ekranie). W przypadku SH2 mogę strzelać, że jednak kompromisy będą duże i raczej nie warte zabawy. Ale jak mówiłem, nikt tego nie sprawdza, jeśli ktoś ma takie życzenie to droga wolna, tylko mówię swoje zdanie na ten temat. Przecież nie przyjdę do Grega czy Czoperra i nie usunę im gierki z Decków, żeby uchronić ich przed tym doświadczeniem czy coś.

Opublikowano
Godzinę temu, Bzduras napisał(a):

Moim zdaniem granie w horror polegający w 90% na swojej ciężkiej atmosferze na Decku, na małym ekranie, z szumem wiatraków i ciągnącym gierkę chyba już tylko siłą woli (tu zgaduję, ale to UE5 więc strzał pewnikiem okaże się trafny) po prostu mija się z celem.

a może pójdzie sobie z tym deckiem w nocy do lasu?

Opublikowano

RE0 :bad:

29 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Pierwsze przejście wiadomo na kompie w 21:9 w nocy i na słuchawkach.

Słabo na razie tymi informacjami o wersji PC, ale w jednej recenzji niby było PC version.

No i nic nie napisali, ale screen jest wyraźnie szeroki :)

Spoiler

image.thumb.jpeg.dacc765ef691d110d9abded9e33ab323.jpeg

Opublikowano

Po gameplayu widac ze eksploracja bedzie zblizona do tej z TLoU a to poteguje immersje jak tak sobie teraz ogrywam. Ale to bedzie sztosik i chodzonko z mapka :banderas: