Skocz do zawartości

Silent Hill 2 Remake

Figaro

Rekomendowane odpowiedzi

Grać, grać, grać do oporu, a później jeszcze trochę. W pewnym momencie bardziej niż pamięć w mózgu będzie działać pamięć mięśniowa. Jak dałem dziewczynie pada, żeby sobie trochę pobiegała i pytała mnie gdzie ma teraz skręcić, to bez kitu, ale nie wiedziałem :dynia: ale jak sam chwyciłem za duala to palce wiedziały za mnie. Najtrudniejsze zakręty do ogarnięcia były podczas walki z Abstract Daddy IMO.

Szermac, wrzucaj nagrania na speedrun.com, pokażemy im który kraj najlepiej szarpie w Silencika :boomer:

A ja w końcu wbiłem brakujące acziki i po 52h jest komplet. Nadal podtrzymuję 10/10, gra (żadna nie jest) idealna.

Przy okazji zrobiłem sobie maratonik... jak zawsze, kiedy mam na coś zajawę.

Wpadł więc SH1 w 4h z endingiem GOOD+ na hardzie. Gra gniecie.

WaRjxJZ.jpeg

SH3 w jakieś 3:40h na medium/medium z tym modem OTS wlecial tak, jakby od zawsze byl tworzony wlasnie w taki sposob. Intuicyjne sterowanie, swobodne poruszanie się i, o dziwo, tylko gdzieniegdzie bylo widać coś, czego nie powinno i brakowalo tam wykończenia. Jakieś 0,01% calej gry, a obawialem sie, ze bedzie brakowalo sporo.

XC3Usfi.jpeg

Z marszu zainstalowalem SH4 na GOG-u, wlecial mod od tego samego typa i bedzie granko:

7FTuOZs.jpeg

No, wpadl jeszcze Shattered Memories w 5:30 (tutaj oryginalnie na swoim Wii), ale nie mam skrina. Wpadnie jeszcze Downpour/Homecoming, a Origins skipuje, bo gralem najblizej dnia dzisiejszego, a ta gra to gorsza trojka z jeszcze gorsza fabula.

Taki offtop, ale moze kogos zachece? :) 

Edytowane przez Nyu
  • Plusik 4
  • Lubię! 2

No ja się poczułem zachęcony i też wkrótce wleci ostry maraton. W SH1 ostatni raz grałem chyba z 10 lat temu :obama: chciałbym ograć wszystkie części, ale Homecoming chodzi jak gówno bez modów, a Downpour to już w ogóle nie wiem jak sensownie zagrać. Fajnie jakby Konami na currentach wypuściło remasterki, tylko znając ich to albo wyszłoby słabo (HD Collection) albo drogo (ostatnia kolekcja MGS). Albo jedno i drugie.

Downpour na RPCS3 bez żadnych patchy i kombinowania działa w 4k/60. Wystarczy 3 opcje włączyć. Homecoming ma działająca wersje na Steam, która po patchu UnknownProject działa dość normalnie. W sensie że płynnie i wygląda dobrze. Nie ratuje jej to od okazjonalnych crashy, ale normalnie ograłem 1,5 roku temu.

Nie jest to najbardziej aktualny poradnik, bo zmiejilbym z marszu SH1 na DuckStation, a do SH4 dodał Steam006 fix, ale ogólnie bangla:

https://www.reddit.com/r/silenthill/s/TJufe4Gbsy

Z nim każdą grę ustawisz/ustawicie w kilka (większość) lub kilkanaście (mniejszość) minut. 

Edytowane przez Nyu
  • Dzięki 1

Ja dziś skonczylem po raz czwarty i wszytskie zakończenia zobaczyłem. Nie chcę mi się pisać wad bo nie ma ich zbyt dużo, napisze tylko, że jest to najlepszy SH jaki kiedykolwiek wyszedł i na pewno top3 remakow ever [chyba nawet stawiam wyżej od remakow re2 i 4 nie oznacza to, że stawiam SH2remake jako sama gra wyżej niż te dwa residenty)], pobił w moim rankingu serii nawet ultra genialna jedynkę. To co zawsze kochałem w pierwszej części to sporo miasta, a remake dwójki dostarczył ten element razy dziesięć i powstała idealna gra i będzie pewnie do momentu wyjścia remaku jedynki.

Wątpię, że coś pobije w tym roku dla mnie ten tytuł, ale jeszcze mam przed sobą małpę i metaphora którego jutro zaczynam.

Kurde zaciąłem się pierwszy raz, dopiero w hotelu. Zdobyłem jedną figurkę, w ekwipunku mam otwieracz do puszek (chyba nie pełny Item) i żarówkę, nie mam pojęcia już gdzie iść, wszystko zamiedzone. Żarówki nie da się wkręcić w pokoju za regałem w czytelni, nie wiem skąd też wziąć kody do walizki w tym pomieszczeniu.

10 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Kurde zaciąłem się pierwszy raz, dopiero w hotelu. Zdobyłem jedną figurkę, w ekwipunku mam otwieracz do puszek (chyba nie pełny Item) i żarówkę, nie mam pojęcia już gdzie iść, wszystko zamiedzone. Żarówki nie da się wkręcić w pokoju za regałem w czytelni, nie wiem skąd też wziąć kody do walizki w tym pomieszczeniu.

W jednym pokoju na drugim trzecim piętrze jest puszka z farbą, wchodzisz przez balkon. Otwierasz, łączysz otwartą farbę z żarówką.

ED - cholera, to było trzecie piętro. Pokój jest cały pomazany.

Edytowane przez Agent_Man
  • Plusik 1

A się wkurwiłem, tak mi się biegło zajebiście dzisiaj na początku, ale to jakich wylewów dostałem przy walkach z bossami to :dynia: praktycznie z każdym, może Eddie wyszedł spoko, chociaż mogło być lepiej. Zgubiłem się jeszcze w szpitalu, po znalezieniu trzech opasek, kompletny blackout, nie kojarzyłem, gdzie jest klatka na drugie piętro i w Lake View zapomniałem wrócić do szafki po fanty :dafuq:  Brak ammo bo przeciwnicy stwierdzili, że będą nakurwiać w trymiga do mnie dzisiaj. Ehh myślałem, że se wrzuce na speedrun.com, ale wstyd xD Jutro może będzie lepiej :D 
image.png.cb697dfa0f9573851cb3f5827a9979d9.png

• Plusik 2

Ej, ale serio - jeszcze doczepiać się do Angeli to rozumiem bo po prostu odstaje  manierą i ogólnie najsłabiej nagrany va dla nowych postaci, ale Maria jest naprawdę świetna, tu już czepianie się ostro na siłę. Dodatkowo jeszcze dziś do pracy ojebalem cały walkthrough og dwójki żeby sprawdzić jak się gra zmieniła i przy okazji scenki i naprawdę są tylko dwie sceny które wyszły lepiej w og niż w remaku - cała reszta jest do zaorania, nawet ta mityczna Angela która jest jebana w remaku jest lepsza niż w og.

Ja proponuję po rimejku sobie chociaż właśnie  obczaic oryginał na YT. Dosłownie poza Maria każdy brzmi jak kretyn, niestety tak mi się zmieniła percepcja. Angela średnio, ale James... god, James brzmi tak źle xD

Ja chciałbym na maksa pochwalić Angelę i jej aktorkę. Moim zdaniem, wraz z Jamesem, to gwiazda tego rimejku. Ja w tym głosie słyszę tyle niuansów, emocji, no zrobiła to perfekcyjnie. James klasa, nowy wymiar tej postaci.

Maria spoko o tylko spoko. Momentami jest super, szczególnie ta uwodzicielska, ale tam, gdzie powinna wyciskać łzy, to tak średnio. 

Edytowane przez Nyu