Skocz do zawartości

Rise of the Ronin

Patricko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Soul napisał:

Jprd cancele przejść stylów i zmiany broni :obama: Przecież to najlepszy system walki od LAT w tego typu grach!

Dokładnie a ludzie pieprzą że grafika ps3,więc trzeba zawsze  samemu zagrać, i nie słuchać pseudorecenzji  po 3 godzinach grania!!

Śmieję  się z tych pieniaczy, bo to jest bardzo śmieszne -Ronin to Kozak system walki!!!

Opublikowano

No niestety tak to bywa. Jak widać ludzie gremialnie branzlują się w temacie Stellar Blade, gdy tymczasem jeśli chodzi o system walki to SB obok RotR nawet nie leżało...

Wysłane z mojego motorola edge 40 neo przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano (edytowane)

A teraz pytanie bo próbuje to skumać...

Atak - zmiana stylu i zanim wejdzie animacja klikam raz jeszcze R1? 

Dobra już wiem :P

Edytowane przez Soul
Opublikowano
13 godzin temu, Donatello1991 napisał:

A jak z fabułą panowie? Oglądam sobie teraz Shoguna serial i mam straszna ochotę na tego Ronina. Nie oczekuje cudów, ale trzyma chociaż sredni poziom, czy lepiej przemilczeć?

Średni/przyzwoity poziom trzyma na pewno. Mogę to z czystym sumieniem powiedzieć już teraz, choć gry jeszcze nie ukończyłem.

• Plusik 2
  • Lubię! 1
Opublikowano
On 4/9/2024 at 10:56 PM, Donatello1991 said:

A jak z fabułą panowie? Oglądam sobie teraz Shoguna serial i mam straszna ochotę na tego Ronina. Nie oczekuje cudów, ale trzyma chociaż sredni poziom, czy lepiej przemilczeć?

Zdecydowanie. Też oglądam serial, oba produkty - zwłaszcza w połączeniu ze sobą - są bardzo smakowite, muszę przyznać.

Mogę również przekonać poziomem bossów - ten gość (Niebieski Demon) jest mocny. Uwielbiam takie wyzwania, zwłaszcza walkę 3 na 1 (jego klony), bo trudno jest ją ukończyć bez poniesienia obrażeń. Nie jakieś tam Easy mode i LP, tylko na poważnie. System walki jest kapitalny.

Spoilery w filmiku, btw, więc zalecam ostrożność :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.04.2024 o 22:56, Donatello1991 napisał:

Ja właśnie dlatego zacząłem grać. Fabularnie moim zdaniem jest nierówno i na pewno nie jest to poziom Tsushimy. Na pewno nie ułatwia sprawy to, że to dosyć skomplikowany okres w hitsorii Japonii i ciężko wszystko zrozumieć. Na plus, że dużo prawdziwych postaci.

Opublikowano

Po chwili grania to system walki wydaje się super, widać że się trochę zainspirowali Sekiro. Bardzo fajnie się odbija i kontruje. Graficzka? Myślałem że będzie gorzej, a jest OK. Jak na to studio to wręcz nextgen xD 

• Lubię! 1
Opublikowano

20+h, jeden spory minus - brak dynamic huda. A przydałby się mocno, mimo graficzki z PS4 to artystycznie/kolorystycznie bardzo przyjemnie to wygląda miejscami i lubię się zatrzymać i pooglądać okolice. Wydaje mi się też ta gra więcej wybacza od innych ich tytułów, dość łatwo jest jak do tej pory, a countersparkowanie całych kombosów przeciwników to :pepegasm:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja również skusiłem się na zakup gierki i... jest genialna IMO! Absolutne zaskoczenie, szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę wydźwięk licznych recenzji i powszechnie panującego przekonania, że Ronin nie dowozi. System walki zamiata GOT leciuteńko. Generalnie dużo tutaj bardzo fajnych motywów i pomysłów. Grafa kompletnie mi nie przeszkadza (jest szalenie nierówna - to fakt, np. scenerie leśne/górskie zdecydowanie górują nad miastami). Gdyby tylko framerate nie skakał tak mocno. Jestem wyczulony na tym punkcie bardzo, a mimo to cała masa zajebistości i tłuuuusty gameplay bierze górę. Do tego stopnia, że obecnie ciężko jest mi się oderwać od tego tytułu. Tak więc Panowie @Czezare, @messer88, @panborysek i @Soul - dziki za polecenie. Przyznaję, że trochę dygałem przed zakupem, a obecnie bawię się zdecydowanie lepiej niż przy GOT właśnie.

• Plusik 5
Opublikowano

Poza graficzką to Ronin jest tak z 2x lepszy od GoTa imo. Walka to sprawa oczywista, ale mnie też zaciekawiła fabularnie (na tyle że sobie czytam na wiki o wydarzeniach z gry), postacie też są fajnie napisane (Taka :wub: Ine :pepegasm:) i mimo ich ilości wyróżniają się. No i ten system więzi z nimi i idące za tym nagrody. Aktywności open world dla mnie też lepsze, może dlatego że zwykłe "obozy" tutaj inaczej wyglądają, dużo mini bossów, zbieranie kotków :) no i zdecydowanie chce mi się tu czyścić mapkę gdzie w GoT przy 3  już kolejny obóz wywoływał odruch wymiotny. Dojo i treningi to kolejne grube godziny do nabicia jeśli by się chciało wymasterować wszystkie style walki. 

A graficznie jest OK jak na team ninja, mnie bardziej wkurza czasami popup. Stylistycznie to gra wygląda bardzo ładnie. Konstrukcja misji głównych też na jedno kopyto przez 90% gry, tutaj się mogli bardziej postarać. 

U mnie 61lvl i końcówka, mapki na 100%, skończę fabułę i zobaczymy co to będzie na tym nowym poziomie Midnight. 

aha a jak ktoś czeka na legendarnego murzyna to tutaj w kreatorze może sobie zrobić wcześniej, a i 

Spoiler

Armor yasuke 

Można znaleźć xD 

• Plusik 3
Opublikowano (edytowane)

Dwa pytanka do speców: 

1. Levelowanie uzbrojenia? Warto się w to bawić, a jeśli tak to jaki ma to sens,skoro co chwile wpada coś nowego (o wyższych statystykach)? Nie będzie to zwyczajne marnowanie surowców? 

2. Znaczek wyglądający jak zamknięta kłódka (no powiedzmy) na niektórych brońkach i wdziankach, co on oznacza? 

Edytowane przez Amer
Opublikowano

Ja levelowałem jak mi jakaś broń się podobała, potrzeba było sporo surowców, ale można  było pozyskiwać z broni oraz z ubrań. Mój miecz dostałem(znalazłem), dosyć wcześniej w fabule, no może w połowie i levelowałem go do końca gry, na samym końcu miałem level broni 609, więc więcej niż bronie które znajdowałem w end game.Ta "kłódka" na broniach lub ubraniach już dokładnie nie pamiętam ale to jakieś chyba niepospolite przedmioty były, chyba jakiś związek miały z levelowaniem lub sprzedażą. Dokładnie nie opiszę, może ktoś sobie przypomni co to dokładnie jest.;)

• Dzięki 1
Opublikowano

Imo nie warto podnosić lvl przedmiotów bo zaraz i tak znajdziemy coś lepszego. Kłódka to blokada przed sprzedażą, a defaultowo maja ja zakładaną te itemki nazwijmy to unikaty - za bossów czy nagrody za questy, czasem skrzynki. Nie wszystkie złote/żółte itemy nimi są oczywiście. 

i taki tip na start - od wędrownych sprzedawców kupować zawsze prezenty, zawsze się przydadzą czy za srebro czy za zwykłą walutę. Warto podnosić więzi od samego początku. 

• Plusik 1
Opublikowano
7 minut temu, messer88 napisał(a):

Dla mnie walka lepsza od NiOh, głównie przez kontry i odbijanie, trochę jak Sekiro. Ki-pulse jest tak samo. 

A tak w ogóle to gra aż się prosi o DLC w stylu jak Undead Nightmare, i powrzucać Yokai. 

A poziom trudności, jak w Niohu, czy trochę łatwiej? 

Opublikowano

Są 3 poziomy do wyboru. Gram na 3 i nie nazwałbym tej gry trudną, no ale trzeba grać uważnie bo byle chłopek z widłami nas położy jak się nie trafi w kontry. Trudniej to może być jak się chce zabijać bossów bez pomagierów wtedy klasycznie trzeba się uczyć ich ruchów a niektórzy, no mają długie komba i różne delaye przy atakach, można się zaskoczyć czasem szczególnie jak wszystko chce odbijać zamiast bloków/uników. Ale pojedynki z bossami 1v2 1v3 są tutaj napewno lżejsze od tych z Nioh. 

Po skończeniu jest jeszcze jeden poziom z nowym tierem itemków co wypada, jak tam wygląda walka dopiero się przekonam. 

• Plusik 1
  • Dzięki 3
Opublikowano

Platyna wpadła więc mogę zrobić szybkie podsumowanie. Ilość stylów walki przyprawia o ból głowy, jest tego pełno i trochę trzeba się napocić żeby je wymasterować. Ale jak już się uda to satysfakcja z blokowania bossów i dojeżdzania ich kosmicznymi combosami jest przeogromna.

Fabuła to tylko pretekst dla pokazania graczowi burzliwego okresu Japonii. Kilka zabiegów fabularnych sprawiło, że przestałem traktować przedstawienie historii w grze poważnie i po prostu skupiałem się głównie na walce i eksploracji, a te wszystkie dyskusje w przerywnikach obserwowałem całkiem beznamiętnie.

Spoiler

Momenty, że trakcie misji wybijamy jakiemuś kolesiowi jego całą prywatną armię, dochodzimy już do niego i szykujemy się na walkę z nim, bo to jakiś potężny boss, a jego reakcja na nasz widok to "O siema kumplu, co tu robisz?". Koleś dostaje srogi wpierdziel i przechodzi z tym do porządku dziennego, nie ma pretensji i zostaje naszym przyjacielem, a jak damy mu potem 10 czekolad to stajemy się "nierozłączni". Absurdalne sytuacje, ale jak się człowiek przyzwyczai to już tak nie przeszkadza.

Tak czy inaczej, podobało mi się to, że poznajemy naprawdę multum postaci historycznych (chyba wszystkie drugoplanowe postacie istniały naprawdę) i to co je motywowało. Dowiadujemy się czemu taki czy owaki chciał upadku Szogunatu, albo jego przedłużenia. Albo czemu nagle zmieniał zdanie i takie tam.

Gierkę polecam, dla mnie to było takie 7/10, ale bawiłem się przednio. Drugi raz jednak nie zamierzam przechodzić

• Plusik 1
Opublikowano
3 minuty temu, messer88 napisał(a):

Długo się trzeba bawić w tej minigierce? 

Masz na myśli tę grę w kości? Jest jakaś misja fabularna, która uczy tego jak wyłapywać oszustów i potem to już samo się dzieje. Gra sama Cie poinformuje, że ktoś ściemnia, 30 minut roboty.

• Plusik 1