Shen 10 393 Opublikowano 12 godzin temu Autor Opublikowano 12 godzin temu 26 minut temu, ogqozo napisał(a): Lunar (w Polsce jakoś zawsze bardzo mało omawiana, zdaje mi się, acz zasłużenie kultowa seria 1&2 na PSX-a). Nigdy nie wyszły w Europie, mocno niszowa seria nawet w Japonii. Sam ograłem dopiero na psp chyba na emulatorze. Jak Lunar 2 wychodził z grafiką z wczesnego snesa, to na rynku już były FF8, FF9, Chrono Cross, Vagrant Story, Legend of Dragoon, które zrywały beret grafiką. Cytuj
ogqozo 6 702 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu W necie zawsze miałem wrażenie, że są bardzo cenione i w czołówce, choć trudno było nie widzieć, że grę było ciężko dostać. W pewnym momencie widziałem ją wręcz jako jeden z najatrakcyjniejszych kruków, choć już nie pamiętam, czy nie chodziło tylko o jedną wersję. Akurat sam brak premiery UE jakoś masakrycznie nie wszystkich blokował do tego stopnia, ciekawe czemu hehe. Xenogears nie wyszedł w Europie (i nie miał nigdy potem jakiejś edycji na PSP ani nic! Jak to jest, że wszyscy w to grali?). Chrono Cross. Legend of Mana. Final Fantasy Tactics. Valkyrie Profile. Parasite Eve. Front Mission 2. Kurde, Chrono Trigger wyszedł oficjalnie w Europie dopiero na DS-ie (a dyszka w Ekstrimie była, ciekawe skąd mieli review copy). Cytuj
pawelgr5 1 626 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu W necie moze i byly cenione ale wtedy przytlaczajaca wiekszosc ludzi grala w to co Shen napisal. Lunar jak dobrze pamietam wyszedl na 4CD a nawet przy piractwie to nie bylo malo dla dzieciaka w szkole bo za podobna kase mial albo 4 inne gierki albo cos na poziomie FF8. Dzisiaj grafika nie ma zadnego znaczenia. Wtedy na PSX czlowiek sie jaral jak widzial co mozna z tej maszyny wycisnac a Lunar do chociazby takiego Suikodena 2 nawet sie nie zblizal jakoscia grafiki 2D. Swoja droga zazdro Ogor ze masz te 4h dziennie na gierki i tak cisniesz te Suikodeny. Ja dopiero niecale 5h w jedynce, ale tez przyznam ze mam rozgrzebane inne gierki i tak sobie skacze. Strasznie podoba mi sie jak ten remaster jest zrobiony i chyba na ten moment opoznie kupno Xeno X zeby sie nie odrywac az nie ogram. Cytuj
Josh 5 432 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Też mnie cieszy, że odświeżają te starocie. Square mogłoby w końcu wydać jakiś remasterek Parasite Eve Cytuj
sph! 1 002 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Gdzieś mi się obiło o oczy, że Lunar miał różne wersje i najciekawsza podobno była na Mega Drive'a (z doczepianym CD, którego niestety nie mam). Ile w tym prawdy? Nie wiem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi