Skocz do zawartości

Suikoden I & II HD Remaster: Gate Rune and Dunan Unification Wars

Shen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, ogqozo napisał(a):

Lunar (w Polsce jakoś zawsze bardzo mało omawiana, zdaje mi się, acz zasłużenie kultowa seria 1&2 na PSX-a).

Nigdy nie wyszły w Europie, mocno niszowa seria nawet w Japonii. Sam ograłem dopiero na psp chyba na emulatorze. Jak Lunar 2 wychodził z grafiką z wczesnego snesa, to na rynku już były FF8, FF9, Chrono Cross, Vagrant Story, Legend of Dragoon, które zrywały beret grafiką.

Przechwytywanie.JPG.023a2f566ca618a28d863f8895fba2f8.JPG

Opublikowano

W necie zawsze miałem wrażenie, że są bardzo cenione i w czołówce, choć trudno było nie widzieć, że grę było ciężko dostać. W pewnym momencie widziałem ją wręcz jako jeden z najatrakcyjniejszych kruków, choć już nie pamiętam, czy nie chodziło tylko o jedną wersję.

Akurat sam brak premiery UE jakoś masakrycznie nie wszystkich blokował do tego stopnia, ciekawe czemu hehe. Xenogears nie wyszedł w Europie (i nie miał nigdy potem jakiejś edycji na PSP ani nic! Jak to jest, że wszyscy w to grali?). Chrono Cross. Legend of Mana. Final Fantasy Tactics. Valkyrie Profile. Parasite Eve. Front Mission 2. Kurde, Chrono Trigger wyszedł oficjalnie w Europie dopiero na DS-ie (a dyszka w Ekstrimie była, ciekawe skąd mieli review copy).  

Opublikowano

W necie moze i byly cenione ale wtedy przytlaczajaca wiekszosc ludzi grala w to co Shen napisal. Lunar jak dobrze pamietam wyszedl na 4CD a nawet przy piractwie to nie bylo malo dla dzieciaka w szkole bo za podobna kase mial albo 4 inne gierki albo cos na poziomie FF8. Dzisiaj grafika nie ma zadnego znaczenia. Wtedy na PSX czlowiek sie jaral jak widzial co mozna z tej maszyny wycisnac a Lunar do chociazby takiego Suikodena 2 nawet sie nie zblizal jakoscia grafiki 2D.

Swoja droga zazdro Ogor ze masz te 4h dziennie na gierki i tak cisniesz te Suikodeny. Ja dopiero niecale 5h w jedynce, ale tez przyznam ze mam rozgrzebane inne gierki i tak sobie skacze. Strasznie podoba mi sie jak ten remaster jest zrobiony i chyba na ten moment opoznie kupno Xeno X zeby sie nie odrywac az nie ogram.