Skocz do zawartości

Silent Hill f

Figaro

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 204
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Swoją drogą, mega kudosy za okres w którym umiejscowiono grę - Japonia kojarzy mi się albo jako ta technologiczna super potęga znana z lat 80+ albo klimaty ninja i samurajów. Tutaj dostaniemy nie tylko nowego Silenta, ale i możliwość spojrzenia na Japonii jakiej nie widzimy zwykle w mediach.

Opublikowano

Widać, że wjechali w temat Sajlenta na grubo, nie robią po łebkach, wkładają DUSZE :D Fajnie się słucha ludzi ze szczerą pasją. Cieszy, że to jednak będzie nadal jednostkowy psychohorror, motywy Silenta zmiksowane z japońską estetyką, Okamoto mówiący dlaczego odsunęli się od zachodniej otoczki i weszli w 100% japoński horror, powody trafione w dziesiątke IMO. Podoba mi się, że to jednak coś świeżego w podejściu. Taki przywodzący na myśl Fatal Frame/Siren tylko jako horror psychologiczny, bez duchów tylko z koszmarami umysłu, klimat jest, terror też, o muze nie ma się co martwić od tego czuba + Kensuke Inage.

Te screeny i to miasto wiocha z polami uprawnymi skąpane we mgle. Sztos!

Zajebałem w Add to Wishlist, aż prawie pada połamałem.

hulk-hogan-erect.png

• Lubię! 1
Opublikowano

Interesuje mnie tu tylko historia. Czy zakreca mocno jak w pierwszym sh, czy raczej lopatologia jak w sh2. Mocno ciekawi mnie, acz mam podejrzenia, co spowodowo wyglad bohaterki w scence z gazrurka.

Opublikowano

Walka na pewno będzie na dalekim trzecim albo i czwartym planie, strzelanie raczej odpada, jakoś sobie nie wyobrażam żebyśmy sterując smarkulą w Japonii roku 1960 mieli pruć do potworów z uzi i szukać pocisków do strzelby rozbijając wazony w świątyniach :dynia: Będzie więc świeżo nie tylko pod względem klimatu, ale i gameplayu, z pewnością większy nacisk zostanie położony na eksplorację i zagadki, trochę walki melee wpadnie (widać, że dupeczka biega z metalową rurką), skradania też nie można wykluczyć. Cykam się, że przez to jeszcze mniej będzie czuć Silent Hilla, pozostaje liczyć na to, że Yamaoka chociaż soundtrackiem będzie nam przypominać w co właściwie gramy. Bardzo mnie ciekawi jak pokażą Otherworld, na trailerze widać co nieco gore, więc tutaj mam spore oczekiwania. 

Szykuje się rewolucja w serii tak czy inaczej, może nie taka jaką stanowił swego czasu RE4 dla Residentów, ale i tak mocno powieje świeżością. Do tej pory wszystkie Silenty rozgrywały się w Ameryce i mniej więcej w podobnym czasie - "f" pokazuje że macki tytułowego miasta sięgają znacznie dalej, co da się zrozumieć w ten sposób, że Konami już nic nie ogranicza i kolejne odsłony mogą umiejscowić w dowolnym miejscu i w dowolnym czasie. Nie jestem co prawda przekonany czy od strony fabularnej ma to jakiś sens, ale na pewno daje to ogromne pole do popisu zarówno dla designerów, jak i scenarzystów. Może by tak kolejne pełnoprawne SH w Polsce w latach 80tych? Z Blooberem to by było możliwe :obama: 

• Lubię! 1
Opublikowano

Zabrakło gameplayu i daty premiery, jeśli spełnią obietnice to wyjdzie porządna gra. Te urywki + koleś odpowiedzialny za scenariusz mogą oznaczać że bohaterka miała przejść (poświęcić się w?) jakiś rytuał. Design i klimat napawają optymizmem ale dopóki nie zobaczę rozgrywki i wymagań (UE4 czy 5?) to się mocno nie jaram.

Opublikowano (edytowane)

Jest mega dobrze. Zwiastun ma moc, miejscówki mają super klimat, a bohaterka wydaje się sympatyczna. Widać, że wzięli się za to ludzie z PASJĄ do serii. 
Gadka była trochę wtórna, ale warto było dla śmieszków z Yamaoki, że sam jest już częścią Silent Hilla. 

Liczyłem na wstępną datę premiery. Ponieważ nie powiedzieli nic na ten temat, obstawiam nie wcześniej jak 2026 rok. Blooberzy planują na ten rok Cronosa (pewnie na jesień), a biorąc pod uwagę ich współpracę z Konami, japoński wydawca raczej nie będzie im robił konkurencji. 

Edytowane przez Wojtq
Opublikowano
9 minut temu, łom napisał(a):

Zabrakło gameplayu i daty premiery, jeśli spełnią obietnice to wyjdzie porządna gra. Te urywki + koleś odpowiedzialny za scenariusz mogą oznaczać że bohaterka miała przejść (poświęcić się w?) jakiś rytuał. Design i klimat napawają optymizmem ale dopóki nie zobaczę rozgrywki i wymagań (UE4 czy 5?) to się mocno nie jaram.

Screenshot_2025-03-13-23-58-09-069_com.valvesoftware.android.steam.community.jpg

• Plusik 1
Opublikowano
4 minuty temu, Szermac napisał(a):

O projekty potworów @Wojtq nie masz się co martwić z tego co widać :D

Niewiele pokazali, ale ten potwór na schodach ruszał się fajnie.
Moja ciekawość jest jednak niezaspokojona pod tym względem. :sapek: Liczę jednak, że i tutaj będzie dobrze, a mistrz Ito ponownie rozwinie swoje skrzydła przy okazji nowej części robionej przez wewnętrzny zespół Konami. 

Opublikowano

Weź tu człowieku teraz czekaj znowu :frog:

Cytat

Japonia, lata 60. XX wieku. Na leżące na uboczu miasto Ebisugaoka, w którym mieszka Hinako Shimizu, opada mgła, pogrążając wszystko w oparach koszmaru.

Aby przetrwać pośród zapadłej ciszy i gęstniejącej mgły, Hinako musi przemierzać kręte ścieżki Ebisugaoki, rozwiązując złożone zagadki i stawiając czoło dziwacznym potworom.

Świat Hinako powstał w wyobraźni słynnego pisarza Ryukishiego07. Ciesz oczy piękną grafiką przy akompaniamencie niesamowitej muzyki (m.in. autorstwa Akiry Yamaoki) i zanurz się w fascynującej opowieści o wątpliwościach, żalach i nieuniknionych wyborach. Czy Hinako otworzy się na piękno kryjące się w grozie czy podda się nadchodzącemu szaleństwu?

Odkryj nowy rozdział serii SILENT HILL i poznaj horror psychologiczny osadzony w niesamowitej scenerii Japonii

19591dc6c1b82-e61fc08547046c82b1537b6f6ec2ad1bf2bbb5a60c3986ea.jpg

19591dc8e4551-0695eec36041f71787d4572e1b8f935083647d695ff90ea3.jpg

19591dd06df29-6a11657c0baf8f27d434de7951a9e16521951900c6529556.jpg

19591dccdf177-f76e723ef1092a088ce26aae55d22ae022426923f9ecf3c5.jpg

19591dce60391-70aa8a20d00352e837143a273478e3bf8d304295ebc5c039.jpg

19591dd201982-bd96bc03423811e1cb588f709225af61eae719db0a84973c.jpg

Opublikowano

Zajebiście mi się podoba to co widziałem. Czas i miejsce akcji bardzo na plus i nie mam problemu z oczywistymi zbieżnościami do Siren, FF itd. Tego się nie da ominąć po prostu.

Sama fabuła to nietrudno powiedzieć co przyniesie, bo znając dzieła Ryukishi07 przemoc domowa, nękanie w szkole czy tortury nie będą niczym zaskakującym, a do tego settingu pasuje jakby idealnie. Myślę, że gwałt też będzie poruszony, bo te krwiste, pogniłe kwiaty jakoś tak mi symbolizują straconą cnotę w brutalny sposób :notlikethis:

Więc no, jakby pytaniem jest to jak bardzo grubo przedstawią te elementy i nie przesadzą, co by nie skończyło się to jakąś czarną groteską zamiast poruszyć gracza z czego przecież SH zasłynął. Ciekawi mnie też jak bardzo pokręcony będzie plot, bo chłopina ma niestety tendencje to kręcenia w fabule tak, że nie wie kiedy skończyć i robi się po prostu męcząco. Oby nie.

• Plusik 2
  • beka z typa 1
Opublikowano

Wstępnie jestem bardzo na tak. Fajnie, że kombinują z nowymi pomysłami, bo wydaje mi się, że poprzednie części wyczerpały już trochę formułę. Miks Siren/Fatal Frame z Silent Hill może wyjść naprawdę ciekawie. 

Jedyne co mnie martwi to że ogłosili grę 2 i pół roku temu, a dalej nie chcą pokazać gameplayu. Wiem, że tu się liczy przede wszystkim mocna historia, ale mam nadzieję, że reszta nie zostanie zaniedbana.

Opublikowano

Ależ elegancko to wygląda, chociaż jakbym miał strzelać w tytuł to powiedziałbym raczej "Fatal Frame" aniżeli Silent Hill. Nie przeszkadza mi to, łykam te chińskie pokurwione rzeczy :fsg:

Opublikowano
7 hours ago, Figaro said:

ExyDxNN.png

:macek:

No zaczęli od najmocniejszej rzeczy, która istnieje, czyli gender discrimination. A, i przy okazji child abuse, torture i takie tam. To akurat chuj, ale gender discrimination!

• Plusik 1
  • beka z typa 1
  • This 1