Shen 9 695 Opublikowano 11 maja 2023 Opublikowano 11 maja 2023 3 godziny temu, grzybiarz napisał: Mam kilka, a byłem w jednym i widziałem tylko to. Dla mnie za ostre, ale wzialem bo innych nie było No i ostatnia sztuka W lidlu rzucili różne rodzaje, są te łagodniejsze i ten mój ulubiony. 5,99, spora roznica w cenie Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 11 maja 2023 Opublikowano 11 maja 2023 No ten pewnie będę „męczył”. Mam w lodowce w ogóle full musztard, srirache, tatarski, majonez, teraz ten roleski, a jeszcze chrzan swojski w słoiczku od teściów muszę to powyjadać Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 11 maja 2023 Opublikowano 11 maja 2023 Ostatnio kupiłem w Biedrze srirachę od Tabasco. Dla mnie wystarczająco ostra i lepsza od zwykłej. Cytuj
Shen 9 695 Opublikowano 3 czerwca 2023 Opublikowano 3 czerwca 2023 W dniu 17.02.2023 o 23:08, Mejm napisał: Brane chyba z lidla, cena ok 8zl. Bardzo dobre, mocne ale nie zabojczo. Do tego bardzo duza procja, chyba jakies 2x wiecej klusek niz w samyangach. Na obrazku niby zupa, ale po przyrzadzeniu w czasie stygniecia plyn sie wchlonal w kluski i wody zostalo na pare lyzek. Idelanie. Polecam. Są znowu, 4 rodzaje, 2 ostre i 2 zwykłe. Ostatnia była o smaku curry, to nie brałem, bo nie lubie. Lidl 6,99 1 Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 3 czerwca 2023 Autor Opublikowano 3 czerwca 2023 Dzieki wielkie, w pon obadam i biore ile wlezie na zapas. Cytuj
Shen 9 695 Opublikowano 3 czerwca 2023 Opublikowano 3 czerwca 2023 W dniu 17.02.2023 o 23:08, Mejm napisał: Do tego bardzo duza procja, chyba jakies 2x wiecej klusek niz w samyangach. Niezle w chuja mnie z ta porcją zrobiles, makaronu malutko, one maja po 104-109g, samyangi 130-145g, a piszesz, że te twoje 2x wiecej klusek Takoyaki sztosik. Jak ktoś jest fanem samyangów, to jest nowy smak, musze zamowic, bo te stare już za łagodne Cytuj
Hubert249 4 285 Opublikowano 3 czerwca 2023 Opublikowano 3 czerwca 2023 To jest to goty? Zaraz testuje. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 4 czerwca 2023 Autor Opublikowano 4 czerwca 2023 8 godzin temu, Shen napisał: Niezle w chuja mnie z ta porcją zrobiles, makaronu malutko, one maja po 104-109g, samyangi 130-145g, a piszesz, że te twoje 2x wiecej klusek Nie patrzylem na opakowanie tylko na to ile mialem w misce. Wizualnie bylo wiecej. No z tym 2x moglem przesadzic Cytuj
mugen 1 975 Opublikowano 4 czerwca 2023 Opublikowano 4 czerwca 2023 8 godzin temu, Hubert249 napisał: To jest to goty? Zaraz testuje. To chyba będzie inne wrażenie smakowe, to wygląda na zwykły zupkowy makaron typu zalej wrzątkiem do kreski i poczekaj chwile, a w torebkowych Samjangach masz makaron który trzeba 5 minut gotować. Cytuj
Tokar 8 278 Opublikowano 4 czerwca 2023 Opublikowano 4 czerwca 2023 12 godzin temu, Shen napisał: Niezle w chuja mnie z ta porcją zrobiles, makaronu malutko, one maja po 104-109g, samyangi 130-145g, a piszesz, że te twoje 2x wiecej klusek Takoyaki sztosik. Jak ktoś jest fanem samyangów, to jest nowy smak, musze zamowic, bo te stare już za łagodne Już parę razy miałem zapytać, ale zapominałem. Pisałeś kiedyś, że masz przeboje z WZJG albo Crohnem, walenie zupek na bazie gazu pieprzowego, energoli i fastfoodów nie zaostrza objawów? Cytuj
Shen 9 695 Opublikowano 4 czerwca 2023 Opublikowano 4 czerwca 2023 15 minut temu, Tokar napisał: Już parę razy miałem zapytać, ale zapominałem. Pisałeś kiedyś, że masz przeboje z WZJG albo Crohnem, walenie zupek na bazie gazu pieprzowego, energoli i fastfoodów nie zaostrza objawów? Nie. Jeśli mam remisje, a mam już prawie 4 lata, to mogę jeść jak normalny, zdrowy człowiek. Dieta tylko przy nawrotach, wtedy muszę jeść lekkostrawnie. 1 Cytuj
Shen 9 695 Opublikowano 4 czerwca 2023 Opublikowano 4 czerwca 2023 23 godziny temu, Shen napisał: Są znowu, 4 rodzaje, 2 ostre i 2 zwykłe. Ostatnia była o smaku curry, to nie brałem, bo nie lubie. Lidl 6,99 Przez diablo nie mialem czasu gotowac, wiec ojebalem wszystkie. Ten z lewej przeciętny makaron, przecietny smak, nie wyrozniam sie niczym specjalnie. Brązowy najlepszy sos, szkoda tylko, że makaron cieniutki. To ala carbonara dla mnie w ogole nie było ostre, ale makaron kozacki, chyba jeszcze grubszy od tego w samyangach, smaczny i sprezysty. Top1 instant jesli chodzi o makaron dla mnie. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 6 czerwca 2023 Opublikowano 6 czerwca 2023 Jadł ktoś takie? Widziałem w Merkusie ostatnio i jestem ciekaw, czy faktycznie takie ostre. Carolina Reaper to niegdyś była najostrzejsza papryka, ale nie wiem, czy nadal jest. Cytuj
BieŃ 924 Opublikowano 7 czerwca 2023 Opublikowano 7 czerwca 2023 Zjadasz jalapeno? Sos pikantny np. sriracha? Jeśli tak - na lajcie możesz jeść Cytuj
number_nine 1 344 Opublikowano 7 czerwca 2023 Opublikowano 7 czerwca 2023 W dniu 11.05.2023 o 18:00, grzybiarz napisał: Mam kilka, a byłem w jednym i widziałem tylko to. Dla mnie za ostre, ale wzialem bo innych nie było No i ostatnia sztuka przestańcie jeść to gówno, przecież tam jest od chuja cukru XD a ta ostrość płaska i niczym nie smakująca Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 7 czerwca 2023 Opublikowano 7 czerwca 2023 @number_nine a co polecisz? te "craftowe" sosy co się reklamują na fejsie, typu pierun itp? --- A mnie zastanawia, jak dla Ciebie Shen, nic już nie jest ostre, czyli Tobie ostrość nie zakłóca smaku, to ciekawe jakbyś tak sobie gaz pieprzowy psiknął i sprawdził smak hehe Spoiler żarcik Cytuj
number_nine 1 344 Opublikowano 7 czerwca 2023 Opublikowano 7 czerwca 2023 6 minut temu, grzybiarz napisał: @number_nine a co polecisz? te "craftowe" sosy co się reklamują na fejsie, typu pierun itp? no już prędzej coś takiego, bo jak weźmiesz skład jakiegokolwiek "dobrego" sosu, to tam podstawą powinny być papryczki. Zresztą zobacz na zwykłe tabasco, o ile mnie pamięć nie myli, to tam są trzy składniki - papryczki, sól, ocet. Ja co prawda rzadko korzystam z podobnych sosów, bo do gotowania używam świeżych/suszonych papryczek czy innych przypraw, a na kanapki (których jem mało) np marynowane jalapeno, no ale takie wynalazki jak Roleski omijam szerokim łukiem, bo to tylko niepotrzebne przemycanie dodatkowego cukru do diety. Kiedyś wziąłem sobie do ręki butelkę jakiegoś ostrego sosu Vifon albo z jakiejś innej dużej firmy i jak przeczytałem skład, to wyszło na to, że 1/3 butelki zajmował rozpuszczony cukier XD Czyli w każdej porcji to tak, jakby się wsadziło do japy łyżke cukru. Jak lubisz ostre sosy jako dodatek, to tym bardziej warto sobie kupić takie craftowe i z różnych odmian, bo oprócz palenia mordy można sobie zdegustować co dana papryczka ma do zaoferowania Cytuj
Shen 9 695 Opublikowano 7 czerwca 2023 Opublikowano 7 czerwca 2023 Nienawidze octu, a wiekszosc tych ostrych sosów na nim bazuje. Dlatego zamiast ketchupu wale roleski, a do potraw po prostu sypię suszoną i zmieloną carolina reaper. 4 godziny temu, grzybiarz napisał: A mnie zastanawia, jak dla Ciebie Shen, nic już nie jest ostre, czyli Tobie ostrość nie zakłóca smaku, to ciekawe jakbyś tak sobie gaz pieprzowy psiknął i sprawdził smak hehe Ukryj zawartość żarcik Czuje ostrosc, ale to nie są takie "sklepowe" produkty, tylko juz specjalistyczne rzeczy Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 14 sierpnia 2023 Autor Opublikowano 14 sierpnia 2023 Zostalem posiadaczem takiej oto mini paprczyki. Nie wiedzialem co to za odmiana a to zdjecie z googla mowilo, ze to jakas papryka poupila, slodka. Jak sie zapewne domyslacie, slodka nie jest. Take male g.wno (bo to ma 2-4cm) piecze mocniej niz papryczka czili, a jest pare razy mniejsza. Polecam, stoi na parapecie i wymaga jedynie podlewania. 1 Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 14 sierpnia 2023 Opublikowano 14 sierpnia 2023 Miałem to i krotko jakoś roslo. No i jedna papryka była ostra, inna w ogóle. Ładnie to wyglada ale nie zaspokoiło mojego poziomu kapsaicyny. A w gole to kupiłem od wykopowicza 2 kilo jalapeno i robiłem w zalewie (różnią się od kupnych tym ze są takie bardziej aromatyczne/ziołowe jakby). zostalo mi trochę i zrobiłem z serkiem w jajku i bułce: [tu akurat mam foto] Jeszcze mi zostały. Także dwa kilo to za dużo. 8 słoików plus to co na screenie plus jeszcze z 20 sztuk. 2 1 1 Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 15 sierpnia 2023 Opublikowano 15 sierpnia 2023 @Mejm Ty tam obczaj czy nie masz trujących, Dojrzałe mini papryczki można jeść, choć dla niektórych prawdziwym szokiem może być niezwykle ostry smak, jakim charakteryzuje się papryka ozdobna. Niejadalna, a wręcz trująca jest za to jej zielona część, czyli liście i łodygi. Warto też wspomnieć o innej roślinie, jaką jest psianka paprykowa - należy ona do tej samej rodziny co papryczki doniczkowe i jest bardzo do nich podobna. Owoce psianki mają kulisty kształt i zawierają w sobie trującą substancję - solaninę. Warto więc zwrócić uwagę jaką roślinę kupujemy. Papryczki ozdobne jadalne można znaleźć pod łacińską nazwą Capsicum annuum. Natomiast napis na doniczce Solanum pseudocapsicum powinien zwrócić naszą uwagę, ponieważ mamy wtedy do czynienia z psianką, której zjedzenie może spowodować poważne problemy zdrowotne. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 15 sierpnia 2023 Autor Opublikowano 15 sierpnia 2023 Dzieki grzybek za info. Zielonych czesci paryki oczwyiscie nie jem A owoce sa szpiczaste i w zaden sposob nie przypominaja kulki. Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 15 sierpnia 2023 Opublikowano 15 sierpnia 2023 2 minuty temu, Mejm napisał: Zielonych czesci paryki oczwyiscie nie jem Nie był pewien więc wolał ci powiedzieć. Z tobą to niewiadomo nigdy. 1 Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 15 sierpnia 2023 Opublikowano 15 sierpnia 2023 21 godzin temu, Mejm napisał: Zostalem posiadaczem takiej oto mini paprczyki. Nie wiedzialem co to za odmiana a to zdjecie z googla mowilo, ze to jakas papryka poupila, slodka. Jak sie zapewne domyslacie, slodka nie jest. Take male g.wno (bo to ma 2-4cm) piecze mocniej niz papryczka czili, a jest pare razy mniejsza. Polecam, stoi na parapecie i wymaga jedynie podlewania. Mama mi coś takiego kiedyś w ogrodzie wyhodowała. Pogryzłem taką jedną i cała morda mnie piekła niesamowicie xd Cytuj
Shen 9 695 Opublikowano 16 sierpnia 2023 Opublikowano 16 sierpnia 2023 Murzyn chodzi i daje innym murzynom tego ostrego chipsa, niektórzy niezle odwalają po tym Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.