Roger 2 081 Opublikowano 29 października 2022 Opublikowano 29 października 2022 (edytowane) Listopadowy numer dostępny - zależne od daty druku Prenumerata - wysyłka - zależne od daty druku Cena magazynu - 19,99 zł. (116 stron) Jeśli w lato zdarzało się Wam narzekać na to, że nie ma w co grać, to październik z pewnością nadrobił to z nawiązką. Recenzujemy wszak tak duże tytuły jak God of War: Ragnarok, Bayonetta 3, Gotham Knight, Call of Duty: Modern Warfare II, FIFA 23, Overwatch 2, A Plague Tale: Requiem, Mario + Rabbids Sparks of Hope i kilka innych. I tylko Microsoft zdaję się trochę przespał w tym roku ten okres. Inna sprawa, że pomimo dwóch lat na rynku „next-geny” wciąż mają problem z utrzymaniem stałych 30 klatek na sekundę, o 60 nawet nie wspominając. Patronite PSX Extreme Szans na to, by to zmienić będzie w 2023 roku i w kolejnych latach naprawdę sporo. Zbieramy, pisząc kolokwialnie, do kupy, wszystkie gry jakie zostały zapowiedziane przez wewnętrznych deweloperów Sony i Microsoftu, tworząc małe kompendium wiedzy o nadchodzących tytułach na wyłączność PS5 i XSX. I jest tego naprawdę sporo. Żegnamy też Stadię, która już oficjalnie wyzionęła ducha, analizując, co poszło nie tak. Z kolei Komodo wziął na warsztat wszystkie nowe zapowiedziane odsłony Silent Hilla badając trailery klatka po klatce i dokopując się do masy arcyciekawych teorii i łączników z poprzednimi częściami serii. Premiera Gotham Knight to również doskonała okazja by sprawdzić jak wygląda obecnie kanoniczna historia w uniwersum DC i o co chodzi z tymi wszystkimi resetami historii wprowadzającymi ogromne zamieszanie. To który Batman jest ten „prawdziwy”? Recenzja Scorna zachęciła nas do przyjrzenia się sylwetce zmarłego już niestety Hansa Rudolfa Gigera, ojca Obcego, który miał i ma ogromny wpływ na kinematografię i gry wideo, a jego styl jest po prostu nie do podrobienia. Pochylamy się nad fenomenem Ricka i Morty'ego, kultowej i kontrowersyjnej kreskówki, o początkach i rozwoju której poczytacie na kolejnych stronach w nowym numerze, Piechota zaś podjął się dość niszowego, ale jakże ważnego dla niektórych graczy, tematu talasofobii w grach. Co jeszcze? Towarzyszący recenzji God of War: Ragnarok tekst publicystyczny skupia się na ukazaniu jak tak naprawdę opisywany był Ragnarok, czyli koniec świata, w wierzeniach Wikingów – od pierwszych wydarzeń zwiastujących nadchodzący upadek świata, po ostateczny jego koniec. Adamus z kolei w swoim stylu nakreśla sylwetkę i wpływ na popkulturę jednego z najbardziej znanych morderców w historii USA – Zodiaca – który ma bardzo, bardzo dużo wspólnego z wykreowanym na potrzeby Batmana „Człowiekiem Zagadką”, a jeden z jego tajemniczych szyfrów wciąż nie został złamany. Kontynuujemy tez podróż do czasów, gdy w kinach rządziły i dzieliły kolejne odsłony „Powrotu do przyszłości”, a na deser mamy też wywiad z twórcami i aktorami nowego Call of Duty. Chociaż nie – deserem dla wieloletnich fanów PSX Extreme będzie z pewnością tekst o kulisach (nie)powstania Gry Extreme, czy tytułu na Game Boya, którego bohaterami mieli być zg(red.)zi. Ba, damy Wam nawet możliwość ściągnięcia dema tej niewydanej niestety nigdy gry. Miłej lektury i dozgonne dzięki, że wciąż wspieracie prasę i trzymany w rękach periodyk. PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU Bitwa first party Wciśnij reset z DC CO NOWEGO Rise of the Ronin Need for Speed Unbound Octopath Traveler II HORI Split Pad Compact - test Wielki powrót Silent Hill „Nie robimy pudełka, tworzymy miejsce”, czyli studium rozkładu Stadii RECENZJE God of War Ragnarök Bayonetta 3 Resident Evil Village – Gold Edition Yomawari: Lost in the Dark New Tales from the Borderlands Call of Duty: Modern Warfare II Gotham Knights A Plague Tale: Requiem Fifa 23 Overwatch 2 Mario + Rabbids Sparks of Hope Dragon Ball: The Breakers NHL 23 Shovel Knight Dig Moonscars Scorn LEGO Bricktales Gas Station Simulator Ghostbusters: Spirits Unleashed Persona 5 Royal Them’s Fightin’ Herds The Last Oricru Castle Renovator Maze Blaze Aquarist Valkyrie Elysium Train Life: A Railway Simulator SBK 22 Dakar Desert Rally XIII Saturnalia Pathfinder: Wrath of the Righteous HARDKOR Ragnarök - nordycki zmierzch bogów Amsterdam pod ostrzałem Koszmarny wkład H.R. Gigera Wubba Lubba Dub Dub czyli nihilistyczno-humanistyczny duet Ricka i Morty’ego This is the Zodiac Speaking… (e)Talasofobia. Lęk przed (wirtualnymi) głębinami Myszaq lubi RETRO Jak nie zrobiłem gry extreme Nieustanny powrót do przyszłości (cz. II) FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Graczpospolita Comix Zone Region Filmowy Listy Patronite PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA zostanie wysłana - zależne od daty druku. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym Edytowane 3 listopada 2022 przez Roger 3 2 1 Cytuj
Shen 9 635 Opublikowano 29 października 2022 Opublikowano 29 października 2022 Dopiero co prenumerata z 302 dotarła, a tu już zapowiedz 303 Okładka wiadomo, innej w listopadzie nie mogło być. Cytuj
Jontek80 234 Opublikowano 29 października 2022 Opublikowano 29 października 2022 7 minut temu, Roger napisał: Listopadowy numer dostępny od piątku 04.11 Prenumerata - wysyłka 02.11 (wtorek) Cena magazynu - 19,99 zł. (116 stron) Jeśli w lato zdarzało się Wam narzekać na to, że nie ma w co grać, to październik z pewnością nadrobił to z nawiązką. Recenzujemy wszak tak duże tytuły jak God of War: Ragnarok, Bayonetta 3, Gotham Knight, Call of Duty: Modern Warfare II, FIFA 23, Overwatch 2, A Plague Tale: Requiem, Mario + Rabbids Sparks of Hope i kilka innych. I tylko Microsoft zdaję się trochę przespał w tym roku ten okres. Inna sprawa, że pomimo dwóch lat na rynku „next-geny” wciąż mają problem z utrzymaniem stałych 30 klatek na sekundę, o 60 nawet nie wspominając. Patronite PSX Extreme Szans na to, by to zmienić będzie w 2023 roku i w kolejnych latach naprawdę sporo. Zbieramy, pisząc kolokwialnie, do kupy, wszystkie gry jakie zostały zapowiedziane przez wewnętrznych deweloperów Sony i Microsoftu, tworząc małe kompendium wiedzy o nadchodzących tytułach na wyłączność PS5 i XSX. I jest tego naprawdę sporo. Żegnamy też Stadię, która już oficjalnie wyzionęła ducha, analizując, co poszło nie tak. Z kolei Komodo wziął na warsztat wszystkie nowe zapowiedziane odsłony Silent Hilla badając trailery klatka po klatce i dokopując się do masy arcyciekawych teorii i łączników z poprzednimi częściami serii. Premiera Gotham Knight to również doskonała okazja by sprawdzić jak wygląda obecnie kanoniczna historia w uniwersum DC i o co chodzi z tymi wszystkimi resetami historii wprowadzającymi ogromne zamieszanie. To który Batman jest ten „prawdziwy”? Recenzja Scorna zachęciła nas do przyjrzenia się sylwetce zmarłego już niestety Hansa Rudolfa Gigera, ojca Obcego, który miał i ma ogromny wpływ na kinematografię i gry wideo, a jego styl jest po prostu nie do podrobienia. Pochylamy się nad fenomenem Ricka i Morty'ego, kultowej i kontrowersyjnej kreskówki, o początkach i rozwoju której poczytacie na kolejnych stronach w nowym numerze, Piechota zaś podjął się dość niszowego, ale jakże ważnego dla niektórych graczy, tematu talasofobii w grach. Co jeszcze? Towarzyszący recenzji God of War: Ragnarok tekst publicystyczny skupia się na ukazaniu jak tak naprawdę opisywany był Ragnarok, czyli koniec świata, w wierzeniach Wikingów – od pierwszych wydarzeń zwiastujących nadchodzący upadek świata, po ostateczny jego koniec. Adamus z kolei w swoim stylu nakreśla sylwetkę i wpływ na popkulturę jednego z najbardziej znanych morderców w historii USA – Zodiaca – który ma bardzo, bardzo dużo wspólnego z wykreowanym na potrzeby Batmana „Człowiekiem Zagadką”, a jeden z jego tajemniczych szyfrów wciąż nie został złamany. Kontynuujemy tez podróż do czasów, gdy w kinach rządziły i dzieliły kolejne odsłony „Powrotu do przyszłości”, a na deser mamy też wywiad z twórcami i aktorami nowego Call of Duty. Chociaż nie – deserem dla wieloletnich fanów PSX Extreme będzie z pewnością tekst o kulisach (nie)powstania Gry Extreme, czy tytułu na Game Boya, którego bohaterami mieli być zg(red.)zi. Ba, damy Wam nawet możliwość ściągnięcia dema tej niewydanej niestety nigdy gry. Miłej lektury i dozgonne dzięki, że wciąż wspieracie prasę i trzymany w rękach periodyk. PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU Bitwa first party Wciśnij reset z DC CO NOWEGO Rise of the Ronin Need for Speed Unbound Octopath Traveler II HORI Split Pad Compact - test Wielki powrót Silent Hill „Nie robimy pudełka, tworzymy miejsce”, czyli studium rozkładu Stadii RECENZJE God of War Ragnarök Bayonetta 3 Resident Evil Village – Gold Edition Yomawari: Lost in the Dark New Tales from the Borderlands Call of Duty: Modern Warfare II Gotham Knights A Plague Tale: Requiem Fifa 23 Overwatch 2 Mario + Rabbids Sparks of Hope Dragon Ball: The Breakers NHL 23 Shovel Knight Dig Moonscars Scorn LEGO Bricktales Gas Station Simulator Ghostbusters: Spirits Unleashed Persona 5 Royal Them’s Fightin’ Herds The Last Oricru Castle Renovator Maze Blaze Aquarist Valkyrie Elysium Train Life: A Railway Simulator SBK 22 Dakar Desert Rally XIII Saturnalia Pathfinder: Wrath of the Righteous HARDKOR Ragnarök - nordycki zmierzch bogów Amsterdam pod ostrzałem Koszmarny wkład H.R. Gigera Wubba Lubba Dub Dub czyli nihilistyczno-humanistyczny duet Ricka i Morty’ego This is the Zodiac Speaking… (e)Talasofobia. Lęk przed (wirtualnymi) głębinami Myszaq lubi RETRO Jak nie zrobiłem gry extreme Nieustanny powrót do przyszłości (cz. II) FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Graczpospolita Comix Zone Region Filmowy Listy Patronite PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA zostanie wysłana we wtorek, 02.11. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym Chyba ktos przespal przecieki dla patronow. Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 29 października 2022 Opublikowano 29 października 2022 Roger Ty to wklejasz chyba bez czytania już któryś raz: 2.11 to środa, a nie wtorek. Cytuj
Ukukuki 6 991 Opublikowano 29 października 2022 Opublikowano 29 października 2022 Zapowiada się interesująco, wreszcie jest co czytać w dziale recenzji 1 Cytuj
Plugawy 3 685 Opublikowano 29 października 2022 Opublikowano 29 października 2022 Okładka spoko, pewnie jakiegoś lepszego arta nie bylo z GoW. Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 Pierwszy numer od dawna, w którym żaden temat mnie jakoś szczególnie nie chwyta, przynajmniej na podstawie zapowiedzi. Chociaż tekst o Grze Extreme czy materiały wiadomych autorów zapewne dostarczą rozrywki. 1 Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 9 godzin temu, Jontek80 napisał: Chyba ktos przespal przecieki dla patronow. Przecieki wjechały właśnie. Cytuj
Jontek80 234 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 (edytowane) 16 minut temu, LeifErikson napisał: Przecieki wjechały właśnie. Super ale zapowiedz wiechala wczesniej. Teraz to nic tam nie dziala jak powinno. Edytowane 30 października 2022 przez Jontek80 Cytuj
SlimShady 3 384 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 (edytowane) Chyba pierwszy raz przyspieszyliście te lekkie opóźnienia w kalendarzu(ostatni wyszedł 11 października), podejrzewam, że to "wina" Ragnaroku. Edytowane 30 października 2022 przez SlimShady Cytuj
Pix 914 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 Ciekawe, kto GoWa recenzuje. Pamiętam, że chyba w 2018 robił to Kali. To była jedna z niewielu gier, która w mojej opinii w pełni zasługiwała na dychę, a tam niespodzianka i zazwyczaj hurraoptymistyczny Kali dał 9. Cytuj
Piechota 434 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 Teraz, Pix napisał: Ciekawe, kto GoWa recenzuje. Pamiętam, że chyba w 2018 robił to Kali. To była jedna z niewielu gier, która w mojej opinii w pełni zasługiwała na dychę, a tam niespodzianka i zazwyczaj hurraoptymistyczny Kali dał 9. Roger mnie chyba nie powiesi, jak się w tym wątku również przyznam, że to będę ja 2 Cytuj
SlimShady 3 384 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 No to poważny awans. Nie pamiętam, żebyś kiedykolwiek dostał grę tego formatu. Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 Szkoda że nie Butcher bo może wtedy by było drugie 11/10 w historii PSXE xd 1 2 Cytuj
Piechota 434 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 10 minut temu, SlimShady napisał: No to poważny awans. Nie pamiętam, żebyś kiedykolwiek dostał grę tego formatu. Ja za czasów Polygamii recenzowałem ogrom hitów AAA (ot, choćby GoW-a ostatniego). W Ekstrimie zwykle brakuje mi na to przestrzeni w życiu. Tutaj ciekawość wzięła górę. I to była dość szalona jazda, by jakoś wcisnąć całą fabułkę przed oddaniem numeru do druku. Cytuj
Pix 914 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 16 minut temu, Piechota napisał: Roger mnie chyba nie powiesi, jak się w tym wątku również przyznam, że to będę ja Łaaaaał, świetna wiadomość! Zupełnie się tego nie spodziewałem. Zazwyczaj unikałeś recenzowania tak głośnych hitów (albo Roger po prostu nie chciał Ci ich dawać ). W każdym razie mam wielkie oczekiwania wobec Twojej recenzji, Adamie 1 Cytuj
Piechota 434 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 1 minutę temu, Pix napisał: Łaaaaał, świetna wiadomość! Zupełnie się tego nie spodziewałem. Zazwyczaj unikałeś recenzowania tak głośnych hitów (albo Roger po prostu nie chciał Ci ich dawać ). W każdym razie mam wielkie oczekiwania wobec Twojej recenzji, Adamie obym nie zawiódł! 1 Cytuj
Pix 914 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 Chociaż trochę mnie zmartwiłeś, że miałeś mało czasu na porządne ogranie, ale wierzę, że dałeś radę! Cytuj
SlimShady 3 384 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 18 minut temu, łom napisał: Szkoda że nie Butcher bo może wtedy by było drugie 11/10 w historii PSXE xd Co dostało 11? Cytuj
Piechota 434 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 5 minut temu, Pix napisał: Chociaż trochę mnie zmartwiłeś, że miałeś mało czasu na porządne ogranie, ale wierzę, że dałeś radę! nie, nie, spokojnie, jak na tę branżę, było pod tym względem bardzo okej. Miałem 8 dni na ogranie. Trudno było po prostu przy okazji chodzić do pracy 1 1 Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 30 października 2022 Opublikowano 30 października 2022 3 minuty temu, SlimShady napisał: Co dostało 11? Naughty Bear 2 1 1 Cytuj
number_nine 1 328 Opublikowano 31 października 2022 Opublikowano 31 października 2022 W dniu 29.10.2022 o 23:27, Roger napisał: Dzizas, ogarnijcie tam tego grafika, jak to wygląda. Brakuje tylko clip artów i efektów na tekście z ms worda. Cytuj
Plugawy 3 685 Opublikowano 31 października 2022 Opublikowano 31 października 2022 To chyba powrót do lat '00 xD Cytuj
PiotrekP 1 790 Opublikowano 31 października 2022 Opublikowano 31 października 2022 co to za recenzja "XIII"? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi