maciucha 11 638 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 >Lapusz i dosłownie 2 innych typów w Polsce: chlip chlip biedny pixel co to będzie jak cię nie bedzie >fpe: 1 5 3 Cytuj
Butt 3 429 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Słaba to gazetka była, ale design mieli ładny. 1 Cytuj
dee 8 808 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Okładki w stylu Piksela w PE? Bardzo chętnie Cytuj
Faka 3 991 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 W pixel to tam wyjebane jajca, ale jak ktoś mi tu ma zamiar przepuszczać ducha pixela do PSXE to dajcie już spokój. Mam nadzieję, że tam się nic nie spierdoli. Ewentualnie bym zmienił wydawcę i tyle. 1 Cytuj
SlimShady 3 384 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Żadnych duchów, już dawno po halloween. 1 Cytuj
sph! 836 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Raz to kupiłem, a PSX Extreme mam wszystkie, więc proszę mi tu szmatławca trupem nie faszerować. Cytuj
Damian14 226 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Moze bedą jakies naciski zeby wrzucic kilku redaktorków z pixela do extrima, albo Roger dostanie propozycje nie do odrzucenia zeby skasować jakiś dział żeby wcisnąć coś pixelowego 1 Cytuj
sph! 836 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Dodadzą dział Nekrologi Pixela. W dniu XY odszedł od nas nasz stały czytelnik. Żył lat 74. Nabożeństwo żałobne odbędzie się w kościele X dnia YZ. Kiedyś to było, sprzedam Opla. 2 Cytuj
SlimShady 3 384 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 17 minut temu, Damian14 napisał: Moze bedą jakies naciski zeby wrzucic kilku redaktorków z pixela do extrima, albo Roger dostanie propozycje nie do odrzucenia zeby skasować jakiś dział żeby wcisnąć coś pixelowego Miejsce zawsze się znajdzie: -aczytalne rodzyny marnujące kilka sekund życia plus resztki szarych komórek -wypierdziane przez marcelka gorzkie żale, że ktoś, kogoś obraził w internecie, i dlaczego to wyłącznie wina białego, uprzywilejowanego, hetero mężczyzny -dział mazziego typu naukowcy odkryli, że walenie konia bez gumy pomaga przejść soulsy jedną ręką. 1 Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Kurla czyli jak teraz PE miało opóźnienie, to szczerze wątpię ze chodziło o szpital, tylko ktoś tam już nie miał siły tego wydawać. A na pewno Lapusz nie tworzył idea ahead z myślą by wydawać konkurencyjny magazyn. Jak dla mnie, sprawa z PE tez nie jest oczywista i nie czuję spokoju. Roger Ty tam może sprawdź i miej plan awaryjny, czy te całe meczyki (właściciel PPE) są zainteresowane wydawaniem pisma dla koneserów. Cytuj
Shen 9 635 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Roger juz przy ostatnim numerze ogarnął drukarnie, czas odkupić pismo od Łapusza. Wszystko i tak robi sam. 1 Cytuj
Butt 3 429 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Czytelnicy powinni być właścicielami PE, jak Socios w Barcelonie. 1 Cytuj
dee 8 808 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Odpowiednikiem transferu Lewandowskiego w takim przypadku może być transfer Gulasha Cytuj
sph! 836 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 A z ciekawości: numer 304 jest jakoś w planach w tym miesiącu? Cytuj
Square 8 605 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 To numer z kalendarzem, a te sprzedają się najlepiej więc jak najbardziej tak. Cytuj
devilbot 3 682 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Mam nadzieję, że wraz z upadkiem gazety psxextreme ktoś wyciągnie też wtyczkę tego forum. 1 1 2 Cytuj
maciucha 11 638 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Można olać patronita, prenumeraty, numer 303 i pixela. Tylko trzeba w grudniu wydać 304 z kalendarzem. Na tym polega odpowiedzialność. 3 1 Cytuj
sph! 836 Opublikowano 5 grudnia 2022 Opublikowano 5 grudnia 2022 Godzinę temu, devilbot napisał: Mam nadzieję, że wraz z upadkiem gazety psxextreme ktoś wyciągnie też wtyczkę tego forum. Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Mazzi 107 Opublikowano 6 grudnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 6 grudnia 2022 (edytowane) 9 hours ago, SlimShady said: Miejsce zawsze się znajdzie: -aczytalne rodzyny marnujące kilka sekund życia plus resztki szarych komórek -wypierdziane przez marcelka gorzkie żale, że ktoś, kogoś obraził w internecie, i dlaczego to wyłącznie wina białego, uprzywilejowanego, hetero mężczyzny -dział mazziego typu naukowcy odkryli, że walenie konia bez gumy pomaga przejść soulsy jedną ręką. "Graczpospolita" w Psx Extreme u kilku osób budzi mieszane uczucia. Z jednej strony pewne osoby mierzwi egzystencja podobnego działu, bo nie widzą w nim wartości dodanej dla magazynu. Wyjaśnię, że pomysł na ten dział urodził się w zamierzchłej przeszłości, kiedy w PSX Extreme debiutowały strony “Hardkoru”. W zamierzeniu miała to być tabloidowa rubryka, gdzie znajdzie się miszmasz wiadomości na temat szeroko pojętego gamingu w tym ilustrowania przejawów kreatywnej inspiracji grami, poprzez naukowe odloty, po bardziej mroczne aspekty gier wideo, jak związane z nim sprawy kryminalne. Z drugiej strony, głównym powodem dla którego kontynuuje ten dział wiele lat jest fakt, że publikowane tam ciekawostki - w tym naukowe - wielokrotnie okazały się przydatne dla czytelników. Dociekliwe osoby pisały w ich sprawie do mnie listy, czy kontaktowały się przez media społecznościowe, szukając referencji i dodatkowego komentarza na dany temat. Kilka osób nawet zainspirowało to do zainteresowania się badaniem gier wideo. Mam na koncie konsultacje dotyczące kilku prac licencjackich i magisterskich. Jeden czytelnik do mnie napisał, że pomysł jego pracy zaliczeniowej urodził się ze śledzenia newsów, jakie przeczytał w "Graczpospolitej". Inna czytelniczka z kolei poprosila o zgodę, by wykorzystać newsy z "Graczpospolitej" do złożenia magazynu o grach wideo. Było to potrzebne na zaliczenie roku na jej studiach w kierunku grafiki komputerowej i DTP. Zdała na piatke i wyslala mi nawet swoje dzieło na pamiątkę. Przez wiele lat ciągnięcia “Graczpospolitej” podobnych historii jest więcej, a każda z nich dała mi radość, że przynajmniej część czytelników - zgodnie z pierwotnym zamierzeniem - znalazła w tym slapsticku growych ciekawostek motywacje do podjęcia twórczych działań. Ubolewam troche nad faktem, ze naukowe ciekawostki wpycham do tabloidowej rubryki, ktora prezentuje typ dziennikarskiego gatunku, skupiającego się na sensacyjnych, emocjonalnych i często wyolbrzymionych informacjach. Graczpospolita" jednak w moim zamierzeniu miała pokazywać szeroko pojętą kulturę wokół gier wideo i różne jej przejawy. Nie bez powodu szaleni naukowcy są częstymi antybohaterami w mediach growych (Dr Robotnik z Sonika, Dr Willy z Mega Mana, Dr Cortex z Crasha, Dr Breen w Half Life, Dr Nefarious z Ratcheta oraz Dr Mazur z Graczpospolitej). Zawsze chciałem zachęcać czytelników do wyjścia poza ustalone ramy i kreatywności w swojej pasji do gier wideo. W wielu przypadkach cel został osiągnięty i na szczęście nikt nie wpadł jeszcze na pomysł zbrodni inspirowanej kroniką kryminalną. Dlatego "Graczpospolita" w Psx Extreme moim zdaniem zasługuje na egzystencje, choćby za te minimalne i ograniczone starania w popularyzacji badań nad grami wideo i szeroko pojętej gamingowej kultury w bardziej ekstremalnych przykładach. Jest to szczególnie ważne w dobie coraz większego zainteresowania tym tematem, a także rosnącej roli gier w naszym codziennym życiu. Napiszę jeszcze dwa słowa na temat naukowych aspektów gier. Wykładam obecnie na temat rosnącego znaczenia gier wideo we współczesnym społeczeństwie i prowadzę badania w temacie gamifikacji. Uważam, że głębsza, naukowa analiza gier jest niezwykle istotna. Pozwala ona na lepsze zrozumienie tego, jak gry działają, jakie mechanizmy stoją za ich zachowaniami, a także jakie wpływają one na ludzkie zachowanie i decyzje. Dzięki takiej analizie możliwe jest też lepsze dostosowanie gier do potrzeb graczy, a także ich lepsze wykorzystanie w różnych dziedzinach, takich jak edukacja czy terapia. Przykro mi, że wiele osób uznaje takie informacje, jako nudne i niepotrzebne. Zawsze marzył mi sięł porządny dział, gdzie mógłbym w przystępny sposób przybliżać czytelnikom naukowe aspekty gier i nowinki w przystępnej formie. Zdaje sobie jednak spraw ę, że jest to na łamach “PSX Extreme” raczej nierealne. Po czytaniu krytycznych slow pod adresem zawierającej 3-4 newsy na krzyż rubryki na 3/4 strony, znajdującej się w liczącym 116 stron magazynie, z jednym na miesiąc newsikiem na temat (para)naukowy, nie zamierzałem się nigdy z motyką na słońce. Dlatego tematy naukowe, choć bardzo mi bliskie, z małymi wyjątkami zostawiam poza “PSX Extreme”. Na koniec chciałbym jeszcze wspomnieć, że przyzwyczaiłem się przez ponad 20 lat do krzywych uśmieszków i słyszenia prześmiewczych komentarzy o mojej współpracy z magazynem "piszącym o pierdzeniu". Wyśmiewanie się z tych kilku (pseudo)naukowych nowinek na krzyż jakie trafiają do magazynu odbieram jednak z różnych powodów bardziej osobiście. Nie chcę robić niczego na siłę, więc przyjmuje negatywne opinie do wiadomości i w przyszłym roku, bazując na zebranych opiniach zastanowię się nad dalszą egzystencją działu. Edytowane 6 grudnia 2022 przez Mazzi 16 2 3 1 Cytuj
K.Adamus 684 Opublikowano 6 grudnia 2022 Opublikowano 6 grudnia 2022 Jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził. O ile rodzyny to zbiór losowych znaków, o tyle inne działy (czy Graczpospolita, czy komiksowe i filmowe) budują kontekst. Ze swojej perspektywy widze, ze nie da się pisać i rozmawiac o grach po prostu grając, trzeba też czytać, oglądać, spotykać się z ludźmi, kto wie, kiedy wiedza, ze myszy szybciej sie mnożą po partyjce w DOOMa zmieni wasze postrzeganie danego tytulu/ mechanizmu społecznego/ medium jako całości. Warto znac serię Resident Evil i warto wiedzieć czym jest swatting ;] Jak tworzyłem artykul o koncept artystach to zdziwiłem się, bo zaskakująco dużo z nich podkreślało, jak wazne w poszukiwaniu referencji jest codzienne spacerowanie. Nie spędzanie czasu z poznawaniem coraz to nowych gier (choc i to często i gęsto robia). Różnorodność jest kluczem i dla każdego działu jest miejsce, o ile ma merytoryczną wartość i oczywiście nie każdemu wszystko musi pasować, mamy prawo do prywatnych preferencji, na tym polega piękno krytycznego patrzenia na świat. To pisałem ja, stojący na deszczu o 5 rano w drodze do tyry wiec wybaczcie strumien myśli. Smacznej kawusi oby Mikołaj był dla Was łaskawy przynosząc rózge tylko wtedy, kiedy jest to Wasze ukryte pragnienie ]:> 3 Cytuj
Pix 915 Opublikowano 6 grudnia 2022 Opublikowano 6 grudnia 2022 SlimShady, i co ty na to?! Dzięki tekstom o waleniu konia jedną ręką i przechodzeniu soulsów drugą, któś zdobył doktorat 4 Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 6 grudnia 2022 Opublikowano 6 grudnia 2022 5 godzin temu, Mazzi napisał: Nie chcę robić niczego na siłę, więc przyjmuje negatywne opinie do wiadomości i w przyszłym roku, bazując na zebranych opiniach zastanowię się nad dalszą egzystencją działu. Nawet się nie wygłupiaj. Tak jak Kacper wyżej pisał - nie da się każdemu dogodzić, zawsze komuś coś pasuje bardziej, komuś mniej. Nie to ładne co ładne, a co się komu podoba. Mnie osobiście trochę śmieszą utyskiwania na treść, która zajmuje mniej niż 1% objętości pisma, bo nie wiem co miałby taki krytykant zyskać, gdyby tego działu się pozbyć. Ja mam taką rewelacyjną i szokującą strategię, że jak mnie jakiś dział nie interesuje, to go po prostu nie czytam. A Graczpospolita to dział, który czytam zaraz po felietonach, tematach numeru, listach i hydeparkach, a więc priorytetowo, zatem proszę go zostawić w spokoju. 2 1 Cytuj
SlimShady 3 384 Opublikowano 6 grudnia 2022 Opublikowano 6 grudnia 2022 Za te pokrzepiające słowa otrzymujesz od nas trzymiesięcznego ps plusa. Skontaktujemy się z tobą, żeby ogarnąć adres. 1 5 Cytuj
Figaro 8 222 Opublikowano 6 grudnia 2022 Opublikowano 6 grudnia 2022 5 godzin temu, Mazzi napisał: Wyśmiewanie się z tych kilku (pseudo)naukowych nowinek na krzyż jakie trafiają do magazynu odbieram jednak z różnych powodów bardziej osobiście. mam nadzieje slim shady, że jesteś z siebie zadowolony??? 1 Cytuj
Pupcio 18 435 Opublikowano 6 grudnia 2022 Opublikowano 6 grudnia 2022 Wielkie dzięki slim shada Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi