Skocz do zawartości

Vampire Survivors

Gość Rozi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

image-720.png

ss_6c55afe36be2a7784bf18cb9b3218321ae2d1

O czym ten typ robi temat? O grze wyglądającej jak z Pegasusa? Gdzie graficzka? W dupie, hehe. Z czym tu mamy do czynienia? Vampire Survivors to gra autorstwa jednego człowieka (najlepsze indyki wychodziły spod ręki i pomysłu jednego człowieka), minimalistyczny rogue-lite, gdzie tylko chodzimy (serio, ataki atakują się same!) i NAPIERDALAMY HORDY POTWORÓW (NAJLEPSZE PC PRZY TYM NIE WYRABIAJĄ, OSTROŻNIE!), zbierając przy tym punkty expa, nowe uzbrojenie, przedmioty i odblokowujemy postaci. Tylko tyle? No kurwa, z każdą rozgrywką (uzależniającą jak diabeł) stajemy się mocniejsi i potężniejsi, a naszym celem jest dojść jak najdalej. To tyle, po co komplikować coś, co jest idealne? Grafika to piękne piksele, a muzyka to piękny homage dla gierek z NESa, SNESa, no wiecie, stare i piękne, nostalgia człowieku, wiadomo.

Gra obecnie znajduje się w najlepszej usłudze abonamentowo-growej Xbox Game Pass, lub też można zakupić ją za oszałamiające 17,99, co jest absolutna kradzieżą, a jednak! Wspierajcie Lukę Galante, twórcę tej perełki.

Idźcie, kurła, grać. Po prostu.

Ciekawostka: tytuł gry sugeruje, że walczymy z wampirami, tymczasem w grze nie spotkamy ani jednego wampira (ani jeden wampir nie ucierpiał przy tworzeniu tej gry).

Dzięki Arhon kogucik i dzięki @Bzduras

Opublikowano

Cieszę się, że grono ludzi dających szansę tej grze powiększa się z każdym dniem :gigabeta: Kokaina, a nie gra. Jak zażre po pierwszej rozgrywce to zatrzyma przy sobie na długo.

• Plusik 1
Opublikowano

Ja już wbiłem 100lvl na drugim poziomie w bibliotece:gigabeta: narazie druga postać u mnie top na początek bo później nie ma to w sumie większego znaczenia. Te tysiące wrogów na ekranie robią wrażenie mimo że grafika typu brak grafiki. Jedyne minusy to mega nudny początek runa i te animacje skrzynek. No chyba typa pojebało z długością tego otwierania. Przyjemna, niezobowiązująca zabawa akurat w przerwie od pracy.

Nawet można walić bysior jak się człowiek uprze bo gra się jedną ręką :)

Opublikowano

I te subtelne oczka do Castlevanii (i pewnie innych gier, bo dopiero drugi run gram), a samo menu ma więcej duszy i pieprzu, niż niejedna gra AAASS.

A te Power Upy, które można ulepszać w menu, to one są na stałe, czy na najbliższy run?

Opublikowano

Mi sie udało ukonczyc tylko biblioteke i jeden level specjalny na 15 minut (ten z roslinami). Początkującym nie polecam zbierac wzystkiego jak leci tylko skupic sie na wymxowaniu z 3 broni a potem dokładac reszte. No i obczajcie ewolucje bo taka biblia jest OP as fuck momentami. 

1 minutę temu, Rozi napisał:

I te subtelne oczka do Castlevanii (i pewnie innych gier, bo dopiero drugi run gram), a samo menu ma więcej duszy i pieprzu, niż niejedna gra AAASS.

Ja sie zastanawialem jak to jest ze nikt ich z Konami nie pozwał, te bronie to w zasadzie kopiuj/wlej jak chodzi o wyglad i dzialanie. 

Opublikowano
5 minut temu, Pupcio napisał:

Jedyne minusy to mega nudny początek runa i te animacje skrzynek. No chyba typa pojebało z długością tego otwierania.

A wcisnąłeś klawisz Escape na komputerze lub B na padzie od Xboxa? Nie ma za co :lapka:

Przy okazji, ta gierka wręcz OBFITUJE w sekrety. Jeśli chcecie mieć poczucie progressu to róbcie po kolei acziki z listy Odblokowane w menu głównym, tym sposobem przez długi czas zawsze odblokujecie coś nowego, zobaczycie coś, czego jeszcze nie widzieliście i przedłużycie sobie kontakt z gierką.

4 minuty temu, Rozi napisał:

A te Power Upy, które można ulepszać w menu, to one są na stałe, czy na najbliższy run?

Te z menu głównego są na stałe i dzielone między każdą postać. Potem dojdą takie, które są na stałe, ale już dla każdego z osobna.

• Dzięki 2
Opublikowano
4 minuty temu, pawelgr5 napisał:

Ja sie zastanawialem jak to jest ze nikt ich z Konami nie pozwał, te bronie to w zasadzie kopiuj/wlej jak chodzi o wyglad i dzialanie. 

A same postaci? Belpaese? Xd

Opublikowano

Uwielbiam, po prostu ubóstwiam gry, które mają prostą mechanikę, a pod tym się kryje masa zawartości, jak np. Isaaczek boży.

Opublikowano (edytowane)

Ja koniec końców odblokowałem z 80% zawartości, ale jednak fanem gierki nie jestem. Za łatwa jest i szybko sobie uświadomiłem, że nie ma tu nic ciekawego, kolejne odblokowane rzeczy niewiele zmieniają w rozgrywce, nie ma żadnej "jakościowej" satysfakcji, tylko dopaminowy ściek niskiej próby. W pewnym momencie to już nieważne co wybierasz bo i tak będziesz niszczył wszystko na swojej drodze. Spoko opcja na telefon jak potrzebujesz zabić 20-30 minut, ale nic poza tym.

Issac to jednak minimum ze dwa poziomy wyżej. 

Edytowane przez Dahaka
Opublikowano

Również się wciągnąłem. Często mam fazy na gry do odpalenia "na chwilę" i VS idealnie się tu sprawdza. Do gry trzeba podejść jednak z nastawieniem, że nie jest to typowy rogue, głównie ze względu na permanentne unlocki i power upy. Czyli z jednej strony mamy partyjki trwające do 15-30 minut, ale z drugiej stale coś odblokowujemy, odkrywamy, ulepszamy. I także pod tym kątem planujemy poszczególne rozgrywki, nie tylko żeby przetrwać, ale odkryć/zdobyć coś nowego.

Dla mnie akurat to plus. Osiągnięć jest dużo, a nawet jak stajemy się OP, to takie power-fantasy pełne odpowiednio zaprogramowanych kolorów, świecidełek, dźwięków, muzyki itp. daje ogromną satysfakcję. No i jest motywacja, żeby eksperymentować, czy to z różnymi kombinacjami ekwipunku, czy innymi postaciami. Czyli niby ciągle to samo, a jednak stale coś nowego. O sekretach również było już wspomniane.

Ogólnie bardzo fajnie to wszystko przemyślane w swej prostocie. Biorąc pod uwagę, jak tania jest ta gierka (a pierwotnie i tak była 2x tańsza), to nie ma się co zastanawiać.

PS. Nie mogę się przyzwyczaić, że tematy gier, które wyszły na jedną konsolę i PC i tak są wrzucane tu do działów konsolowych, zamiast multiplatform. Szczególnie, gdy gra pierwotnie wyszła na komputry, jak w tym przypadku.

• Plusik 1
Opublikowano

Zebranie Rosary, jak otaczają cię zewsząd potwory :banderas:

Kuraki wypadają tylko z pochodni?

Opublikowano (edytowane)

Tak i czestotliwość zwiększa się razem z Luck.

E: tzn jak masz wszystko na maxa to przy levelowaniu mozesz jeszcze kure wybrac (albo hajs).

Edytowane przez pawelgr5
Opublikowano

Dla mnie, jak w wielu rogalikach, jednak zbyt wolna progresja.

W sensie wciągnęło mnie bardzo na początku, odblokowałem na początek trzecią planszę, a na niej zaczęło się to uczucie, że bardzo ciężko jest mi zbudować porządną machinę do zabijania na ten moment. I czasami mogę próbować przeżyć 20 minut i nie osiągnąć niczego, co chciałem, licząc, że kolejna szkatułka będzie szczęśliwa, ale nie była. Sekretów jest niby dużo, ale droga do nich potrafi być długa. A to bardziej te odblokowania i osiągnięcia mnie nakręcają, niż sam gameplay, który głęboki nie jest delikatnie mówiąc hehe.

Opublikowano
13 minut temu, easye napisał:

A jak pokonać 1 bosa?

Nie ma czegoś takiego jak "pierwszy boss". Dzisiaj na disco tłumaczyłem to @Szymek: gra jest skonstruowana tak, że po 30/15 minutach wszystko znika, pojawia się Red Death i to jest koniec gry. Jest pewna kombinacja itemów, która pozwala go pokonać, ale jest cholernie specyficzna i bez celowego odszukania, o jaką chodzi raczej marne szanse, że trafisz na nią sam.

Spoiler

1. Laurel + Megalito Left + Megalito Right, wszystko musisz ulepszyć na maks i dostajesz evolve ze skrzynki w Crimson Shroud

2. Time Lancet + Gold Ring + Silver Ring, wszystko musisz ulepszyć na maks i dostajesz evolve ze skrzynki w Infinite Corridor

Obie kombinacje są potrzebne w jednym runie do pokonania RD.

I jeśli to zrobisz to nie ma to większego znaczenia, dostaniesz 

Spoiler

RD jako grywalną postać

A i tak przy następnych runach będzie się pojawiać znów :) NO CHYBA, że odblokujesz sobie Endless Mode, to wtedy - zgodnie z nazwą - możesz grać ile dusza zapragnie i po 30/15 minutach nastąpi pętla, a wrogowie będą liczniejsi i silniejsi, ale Red Death nie pojawi się.

• Plusik 3
Opublikowano
41 minut temu, Dahaka napisał:

Ja koniec końców odblokowałem z 80% zawartości, ale jednak fanem gierki nie jestem. Za łatwa jest i szybko sobie uświadomiłem, że nie ma tu nic ciekawego, kolejne odblokowane rzeczy niewiele zmieniają w rozgrywce, nie ma żadnej "jakościowej" satysfakcji, tylko dopaminowy ściek niskiej próby. W pewnym momencie to już nieważne co wybierasz bo i tak będziesz niszczył wszystko na swojej drodze. Spoko opcja na telefon jak potrzebujesz zabić 20-30 minut, ale nic poza tym.

Issac to jednak minimum ze dwa poziomy wyżej. 

Wydaje mi się że będę miał identyczne zdanie na temat tej gry jak już z nią skończę. Ale za 20zl żal nie kupić żeby autor miał pieniążka 

Opublikowano

Jest możliwe ale chodzi własnie o to, że zajebiście to bawi i wciąga co generuje dopamine i to jest w tym wszystkim najlepsze. Jaram sie ze w dzisiejszych czasach mozna tak prostym pomysłem tak mocno zrobić robotę.

• Plusik 1
Opublikowano

I to, że gierka jest przewidziana na sesję 30/15 minut powoduje, że po prostu włącza się ją na partyjkę, dostanie zastrzyk dopaminki i wyłącza, a na końcu dodaje się ten cały czas i wychodzą jakieś chore liczby w cenie czteropaka Harnasia :obama: Sam pochodzę pod 85h obecnie.

Opublikowano

Czy jest sens grać jak najdłużej na jednej planszy, czy od razu skakać wyżej, jak się odblokuje?

Opublikowano

No to lecę!

Ale coś przestać nie mogę, nawet do kibelka zapominam iść :/

Opublikowano
2 godziny temu, easye napisał:

Giera jest uzależniająca i bardzo złożona, czego nie widać przez pierwsze godziny.

Must play.

Co w tej grze jest złożonego? To brain dead chodzonka do podcastów. Fajne było, ale jak widze, ze ludzie pisza o goty to maja z glowa cos nie tak.

Opublikowano

Oho, przylazł i tu :/

Póki co, GOTY indyk tego roku (jeszcze Owieczka mi została do sprawdzenia) :banderas: Satysfakcja z roznoszenia w pył wrogów niesamowita.