Skocz do zawartości

GOTY 2022 - forumkowy ranking

GOTY 2022 77 użytkowników zagłosowało

1. 1. GOTY 2022

Ankieta została zamknięta

Ankieta została zamknięta 31.01.2023 o 19:00

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Zapraszam do corocznego plebiscytu na najlepszą grę (i nie tylko) ubiegłego roku. Drugi rok obecnej generacji konsol był zachwycający jak i rozczarowujący pod wieloma względami, zobaczmy co najbardziej was zachwyciło, a co rozczarowało.

Zasady ogólnie znacie, ale w ramach przypomnienia.

• Kilka kategorii, GOTY obowiązkowo, pozostałe opcjonalnie, ale zachęcam do pełnego udziału
  • Głosowanie w formie postów, tylko nowe gry wydane w 2022 tj. bez kilkuletnich portów czy innych remasterów/next-gen patchy, remake'i jeżeli jakieś były mogą być
  • Nie komentujemy wyborów innych, normalna dyskusja dozwolona, ale wszelkie CW czy inne osobiste wojenki, bo ktoś wybrał X zamiast Y będą skutkować odpoczynkiem

Oto kategorie jakie mamy w tym roku. Swoje wybory możecie opisywać dlaczego tak, a nie inaczej. Autorzy najlepszych wpisów będą (a może nie) nagrodzeni w (na chwilę obecną) niezdefiniowany sposób.

• GOTY - wiadomo o co chodzi, podajemy jeden tytuł, który zniszczył nas najbardziej
  • Runner up - dwa kolejne tytuły, którym zabrakło tego czegoś to bycia najlepszymi
  • Rozczarowanie roku - czyli na co mocno liczyliście, ale z jakiegoś powodu was rozczarowało, nawet jeżeli skończyło jako bardzo dobra gra
  • Średniak roku - co chwyciło Was za serce pomimo średnich ocen

• Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ - tylko zapowiedziany tytuł, może być taki bez daty premiery na ten rok
  • Na czym grasz? - wypisz na jakich platformach grasz, nieważne czy jesteś jednoplatformowcem czy śmigasz na konsolach, PC i telefonie jednocześnie

Głosy można oddawać do wtorku 31 stycznia do godziny 20:00. Wyniki prawdopodobnie będą dostępne tego samego dnia.

To ja zacznę.

GOTY nikogo nie zaskoczę wymieniając Horizon Forbidden West, kontynuacja przygód Aloyki nic nie mogło zagrozić.

Runner up

God of War Ragnarok - gdyby nie Horizon to Kratos wjechałby na pełnej po tytuł. Kontynuacja w której poprawili większość z narzekań na jedynkę, ale niestety i zepsuli kilka rzeczy. Plus jedno ujęcie to najniepotrzebniejszy bajer tej produkcji, który ograniczył jej widowiskowość. Oby w ewentualnej kolejnej części z tego zrezygnowali.

Stray - prosta przygoda w której sterujemy kotkiem. Dla wielu zwykły walking sim, ale bawiłem się bardzo dobrze.

Rozczarowanie poza chybionymi pomysłami i słabą widowiskowością w GoW Ragnarok nic mnie nie rozczarowało.

Średniak Roku ciężko coś wybrać, bo w takie prawdziwe średniaki chyba nikt nie gra. Mogę wymienić NfS Unbound w któego nie grałem za dużo ,ale jest najlepszym Need for Speedem od czasów Hot Pursuit z 2010 roku.

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ najbardziej czekam na dodatek Burning Shores do Horizon, a tak to bez większego hajpu. Mógłbym wpisać Spider-Mana 2, ale tutaj nie jaram się zanim nie przedstawią urozmaiconej mapy, bo ta sama wysepka po raz trzeci to słabo.

Na czym grasz? PS5

• Odpowiedzi 152
  • Wyświetleń 24,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Nie chce mi się robić jakiegoś wyszukanego podsumowania za co z góry przepraszam tych co na to liczyli, ale opisy forumowiczów powinny wam to wynagrodzić.   GOTY - udział w głosowaniu wzięło

• Dla mnie chyba najlepszy rok w historii grania, trudno było wybrać zwycięzcę spośród wielu rewelacyjnych pozycji. Zwłaszcza pierwsze 4-5 mogłoby spokojnie wygrać, ale jednak od dawna jakoś czułem że j

• Samo głosowanie powinno być w formie ankiety, tak mi się nie chce. 

Opublikowano
3 minutes ago, Plugawy said:

Samo głosowanie powinno być w formie ankiety, tak mi się nie chce. 

Just now, PanKamil said:

Też wolałbym ankietę, a tak mi się nie chce.

Square i jego magiczna kula juz wam robia ta ankiete 

Edytowane przez Ryuk

Opublikowano

GOTY - Elden Ring, soulsy kocham jak stare baby ojca dyrektora, a eldenik boży to taka wisienka na torcie tego gatunku z zajebistym open worldem, który chce się eksplorować

Runner up - Prodeus, TMNT: Shredder's Revenge - bardzo solidne mniejsze gierki

Rozczarowanie roku - N/A czekałem z kutasem w ręku tylko na Eldena i ten dostarczył mi wielokrotnych orgazmów

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ - Diablo 4

Na czym grasz? - Xbox Series X

Ogólnie to głównie nadrabiałem staroci z gejpasa albo diablo 2 i nie miałem jeszcze czasu obczaić pentimenta, plague tale 2 czy mount & blade 2.

Edytowane przez Soban

Opublikowano
  • GOTY - Returnal DLC
  • Runner up - Horizon TFW, GOW Ragnarok
  • Rozczarowanie roku - Elden Ring
  • Średniak roku - Scorn

• Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ nowa gra Fumito Uedy, jak z tytułem to nowa Zelda
  • Na czym grasz? - switch, 3ds, pc, ps5.
Opublikowano
  • Autor

Dla leniwych dodałem ankietę :Aloy_cool1:

A jak przerasta was napisanie tytułu jednej gry w poście no to sorry.

@Soban i inni, najbardziej wyczekiwany to też jako jeden tytuł.

Opublikowano
6 minut temu, Ryuk napisał:

Square i jego magiczna kula juz wam robia ta ankiete 

No jeden temat do zebrania tytulow kolejny do głosowania z ankietami. 

Opublikowano
2 minutes ago, Square said:

Dla leniwych dodałem ankietę :Aloy_cool1:

A jak przerasta was napisanie tytułu jednej gry w poście no to sorry.

@Soban i inni, najbardziej wyczekiwany to też jako jeden tytuł.

albo dodasz bana tirex do ankiety, ale lece sie skarzyc do innego admina :lapka:

Opublikowano

GOTY - Horizon Forbidden West.

W myśl zasady bigger better, no i uwielbiam te klimaty zniszczonego " naszego świata ". Dlatego liczyłem bardzo także na DL2.

Runner up - Elden Ring jak dla mnie zabrakło mi tego, żeby była grą zamkniętą, a nie z otwartym światem. Mimo, że bardzo dobra, to w końcu za duże wrażenie recyklingu.

GoW Ragnarok świetne zamknięcie historii i ps4. No właśnie, liczyłem od początku, że to będzie niehraniczony niczym tytuł i system seler na PS5. 

Roczarowanie roku - Dying Light 2. Niedopieszczona na premierę z niepotrzebnymi wieżowcami i jednak gorszym klimatem zaszczucia niż jedynka. W tym roku wróciłem i bawię się świetnie, ale w tamtym czasie srogo się zawiodłem. Być może nie powinna wyjść w okresie premier Elden Ring czy HFW.

Średniak roku - nie było takiej gry.

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023.  Spiderman 2.

Na czym grasz - Głównie PlayStation 5. Kupiłem także Nintendo i na razie ogralem 5 gier.

Xbox Series X dostal najkrótszy czas antenowy dla A Plague Tale Requiem i Lego Star Wars. 

Opublikowano

GOTY - Mimo że tak uczciwie to 8/10 i gra przez swoje rozmiary ma pełno problemów np recykling bossów gorszy niż w GoWiku 2018 to co fromka to fromka i wybieram ELDEN RING.  

Runner up - GoW Ragnarök, trochę się zastanawiałem czy jednak nie będzie to numer 1 bo świetnie się bawiłem z tym tytułem i siadło mi tam dosłownie wszystko, no ale wygrała kwestia replayability. Chętnie kiedyś wrócę jak będzie NG+. Kolejny tytuł Horizon Forbidden West :Aloy_run:Aloszka na podium musi być, w przeciwieństwie do ER jest to "dobry" Open world.

Rozczarowanie roku ELDEN RING, zarówno GOTY jak i ta kategoria, bo po kilkudziesięciu godzinach grając na premierę miałem dość tej gierki. 

Średniak roku - a tutaj to w sumie nie wiem, co można uznać za takiego średniaka? Niech będzie Sniper Elite V, zastanawiałem się nad Plagą 2 no ale to raczej nie jest średniak. 

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ - Wo Long: Fallen Dynasty :hype: chociaż na RE4R i rudego Jedi 2 też czekam. 

Na czym grasz? XSX/PS5

Emotka Roku - klaun :beka: :beka: :beka:

Opublikowano
  • GOTY: Metal: Hellsinger - jeden z naprawdę niewielu tytułów, na które czekałem, a które faktycznie dostarczyły mi wszystko czego spodziewałem się przed premierą. Rytmiczny shooter z rewelacyjnym OST, na którym zagościły znane nazwiska dając z siebie naprawdę wiele (jeśli nie 100%), zrywający beret dynamiką. Idealnie wyważona, trudna, satysfakcjonująca gra, w którą wgryzłem się w tym roku jak pojebany i do dzisiaj lubię strzelić sobie na szybkensa jakiś level i spróbować poprawić swój wynik, a o tym, że OST kręci się na słuchawkach niemal codziennie nie wspominam. Albo i wspominam? Nieważne, ważne, że jeśli tylko poczucie rytmu Wam pozwala to musicie zagrać w Piekłośpiewacza.
  • Runner up 1: Bayonetta 3 - świetny slasher godnie kontynuujący dziedzictwo serii, w którym wszelkich ograniczeń dopatruję się w platformie, na którą wyszedł. Gdyby rozdzielczość i framerate były stałe to ten tytuł miałby moje GOTY, niestety Switch sprezentował mi świetną grę, na którą nie miałem siły patrzeć przy dłuższych sesjach i dlatego Wiedźma - choć powabna jak zawsze - wylatuje z hukiem na drugie miejsce. Pierwszy raz podczas grania w grę miałem w głowie ciągłą myśl "kurwa, tu jest remaster potrzebny od zaraz".
  • Runner up 2: Vampire Survivors - czyli gra z gatunku "panie, a co to za gówno?" która wyżarła mi ponad setkę godzin z życia w tym roku i nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Kokaina w cyfrowej formie, nie polecam ludziom dbającym o życie socjalne poza gierkami.
  • Rozczarowanie roku: The Callisto Protocol - gra dobra, momentami bardzo dobra... i to tyle. Miał być horror, miał być mesjasz, miała być rękawica rzucona EA i Dead Space, miał być kosmiczny strach... a wyszedł "tylko" solidny tytuł, przy którym bawiłem się dobrze. Jednak wszelkie materiały promocyjne wskazywały na to, że będzie to coś więcej. Za brak straszaków i jakiegokolwiek napięcia tytuł wrzucam do tej kategorii.
  • Średniak roku: chyba nie mam ogranej żadnej gierki, którą mógłbym z czystym sumieniem nazwać "5/10" w tym roku, także nominuję użytkownika Shen.
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+: Resident Evil 4 Remake - po tej grze można zamykać branżę, już nic na nas nie czeka.
  • Na czym grasz?: XSX, PC, Steam Deck, Switch i Vampire Survivors na telefonie, w tej kolejności.
Opublikowano
  • GOTY - God of War: Ragnarök - definicja pełnej przepychu gry AAA, wszelkie bolączki poprzednika zostały naprawione i mamy pełen akcji i momentów ciarogennych sequel;
  • Runner up - Elden Ring - czyli Dark Souls 4 w otwartym świecie, który jest jednym z lepszych jakie stworzono i zachęca do eksploracji, bossowie miażdżą suty, niestety doskwierał recykling assetów, oraz pacing w drugiej połowie gry. Drugim runner upem jest Vampire Survivors, banalna mechanika i ogromne replayabillity, gra z esencją gry, pełna sekretów i smaczków.
  • Rozczarowanie roku - Call of Duty: Modern Warfare II - wykastrowana z zawartości gra okazała się po raz kolejny platformą do levelowania broni pod Warzone 2.0 (które również jest rozczarowaniem), absurdalne decyzje projektantów (obrzydliwy i nieintuicyjny UI, brak usprawnień z poprzednika) i tzw. drip feed kontentu. Strzela się najlepiej na rynku, ale czegoś zabrakło.
  • Średniak roku - nie tracę czasu na średniaki.

• Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ - najbardziej czekam w tym roku na Hogwarts Legacy. Jest to spełnienie marzeń z dzieciństwa, o grze w uniwersum Harry'ego Pottera z otwartym światem.
  • Na czym grasz? - jako prawdziwy i rzetelny gracz, gram na PlayStation 5, Xboksie Series X, Switchu, oraz w malutkim stopniu na PC.
Opublikowano
  • GOTY - Into the Breach DLC
  • Runner up - Kirby and the Forgotten Land, Mario + Rabbids Sparks of Hope
  • Rozczarowanie roku - nie mam, bo jak mnie gra nie wessie to odkładam, a trochę takich gier się przytrafia co roku, kilkanaście lekko, żeby nie powiedzieć kilkadziesiąt
  • Średniak roku - TMNT: Shredder's Revenge

• Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
  • Na czym grasz? - tylko na Switchu konsoli totalnej, ale planuję w przyszłości zakup PS5, na tą chwilę głównie dla remaków: The Last of Us, Dead Space, Resident Evil 4, Silent Hill 2 i Splinter Cell, do tego krążą plotki o kolejnych kultowych grach, które mogą zostać odświeżone, chyba nawet były o MGS, ale na razie to tylko plotki, a także o kolejnych częściach RE, pomarzyć można.

xD

Edytowane przez zdrowywariat

Opublikowano

GOTY - Stray

Runner up - Marvel midnight suns, Evil West

Rozczarowanie roku - Dragon ball breakers

Średniak roku - Pokemon scarlet

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ - Stellar blade

Na czym grasz? - PS 5, PC/switch emulatorek, Komórka

Edytowane przez oFi

Opublikowano

GOTY - Elden Ring

Runner Up - River City Girls 2

Rozczarowanie - TMNT Shredders Revenge biedny system spamowanie specjala zero combosow 

Sredniak - TMNT Shredders Revenge

Wyczekiwana - Street Fighter 6 i Tekken 8

Na czym grasz - PS5 

Opublikowano

• GOTY - Elden Ring.  Niby to takie Dark Souls 3,5 ale pozamiatało mną konkretnie, Dark fantasy w open worldzie od mistrzów z From to coś pięknego 
  • Runner up - GOW Ragnarok i HFW, dwie świetne kontynuacje przy których spędziłem masę czasu bardzo fajnie się bawiąc 
  • Rozczarowanie roku -Dying Light 2 i tyle, szkoda się rozpisywać 
  • Średniak roku -brak 

• Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ Jako mega fan wszystkich Yakuz które dumnie stoją na półce, najbardziej czekam na Like a Dragon Ishin, oraz Wo Long Fallen Dynasty 
  • Na czym grasz? PlayStation 4, 3DS i PC 
Opublikowano

GOTY - Elden Ring
Runner up - God of War Ragnarok, Xenoblade Chronicles 3
Rozczarowanie roku - Mario Strikers Battle League
Średniak roku - Pokemon Legends Arceus

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ - The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Na czym grasz? - PS5, XSX, Switch, Steam Deck, sporadycznie PS Vita, 2DS XL

Opublikowano
  • GOTY - ELDEN RING - czekałem z czikibansiorem w łapie tyle lat, jak wylądowało to było :OOO. Gra ma swoje problemy, gdyby zostały poprawione to gra idealna, ale idealna nie jest w żadnym wypadku.
    Jednak nic w tym roku nie wywołało we mnie tyle pokładów zajebistego granka. Eksplorowanie tego świata z mapą bez znaczników i odkrywanie wszystkich zakamarków i nowych rzeczy, no to jest po prostu mistrzostwo. Chociaż pod koniec, recykling zaczynał trochę męczyć.
  • Runner up :
    MADiSON - jak dla mnie najlepszy symulator horrorowego chodzenia do tej pory. Mieszanka Amityvillo-Poltergaisto-Egzorcystowych motywów dostarcza. Zmieniające się schizowo środowisko, poryta historyjka, super zagadki, robienie zdjęć zjawom i dziwnym zjawiskom. Cymesik dla fana horroru.
    GOW:RAGNAROK - wiadomka. Fanem jedynki jak nie byłem, tak też w dwójce nie grały mi w zasadzie te same rzeczy. Scenariusz natomiast i napisane postacie (Odyn!) na tyle dawały radę, że ukończyłem i bawiłem się dobrze. Bez efektu WOW.
  • Rozczarowanie roku - CALLISTO PROTOCOL - no ta gra to śmiech na sali. Wszystko tak bardzo nie interesujące i posklejane na taśmy, że no, przemilczmy xD
  • Średniak roku - STEELRISING - imo bardzo fajny Soulslike. Czuć aromat drewna zdecydowanie, ale ogólny design świata tchnął trochę świeżości dla mnie po Elden Ringu.

• Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ - STELLAR BLADE - pokładam duże nadzieje w tym tytule. Brak mi nowych slasherów, a zapowiada się i slasherowo i pięknie wizualnie. (daje to tylko dlatego, że ma date premiery na ten rok, ale wiadomo, że ogólnie to SILENT HILL 2 REMAKE)
  • Na czym grasz? - PS5/XSS

Edytowane przez Szermac

Opublikowano

GOTY - Elden Ring zdecydowanie, dla mnie poprzedni rok stał właśnie tą rewelacyjną grą, przy której bawiłem się (i nadal bawię!) znakomicie.

RUNNER UP - Horizon Forbidden West. Ultra mega solidna produkcja z rewelacyjnie przedstawionym światem lecz nieco mniej wciągającą i zapamiętywalną fabułą.

NAJWIĘKSZE ZASKOCZENIE ROKU - Sniper Elite 5. Megazajebista gierka skradankowo snajperska ze świetnym modelem multi i pvp. 

ŚREDNIAK ROKU - Turtlesy! Gra urocza, poprawna ale bez wodotrysków i mająca zdecydowanie za mało contentu.

ROZCZAROWANIE ROKU - Takiegoż nie ma ponieważ nie grałem w żadne goovno obesrane.

NAJBARDZIEJ OCZEKIWANY TYTUŁ 2023 - Hogwart's Legacy. Tak zdecydowanie najbardziej czekam na Legasy Hogwartu. Reszta zapowiadanych tytułów już nie jara mnie tak bardzo.

NA CZYM GRASZ - PS5, PS4

Opublikowano
  • GOTY - Vampire Survivors, nie grałem ani w Elden Ringa ani w nowego God of War, a mam wybrać tytuł, który mnie zniszczył, więc wybiorę tego niepozornego na pierwszy rzut oka indyczka, który wciąga na masę godzin
  • Runner up - Horizon Forbbiden West - bardzo dobry sequel, usprawniający wszystko względem pierwszej części, ale nic poza tym
  • Rozczarowanie roku - Saints Row - miał być kolejny miło spędzony czas ze Świętymi, a wyszło jak wyszło, 200 zł w błoto 
  • Średniak roku - High on Life - growy odcinek Ricka i Mortiego, kozak tytuł

• Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ - Starfield
  • Na czym grasz? -  PS5, Switch Lite, Xbox Series X
Opublikowano
  • GOTY - Eldenik boży :gigabeta: 
  • Runner up - God of War Ragnarok :yeti: 
  • Rozczarowanie roku - Callisto Protocol
  • Średniak roku - Turtlesy - Zdaję sobie sprawę że oceny miał dobre, ale sama gra jest mocno średnia. Jednak ze względu na rzetelność odniesień do materiału źródłowego bawiłem się świetnie.

• Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023+ - Zelda tears of the kingdom
  • Na czym grasz? - W 2022 to już tylko na PS5 i SWITCH
Opublikowano

GOTY - chained echeos 

Runner up - Bayonetta 3, Xenoblade Chronicles 3, elden ring

Rozczarowanie roku - TMNT Shredders Revenge

Średniak roku - Triangle Strategy 

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2023 - nowa Zelda, Sea of Stars, Re4 remake, stellar blade

Na czym grasz? - switch, steam deck, do grudnia był jeszcze Xbox one x.

Edytowane przez Daffy

Opublikowano

GOTY: God of War Ragnarok.

Runner up: Elden Ring, Xenoblade Chronicles 3.

Rozczarowanie roku: Gotham Knights.

Średniak roku:The Callisto Protocol.

Najbardziej oczekiwany tytuł 2023: Resident Evil 4 Remake.

Na czym grasz: PlayStation 5, Switch, Xbox Seris X.

Opublikowano

GOTY: Pentiment

Runner UP: Prodeus, Vampire Survivors

Rozczarowanie roku: Horizon Forbidden West, Microsoft

Średniak roku: durna kategoria ;)

Najbardziej oczekiwany tytuł 2023: Starfield

Na czyms grasz?: na wszystkim

Edytowane przez Moldar