Plugawy 3 661 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Wreszcie, uf więc jest szansa że kmiot nie będzie już wrzucał swoich esejów na pół strony na forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 W dniu 28.01.2023 o 17:11, mitra napisał: Czy dałoby się gdzieś umieścić np. na stronie Pixela gdzie zamawia się prenumeraty jakiś spis z recenczjami z wyszukiwarką? Np. chciałbym wiedzieć w jakim numerze była opisywana gra x. Wchodzę na stronę, wpisuję tytuł i od razu widzę w jakim numerze ta gra miała swoją recenzję. u mnie jest ale tylko 1997-1999, bo potem spis treści był bajerancki i mniej czytelny. Kiedyś chciałem to dokończyć do numeru 50., ale pewnie nie dam rady - trochę to jednak masochizm Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Mógłbym coś tam porobić w excelu z numerów, które mam jeśli by to pomogło i sukcesywnie wrzucać. Mam coś tam z pierwszej setki, później jakieś pojedyncze i wszystko od 286. 9 minut temu, grzybiarz napisał: u mnie jest ale tylko 1997-1999, bo potem spis treści był bajerancki i mniej czytelny. Kiedyś chciałem to dokończyć do numeru 50., ale pewnie nie dam rady - trochę to jednak masochizm Cytuj Odnośnik do komentarza
sph! 831 Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Ze spisem to pomijając te rozpiskę z pdf'a krążącego w necie autorstwa adick007, to chyba najprostsza metoda to po prostu sprawdzić na wikipedii datę premiery, a potem przejrzeć kilka numerów z tego okresu. Z reguły się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Niby tak. Ale masz taką stronkę z wyszukiwarką i masz pod ręką, a tak to sprawdzasz premierę, miesiąc, czy zdążyło wejść do PE w tym miesiącu czy następnym miesiącu. A na stronce wystarczy wpisać tytuł i masz podaną informację o numerze i ewentualnie ocenie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 361 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 11 godzin temu, sph! napisał: Ze spisem to pomijając te rozpiskę z pdf'a krążącego w necie autorstwa adick007, to chyba najprostsza metoda to po prostu sprawdzić na wikipedii datę premiery, a potem przejrzeć kilka numerów z tego okresu. Z reguły się sprawdza. Ten PDF to też trochę lipa, bo pan adick007 nie uznawał konsol innych niż te od Sony i nie zawracał sobie głowy żadną grą, która wyszła na inny system, więc... ten. Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 510 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Od 146 numeru PE spis recenzji jest w tym dziale. Wyszukiwanie konkretnego tytułu/numeru nie zawsze da od razu wynik ale zawsze coś. Ewentualnie możnaby wszystko wrzucić w jeden temat i wtedy by było git. Jakby było zainteresowanie to mogę zacząć to robić, ale wcześniejsze niż #146 to ktoś musiałby podesłać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
sph! 831 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 5 godzin temu, Bzduras napisał: Ten PDF to też trochę lipa, bo pan adick007 nie uznawał konsol innych niż te od Sony i nie zawracał sobie głowy żadną grą, która wyszła na inny system, więc... ten. Bo wtedy nie było innych konsol Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 361 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 1 minutę temu, sph! napisał: Bo wtedy nie było innych konsol No nie wiem, nie wiem, Dreamcast czy Xbox/GC były stałymi konsolami w PE po słynnej ankiecie Ściery. Cytuj Odnośnik do komentarza
sph! 831 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 5 godzin temu, Square napisał: Jakby było zainteresowanie to mogę zacząć to robić, ale wcześniejsze niż #146 to ktoś musiałby podesłać. Pierwsze 115 do ewentualnej tabelki. Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 104 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Niezły zbiór. Przeklikałem sobie randomowy numer (padło na 27) i była wtedy już ta rubryka, o której rozmawialiśmy parę stron tego wątku wcześniej, czyli wspominki starszych numerów. Warto by było do tego wrócić w jakiejś formie, wygrzebując na przykład najciekawsze materiały sprzed tych 20 lat (niekoniecznie wszystko i w chronologicznej kolejności, ale coś w rodzaju the best of). 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
sph! 831 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 (edytowane) Nie wiem czy widzicie ale... ile tu jest tekstu. Teraz byś dostał grafikę na pół strony lub całą. W dodatku tu była całkiem fajna czcionka, ta obecna to jest nieporozumienie. I wracając do gry roku na pół gazety, nr 29. Dało się. Edytowane 3 Lutego 2023 przez sph! 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Tak powinno wyglądać każde podsumowanie roku. Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Teraz sobie porównajmy liczbę gier w każdej z kategorii w 1999 roku i w 2022 roku Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 374 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 (edytowane) Mnie odświeżenie podsumowania pasuje względem tego, co było wcześniej. Dużo bardziej czytelnie i bez akrobacji, nie wiem, czy czcionka też zwiększona, ale tam miałem wrażenie, że jest pisane maczkiem, a taki rodem z Hydeparku, to już na granicy siedzenia z lupą, gdzie oko powoli wypływa z oczodołu. Treść spoko, ale nie kosztem komfortu. Muszę też pochwalić zapowiedzi, z naciskiem na te obszerniejsze po konsolometrze, gdzie niby w pigułce, ale są podane zaskakująco kompleksowo. Edytowane 2 Lutego 2023 przez SlimShady Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 510 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 4 godziny temu, sph! napisał: Pierwsze 115 do ewentualnej tabelki. A jakaś wersja niewymagająca przepisywania? Cytuj Odnośnik do komentarza
sph! 831 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 5 minut temu, Square napisał: A jakaś wersja niewymagająca przepisywania? Nie trafiłem na taką. Ale jak wrzucisz obrazek do google image to rozpoznaje tekst. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pix 905 Opublikowano 4 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Ale przysypiałem przy tekście o C64. A czytałem go rano, świeży, po 8 godzinach snu. I jeszcze na deser ten Buczer, który wybrał remaster TLoU na GOTY 2022 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 324 Opublikowano 4 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 a co miał wybrać, jak poza tlou włączył ze dwie gry Cytuj Odnośnik do komentarza
Jontek80 234 Opublikowano 4 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Jak dla mnie papier na maly minus. Przyzwyczailem sie do starego. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 892 Opublikowano 4 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Nie wiem dlaczego krytykujecie ten tekst o C64, czytało mi się go bardzo przyjemnie. Do do tekstów Kluski, bardzo na plus! Z minusów to komiks Śledzia powinien mieć reset. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kmiot 13 579 Opublikowano 4 Lutego 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 No cześć, no jestem. Kilka refleksji ode mnie. Może kogoś zaskoczę, ale w sumie podoba mi się ten nowy papier. Z tym, że żaden ze mnie fetyszysta pod tym względem i w zasadzie nie mam specyficznych oczekiwań. A nowy numer trzyma się w ręce przyjemnie, jest gruby, sztywny i absolutnie nie powinno to zabrzmieć, jakbym opisywał penisa. Nie ma też papieru, który zadowoliłby wszystkich czytelników, zawsze znajdzie się kilku niezadowolonych. Ale ten jest po prostu dobry i nie mam nic przeciwko, by pozostał z nami na dłużej. Ale zaraz zmienia się drukarnia, więc papier zapewne znowu będzie inny. Zobaczymy. Mam też nadzieję, że uda się zachować zwiększoną ilość stron. Kwestia "spadochroniarzy" z Pixela. Generalnie nie mam nic przeciwko, bo powinno nas cieszyć, że są wciąż ludzie, którzy chcą pisać do prasy. Zapewne czysto hobbystycznie, bo przecież nie zarobkowo. Ja bym ich dopuszczał (szczególnie, gdyby wraz z nimi pozostało więcej stron), a oceniać ich dokonania będziemy indywidualnie. Wszystko będzie zależeć od doboru tematów i uniknięcia inwazji materiałów o Spektrumach, Komodorach i tym podobnych szrotach. Jestem raczej spokojny, bo póki u steru siedzi Roger, to wierzę, że uda się zachować umiar. Przy okazji odniosę się do pytania czy chcemy PC na łamach PE i jeśli tak, to w jakiej formie. Uwzględnienie platformy w oceniaczce - jak najbardziej jestem za - nikomu nic nie ujmuje, a w prosty sposób poszerza bazę odbiorców potencjalnie zainteresowanych recenzją i stanowi istotną informację. A szersza ekspansja i inne dotyczące PC materiały? Tak, ale znów - rozwaga w doborze tematów i balans. Jak ktoś chce napisać jakiś fajny materiał o retro gierce czysto blaszakowej, albo robić cykliczne zestawienie najciekawszych tytułów ostatnich miesięcy (dostępnych tylko na PC), to ja bym czytał. I w sumie wolałbym taką formę, niż recenzje bieżących hitów PC, o których i tak większość słyszała tu czy tam. Ogólnie pełne wejście w tematykę PC - nie. Szczególnie broń nas Panie Ściera przed tematyką hardware. Ale skupienie się na gierkach wartych tego, by o nich pamiętać - czemu nie? Tym bardziej w obliczu coraz popularniejszego Steam Decka. Kroolik znowu wybitnie zamulił wyliczanką gierek. W styczniu 2022 wyszła taka i taka gra. W lutym dwie inne. W marcu gra x i gra y. No fascynujące. Ale już chuj z tym. Natomiast przyłapałem się na tym, że coraz mniej ufam jego opiniom na temat jakości gier. Jego fascynacja polskimi tytułami chyba nieco zaburza osąd i często jest jedynym redaktorem, który danym tytułem się jara. No i ta "Papetura", która jest ponoć "absolutnie genialna", ale odebrać jej oprawę, to zostaje banalnie prosta gówno-rozgrywka dobra do poklikania na telefonie przez całą godzinę (bo tyle zajmuje pełne przejście gry). Kapitany i piękny projekt artystyczny, ale gra z tego mierna pod każdym względem, wydmuszka. No, ale Kroolik najwyraźniej nie potrafił tego oddzielić. Recenzowany przez niego Blacktail wygląda intrygująco, ale kompletnie nie ufam tej recenzji. Trzy strony na analizę kilkuminutowego zwiastuna Death Stranding 2? Odważnie, nie powiem. Podobało mi się, bo jedynkę uwielbiam, ale nadal do mnie nie dociera, że dostało tyle miejsca, gdzie niektóre pełne gry na dziesiątki godzin muszą się upchnąć na 1/3 strony. Gry Roku 2022. Tradycja i klasyka. Jak zawsze miło się przyjrzeć, co w ostatnich 12 miesiącach rozpalało pasję kolejnych Zgredów. Forma jak najbardziej przyjemna w lekturze i czytelna, niektóre wybory dość kontrowersyjne (taaa, przede wszystkim ten nieszczęsny TLoU, bo można było wyróżnić jakąś wyjątkową grę, tymczasem gramy zdartą do znudzenia płytę). Cały materiał może wydawać się rozciągnięty, ale bardzo zgrabnie podsumowuje miniony rok i zwraca naszą uwagę na tytuły, które mogły gdzieś przemknąć nieco niezauważone. Ostatni moment na danie im szansy. No i Eldenik Boży, wiadomo. Commodore 64. Nie będę oryginalny - nie podobało mi się. Przeczytałem, długimi fragmentami się wynudziłem, ale i sporadyczne przebłyski udanej lektury się pojawiły. Tu i tam pojedynczy akapit, który nieco mnie rozbudzał, a potem powrót do szarej rzeczywistości tego z grubsza bezosobowego materiału pozbawionego charakteru. Wiedźmin 3 Grą Numeru. Ciekawe czy zostanie czyjąś Grą Roku 2023 Recenzja Super Mario 64. No i fajny dział się szykuje. Z potencjałem dla autora i ewentualnej dyskusji. Mam nadzieję, że nie umrze po jednym czy trzech numerach, bo może być też strasznie motywujący. Gdyby nie to, że SM64 ukończyłem jakoś w 2021, to teraz byłbym przez Piechotę zachęcony. Junji Ito. Bardzo ładnie, bo może wstyd się przyznać, ale o Ito wiedziałem niewiele, żeby nie napisać, że nic. Więc treść wchłonąłem natychmiast, bo całość była dla mnie w 100% świeżym doznaniem, a Kacper nie zwykł przynudzać, więc co mogło pójść nie tak? W sumie poczytałbym więcej, ale wtedy podobnie objętościowo analiza trailera DS2 by się pewnie nie zmieściła. Biblioteka gier. Temat trochę z grubsza oklepany (gry jako równorzędny partner kultury), ale czytało mi się to lekko i bez bólów, choć również bez głębszych refleksji. Oda do Glocka. Chwilami niebezpiecznie dryfuje w temat "granie w gry czyni z graczy potencjalnych zabójców", ale rozumiem, że pewnych wątków nie dało się uniknąć i w sumie nie powinno. Nigdy nie zastanawiałem się nad kulisami "licencji na bronie w grach", a tutaj okazuje się, że kwestia jest pełna wątków, meandrów, subtelności i nieoczywistości (współpraca i umowy działają w obie strony). Pouczające to było i już sobie wyobrażam ile czasu oraz wysiłku musiał Kacpra kosztować risercz. Czuję się doinformowany. Silniki gier wideo. Autorstwa kobiety, zaznaczam - KOBIETY. Aż dziwne, że Grzybiarz jeszcze nie zadał istotnego pytania: "ciekawe jak pani Ula pachnie?". Nie spodziewałem się wielkiej lektury i takiej nie otrzymałem, choć jednocześnie muszę przyznać, że czytało się się całkiem rześko. Nawet pomimo faktu, że w zasadzie nic nowego się nie dowiedziałem. Troszkę banałów, chwilami traktowanie czytelnika jak amatora (tak, wszyscy znamy taką grę jak Doom), ale myślałem, że będzie gorzej. Historia przewodników do gier. Kogoś wyżej zaskoczyła informacja o istnieniu infolinii Nintendo, która pomagała przechodzić gry. Dokument High Score na Netflixie porusza ten temat szerzej (drugi odcinek). I nie, nie widzę sensu i miejsca w PE na przestarzałe opisy do gier. Recenzenci często nie mają czasu dobrze ukończyć gry, a co dopiero napisać do niej jeszcze opis. Natomiast widzę ewentualne miejsce na pewnego rodzaju skondensowane porady dotyczące danego tytułu. Nie tak dawno temu było coś w tym stylu do Dark Souls 3. Nie był to opis, ale pewne wskazówki dotyczące np. lokacji/questów/bossów, które łatwo pominąć, ot nieoczywiste wątki, warte zwrócenia na nie uwagi gracza. Jeśli już, to takie coś, aczkolwiek przeżyję bez opisów/poradników w jakiejkolwiek formie. Todd Howard. Kompletnie nieudany materiał. Ostatecznie nie wiem czego on miał dotyczyć. Tytuł sugeruje, że Howarda, tymczasem w treści o nim są raptem 3-4 akapity. Reszta to wyliczanka gier, w których tworzeniu Todd brał udział, jak dużą miały mapę i co oferowały. Dowiedziałem się wiec krótko o kolejnych Elder Scrollsach, potem o Falloutach, a o Howardzie tyle, że brał (w różnym stopniu) udział w ich tworzeniu. Nowe gry na spektrumy i kommodory. Ciekawe, ale nie czuję się zachęcony. W przyszłym miesiącu ma być coś podobnego, ale w bliższych mojemu sercu klimatach NES/SMS, więc pewnie będzie lepiej. Forbidden Siren. No TOP tego numeru. Przeczytałem zachłannie, bo o serii pojęcie miałem takie, że wiedziałem o jej istnieniu oraz ogólną przynależność gatunkową ("japoński horror"). Niech na korzyść materiału zaświadczy moja deklaracja, że Piechota kompletnie mnie zachęcił do zagrania w Siren. Nie dzisiaj, nie jutro, ale tytuł momentalnie zawędrował wysoko na moją listę priorytetów. Te screeny są doskonałe. Inspirujący tekst, panie Adamie. Siadaj, piątka z plusem (nie szóstka, abyś nie stracił motywacji). Listy. Tworzone po linii najmniejszego oporu. Brak zaangażowania prowadzącego, brak jakiejkolwiek inicjatywy. Zamknijcie to, niech się nie męczy. 10 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 4 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 24 minuty temu, Kmiot napisał: Aż dziwne, że Grzybiarz jeszcze nie zadał istotnego pytania: "ciekawe jak pani Ula pachnie?". Spokojnie, jestem dopiero na Hyde Parku i co mi się rzuciło w oczy to tekst Norbiego (obok tekstu anonima-nie-wiem-kto-to). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pix 905 Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Pan Kmiot wydał osąd. Można się rozejść i czekać na numer 306. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 374 Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Siren, to gra targów numeru, i chyba nie ma, co do tego, żadnych wątpliwości, ale myślę, że to tez jedna z lepszych rzeczy, które wysmażył Piechota. Pomijam, że materiał źródłowy jemu sprzyjał Spoiler , do momentu aż musiał zagrać i ukończyć, wtedy, to jednak nie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi