Shen 9 681 Opublikowano 5 kwietnia 2023 Opublikowano 5 kwietnia 2023 Hit ostatnich dni z twitcha i tiktoka, oceny zbiera świetne 1 Cytuj
Jeez_PS 870 Opublikowano 5 kwietnia 2023 Opublikowano 5 kwietnia 2023 Dlatego się kupić nie da na switch nigdzie Cytuj
Bzduras 12 760 Opublikowano 5 kwietnia 2023 Opublikowano 5 kwietnia 2023 Da się. https://www.nintendo.co.uk/Games/Nintendo-Switch-games/DREDGE-2353645.html Cytuj
Jeez_PS 870 Opublikowano 7 kwietnia 2023 Opublikowano 7 kwietnia 2023 Dredge wraca do sklepów w normalnej cenie. Wziąłem w euro za 119, zobaczymy czy nie anulują 1 Cytuj
Di 847 Opublikowano 8 kwietnia 2023 Opublikowano 8 kwietnia 2023 W Euro oraz OleOle już nie ma, teraz jest w Empiku: https://www.empik.com/dredge-deluxe-edition-black-salt-games,p1369327904,multimedia-p Cytuj
Shen 9 681 Opublikowano 8 kwietnia 2023 Autor Opublikowano 8 kwietnia 2023 18 minut temu, Di napisał: W Euro oraz OleOle już nie ma, teraz jest w Empiku: https://www.empik.com/dredge-deluxe-edition-black-salt-games,p1369327904,multimedia-p Po co przepłacać w empiku, jak mozna bezposrednio u tego sprzedawcy w jego sklepie za 45zł taniej? https://grymel.pl/14507-dredge-deluxe-edition-nintendo-switch-edition.html Cytuj
kendzikk 121 Opublikowano 8 kwietnia 2023 Opublikowano 8 kwietnia 2023 Chyba po 5 sztuk zamawiają, że tak szybko znika. Mi doszło dzisiaj z euro. Cytuj
Di 847 Opublikowano 8 kwietnia 2023 Opublikowano 8 kwietnia 2023 (edytowane) 1 hour ago, Shen said: Po co przepłacać w empiku, jak mozna bezposrednio u tego sprzedawcy w jego sklepie za 45zł taniej? https://grymel.pl/14507-dredge-deluxe-edition-nintendo-switch-edition.html Gdy zamawiałem, mieli ludzką cenę. Edytowane 8 kwietnia 2023 przez Di Cytuj
Luqat 974 Opublikowano 9 kwietnia 2023 Opublikowano 9 kwietnia 2023 Właśnie ogrywam demo i jakby ktoś się zastanawiał, to niestety, ale postęp nie zostanie przeniesiony do pełnej wersji, więc trzeba będzie zaczynać od nowa. Co prawda nie będzie tego jakoś dużo do "nadrobienia", ale daję znać, gdyby ktoś był ciekaw. Cytuj
Suavek 4 806 Opublikowano 14 kwietnia 2023 Opublikowano 14 kwietnia 2023 Grę widzę na forum właściwie tylko w dyskusjach "gdzie kupić i za ile", ewentualnie zdjęcia zakupów, ale niewiele poza tym. Mam rozumieć, to taki Lovecraftowy "Stardew Valley" z łowieniem ryb na łódce? Jest jakiś główny cel, koniec, timer, czy gramy do woli tak, jak nam pasuje? Cytuj
XM. 11 023 Opublikowano 14 kwietnia 2023 Opublikowano 14 kwietnia 2023 Jest normalnie fabuła na około 15h, łowi się ryby i ze sprzedaży upgradeuje się kuter. Fabuła jest, lovercraftowy klimat jest. 1 Cytuj
messer88 6 580 Opublikowano 14 kwietnia 2023 Opublikowano 14 kwietnia 2023 Pograłem chwilę w demko i super. Rozbiłem się w nocy o skały i zniszczyć można też sprzęt przez co nie można łowić rybek wtedy. Cytuj
Luqat 974 Opublikowano 14 kwietnia 2023 Opublikowano 14 kwietnia 2023 No, ja grałem póki co tylko w demo, ale poszło jakieś 5-6 godzin i nie chciałem więcej czasu wkładać skoro zapis nie przechodzi do pełnej wersji, a do tego dużo rzeczy jest zablokowane, więc i tak będę musiał zaczynać od nowa. Na początku nie byłem pewny czy gameloop mi podejdzie i się nie znudzi, więc dobrze, że dali demko do sprawdzenia. No i potwierdzam, że gierka wciąga nie tylko gelmplejem, ale i chyba przede wszystkim historią. No i jest ten syndrom znany z np. Homm, że "a jeszcze tylko tu zbiorę drewno, zawiozę sprzedać ryby i oddam przedmiot, który znalazłem dla kogoś". No i tak mijają dni w grze, a poza grą minuty i godziny. Polecam kupić, bo jest słaba dostępność. Cytuj
ofsajd 1 112 Opublikowano 14 kwietnia 2023 Opublikowano 14 kwietnia 2023 Pojawilo sie na euro za 119zl na switcha znowu https://www.euro.com.pl/gry-nintendo-switch/team17-dredge-edycja-deluxe-gra-na-nintendo-switch.bhtml Cytuj
LukeSpidey 939 Opublikowano 20 kwietnia 2023 Opublikowano 20 kwietnia 2023 Ktoś gra? Jakie wrażenia? Widzę, że gra zebrała bardzo dobre oceny, ale nic nie zastąpi opinii forumkowych zagrajmerów. W dodatku bez promocji tylko 109 zł na PSStore, więc mocno kusi. Cytuj
XM. 11 023 Opublikowano 20 kwietnia 2023 Opublikowano 20 kwietnia 2023 Ja gram, już prawie kończę. Przyjemnie się pływa, łapie ryby, ale to gra na 7 - nie dajcie sobie wmówić że to jakiś cichy mesjasz albo klon SV w wykonaniu poławiacza ryb na 100h. 1 Cytuj
XM. 11 023 Opublikowano 20 kwietnia 2023 Opublikowano 20 kwietnia 2023 Przeszedłem, zajęło mi to 10h. Ogólnie sam pomysł jest bardzo fajny - łowienie rybek, rozmowy z postaciami, szukanie jakoś skarbów, reliktów, ale ogólnie potencjał jest mocno niewykorzystany. Po pierwsze i najważniejsze - da się farmic Itemy do ulepszenia kutra w ciągle tych samych miejscach (powinny być za questy, a tak to można spędzić parę h i mieć ulepszony na maxa), ryb odkryłem 80 na 122 bodajże ale większość to po 3/4 rodzaje tej samej. U każdego kupca ceny te same, mogli trochę pójść w ekonomię o kupowanie/sprzedawanie u innych. Świat nie jest duży, misji głównych jest bodajże 5, poboczne to szukanie pierdol/określonych ryb jak zarażone etc. Pewnie wyjdzie jakieś dlc to może kiedyś się wróci - gra miała potencjał na SV na wodzie, ale widać że nie oto chodziło twórcom i wyszła przyjemna acz mocno repetywna pozycja. Sam spodziewałem się trochę czegoś innego stąd lekki zawód. 4 1 Cytuj
Suavek 4 806 Opublikowano 21 kwietnia 2023 Opublikowano 21 kwietnia 2023 Właśnie z jakiegoś powodu sądziłem, że w grze jest większa swoboda, czy też endgame, stąd też porównania do SV. Demko grałem tylko chwilę i w sumie, gdyby było to bardziej rozbudowane i otwarte, to bym chętniej po grę sięgnął. A jeśli faktycznie tytuł na kilka godzin, to chyba hajp się zbyt mocno udzielił. Poczekam, aż trafi do bundla i pewnie wtedy zagram na PC. Na siłę pudełka "bo tanio/taniej" nie czuję potrzeby. Z drugiej strony może to i dobrze, bo jeśli gra powtarzalna, to nie ma co tego przeciągać i kilka godzin wystarczy. Cytuj
ogqozo 6 570 Opublikowano 22 kwietnia 2023 Opublikowano 22 kwietnia 2023 Główne skojarzenie to oczywiście gry Failbetter. Pływamy sobie powoli stateczkiem i wszystko jest ciężkie, wiecznie walczymy z ograniczoną ilością miejsca i musimy co chwila zjeżdżać by sprzedawać ryby i łupy, naprawiać uszkodzenia o które łatwo, oraz odpoczywać, bo pasek zdrowia psychicznego w określonych miejscach i porach leci do góry bardzo szybko. Tak więc gra głównie polega na pływaniu tam i z powrotem by powoli robić postępy zarządzając tymi ograniczeniami. Jest gotycko, bywa też ciężko, czasami coś wyleci na nas nagle z dupy i rozwali nam silnik i szczerze mówiąc to lepiej pewnie władować save'a, niż czołgać się w żółwim tempie próbując przeżyć do portu z zakładem naprawy. W nocy chcemy włączyć lampę, żeby nie oszaleć (co ma bardzo realne desktruktywne skutki), ale też chcemy wyłączyć lampę, żeby nie widziały nas potwory, tak agresywne że naprawdę straszne... Takich podobieństw jest sporo. Dredge to jednak prostsza wersja Sunless Sea czy Skies, nie ma wiele scenariusza i RPG-owego l o r e na setki godzin, dialogi z postaciami ograniczają się do kilku zdań itp. Jest też mniej opresyjna, możemy robić rzeczy powoli bez ciśnienia (tylko kilka elementów jest wrażliwych na czas, np. ryby się psują, ale nie ma wskaźnika paliwa w łódce, jedzenia itp.). Nie ma też trybu roguelike, gra nam mówi wyraźnie gdzie iść i tak naprawdę nie ma sensu się pchać do przodu nigdzie indziej, ponadto z racji wspomnianych ograniczeń i małej skali gry często jesteśmy w porcie, więc zazwyczaj mamy tylko kilka minut od ostatniego autosave'a. To że jest lżej nie znaczy, że jest lekko, i naprawdę można się poczuć jak w grach Failbetter, czasami płakać się chce ile czasu zajmuje zdobycie czegoś, a jak łatwo to stracić. Nawet skały mogą pojawić się nam tuż przed oczami. Ogólnie jednak można to opisać jako kinder wersję gier Sunless, która wymaga znacznie mniej czasu i zaangażowania - i w sumie wydaną w sam raz na przetrwanie oczekiwania na nadchodzące Mask of the Rose, które pewnie będzie i tak grą zupełnie innego gatunku. 3 Cytuj
LukeSpidey 939 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca Wczoraj zacząłem. Raptem 4 dni w grze, ale klimacik daje radę. Przyjemna gierka z pętlą, ale rajcuje niemiłosiernie. Póki, co pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Cytuj
LukeSpidey 939 Opublikowano 8 kwietnia Opublikowano 8 kwietnia Ukończona po 100 dniach w grze. To co pisałem wyżej, czyli sama gra ma bardzo fajny, trochę lovecraftowski klimat i przyjemną, acz powtarzalną mechanikę rozgrywki. Nie będę się rozpisywał, co i jak, bo kto chciał to wie, o co w niej chodzi. Gra raczej na krótkie 30-minutowe sesje jako forma całkowitego odprężenia z domieszką lekkiego niepokoju, kiedy zapada zmrok i zaczynają dziać się różne rzeczy. Sama historia bardzo prosta i przewidywalna, więc w grę gramy raczej nie dla niej. To zdecydowanie produkcja dla osób, które lubią robić 100% grach, ponieważ jest tu kilka aktywności, które celują w ten stronę. Sam mam jeszcze do ogrania dodatek i chyba skuszę się na zrobienie jeszcze paru zadań pobocznych przy słuchanie sobie podcastów. 1 Cytuj
Suavek 4 806 Opublikowano 19 kwietnia Opublikowano 19 kwietnia Film będzie - 'Dredge' Game to Get a Live-Action Film Adaptation from Story Kitchen (variety.com) Cytuj
magpie 41 Opublikowano 9 czerwca Opublikowano 9 czerwca Po Sunless Sea dlugo mialem niedosyt. Dredge pieknie wypelnil pustke, wiec DLC kupuje jak tylko wyjdzie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi