Skocz do zawartości

PSX Extreme 308

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Brolin napisał:

Taki już smaczek PE, trzeba trochę poznać autorów, ich preferencje, gusta - i podług nich stawiane noty przefiltrowywać. Tak więc jeśli Komodo daje jakiejś grze 8, to prostym jest, że należy dodać jej oczko więcej. Mam nadzieję, że pomogłem ;)

W przypadku Konsolite dodajemy natomiast 4 oczka w górę. Chyba że mówimy o niszowej bijatyce - wtedy odejmujemy 2 oczka. Czytanie PE wymaga znajomości wielu matematycznych wzorów :pawel:

• Haha 3
  • This 1
Opublikowano
8 godzin temu, MichAelis napisał:

Last of us osrany remake? 10/10

Gra wrzechczasow dostaje czadowy remake? 8/10. I nie interesuje mnie akapit  tłumaczenia retarda czemu nie 10/10 mimo, że wszystkim się podoba. No to mnie wkurwiliście :rayos:

Przypomnę, że RE6 dostał 9/10 :shotgun:

• Haha 3
  • Smutny 1
Opublikowano
Godzinę temu, łom napisał:

Spoko, z recki wynikał mi mniej więcej taki obraz, gra sama w sobie 8/10 (i to max bo "Symphonia trzyma się całkiem dobrze" nie wskazuje na więcej) a jakość remastera 4/10 i wychodzi średnia 6/10 a jak ktoś kiedykolwiek ograł to 5-/10 (bo nawet nie dali kontynuacji).

mniej więcej tak ;)

Godzinę temu, łom napisał:

A co do CP2077 i innych zabugowanych gier to lepiej dać niższą ocenę i ostrzec czytelnika że warto poczekać na łatki niż wyższą i zaufać devom że może do wydania PE w kioskach naprawią.

Dla mnie ocenianie "bo do premiery poprawią" jest bez sensu. Wiele razy się zdarzało że razem z kodem dostawałem "informację prasową" zawierającą listę znanych błędów, co zawsze traktuje jako swoiste ostrzeżenie że nawet jeśli gra będzie mieć łatkę pierwszego dnia , to i tak nie wierzę że te błędy wyeliminują. 

Opublikowano

Dlatego w dzisiejszych czasach powinny być recenzje również po jakimś czasie. Gry usługi to oczywistość. Jak się ma recenzja chociażby Sea od Thieves do tego czym gra jest teraz. Ale nawet recenzję takiego Cyberpunka i jaki jest dziś bym przeczytał. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Shen napisał:

Remake z wyciętą zawartością i gracze oburzeni, ze nie dostał 10/10? Nie ma już ratunku dla tej branzy.

Około 15-20 godzin, żeby skończyć główny wątek, co najmniej 2x tyle żeby wszystko wymaksować, praktycznie każdy aspekt wypolerowany na błysk, niesamowity szacunek dla pierwowzoru, a jednocześnie mnóstwo zmian i nowości sprawiających, że to nie jest tylko zwykła kalka oryginału sprzed prawie 20 lat, a całkowicie nowa produkcja, co chwilę oczka puszczane w stronę fanów serii. Tak, że ten... żeby chociaż połowa nowych gier posiadała taką zawartość jaką miał bazowy RE4R to by było pięknie. 

Ocena 8/10 dosyć zabawna, a w świetle dychy dla remake'a TLoU wręcz żenująca. Napisałbym teraz, że więcej już nie kupię Psx Extreme, ale w sumie nie robię już tego od dawna.

Aha, nie zapomnijcie zawczasu przygotować dyszki dla TLoU2 remake, który pewnie już się pichci :balon:

Edytowane przez Josh
  • Haha 1
  • This 1
  • WTF 1
Opublikowano
Godzinę temu, Josh napisał:

Aha, nie zapomnijcie zawczasu przygotować dyszki dla TLoU2 remake, który pewnie już się pichci :balon:

Jak butcher znowu wymusi recke na Rogerze, to 10 jest pewna.

Opublikowano

Pewnie nie będę oryginalny, ale czy Marcellus naprawdę musi pisać? Gość wrzuca swoje lewackie teorie, i dodaje jedno zdanie nawiązujące do gier żeby mu nikt nie zarzucił, że pisze nie na temat? przynajmniej tak to wygląda. I już nawet nie chodzi o to jakie ma te poglądy, ale będąc bombardowanym polityką ze wszystkich stron, człowiek w czasopiśmie o gierkach chce poczytać o ... gierkach? Lub o temtach do nich nawiązujących, a felietony pana M to od jakiegoś czasu 100% (no 99%) polityka.

To strata moich 10groszy, lepiej dajcie jakąś grafikę na te pół strony.

PS. Fajnie, że ludzie dalej tak potrafią przeżywać oceny w PE, pisac o niekupowaniu gazety itd;), ta 10 to takie nowe 8-

• Plusik 7
  • Haha 1
  • This 1
Opublikowano
16 minut temu, snejk04 napisał:

Pewnie nie będę oryginalny, ale czy Marcellus naprawdę musi pisać? Gość wrzuca swoje lewackie teorie, i dodaje jedno zdanie nawiązujące do gier żeby mu nikt nie zarzucił, że pisze nie na temat? przynajmniej tak to wygląda. I już nawet nie chodzi o to jakie ma te poglądy, ale będąc bombardowanym polityką ze wszystkich stron, człowiek w czasopiśmie o gierkach chce poczytać o ... gierkach? Lub o temtach do nich nawiązujących, a felietony pana M to od jakiegoś czasu 100% (no 99%) polityka.

PS. Fajnie, że ludzie dalej tak potrafią przeżywać oceny w PE, pisac o niekupowaniu gazety itd;), ta 10 to takie nowe 8-

Tak często narzekacie na tego marcellusa, na jego lewactwo, a ja się zastanawiam, czy to ten sam człowiek, który dawno temu w neo plus -- to był chyba jakiś kącik sportowy/felietion, a nie recenzja -- nazwał zawodników drużyny Brazyli w piłce nożnej "czarnuchami". Pamiętam to po latach, bo wtedy mnie, dzieciaka, mocno obruszyło, że można tak brzydko i wulgarnie nazwać kogoś w szacownym miesięczniku. 

Może teraz odpokutowuje dawne winy? 

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Homelander napisał:

De facto przeczytaj recenzję, a nie tylko na ocenę patrz. 

Mordo, ale ja właśnie o tym piszę, że oceny tak się zdewaluowały, że albo zrobić denominację albo wy**ć w pisdu.

Opublikowano
9 minutes ago, Mike said:

Mordo, ale ja właśnie o tym piszę, że oceny tak się zdewaluowały, że albo zrobić denominację albo wy**ć w pisdu.

No ja nie bardzo rozumiem checy z ocenami. Są to są, nie ma to nie ma. I tak służą tylko w wojenkach, bo do czego innego? 10 dla TLOU jest dla mnie tak wzruszeniem ramion jak 8 dla RE4. Ważne jest to z czego ocena wynika. 

• This 2
Opublikowano
12 godzin temu, bobo84 napisał:

nazwał zawodników drużyny Brazyli w piłce nożnej "czarnuchami". Pamiętam to po latach, bo wtedy mnie, dzieciaka, mocno obruszyło, że można tak brzydko i wulgarnie nazwać kogoś w szacownym miesięczniku

Jak to? Przecież w latach 90., to było dość powszechne. W extrimie tez sie przewijało + do tego mieszkańcy Japonii nazywani byli „żółtkami”. Dużo też czytałem o „pedziach” w komiksach na przykład. Było, minęło, ale  ja tam tęsknie za tamtymi czasami :)

• Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano
3 minuty temu, Homelander napisał:

No ja nie bardzo rozumiem checy z ocenami. Są to są, nie ma to nie ma. I tak służą tylko w wojenkach, bo do czego innego? 10 dla TLOU jest dla mnie tak wzruszeniem ramion jak 8 dla RE4. Ważne jest to z czego ocena wynika. 

Dla analfabetów, dla których przeczytanie kilku zdań złożonych jest ponad siły. Metacritic wciąż ma się dobrze.

• This 1
Opublikowano
44 minuty temu, grzybiarz napisał:

Jak to? Przecież w latach 90., to było dość powszechne. W extrimie tez sie przewijało + do tego mieszkańcy Japonii nazywani byli „żółtkami”. Dużo też czytałem o „pędzlach” w komiksach na przykład. Było, minęło, ale  ja tam tęsknie za tamtymi czasami :)

W ekstreme tak, ale neo było zawsze bardzie pro i ugrzecznione :-) Wtedy mi to pasowało. Kupowałem obydwa magazyny, ale właśnie neo bardziej trafiało w moje gusta. Te młodzieżowe jazdy "ikstrimowe" jakoś mnie nie kręciły, mimo że byłem sporo młodszy od redaktorów pod koniec lat 90. Z drugiej strony era buczera to było dla mnie przegięcie w drugą stronę i Rogerowi trzeba oddać, pochwalić, że znalazł odpowiedni balans  w tym wszystkim. Nawet kupiłem dwa ostatnie numery extreme'a po dłuższej przerwie plus -- wcześniej był 300.

A wracając do epitetów, to wydaje mi się, że mimo wszystko, odnośnie Azjatów, takie pejoratywne określenia łatwiej uchodziły płazem, bo i oni aż tak bardzo uczuleni na swoim punkcie (czy też poprawności politycznej) nie byli. Nie było takiego grania kartą "white guilt"  itp. 

Opublikowano
13 godzin temu, snejk04 napisał:

Gdy Marcellus pisał w Neo Plus, to były to kozackie teksty, bardzo ciekawe i zawsze na nie czekałem. Nie wiem co się z nim stało, że obecnie pisze w PE takie dyrdymały. No ale może pomyliłem go z kimś innym o podobnej ksywce, nie jestem na 100% pewny, a nie bardzo mi się chce to sprawdzać.

Opublikowano (edytowane)

Zrezygnowałem z prenumeraty, żeby móc skoczyć do jedynego w moim mieście kiosku i mieć PSXa szybciej niż bym dostał jako prenumerator, a przy okazji wesprzeć panią, która od 20 lat prowadzi ten kiosk i przeżyć to uczucie, gdy szedłem do centrum specjalnie po PSXa, a potem wracając wertowałem kartki pachnącego jeszcze magazynu, a na miejscu pani mi mówi, że PSXów już nie sprzedają, bo dostawca już ich nie rozwozi z powodu małego zainteresowania... Pozostaje chyba wycieczka do najbliższego empiku i przemyślenie sprawy prenumeraty :sapek:

Edytowane przez Grzes58
Opublikowano
Godzinę temu, Grzes58 napisał:

a przy okazji wesprzeć panią, która od 20 lat prowadzi ten kiosk

no w sumie to też racja, kiosków u mnie już tyle co na palcach jednej ręki da się policzyć.