Skocz do zawartości

ASUS ROG Ally - Handheld PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, iluck85 napisał(a):

Tego samego zdania jestem :Coolface: 

Raz się żyje.

To mi łatwiej w wyrze pograć jak wszyscy śpią niż las vegas z monitora czy tv.

@NemoKOF A jakbyś jeden miał wybrać dzisiaj, to który?

Ulubiony GPD Win 2. Lubię clamshelle. Miałem go też zmodowanego o większy dysk i chińczyk zrobił lepsze chłodzenie, standardowe nie dawało rady. Jakbym dorwał za 3000 GPD Win Mini to bym wjechał jak dzik w żołędzie ale nie znajdę za tyle zapewne. Może kiedyś...

Opublikowano

Ja również przesiadłem się z SD Oled na ROG Ally X i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście jest to sprzęt dużo droższy od SD i może bezpośrednie porównanie jest nie na miejscu ale jednak oba to handheldy. Na plus (pewnie nie każdy się zgodzi) Windows, czyli dowolność, kompatybilność, można wszystko wgrać no i ja lubię sobie czasem w systemie "pogrzebać" . Ekran mimo że nie Oled jest na plus, kolory soczyste jak na LCD, ostrość bez porównania lepsza i VRR. Bateria w Rogu również na plus , może nie ma jakieś kolosalnej różnicy ale jest lepiej. Duży plus za głośniki, miażdżą te z SD, są dużo głośniejsze, dźwięk jest dużo głębszy i szerszy. Fajnie działa cod MW3 z gamepassa, śmiga w full HD, ultra, FSR3 tak 70-90 fps. Naprawdę dobrą robotę robi też ten skaler AMD bo 900p z nim wygląda prawie jak 1080p a wydajność znacznie wzrasta.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Na szybko, bo więcej ustawiania i instalacji niż zabawy.

Mam wrażenie że jest chyba ciut lepszy chwyt ROG X. 

Małe M1 M2 mimo że pomniejszone idealnie leżą pod środkowym palcem. Obojętnie jak naciskam- jeden brzeg, drugi, palec na całości, wciska się tak samo. 

Analogi z chyba większym oporem, poprzednik miał luźniejsze. Przyciski X,Y,A,B mają chyba krótszy skok i nie chodzą bardziej "miękko".

Trudno tak po jakimś czasie porównać, musiałbym mieć obie obok siebie i żywo jeden do jeden równać. I te funkcyjne 4 małe są chyba mniejsze. RB i LB inaczej klikają. Krzyżak jakiś inny też. 

Edytowane przez iluck85
Opublikowano

Ponad 2 tygodnie od zakupu Roga i 24 godziny nabite w grach. Mogę już powiedzieć, że mieć pod ręką taki mocny sprzęt pomaga nadrabiać zaległości gdy człowiek ma korkociąg rodzina/małe dziecko + firma na głowie.

Możliwości techniczne są naprawdę imponujące, gry jak Hi-Fi czy Persona 3 w 1080p na średnich/wysokich ustawieniach w 40-60 FPS wyglądają i chodzą świetnie. A jeszcze jest spory margines do grania w 900p.

Ekran choć LCD, to chyba jednak jakiejś lepszej klasy, bo odwzorowanie barw jest naprawdę bardzo dobre.

Generalnie to mam więcej frajdy z grania niż na sprzęcie stacjonarnym. Z pewnością będę czekał na kolejne generacje sprzętu od Asusa. W sumie to ciężko mi jakieś negatywy znaleźć.

• Plusik 1
Opublikowano

A ja mam jeden, a nawet dwa :) 

Za 4k to by mogli dać hard case- ten który sprzedają osobno. Ten "stojak" to sobie mogą wsadzić- robi chyba za wypełnienie w pudełku...

Bateria- jakby te 5h to latało na PERFO, to już całkiem. 

Też nie odczuwam brak OLED, no i głośniki petarda. Nie miałem w ręce Lenovo, to nie wiem jak to tam wypada. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, drozdu7 napisał(a):

Ten MSI Claw to faktycznie takie ścierwo? Bo patrzę że już ta mocniejsza wersja kosztuje 1500zl

Za te pieniądze może by się nadało do emu, GP i starszych gierek

Miałem do zrobienia gniazdo wentylatora, ale tu nie o to pytałeś :)

Do emulowania jak najbardziej OK, do GP już róznie bywa, bo aGPU Intela to taki wielki znak zapytania - w niektórych grach pokazuje pazura i wygrywa z AMD a w powiedzmy niszowej gierce lubi pokazywać dropy i 5FPS. Cena niby ok, ale wiecej użerania się i czekania kiedy Intel zrobi jakiś dobry sterownik dla grafiki, bo o ile same CPU jest naprawdę spoko i da sie bawić energią do grafa straszny niewypał.

Edytowane przez Assassins_78
  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Assassins_78 napisał(a):

w niektórych grach pokazuje pazura i wygrywa z AMD a w powiedzmy niszowej gierce lubi pokazywać dropy i 5FPS

Widziałem ostatnio gdzieś na YT fragment, który porównywał jak God of War: Ragnarok działa na MSI Claw i ASUS ROG Ally X. Na tym pierwszym w początkowej scenie kiedy Kratos powozi saniami po śniegu faktycznie klatkaż potrafi na MSI zlecieć do 5fps. To nie jest hiperbola, takie wartości pokazuje licznik. Tymczasem na Rogalu normalnie da się grać i jest 30+ (albo nawet 40 było?) klatek.

Sam mam Steam Decka, ale w tym tygodniu obejrzałem już trzy recenzje ROG Ally X i jakiś materiał porównawczy między SD OLED i Xem. Jakieś głupie pomysły mi chodzą po głowie.

Edytowane przez DarkStar
Opublikowano

Jeśli ktoś się zastanawia nad zakupem jakiejś laptopiko-konsoli to na YT znalazłem odpowiedź na wszystkie pytania zarówno te zadane jak i te niestworzone. 
ocochodzi.thumb.jpg.86e66df4ed243fc8ffbf11128344f1f1.jpg 

ale mi się przykro zrobiło :frog: naprawdę wielu ludzi nie potrafi pisać na tyle sensownie by było to zrozumiałe od razu, trzeba czytać jeszcze raz i sklejać porozrzucany niedbale sens jeśli w ogóle istnieje. 
No ale odpowiedź jest na samym początku dosyć wyraźna. Tylko STEAM DECK i AYANEO 
Można zamknąć temat :kekw:

Opublikowano

Mi już od dawna szkoda czasu na kopanie się w necie- raz się wdałem w dyskusję z antyszczepem na FB i wege przy temacie karpia na święta. Nigdy więcej, strata czasu.

Pykam na tym ROGu, no jakoś ten X lepiej, szybciej. Nie wiedziałem do końca czy jestem normalny wydając 4k, jak Z1 Extreme można mieć za połowę, no trochę więcej. 

Nie widziałem większej różnicy między Z1 i Z1 Extreme- miałem oba, ale ja nie gram w nowe tytuły, kilkuletnie. Nadrabiam te gry które mi umknęły, mam na Steam kupione 10 lat temu.

Phantom Dust nadrobię, bo to jak pamiętam z 1 Xboxa jeszcze. 

Chętnie bym dorwał teraz Z1 Extreme i porównał 1:1 oba. 

Opublikowano

Robiłem mały risercz w necie przed zakupem i pod względem wydajności X nie różni się praktycznie niczym od Z1 Extreme. Wyjątkiem są jakieś pojedyncze gry jak ten Avatar od Ubisoftu, które potrzebują jakiś ogromnych ilości pamięci Vram, ale to wtedy i tak jest granie 20-30 fps bo procek i GPU te same.

Opublikowano

Wydaje mi się, że w tym momencie należy poczekać na jakąś nową ,,małą'' rewolucje od AMD. Nie polecam ani na Z1 Extreme, ani na X ani na SD brać się za nowe duże tytuły AAA te usprawnienia wersji X poprawią jedynie lekko działanie gier ale nie otworzą nam bram do nowych gier. Ja sobie sprawiłem DB Sparking! Zero na rogalika i śmiga w 60 wyglądając przy tym jak marzenie więc jest to wyjątek ale już Wukonga czy Silent Hilla 2 odpuszczam sobie na tym sprzęcie i wezmę wersje na PS5. Tak samo bym podchodził do sprawy mając rogalika X, jest mocniejszy ale nie na tyle by zmienić oblicze ziemi, tej ziemi.  

Opublikowano
15 godzin temu, Ukukuki napisał(a):

W przyszłym roku wyjdzie coś od Asusa na 890M, ciekawe czy utrzymają ilość RAM z X, baterię i nie przekroczą ceny 4000 zł xd 

Wydaje mi się ,że więcej niż 1000 euro wyceniać pocket PC to samobójstwo dla sprzętu. 

Coś więcej na temat ? Zaciekawiłeś mnie tym AGPU  890M :) 

Opublikowano
24 minuty temu, Assassins_78 napisał(a):

Coś więcej na temat ? Zaciekawiłeś mnie tym AGPU  890M :) 

Tutaj więcej o 890M.

https://www.purepc.pl/test-amd-ryzen-ai-9-hx-370-oraz-amd-radeon-890m-z-limitem-mocy-od-15-do-80-w-testujemy-faktyczne-mozliwosci-zen-5-i-rdna-3-5

A tutaj ploty o Z2 Extreme

https://www.chip.pl/2024/09/amd-ryzen-z2-extreme-specyfikacja-mozliwosci

• Plusik 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof93 napisał(a):

Wydaje mi się, że w tym momencie należy poczekać na jakąś nową ,,małą'' rewolucje od AMD. Nie polecam ani na Z1 Extreme, ani na X ani na SD brać się za nowe duże tytuły AAA te usprawnienia wersji X poprawią jedynie lekko działanie gier ale nie otworzą nam bram do nowych gier. Ja sobie sprawiłem DB Sparking! Zero na rogalika i śmiga w 60 wyglądając przy tym jak marzenie więc jest to wyjątek ale już Wukonga czy Silent Hilla 2 odpuszczam sobie na tym sprzęcie i wezmę wersje na PS5. Tak samo bym podchodził do sprawy mając rogalika X, jest mocniejszy ale nie na tyle by zmienić oblicze ziemi, tej ziemi.  

https://youtube.com/shorts/v22ONOHe_gs?si=cjImFZY6kbnqpPoE

Opublikowano
4 godziny temu, iluck85 napisał(a):

Niech to wyjdzie za 2 lata, tak co rok to kiepsko :rolleyes:

To jest PC, będzie co roku nowa wersja. Nikt cię nie zmusza do przesiadki przecież. Jak stary sprzęt działa i daje radę to po co się przesiadać. 

Jak nie będzie to znaczy ,że ten biznes nie jest dla asusa. Przypominam ,że firmy produkujące te komputerki zarabiają tylko i wyłącznie na sprzedaży sprzętu. 

Opublikowano
2 godziny temu, Assassins_78 napisał(a):

Dokładnie tak jak pisze @Ukukuki ja mam okazję kupić nowego legion go jeszcze w folii za ~1500 zł :D i tak się gryzę czy warto, czy nie poczekać na coś nowszego :P 

To jest sprzęt z tego samego segmentu co Rog Z1 Extreme - za 1.500 zł to nawet nie ma co się zastanawiać.