Skocz do zawartości

ASUS ROG Ally - Handheld PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Meanthord napisał(a):

Możesz przywrócić system do ustawień fabrycznych, wyjdzie dokładnie na to samo.

W sensie, w samym Windowsie? Czy to na pewno jest to samo co przywrócenie z chmury przez BIOS? To drugie robi czystkę na dysku, z tego co się orientuje, dosłownie pobiera nowy obraz Windowsa.

Opublikowano

Tak, ale to chyba nie jest tożsame. Wydaje mi się, że opcja dostępna z poziomu Windowsa powoduje reset systemu do punktu wyjściowego, usunięcie plików użytkownika i aplikacji 3rd party, które były zainstalowane już po uruchomieniu systemu, ale nie usuwa np plików samego systemu. A ta druga opcja, z BIOSu, jest bardziej jak format dysku i zainstalowanie świeżej wersji Windowsa z obrazu ściągniętego z chmury.

Opublikowano
5 godzin temu, DarkStar napisał(a):

Tak, ale to chyba nie jest tożsame. Wydaje mi się, że opcja dostępna z poziomu Windowsa powoduje reset systemu do punktu wyjściowego, usunięcie plików użytkownika i aplikacji 3rd party, które były zainstalowane już po uruchomieniu systemu, ale nie usuwa np plików samego systemu. A ta druga opcja, z BIOSu, jest bardziej jak format dysku i zainstalowanie świeżej wersji Windowsa z obrazu ściągniętego z chmury.

Wyłącz po prostu opcję backupu w chmurze i graj już spokojnie jak człowiek. Po co Ci reset tego systemu.

Opublikowano

Potraktowałem go opcją atomową i przywróciłem obraz z chmury Asusa. Co ciekawe, po zalogowaniu się na konto MS tym razem Windows nie proponował mi przywrócenia ustawień z żadnej innej maszyny, przede wszystkim nie pojawiło się to nieznane urządzenie co wcześniej. Nawet aplikacja Xbox działała od razu. Podejrzana sprawa. :) Zmieniłem sobie hasło do konta Microsoft na wszelki wypadek (mimo że wygląda ok).

Czy ktoś używa Lossless Scaling na Rogu?

Opublikowano
27 minut temu, DarkStar napisał(a):

Czy ktoś używa Lossless Scaling na Rogu?

Jak przeczytałem, że w tej apcje można odpalać tylko gry w oknie, to od razu poszedł refund :P.

Opublikowano (edytowane)

Dlaczego? Przecież takie okienko i tak się wyświetla na całym ekranie. Na Decku w celu użycia systemowego FSR 1 (jeżeli gra nie ma tego w opcjach) jest tak samo.

Edytowane przez DarkStar
Opublikowano
4 godziny temu, Meanthord napisał(a):

Jak przeczytałem, że w tej apcje można odpalać tylko gry w oknie, to od razu poszedł refund :P.

A sprawdzałeś? Bo wybierasz okno i się skaluje na cały ekran, taki jest sens tej apki.

Opublikowano
4 godziny temu, SnoD napisał(a):

Kto przy zdrowych zmysłach dobrowolnie korzysta z FSR 1 :D

No, tym bardziej że najnowsze stery od amd oferują więcej :D 

Dziwi mnie, że nadal Asus i Lenowo mają stery dla 720 a nie jak powinno być prawilnie 780 :) 

Opublikowano
2 godziny temu, NemoKOF napisał(a):

A sprawdzałeś? Bo wybierasz okno i się skaluje na cały ekran, taki jest sens tej apki.

Mam jakieś dziwne flashbacki z lat 90., że wszystko co odpalane w oknie klatkuje xDD.

Opublikowano

Nie, to nie jest głupie narzędzie. Osobiście nie używam scalerów, gram na Legionie w 800p i lekkie rozmycie mi nie przeszkadza. Ekran jest idealnie x2 w pionie i w poziomie więc nie wygląda to dla mnie źle a bardziej mi zależy na baterii i ciszy niż wodotryskach. Natomiast sprawdzałem to i naprawdę było to proste i też na początku nie rozumiałem do końca jak to ma działać a działa tak, że odpalasz grę w oknie, klikasz w apce Lossless SKALUJ i wybierasz okno KTÓRE ma skalować i voila, działa, okno powiększa się na cały ekran. Steam OS robi podobnie, nie ważne czy wybierzesz w gamescope tryb okna czy fullscreen - zawsze jest fullscreen.

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano

Dzisiaj zdębiałem jak odpaliłem na Rogu Forzę Horizon 4 i w trybie 15W na domyślnych ustawieniach ta gra latała w 55-60 fps w FHD :notbad:

Jednak dobrze zoptymalizowane gry robią ogromną różnicę.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, drozdu7 napisał(a):

Forza czy Gearsy chodzą ponoć świetnie, no i gierki Sony z tego co widziałem też robota na wysokim poziomie 

No HiFi też pięknie chodzi w +50 fps z FHD na podstawowym trybie 15W.

A później odpalasz takie Nier Automata i trzeba grać z podłączonym kablem w trybie 30W żeby mieć chociaż te 40 fps poza zamkniętymi lokacjami XD

Edytowane przez SnoD