piotros 220 Opublikowano 30 grudnia 2024 Opublikowano 30 grudnia 2024 W dniu 8.11.2024 o 14:17, DarkStar napisał(a): Tak z ciekawości -- gra(ł) ktoś na Rogalu w Silent Hill 2? Interesuje mnie jak to chodzi. Na Steam Decku jest dramat, bardzo często 20 klatek (np. Rosewater Park i okolice), nawet podczas cutscenek. Oczywiście na Niskich z FSR. VRAM zapełniony pod korek, GPU obciążone, a CPU się nudzi. Ciekawi mnie na ile grywalne to jest na ROG Ally, zwłaszcza X, gdzie można więcej pamięci udostępnić grze. Przeszedłem całego SH2R na ROG Ally X. Na premierę faktycznie było nieciekawie z ustawieniami graficznymi, aczkolwiek dało się grać Po ostatniej poprawce przy kolejnym przejściu było już bardzo dobrze 80% gry przeszedłem na 1080p z FPS bliżej 60. Ostatni patch mocno poprawił FPS. Nawet miejsce, które było niegrywalne w ostatniej lokalizacji, gdzie miałem skoki poniżej 10 FPS zostały poprawione Na stronie ROGAllyLife.com masz ustawienia, których też używałem, łącznie z wgraniem patcha do Unreal Engine 5, co znacząco poprawiło granie i FPSy. Nie sprawdzałem jedynie gry na nowych driverach AMD, które dają AFMF2, bo już ją całą przeszedłem. Generalnie ROGalika kupiłem głównie dla tej gry, bo inwestowanie w nowy telewizor i PS5 było zdecydowanie droższe. ROGalik mnie nie zawiódł i nawet 2 godzinne sesje w SH2R w Turbo mode w samolocie wytrzymywał Cytuj
SnoD 2 410 Opublikowano 14 stycznia Opublikowano 14 stycznia Nie przestaje mnie zadziwiać ile wydajności można wycisnąć z tego sprzętu jeśli deweloper nie wyłożył lachy na optymalizację - Age of Mythology: Retold, kolejna gra MS, w trybie 15W, ustawienia średnie, 900p i 50-60 fps Cytuj
Homelander 2 515 Opublikowano 14 stycznia Opublikowano 14 stycznia I Microsoft i Playstation faktycznie optymalizację mają na bardzo wysokim poziomie (nie licząc wpadki z TLoU, zresztą już grę wyprowadzili). Odpal sobie Gearsy, albo Forzę Horizon. Masakratory graficzne Cytuj
SnoD 2 410 Opublikowano 15 stycznia Opublikowano 15 stycznia 12 godzin temu, Homelander napisał(a): I Microsoft i Playstation faktycznie optymalizację mają na bardzo wysokim poziomie (nie licząc wpadki z TLoU, zresztą już grę wyprowadzili). Odpal sobie Gearsy, albo Forzę Horizon. Masakratory graficzne Odpalałem Forzę 4, zapieprzała mi na Rogu na domyślnych ustawieniach w FHD w 55-60 fps już na podstawowym trybie 15W. Te wewnętrzne, klasyczne studia MS to jest przepaść optymalizacyjna względem innych deweloperów. Dopiero grając na jakimś pocket PC człowiek zdaje sobie sprawę jak większość deweloperów się opie**** pod tym względem. 1 Cytuj
Krzysztof93 1 492 Opublikowano 15 stycznia Opublikowano 15 stycznia Zapał do ROG Ally i reszty coś u mnie opadł ostatnio chyba przez to, że ostatnie dwie gry przeszedłem na PS5 i tak mi było wygodnie grać na TV i normalnym padzie gdzie ustawienia gry kończy się wyborem jakość/wydajność, nie trzeba ustawiać profilu energetycznego, po prostu sobie wygodnie pizgałem w gierki i zapomniałem o moim kumputerku. Wziąłem ROG Ally ze sobą na wyjazd nad morze, idealne warunki, narzeczona sobie śpi w najlepsze a mi się zupełnie nie chce grać Jako, że nie lubię gdy sprzęty zbyt długo leżą nieużywane to kupiłem sobie Blasphemous 2 na Steam, podłączyłem rogalika do TV i pizgam w gierkę dualsensem jakby to była zwykła konsola stacjonarna i jakoś to idzie ale żeby grać mobilnie to nie mam na ten moment ochoty. Nie żebym tego sprzętu nie używał bo przeszedłem kilka gierek i to nawet mobilnie jak przykładowo Arkham Origins, który był jednym z powodów zakupu kumputerka, Fallen Order czy Cocoon. Chyba jestem typem gracza konsolowego klasycznego czyli kanapa, padzik i TV bo wystarczyło spędzić kilkadziesiąt godzin w Elden Ringu i Astro Bocie na PS5 żeby na granie mobilne patrzeć z niechęcią. Cytuj
SnoD 2 410 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia Gdzieś można wyłączyć te triggery, które są z tyłu? Cytuj
SnoD 2 410 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu K* dopiero po pół roku zorientowałem się, że jak poza opcjami samej gry rozdzielczość zmniejsza się też w menu podręcznym konsoli, to jest dodatkowy boost do wydajności XD Cytuj
iluck85 3 050 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu W dniu 15.01.2025 o 10:36, Krzysztof93 napisał(a): Zapał do ROG Ally i reszty coś u mnie opadł ostatnio chyba przez to, że ostatnie dwie gry przeszedłem na PS5 i tak mi było wygodnie grać na TV i normalnym padzie gdzie ustawienia gry kończy się wyborem jakość/wydajność, nie trzeba ustawiać profilu energetycznego, po prostu sobie wygodnie pizgałem w gierki i zapomniałem o moim kumputerku. Wziąłem ROG Ally ze sobą na wyjazd nad morze, idealne warunki, narzeczona sobie śpi w najlepsze a mi się zupełnie nie chce grać Jako, że nie lubię gdy sprzęty zbyt długo leżą nieużywane to kupiłem sobie Blasphemous 2 na Steam, podłączyłem rogalika do TV i pizgam w gierkę dualsensem jakby to była zwykła konsola stacjonarna i jakoś to idzie ale żeby grać mobilnie to nie mam na ten moment ochoty. Nie żebym tego sprzętu nie używał bo przeszedłem kilka gierek i to nawet mobilnie jak przykładowo Arkham Origins, który był jednym z powodów zakupu kumputerka, Fallen Order czy Cocoon. Chyba jestem typem gracza konsolowego klasycznego czyli kanapa, padzik i TV bo wystarczyło spędzić kilkadziesiąt godzin w Elden Ringu i Astro Bocie na PS5 żeby na granie mobilne patrzeć z niechęcią. Nie jesteś pececiarzem Ani wielkim fanem przenośnego sprzętu. Czekaj na switcha 2 jak już chcesz coś przenośnego. Cytuj
Homelander 2 515 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu On 1/15/2025 at 4:36 AM, Krzysztof93 said: Zapał do ROG Ally i reszty coś u mnie opadł ostatnio chyba przez to, że ostatnie dwie gry przeszedłem na PS5 i tak mi było wygodnie grać na TV i normalnym padzie gdzie ustawienia gry kończy się wyborem jakość/wydajność, nie trzeba ustawiać profilu energetycznego, po prostu sobie wygodnie pizgałem w gierki i zapomniałem o moim kumputerku. Wziąłem ROG Ally ze sobą na wyjazd nad morze, idealne warunki, narzeczona sobie śpi w najlepsze a mi się zupełnie nie chce grać Jako, że nie lubię gdy sprzęty zbyt długo leżą nieużywane to kupiłem sobie Blasphemous 2 na Steam, podłączyłem rogalika do TV i pizgam w gierkę dualsensem jakby to była zwykła konsola stacjonarna i jakoś to idzie ale żeby grać mobilnie to nie mam na ten moment ochoty. Nie żebym tego sprzętu nie używał bo przeszedłem kilka gierek i to nawet mobilnie jak przykładowo Arkham Origins, który był jednym z powodów zakupu kumputerka, Fallen Order czy Cocoon. Chyba jestem typem gracza konsolowego klasycznego czyli kanapa, padzik i TV bo wystarczyło spędzić kilkadziesiąt godzin w Elden Ringu i Astro Bocie na PS5 żeby na granie mobilne patrzeć z niechęcią. Ha, a ja mam totalnie odwrotnie. Jak mam siadać przed kanapą, odpalać konsolę i tak dalej, a wszystko z myślą, że mogę być oderwany to nawet mi się nie chce. Za to Deczek albo Switch w łóżeczku to banderas. Piękne jest to, że obydwaj możemy grać w te same gry na dwa zupełnie różne sposoby Cytuj
NemoKOF 727 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Ja nawet siedząc w domu wolę często na przenośniaku pograć. A że mam jeszcze lapka gejmingowego, ale starego to jak byłem chory przeszedłem ze 2 gry na TV. Tutaj magia PC i świetna synchronizacja samego Steama - save'y latały jak dzieciaki po sklepie z Lego, wszystko śmigało jak trzeba i wiedziałem, że mogę w razie czego kontynuować przenośnie. Mam jak Homelander - XBOX i PS mnie nie interesują przez brak takiej możliwości. Tylko Switch i PC. Cytuj
Krzysztof93 1 492 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 1 minutę temu, NemoKOF napisał(a): magia PC ta sama magia PC sprowadziła mnie do ogrywania DLC do Bioshocka 2 w trybie handheld bo wersja z GoG'a nie chce działać ani z DualSensem ani z padem 8Bitdo Pro 2, który działa w XInput. Śmiga tylko ten Asusowy wbudowany więc gram ,,przenośnie''. Mogę tak grać krzywda mi się nie dzieje... po prostu wolę TV + padzik wtedy jest gitara, szczęście, taniec no ogólnie jest klawo. Cytuj
NemoKOF 727 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu no "magia" w którą trochę nie umiesz. Asusowy ma priorytet i jest kontrolerem nr.1 zawsze, żeby to zmienić przed włączeniem gry możesz go wyłączyć (kontroler, jest do tego skrót w AC) i podłączyć pada PO tej czynności, będzie miał nr.1 i pozwoli ograć co chcesz. Na SteamOS/Bazzite jest dodana kontrola tego i można to zmieniać ale Windows jest Windows. Z jednej strony są takie dupere ale z innej trochę kombinowania i oprogramowania i zagrasz na KAŻDYM kontrolerze na PC a nie tylko tym na który ci pozwala producent, to ta magia ale wymaga trochę pracy :-) Polecam osobiście zmianę Windy na tych obsługiwanych maszynkach na Bazzite - od razu się człowiek lepiej czuje xD Cytuj
Krzysztof93 1 492 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu chodzi o to, że ja wiem, że wszystko mogę przymusić do działania ja znam windowsa dlatego pozostaję na tym systemie bo też nie za bardzo mi się chce zmieniać, po prostu mi się wielu rzeczy nie chce robić, zamiast klikać opcje to chwyciłem sprzęt do rąk i gram bo szkoda czasu na pecetowe bzdury + przy okazji chciałem sprawdzić siebie w graniu mobilnym czy nadal to mnie tak męczy. Myślałem, że wystarczy podłączyć pada XInput, który działa w systemie jak ten Xboxowy i gierka załapie. Nowe/nowsze gry obsługują wszystko na raz w jednym momencie tylko ten Bioshock 2 (wersja klasyczna) jest już 15 letnią grą. Podejrzewam, że gdybym pobrał wersje remaster to nie byłoby problemu. Cytuj
NemoKOF 727 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Pewnie tak jest. Plusem oczywiście, że na PC mogę właśnie ogólnie te starocie odpalić. Przykład z brzegu - dzieciaki się zakochały w Piratach z Karaibów i jest gierka Lego które wyszła na PS3/PC/3DS. Więc PC jest jedyną platformą na której bez kupowania starej konsoli, padów itd mogę zagrać i ja to bardzo lubię w PC. Ma to oczywiście minusu. Natomiast problem z padami akurat SteamOS ogarnia bardzo dobrze a i jak gierkę byś dodał do Steam na PC (zewnętrzny EXE) to włączy się Steam Input w którym kolejność kontrolerów mógłbyś zmienić, na Windowsie też. Nie jest to bardzo dużo pracy imo. Cytuj
SnoD 2 410 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Ja już gram tylko na Rogu. Konsole i PC zarastają kurzem. Cytuj
NemoKOF 727 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Czyli jest ci bliżej do mnie czy Homelandera niż do Krzycha :-) Cytuj
Krzysztof93 1 492 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Jeszcze dodam, że mam rogalika od czerwca 2024 więc już minęło sporo miesięcy i nigdy nie miałem z nim żadnego problemu, wszystko ogarnąłem sobie na spokojnie zrobiłem sobie z niego Wii Pro, przeszedłem na nim kilka gierek jestem ogólnie zadowolony i nie chcę się go pozbywać. Jestem wśród nielicznych osób na tym forum, które kupiły handhelda z windowsem i nie płakały w pierwszy dzień na zasadzie: Spoiler No tak bo przecież jak się zamawia części do PC to wystarczy odpakować i grać poświęciłem sobie pierwszy wieczór z rogalikiem na ogarnięcie systemu, aktualizacji, pobranie launcherów itd. nie miałem zamiaru nawet zagrać i to się opłaciło bezproblemowym korzystaniem przez kolejne miesiące bez płaczu. Nie lubię też odpalać tytułów, których rogalik nie zjada bez popity, nie podoba mi się mieszanie w ustawieniach, uruchamianie trybu młot Thora30W + low + FSR + AMF + cholera wie co + modFPS. Ja sobie grywam w gierki, które dla Asusa są bułeczką z masełkiem śmigają w stałych 60 lub 120 czyli w gierki mniejsze, gierki starsze, emulacja. Grając w Ragnaroka na PS5 zastanawiałem się jak mógłbym zrezygnować z takich pięknych widoków na dużym TV grając na 7 calach. No gusta są różne i nie muszę wszystkiego rozumieć. Edytowane 4 godziny temu przez Krzysztof93 Cytuj
NemoKOF 727 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Oczywista rzecz. Ja osobiście nie lubię kupować gier 2x więc zastanawiając się swego czasu, czy kupić PS5 do returnala swierdziłem po zakupie Roga że ew kupić eGPU albo laptopa czy kompa z demobilu, potem dorwałem lapka w dobrej cenie i został bo się przydaje do innych rzeczy. A do Windowsa... pracuję na nim codziennie i SteamOS do mnie do grania bardziej przemawia po prostu :-) Radzę sobie dobrze z Windą ale mam przesyt. Cytuj
SnoD 2 410 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 godziny temu, NemoKOF napisał(a): Czyli jest ci bliżej do mnie czy Homelandera niż do Krzycha :-) Zdecydowanie. Tym bardziej, że Rog radzi sobie naprawdę dobrze nawet z niektórymi najnowszymi grami - teraz pykam w Avowed, który jest zrobiony na teoretycznym zabójcy handheldów UE5, a ciągnie na średnich ustawieniach (co prawda w 720p) w przedziale 40-50 fps. Cytuj
Krzysztof93 1 492 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 6 minut temu, SnoD napisał(a): Avowed, który jest zrobiony na teoretycznym zabójcy handheldów UE5, a ciągnie na średnich ustawieniach (co prawda w 720p) w przedziale 40-50 fps. mam tego samego komputera i ciężko mi uwierzyć, nie ma rwania? Nie ma tak, że wchodzisz do miasta i jest lipa? Cytuj
SnoD 2 410 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 5 minut temu, Krzysztof93 napisał(a): mam tego samego komputera i ciężko mi uwierzyć, nie ma rwania? Nie ma tak, że wchodzisz do miasta i jest lipa? W podręcznym menu trzeba ustawić sobie dodatkową zakładkę z rozdzielczością samego sprzętu. Ustawiasz na 720p, automatycznie ustawiając też tyle w samej grze i masz średnią w Avoved 4X fps. W miastach jest wtedy mniej, ale pozostaje 30+ z tego co pamiętam. Cytuj
Krzysztof93 1 492 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu To jest wiadome, może kiedyś sprawdzę. 7 cali do gry, która i tak mnie nie porywa swoim designem może bardziej pomóc niż przeszkadzać. Cytuj
DarkStar 180 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 4 godziny temu, NemoKOF napisał(a): Ja nawet siedząc w domu wolę często na przenośniaku pograć. Ostatnio streamowałem sobie Judgment z Xboksa na Rogala siedząc w fotelu przed tym Xboksem. Mógłbym normalnie grać na TV, ale grałem na handheldzie. Nieraz tak mam. Zakochałem się w tych platformach. Odkąd kupiłem Decka (a potem Ally), to moje duże konsole są sporadycznie włączane. PlayStation ostatni raz włączyłem w listopadzie. 3 minuty temu, SnoD napisał(a): W podręcznym menu trzeba ustawić sobie dodatkową zakładkę z rozdzielczością samego sprzętu. Ustawiasz na 720p, automatycznie ustawiając też tyle w samej grze i masz średnią w Avoved 4X fps. W miastach jest wtedy mniej, ale pozostaje 30+ z tego co pamiętam. Hmmm.... Nie myślałem o tym, żeby zmieniać też rozdzielczość w Windows. Muszę spróbować jak będę w coś wymagającego grał. Do tej pory zbijałem w grze i w razie potrzeby RSR, jeżeli gra nie ma FSR. Cytuj
NemoKOF 727 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jak gra ma Fullscreen to windows zmienia chyba rozdzielczość całości. Co innego borderless/window mode. Cytuj
SnoD 2 410 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 10 minut temu, DarkStar napisał(a): Ostatnio streamowałem sobie Judgment z Xboksa na Rogala siedząc w fotelu przed tym Xboksem. Mógłbym normalnie grać na TV, ale grałem na handheldzie. Nieraz tak mam. Zakochałem się w tych platformach. Odkąd kupiłem Decka (a potem Ally), to moje duże konsole są sporadycznie włączane. PlayStation ostatni raz włączyłem w listopadzie. Hmmm.... Nie myślałem o tym, żeby zmieniać też rozdzielczość w Windows. Muszę spróbować jak będę w coś wymagającego grał. Do tej pory zbijałem w grze i w razie potrzeby RSR, jeżeli gra nie ma FSR. No ja dopiero wczoraj to wyczaiłem jak zmieniałem rozdzielczość w grze między 720p i 1080p, a róźnice w fps były może w granicach 5% co mnie bardzo zdziwiło. Wtedy sprawdziłem w necie, że ludzie na luzie grają w 40-50 fps przy 720p więc zacząłem grzebać i się okazało, że można dodać do podręcznego menu zakładkę zmieniającą rozdzielczość Windowsa i jak ustawi tam 720p w windzie, to klatki skaczą do góry. No i wtedy te 720p w grze wygląda znacznie lepiej niż bez zmiany w samej Windzie (obraz nie jest rozmazany). Będę to musiał sprawdzić w innych grach, podejrzewam, że wszędzie gdzie sobie sparuję 900p wyciągnę jeszcze lepszą wydajność niż do tej pory bez straty wyrazistości obrazu. Edytowane 1 godzinę temu przez SnoD Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi