Skocz do zawartości

ASUS ROG Ally - Handheld PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli kolejny model bez sensu, żeby na papierze dla klienta były większe numerki, bo konkurencja co ma mniejsze to jest szajs i nikt tego nie kupuje. Do tego poprzedni model od razu bez wartości, bo szajs i mniejsze numerki, nie można odsprzedać za sensowne pieniądze i kupić nowego.

Czyli standard na rynku PC.

Opublikowano
1 godzinę temu, NemoKOF napisał(a):

Gdzie to niskie TDP xd image.thumb.png.df194c45105a46ee6ebeb35bc9bed9b1.png

Zwiększyli baterię, żeby przywalić teraz chip który zje go w godzinkę, jak poprzednio :fsg:

Ale co ty porównujesz tym obrazkiem, przecież to stare APU juz używane a nie nowe które ma wyjść.

Opublikowano

Wrzucam mordo jakie TDP ma Z1 - 9-30W, Apu z SD ma mniej, do 15W masz dostępne. Kolega wyżej wrzuca nowe apu które ma MINIMUM 15W, chodzi w 28W a max ma 54W więc pytam, czy uważa to za niskie TDP? To jest TDP do laptopów, nie do urządzeń handheld.

Opublikowano

Nooo ale to producent urządzenia nakłada maksymalne TDP :) Przeciez mogą dać max 30WAT i tak powinno byś szybsze niżeli Z1 Ex ;)  A co do pochłaniania energi, jak wyjdzie to można gdybać ;)

Opublikowano

ale tu masz start od 15W. To dużo jak na takie małe urządzenia :-/ Także trzeba poczekać aż dadzą okrojony układ, bez AI (na kij to do gierek) i powinno być lepiej. Może jakieś odpady z uszkodzonym AI obrobią jako Z2 i będzie opychać za fajną kaskę jak Z1 - te chipy sprzedają sporo taniej niż pełne wersje.

Generalnie stawiam na przełom roku, może wtedy coś wyjdzie ciekawego w segmencie HH.

• Plusik 1
Opublikowano

Ceny nie zaczną się walić, bo każde jedno takie urządzenie musi przynosić zysk sprzedawcy, a komponenty swoje kosztują. Nie zarabiają na niczym innym. Nintendo zarabia na grach, Steam na sklepie, więc mogą sobie pozwolić na dobrą cenę samego urządzenia. 

Opublikowano

Przenośny Xbox Series S brzmi bardzo dobrze. Jednak Steamdeck to pecet i ma te pecetowe naleciałości. Więc takiego Series S w formie handhelda zdecydowanie bym mocno rozważył

Opublikowano

Jak xbox handheld będzie miał steam to spoko, jak nie to rog się wydaje lepszy bo będziesz miał gamepassa,steam i te emulatory wszystkie

Opublikowano

Ciezko mi sobie wyobrazic ze MS robi caly OS tylko pod swojego HH. Opcja gdzie jest jakas forma windowsa bez mozliwosci instalowania apek windowsowych (np. wlasnie Steam) zabije to urzadzenie szybciej niz Nintendo zabilo WiiU.

Opublikowano
1 hour ago, pawelgr5 said:

Ciezko mi sobie wyobrazic ze MS robi caly OS tylko pod swojego HH. Opcja gdzie jest jakas forma windowsa bez mozliwosci instalowania apek windowsowych (np. wlasnie Steam) zabije to urzadzenie szybciej niz Nintendo zabilo WiiU.

Przecież mają OS. Wystarczy że na żywca wrzucą OS z Xboxa i gotowe.

1 hour ago, Chewie said:

Jak xbox handheld będzie miał steam to spoko, jak nie to rog się wydaje lepszy bo będziesz miał gamepassa,steam i te emulatory wszystkie

Na tej samej zasadzie na której komp jest lepszy od Xboxa. Czyli jasne, mocniejszy i bardziej funkcjonalny kosztem wyższej ceny i bardziej problematycznej obsługi. Taki przenośny Xbox musiałby kosztować tak max 399.

Opublikowano

Trzymając ROG Ally z odpaloną aplikacją Xbox można mieć wrażenie, że już jakiś czas temu kupiłem sobie przenośnego Xboxa mimo, że Microsoft go jeszcze nie zapowiedział. Na szczęście na moim przenośnym Xboxie mam wolność wyboru gdzie kupuje gierki. 
Jak dla mnie to mogą robić wszystko ciekawe jak będzie to wyglądało i śmigało a mi to tam nie robi różnicy bo jak już pisałem to komputerek na Windowsie nie ma żadnej konkurencji, nie musi nawet odnieść sukcesu, gierki same się robią i wydają.

Teraz przechodzę Batman Arkham Origins i matko jak to świetnie lata na 15W, 60 klatek, 1080p :banderas: idealny handheld pod Nietoperza. Samo wydanie Batmanów Arkham na Switcha to był motor napędowy akcji sprzedam ,,Switcha + biorę komputerek'' bo jak zobaczyłem jak to działa i wygląda na Switchu w dodatku nie ma Origins i ile ten zestaw kosztuje to... :reggie:. Na PC cztery części Batmana kosztowały mnie 15 zł bo Arkham Asylym, City i Knight odebrałem dawno temu na Epicu za darmola i tylko Origins kupiłem za 15 PLN na Steam :lapka:

W lipcu ma być jakaś duża aktualizacja Armoury Crate

Spoiler

Armory-Crate-SE-1.5-3.png

Opublikowano
2 godziny temu, pawelgr5 napisał(a):

Zobaczymy jak portal sobie poradzi.

Wystarczy zrobić przenośnego XSS i żeby dało się grać w trybie offline bez neta. Nic więcej.

• This 1
Opublikowano

Przede wszystkim chodzi o optymalizację i dostęp do KONSOLOWEJ biblioteki, to nie jest to samo. Usypianie, wznawianie, brak ustawień grafiki, jakiś próg maksymalny mocy pewnie 15W żeby to na baterii trzymało, moc jak XSS z ekranem 720p by starczyła. Może być bez dockowania, niech będzie łatwe kontynuowanie na stacjonarnym XSS czy XSX. Co do systemu to przecież już jest na Series, to jest pod spodem specjalnie okrojony Windows mimo wszystko, dostosować pod HH i elo, lecimy.

• Lubię! 1
Opublikowano
52 minutes ago, Krzysztof93 said:

Trzymając ROG Ally z odpaloną aplikacją Xbox można mieć wrażenie, 

Reveal hidden contents

Tak samo jak można mieć wrażenie, że Steamdeck jest konsolą. Ale nie jest. I co jakiś czas o tym przypomina. Więc to nie to samo. 

Opublikowano

Ale SD ma najbardziej zbliżony feeling z konsola. Bliżej mu do konsoli w trybie Steam niż Rogowi. Rog boleśniej przypomina Windowsem ze bliżej mu do mini PC niż przenośnej konsoli. Tyle zalet co i wad Windowsa. 

Opublikowano
7 godzin temu, Krzysztof93 napisał(a):

Trzymając ROG Ally z odpaloną aplikacją Xbox można mieć wrażenie, że już jakiś czas temu kupiłem sobie przenośnego Xboxa mimo, że Microsoft go jeszcze nie zapowiedział. Na szczęście na moim przenośnym Xboxie mam wolność wyboru gdzie kupuje gierki. 
Jak dla mnie to mogą robić wszystko ciekawe jak będzie to wyglądało i śmigało a mi to tam nie robi różnicy bo jak już pisałem to komputerek na Windowsie nie ma żadnej konkurencji, nie musi nawet odnieść sukcesu, gierki same się robią i wydają.

Teraz przechodzę Batman Arkham Origins i matko jak to świetnie lata na 15W, 60 klatek, 1080p :banderas: idealny handheld pod Nietoperza. Samo wydanie Batmanów Arkham na Switcha to był motor napędowy akcji sprzedam ,,Switcha + biorę komputerek'' bo jak zobaczyłem jak to działa i wygląda na Switchu w dodatku nie ma Origins i ile ten zestaw kosztuje to... :reggie:. Na PC cztery części Batmana kosztowały mnie 15 zł bo Arkham Asylym, City i Knight odebrałem dawno temu na Epicu za darmola i tylko Origins kupiłem za 15 PLN na Steam :lapka:

W lipcu ma być jakaś duża aktualizacja Armoury Crate

Ukryj zawartość

Ta aktualizacja jest związana z premierą odświeżonej wersji Roga Ally. Fajnie ,że kombinują dalej, konkurencja na rynku Pocket PC jak najbardziej mile widziana. 

Opublikowano

Jak patrzę na filmiki to dają radę te komputerki i nawet w bardziej wymagających gierkach.

Taki Ragnarok jak wyjdzie też pewnie będzie się ładnie prezentował, a może i SH2 od mistrzów z Krakowa