Roger 2 081 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 (edytowane) Majowy numer dostępny - 18 maja (czwartek) Prenumerata - wysyłka - 16 maja (wtorek) Cena magazynu - 19,99 zł. (116 stron) Zła optymalizacja, bugi, wydawanie niedokończonych produkcji, spadki animacji, wycięta zawartość, day-one patche – to krajobraz rynku gier w 2023 roku. Praktycznie każda premiera dużej gry AAA obarczona jest częścią z tych grzechów. Nie inaczej jest z Redfallem, tytułem, który trafił na okładkę nowego numeru i który miał być jedną z kart przetargowych Microsoftu w walce z exclusive’ami konkurencji. Przejdzie za to do historii jako jedna z najniżej ocenianych produkcji okładkowych. Co przypomina sytuację Fallouta 76, który też był na coverze, dostał niską notę, ale po latach aktualizacji i patchy stanął na równe nogi. Patronite PSX Extreme Jednak nie samym Redfallem maj żyje, bo przecież nie brakuje recenzji takich hitów jak The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (jak myślicie będzie „dycha”?), Star Wars Jedi: Ocalały, Age of Wonders 4 czy naprawdę udanego dodatku do przygód Aloy. No i jest Franko 2, przy okazji którego wspominamy jak to się kupowało pierwsze oryginalne gry w Polsce, a i wywiad z twórcą obu części rzuca światło choćby na to, ile można było w latach 90. zarobić na produkcji gier (jak myślicie, starczało na kebaba?). I tak ja zapowiadałem miesiąc temu – numer ponownie obfituje w playtesty, a tym razem położyliśmy przedpremierowo łapki na takich tytułach jak Final Fantasy XVI, Crash Team Rumble i XDefiant, na który to już mówi się „Call of Duty od Ubisoftu”. W numerze sporo też technologicznych tematów. Sprawdzamy czy handheld ROG Ally od ASUSa ma szansę w starciu ze Steam Deckiem i Switchem, a jednocześnie przyglądamy się także mniej znanym handheldom, które pojawiły się na rynku. Sprawdzamy ponadto nowości i technologie skalowania obrazu, czyli przyszłość generowania grafiki na PS5 i XSX/S, z kolei w Temacie Numeru bardzo wyczerpujący artykuł o tym, co potrafi obecnie sztuczna inteligencja, jak będzie się rozwijać i czy faktycznie stanie się z czasem zagrożeniem dla ludzi. Sporo dzieje się w retro. Kulisy powstania serii Armored Core łączą się w dużej części z inną marką z mechami w roli głównej – Transformersami. Swój jubileusz obchodził też niedawno Atari Jaguar, konsola, która stoczyła w Polsce bardzo zacięty bój z Amigą CD32, co też z namaszczeniem wspominamy. Zabieramy Was ponadto do czasów Internetu sprzed czasów Internetu opowiadając jak Apple mogło zrewolucjonizować świat, gdyby pociągnęli temat Hypercard. Fani Gwiezdnych Wojen docenią z pewnością kulisy powstania Star Wars: Rebel Assault, gry, która odpowiedzialna była za boom na filmowe produkcje na nośnikach CD, wizytówki początku lat 90., tuż przed tym, jak łokciami zaczęło rozpychać się PlayStation. A dla naszych najwierniejszych fanów – historia magazynu LOL, z którego dowiecie się kilku nieznanych wcześniej faktów o tym politycznie niepoprawnym periodyku. Będzie też coś o Turpizmie w odniesieniu do gier From Software, Jednostce 731, o której Japończycy chcieliby zapomnieć ukrywając mroczne tajemnice eksperymentów na ludziach (pewne elementy tej niechlubnej historii przebijają się nawet w serii Resident Evil) czy o tym jak szczegółowo opracowywana jest flora w takich grach jak Red Dead Redeption 2 czy The Last of Us. A MyszaQ znowu jest gangsterem i chyba mu się to spodobało. Miłej lektury! PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU Technologie skalowania obrazu Kiedy SI zdominuje ludzi? CO NOWEGO Immortals of Aveum Remnant 2 Trine 5: A Clockwork Conspiracy PlayStation VR2 Sense Controller Charging Station- test Handheldy z Windowsem i Asus ROG Ally Inne handheldy – nie tylko Switch i Steam Deck PLAYTESTY XDefiant Crash Team Rumble Final Fantasy XVI RECENZJE The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom Star Wars Jedi: Ocalały Redfall Age of Wonders 4 Flame Keeper War Mongrels The Last Case of Benedict Fox Curse of the Sea Rats Wildfrost Formula Retro Racing: World Tour Stray Blade Humanity Another Fisherman’s Tale Across the Valley Afterlife VR Tin Can Teslagrad 2 Mangavania Cannon Dancer: Osman Sunrise GP Horizon Forbidden West: Burning Shores Itorah Ravenlok Afterimage Fairy Fencer F: Refrain Chord Trinity Trigger Final Fantasy I-VI Pixel Remasters Saga of Sins MLB The Show 23 Skinny & Franko: Fists of Violence HARDKOR Wywiad z Mariuszem Pawlukiem, twórcą Franko Amiga, lata 90. i Franko - szalone wspomnienia Turpizm w grach od FromSoftware Z dziennika botanika Jednostka 731 - W dziesiątym kręgu piekła Star Wars: Rebel Assault Ta gra to już prawie jak film! Morderczy film. Myszaq lubi RETRO Retrocenzja - D Atari Jaguar z plastiku, cienowania Gourauda i stępionych pazurów Niezły L0L - Gdy ambicje przerosły rzeczywistość HyperCard - jak Apple zaczęło jeszcze jedną rewolucję, ale dokończył ją ktoś inny Armored Core - hartując stal FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Region Filmowy Comix Zone Komiks - Śledziu Graczpospolita Listy Patronite W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym Edytowane 15 maja 2023 przez Roger 5 1 Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 Ooo, tekst o LOLu, super, bardzo chętnie poczytam o tym białym kruku, którego znam niestety tylko ze szczątkowych opowieści, które przewijały się tu i tam. Fajnie byłoby na tym kiedyś położyć łapy w namacalnej formie. Ktoś posiada w swoich zbiorach? A może jakaś reedycja? Poza tym sporo technologii w tym numerze, bo AI, skalowanie obrazu, zapowiada się ciekawie. No i tekst o zwyrolach z jednostki 731 - temat pobieżnie znany, gdzieś się już coś czytało, więc spodziewam się interesującej lektury. Cytuj
Bzduras 12 515 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 Szał o okładkę od pewnej grupy użytkowników za 3... Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 Ciekaw jestem oceny tego sztosa, skoro sypneli kase na okładke Cytuj
Kmiot 13 664 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 36 minut temu, Roger napisał: 18 maja (środa) Prenumerata - wysyłka - 16 maja (wtorek) 1 3 Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 28 minut temu, LeifErikson napisał: Ktoś posiada w swoich zbiorach? Mam nr 1 + zerowy co był dołączony do PE. Takie tam Bravo ale dla chłopów do lat 16. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 Godzinę temu, LeifErikson napisał: Ktoś posiada w swoich zbiorach? A może jakaś reedycja? chyba wszystkie mam, ale szybko zdechło to pismo Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 To wrzućcie może w wolnej chwili jakieś fotki przykładowych stron, poczytałoby się. Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 25 minut temu, LeifErikson napisał: To wrzućcie może w wolnej chwili jakieś fotki przykładowych stron, poczytałoby się. Spoiler 1 1 Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 Szkoda ze nie można dać dwóch reakcji, bo wahałem się między "dzięki" i "haha". No jest gruby content. Cytuj
Pupcio 18 417 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 5 godzin temu, Bzduras napisał: Szał o okładkę od pewnej grupy użytkowników za 3... Cytuj
Bzduras 12 515 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 A LOL oczywiście leży sobie na półeczce, pamiętam, że chyba z tydzień biegałem po kioskach i szukałem szóstego numeru. Nie doczekałem się i było mi smutno Cytuj
Square 8 603 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 Art słaby, ale przynajmniej nie zapaćkany napisami. Cytuj
dee 8 808 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 Z cyklu "Okładki, które nie zestarzały się zbyt dobrze" Cytuj
Ukukuki 6 990 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 Szkoda ,że Nintendo nie zapłaciło za okładkę z Linkiem Cytuj
bastek66 51 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 Zelda powinna być na okładce a nie ten paździerz. 1 Cytuj
Harbuz 953 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 KEDFALL? Co to za indyk, bo wygląda przechoojowo? Cytuj
K.Adamus 683 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 Od razu sie zaasekuruje w kontekscie tytułu jednego z moich artów - ja wysłałem dobrze XD Cytuj
Paolo de Vesir 9 123 Opublikowano 15 maja 2023 Opublikowano 15 maja 2023 Godzinę temu, sph! napisał: Gra numeru? Gra z okładki, a nie gra numeru. Cytuj
Atherius 34 Opublikowano 16 maja 2023 Opublikowano 16 maja 2023 Powinno dojść przed weekendem tak jak osatnio. A pdf kiedy? Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 16 maja 2023 Opublikowano 16 maja 2023 23 godziny temu, Roger napisał: Zła optymalizacja, bugi, wydawanie niedokończonych produkcji, spadki animacji, wycięta zawartość, day-one patche – to krajobraz rynku gier w 2023 roku. Praktycznie każda premiera dużej gry AAA obarczona jest częścią z tych grzechów. Nie inaczej jest z Redfallem, tytułem, który trafił na okładkę nowego numeru i który miał być jedną z kart przetargowych Microsoftu w walce z exclusive’ami konkurencji. Przejdzie za to do historii jako jedna z najniżej ocenianych produkcji okładkowych. Przecież we wstępie jest wyjaśnione, że to wcale nie hit. 1 Cytuj
sph! 836 Opublikowano 16 maja 2023 Opublikowano 16 maja 2023 4 godziny temu, grzybiarz napisał: W dniu 15.05.2023 o 14:37, Roger napisał: Zła optymalizacja, bugi, wydawanie niedokończonych produkcji, spadki animacji, wycięta zawartość, day-one patche – to krajobraz rynku gier w 2023 roku. Praktycznie każda premiera dużej gry AAA obarczona jest częścią z tych grzechów. Nie inaczej jest z Redfallem, tytułem, który trafił na okładkę nowego numeru i który miał być jedną z kart przetargowych Microsoftu w walce z exclusive’ami konkurencji. Przejdzie za to do historii jako jedna z najniżej ocenianych produkcji okładkowych. Przecież we wstępie jest wyjaśnione, że to wcale nie hit. Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 17 maja 2023 Opublikowano 17 maja 2023 Jest PDF do pobrania i chyba powróci temat inflacji ocen przez niektórych redaktorów xd 1 Cytuj
don LOV 77 Opublikowano 17 maja 2023 Opublikowano 17 maja 2023 Lola miałem wszystkie numery, pożyczyłem ziomkowi, zapomniałem na długi czas o tym, a jak poprosiłem o zwrot, powiedział, że spalił w piecu. Do tej pory jak o tym myślę, to mi się słabo robi i mnie na wymioty bierze z nerwów. 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi