Skocz do zawartości

Metaphor: ReFantazio

tlas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, Pupcio napisał(a):

Kurde wiedziałem że Heismay w japońskiej wersji brzmi znajomo a to przecież Adachi z yakuzy 7 :rayos: ale i tak w jap dublażu najlepszą robote robi Louie i głos Dio z jojo anime jako narrator :banderas: angielska wersja pewnie też jest spoczko jak to u atlusa, ale po tym już nie ma powrotu

W Ang to Cid z FF XVI :D.

Jego sociala właśnie dobiłem do 8 i trochę serce boli 

image.png.3103b9e25967e29db161365641d53fde.png

Opublikowano

jestem po 3 dungeonie, wlasciwie to "dungeonie" bo byl krotki i prosty. no ogolnie gra mi sie strasznie podoba, ale te dungeony to na razie najslabszy element gry.

nie chce powiedziec, ze sa na jedno kopyto bo i styl troche inny i jakis tam motyw maja, ale do persony 5 z ich roznorodnoscia, mechanikami itd. to niestety daleko.

plus taki, ze te opcjonalne miejscowki z questow bija na glowe mementosy takie np.

w platyne nie celuje bo niektore social linki mowiac wprost olewam, pewnie niepotrzebnie i pewnie tez mnie to ugryzie w dupe jak sie okaze, ze ktorys jest potrzebny do kluczowego archetypu, ale trudno. chyba, ze czasu mi zostanie na tyle duzo, ze je nadrobie pozniej.

Opublikowano
55 minut temu, Pupcio napisał(a):

Kurde wiedziałem że Heismay w japońskiej wersji brzmi znajomo a to przecież Adachi z yakuzy 7 :rayos: 

To chyba też ziomek z Hero Academia, bardzo charakterystyczny głos 

spacer.png

Opublikowano
9 minut temu, Ölschmitz napisał(a):

jestem po 3 dungeonie, wlasciwie to "dungeonie" bo byl krotki i prosty. no ogolnie gra mi sie strasznie podoba, ale te dungeony to na razie najslabszy element gry.

nie chce powiedziec, ze sa na jedno kopyto bo i styl troche inny i jakis tam motyw maja, ale do persony 5 z ich roznorodnoscia, mechanikami itd. to niestety daleko.

plus taki, ze te opcjonalne miejscowki z questow bija na glowe mementosy takie np.

w platyne nie celuje bo niektore social linki mowiac wprost olewam, pewnie niepotrzebnie i pewnie tez mnie to ugryzie w dupe jak sie okaze, ze ktorys jest potrzebny do kluczowego archetypu, ale trudno. chyba, ze czasu mi zostanie na tyle duzo, ze je nadrobie pozniej.

Jeśli robisz większość dungeonów w 1-2 dni to spokojnie wszystko zrobisz. To nie persony i tutaj serio trzeba się postarać żeby nie wymaksować wszystkich

• This 1
Opublikowano
Godzinę temu, Pupcio napisał(a):

Jeśli robisz większość dungeonów w 1-2 dni to spokojnie wszystko zrobisz. To nie persony i tutaj serio trzeba się postarać żeby nie wymaksować wszystkich

Dokładnie, raczej nie da się nie wymaksować, zostało mi wiele dni, a już prawie kończę. 

Szczerze nigdy nie byłem fanem biegania z poradnikami po social linki, to jedyny aczik, jakiego nie mam w P3 Reload właśnie z tego powodu, że nie będę grał, jak mi każe ktoś w poradniku, to jest jak dla mnie przestarzały game design. 

Rozumiem maksowanie skilli w walce, grindowanie, expienie, superbossów, wybory po zakończenia itp. ale nie takie "story" rzeczy, których nie da się zrobić bez poradnika, bo zabrakło dni. 

Jestem ciekaw, jak to rozegrają w P6 zatem. 

• This 1
Opublikowano

Przez tą grę zostawiłem SH2, kupki wstydu i inne obowiązki. Port Brilehaven i co się tam dzieje :obama:

Ścieżki do dungeonów też ciekawie się rozwinęły bo mamy trasy na wiele dni i można obskoczyć kilka lochów na raz.

Pomijając Personę te Atlusowe świry ponoć już dłubią coś całkiem nowego. Jak dobrze wrócić do gier tego studia po latach.

Opublikowano

Myślicie, że wyjdzie dopakowana edycja za 3 lata, czy jednak klepną tylko jakieś DLC i skupią sie na tym, żeby nie robić następnej gry 8 lat?

Contentu jest imo w sam raz, ale jednak da się też odczuć, że jest sporo miejsca do wypełnienia.

Opublikowano

Pod koniec jest miejsce na dodatkowy content tak jak to było w przypadku p5. Manga już zapowiedziana i bóg wie co jeszcze wymyślą. Imo będą doić ile wlezie i royalo golden to kwestia czasu. Personka 6 przyszły rok, metaphor royal za 2026, metaphor 2 2035:CoolStoryBro:

• This 1
Opublikowano
2 godziny temu, Dr.Czekolada napisał(a):

Przecież w tym roku już przywitali nas nową wersją SMTV, Personą 3 Remake i DLC w najbardziej chamskim wydaniu. Że będą doić  Metaphora jak Polski rząd obywateli to oczywistość.

Po ograniu wolę, żeby to był Metaphor Royal, niż jakieś gówno jak to DLC do P3, Atlus chyba jednak woli rozwijać podstawki, niż robić coś standalone :)

A zresztą @Pupcio wrzucił już na Steam db Phantom X (wiem, rakowe i będę się bronił przed instalacją:D), to będzie w co inwestować czas i pieniądze na mikro :niki:.

17 dni do końca (chyba) :/ 

Spoiler

image.thumb.jpeg.780064abe4278ed1413f7f690c7bcbf2.jpeg

Opublikowano

Podczas zwiększania więzi z followersami przy niektórych levelach mamy wybór. Czy jeśli np na poziomie 3 więzi zdecydujemy się na wybór A to czy B nie jesteśmy w stanie nigdy zdobyć? I trzeba robić NG plus czy coś?

Z tego co widzę na 8 poziomie więzi są aż 3 opcje do wyboru, co jest najkorzystniejsze? Sloty na skille (4), specjalna umiejętność danego followersa czy może heroic embodiment (cokolwiek to jest ...)?

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Pupcio napisał(a):

Nie ma wyboru, dostajesz obie rzeczy

No właśnie widzę teraz jak zacząłem menu analizować, zmyliło mnie to, że jak się wbija level to można kursorem wybierać - nie wiadomo po co.

Edytowane przez michu86-
Opublikowano

Może to jakieś pozostałości po poprzednich wersjach Social Linków, które japończyki zapomnieli ogarnąć. Gierka mogła przejść szereg zmian w trakcie developingu. Jeden data miner dokopał się, że Grius ma nawet niewykorzystane teksty dla późnych archetypów w grze.

Spoiler

Sugerując, że scenariusz i postacie również przeszły modyfikacje.

RDT_20241023_2133418587530301498294089.thumb.jpg.d8d52a152473be5c835c3d569c4dede3.jpg

Opublikowano

Można wybierać, żeby można było przeczytać ich opisy, tak to rozumiem, nie wiem, jakoś mnie to nie dziwiło.

Opublikowano

Początkowo też tak miałem, myślałem że to do wyboru. No dziwnie rozwiązane. 

U mnie 20+h i powoli kończę drugi region, dobra gierka. Tylko faktycznie dużo tego czasu bo wychodzi mi teraz z 6 dni a wszystkie requesty itp porobione, zostaje tyko podnoszenie social statów i aktywności 

Spoiler

na statku 

Opublikowano

Standardowo dla Atlusa timer w grze nie liczy czasu w menu, mam nabite niby 70h godzin na save, a licząc demo i fulla 85h na Steam, nie ma szans, żebym tyle był w afk :). 

Spoiler

10 dni

Te triale są trudne?, tylko to mi zostało z side contentu. 

Opublikowano

Jak umiesz stackowac Buffy/Debuffy i masz odblokowane Joby to wszystko one shootujesz jak nie umiesz to potrafia mocno bic ale poza skasowaniem calego teamu Repelem nie ma tam nic trudnego ^^

Ja zaraz bede to Triale robil na Regicide ale watpie ze przezyja wiecej niz 1 atak ^^ Damage cap w grze jest 99999 nie wiem czy jakis boss ma ponad 100k

• Dzięki 1
Opublikowano

Akcesorium zmniejszające ilość tur potrzebnych na skille "syntezowane" + broń dla warriora zwiększająca dmg tych skilli kosztem większego zużycia MP i rozjeżdżam jak walec wszystko co stanie na mojej drodze :obama: 

Opublikowano
10 minut temu, Dahaka napisał(a):

Akcesorium zmniejszające ilość tur potrzebnych na skille "syntezowane" + broń dla warriora zwiększająca dmg tych skilli kosztem większego zużycia MP i rozjeżdżam jak walec wszystko co stanie na mojej drodze :obama: 

W takich chwilach żałuję, że mój MC jest pod magic, ale party membersi za to gniotą. W zasadzie lubię każdą klasę, ale moja ulubiona to Devil Summoner/ Royal Summoner dzięki animacjom xD. 

Jeden z niewielu jRPG, gdzie rzeczywiście używam normalnie grając każdego, co jest wręcz niewyobrażalne. 

Opublikowano

No duzy plus ze postacie w Party sa na prawde silne i nie odstaja od MC w P3R np tylko Akihiko robil jakis ok damage reszta to byly Heal/Buff boty. 

W P5 bylo podobnie Ryuji cos tam robil a reszta to boty. 

Opublikowano

Na ogol nie zadaje takich pytan "duzo jeszcze zostalo?", ale jestem po wydarzeniach z Opery - poczatek wrzesnia.

duzo jeszcze zostalo? pytam bo nie wiem czy mam cien szansy na zrobienie social linkow :P

mam jakies 40h nabite wiec rozsadek mowi, ze jeszcze z 15, ale wole sie upewnic.

Robie wszystkie questy, dungeony itd ale przyznam, ze czasem co niektore pierdolenie bohaterow skipuje bo te dialogi przy obiadach i niektore social linki to mnie wykanczaja.

i to w sumie jedyny problem jaki mam z tym szpilem. lubie czytac, lubie przegadane gry, ale atlus po prostu lubi zasrywac gre gadaniem o tym czy jest ladna pogoda i co bedzie na kolacje.