Skocz do zawartości

Metaphor: ReFantazio

tlas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

XD

Przyznaję - fabuła zapowiada się bardzo spoko, ale gdzieś po 10h już wiemy, że będzie to standardowa kupa. W ogóle wybranie tej gry GOTY gdzie w tym roku wyszło sporo fajniejszych gier to jakiś trolling i myślałem, że tylko pupcio będzie próbował złapać ludzi na wędkę tym scamem.

7/10 - grało się fajnie, ale nie ma tu nic wybitnego, rewelacyjnego czy bardzo dobrego.

• Plusik 1
  • Lubię! 1
  • beka z typa 2
  • This 2
Opublikowano
5 godzin temu, messer88 napisał(a):

GOTY za fabułę xD XD 

średniak Banishers ma lepszą fabułę postacie a szczególnie side questy, to jest poziom wyżej nieosiągalny dla metaguwna. 

No akurat w Banishers z fabuły to nic średniego nie było i też dałbym im taką nagrodę, a już na pewno minimum nominację. Czysty top, ale takie gry są olewane przez gamingowy świat, co tam robi HB2 w tej kategorii, no rozumiem jak ktoś ma schizofremię to może się jarał. 

Best Narrative

Final Fantasy 7 Rebirth
Like a Dragon: Infinite Wealth
Metaphor: ReFantazio - WINNER
Senua's Saga: Hellblade 2
Silent Hill 2

Opublikowano (edytowane)

ja mam trochę problem z dialogami w tej grze. nie, że jest ich za dużo, nie, że są często o dupie Maryni. mój problem z nimi jest taki że są po prostu słabe w tym sensie, że czasami mam wrażenie że jakieś istotne rzeczy są tłumaczone w nich na odpierdol albo między wierszami. teraz miałem przykład przy tej akademii magów, rozmowa

Spoiler

zespołu z Rellą:

-ej Rella czemu chciałaś zabić księcia?

-haha nie powiem

-na pewno miała jakiś powód, pewnie zależało jej na jej przyszywanej siostrze i dlatego była zmuszona go zabić!

-wiecie co, teraz wam powiem dlaczego byłam do tego zmuszona, oto retrospekcja, z której wynikało będzie dosłownie to, co przed chwilą powiedziała ta losowa osoba, którą widzę po raz pierwszy w życiu!

jaaaa pierdole, serio xd

nie wiem, w innych personach takich zgrzytów nie miałem, a tutaj co chwilę takie kwiatki. dialogi są strasznie naiwne i pisane jakby na skróty

mam porównanie z FFXIV Heavensward, gdzie rozmowy o bardzo podobnych rzeczach jak w Metaphor są napisane zwyczajnie lepiej. tam też ludziki rozmawiają o kościele, o władzy, o zabójstwach ale jakoś tak... bardziej z sensem?

Edytowane przez tlas
Opublikowano

Trudno skomentować te nagrody. No cóż, jak tak uważają to niech je dają. Aczkolwiek przyznam, że naprawdę mało jest gier nagrodzonych za "najlepszą narrację", podczas których nie prychnąłem wiele razy śmiechem z tego jak patetyczne jest pisarstwo lol. Już gorsze gry niż Metaphor dostawały. Dość zadziwiające jest, że Disco Elysium jest w tym gronie, mocno odstaje.

Co w tej grze w ogóle stoi koło poziomu Rebirth, to nadal nie wiem, aczkolwiek w kategorii gier z dobrym scenariuszem to akurat nie ta jedna, a cała masa pozycji ewidentnie prezentuje wyższy poziom od Metaphora. Kurde, ostatnie 50 godzin prawie nic nieoczywistego nie wnosi. To nawet nie jest najciekawsza narracja w wysokobudżetowym jRPG wydanym przez Segę w 2024 roku. No ale ogólnie są ciekawe gry, gdy mówimy tylko o narracji, z popularnych wyszły np. 1000x Resist, Mouthwashing. Ciekawe gry jak Lorelei, Golden Idol. Z czym do ludzi. Banishers nie grałem, Dawntrail też, ale jakoś wierzę. Bo nie jest trudno o lepszy scenariusz.

Nic w tym specjalnie nie widzę złego, że gra, która ma być popularna i wciągać na 100 godzin, nie jest tak pomysłowa i oryginalna, jak 1000x Resist lol. To miało być dość typowe fantasy i fajnie na tym wyszło, dodając własne smaczki. Narracja ma być taka, że głównie siekasz szkielety i smoki w lochach i masz wielką fantasy przygodę, bo takie gry wciągają. Tylko te nagrody jednak nieco dziwne. No ale. Już większe zdziwienia miałem.

Jasne, szacunek mam dla gry za to, że jej cały przekaz to skrajna lewacka propaganda jak nigdy w historii gier, z momentami gdy mamy 3 opcje dialogowe i każda z nich to inny sposób wytłumaczenia czemu podatki są potrzebne, i prawie w każdej scenie (no, prawie każdej w pierwszej połowie gry) nie chodzi specjalnie o nic innego poza "jebać Joshów maczetami", a oni nawet nie jęczą i chwalą grę lol, bo wiadomo że niezbyt umieją czytać, ale subtelności czy oryginalności w tym naprawdę mało, co druga klasyczna książka fantasy taka jest lol. Cały ten przekaz, że różne rasy i niesprawiedliwość, że demokracja i socjalizm i nadzieja i tak dalej, to są najczęstsze sceny jakie są w fantasy. No ale wątpię, żeby głosujący na te nagrody czytali książki. Tyle że "te dobre" książki nie mają np. wróżki-kompana, który w każdej scenie zdaje się być tylko po to, by na koniec podsumować zaobserwowaną dyskusję elokwentnym "rasizm zły".

Plus szacunek za to, że gra jest dużo mniej zamotana, niż poprzednie Persony, w porównaniu do nich to jest spójna, nie jest tak że każdy miesiąc i wątek jest ewidentnie pisany przez ludzi którzy nie wiedzieli co jest przed i po, jest dużo mniej komicznego powtarzania tego co widzimy na ekranie po 500 razy. Przykłady podawałem wielokrotnie w tematach o poprzednich Personach i o Metaphorze.

Nie ma co. Wielka Trójka się wyłoniła w tym roku, która zdecydowanie jest nad resztą w większości list "GOTY". Balatro, Astro Bot i Metaphor są dużo częściej w top 3, niż cokolwiek innego. W różnej kolejności. Mocno mnie to dziwi, ale bywały gorsze gry zalewane nagrodami - te trzy wszystkie mi się bardzo podobały. No a ogólnie podbiły serca gejmerów.