Skocz do zawartości

Wydania specjalne - temat ogólny

Wybieramy 6 okładek wydania specjalnego PC Extreme - wskaż swoje typy:  

64 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybieramy 6 okładek wydania specjalnego PC Extreme - wskaż swoje typy:

• Diablo
      36
    • Doom
      36
    • Duke Nukem 3D
      35
    • Fallout
      26
    • GTA
      22
    • Heretic
      5
    • Quake
      35
    • System Shock
      9
    • Tomb Raider
      19
    • WarCraft
      20
    • Wolfenstein 3D
      20

• Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta zostanie zamknięta 21.01.2025 o 15:00

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ehh, niestety znowu Pixel Extreme :/ Żeby chociaż, tak jak niektórzy zauważyli, obejmowało to lata 90 i początek dwutysięcznych, a tak znowu prehistoria. Czytelnicy szmatławca są starzy, ale nie tak starzy jak czytelnicy pixela. 

Trzeba przyznać, że co prawda za czasów Pereza ogólna jakość specjali poszła mocno w górę, tak pod względem tematyki jest spory downgrade. Aż ciężko uwierzyć, że to za łapusza było bardziej konsolowo.

Zero/Pegasus/PS2/Saturn/Dreamcast vs. Amiga/Arcade/PS3/PC

Widać, że tu wszedł już chłodny profesjonalizm i bezduszne wyliczenia w excelu Pana Prezesa. Albo po prostu ma jakiegoś pececiarza za doradcę :reggie:

No nic, pozostaje mieć nadzieję, że w czerwcu już się uda z tym wielokrotnie przekładanym N64/SNES/GameCube Extreme. 

• Plusik 7
Opublikowano

Ja tam z wielką chęcią poczytam o tamtych gierkach. W tamtym czasie siedziałem na Amidze i o takim Doomie to sobie tylko marzyłem przeglądając SS, a wcześniej Top Secret.

To będzie jak taka nostalgiczna podróż w czasie :wub:

• Lubię! 1
Opublikowano
16 minut temu, Pix napisał(a):

No nic, pozostaje mieć nadzieję, że w czerwcu już się uda z tym wielokrotnie przekładanym N64/SNES/GameCube Extreme. 

Nawet już szpigiel jest! Chociaż od tego do powstania numeru jeszcze trochę brakuje, no ale to dopiero na czerwiec. 

A ten PC to trochę wypadkowa różnych spraw - Ninny teraz nie było jak, bo na tym zależy Rogerowi, a by się nie wyrobił. Xboksa nie bardzo chcieliśmy ruszać zaraz po PS3, bo trochę podobne klimaty. Gdzieś tam pojawiają się pomysły konsol przenośnych, ale to też póki co w powijakach. 

Natomiast zgoda co do tego "bezdusznego excela" - jak redakcyjnie rozmawialiśmy nad potencjałem to ten PC się przewijał. Robienie numeru pokroju Saturna to trochę ryzyko, że to się nie przebije, a niestety średni to czas na takie eksperymenty, bo sprzedaż na poziomie 1500 egz. to obecnie nawet nie do końca by się zwróciła (Saturn to bodaj 1200-1300, ale to z miejskich legend dane). Chociaż z PC, wnioskując po komentarzach, też jestem ciekaw jak to wypadnie. Może się okaże, że za dużo tych specjali, że jednak nie ten temat - zobaczymy, no ale cos robić trzeba, bo we wzrost sprzedaży miesięcznika trudno wierzyć :) 

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano
W dniu 14.01.2025 o 12:58, Perez napisał(a):

Nie umarl, musze sie przypomniec o materialy, bo niektore robil Romek, wiec tu spoko, ale tez i inni graficy, a tu juz Lapusz musi ogarnac. Inna rzecz, ze pewnie by to pasowalo przejrzec i co wieksze babole poprawic. 

Nic nie poprawiaj, wrzucaj jak jest, ludzie czekają.

Opublikowano
2 minuty temu, aux napisał(a):

@Perez jak tam wyniki ankiet na ten moment? Sumarycznie z Googlem/FB.

Diablo, Doom, Duke i Quake na 99%. Plus na teraz GTA i Tomb Raider, ale cały czas tuż za tym 6-stopniowym podium Fallout. Reszta raczej już poza grą, chyba że jakieś większe zmiany. Na teraz 179 głosów. 

• Plusik 2
Opublikowano

Nie spodziewałem się, że PC Extreme będzie brany na poważnie, a już na pewno nie tak szybko/wcześnie. Co nie zmienia faktu, że i tak chętnie kupię i poczytam, szczególnie jeśli będzie to faktycznie jakiś zamknięty przedział czasowy.

Co do okładek, to dla mnie Duke 3D i Fallout muszą trafić do sprzedaży, zdecydowanie. Zagłosowałem jeszcze na WarCrafta i Dooma. Reszta jest mi obojętna. No i jakaś limitka mile widziana. Ta z Amigi była super.

Opublikowano
3 godziny temu, Pix napisał(a):

Aż ciężko uwierzyć, że to za łapusza było bardziej konsolowo.

Spokojnie, już za chwileczkę, już za momencik tematy konsolowe jeszcze Ci wyjdą bokiem :P 

Opublikowano
4 godziny temu, Pix napisał(a):

Zero/Pegasus/PS2/Saturn/Dreamcast vs. Amiga/Arcade/PS3/PC

7 vs 2. No faktycznie duch pixela przejal Pereza o polnocy w wigilie.

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, pawelgr5 napisał(a):

a jak nie to to co jeszcze by zostało?

Mozna by pojsc w ere microkomputerow zeby nie robic osobno dla c64, zx spectrum czy atari. No ale to juz by byla mocna nisza jak mniemam.

A po tym jak wyczerpia sie konsole zrobic 80 extreme, 90 extreme itd, kazde z duza iloscia stron. Takie annaly podsumowujace kazda z dekad w branzy bez podzialu na platformy.

Opublikowano

Wszystko tylko nie Trup Extreme - Pixel wymęczył imo bułę kompletnie i konkretnie (nawet jeśli w beznamiętny encyklopedyczny sposób) jeśli chodzi o mikrokomputery...

Opublikowano
2 godziny temu, Mejm napisał(a):

Mozna by pojsc w ere microkomputerow zeby nie robic osobno dla c64, zx spectrum czy atari. No ale to juz by byla mocna nisza jak mniemam.

A po tym jak wyczerpia sie konsole zrobic 80 extreme, 90 extreme itd, kazde z duza iloscia stron. Takie annaly podsumowujace kazda z dekad w branzy bez podzialu na platformy.

Temat trochę dla dziadków już, gdzie Perez taką ekipę zmontuje xd 

Opublikowano
15 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Temat trochę dla dziadków już, gdzie Perez taką ekipę zmontuje xd 

Nie no, wiadomo ze w to nie pojdzie. To byla tylko dyskusja ze jesli mialoby takie cos powstawac to tylko w 8bitowym pakiecie zbiorczym.

Opublikowano

Patrząc na ostatnie specjale (poza PS3) mam wrażenie, że jestem za młody (rocznik 90) albo moja rodzina była za biedna i ominęły mnie te wszystkie Amigi, Commodore i automaty arcade, których w moim mieście nie było. Nie wiem jak ludzi na początku lat 90 było stać na kompa i jeszcze gry na niego. U mnie pierwszy PC pojawił się dopiero w 2003 i pierwsze co pamiętam to Vice City i Heroes 3. A gry na PC z lat 80 to już w ogóle dla mnie totalna prehistoria, choć oczywiście miałem pegasusa i też się ogrywało gry z lat 80.

W każdym razie życzę wysokiej sprzedaży, oby udało się zarobić na kolejne specjale, ale jestem ciekaw czy wielbicieli gier PC z lat 80 jest tylu, żeby sprzedało się tyle egzemplarzy co taki PS2 lub PS3 

• Plusik 1
Opublikowano

Zobaczymy co z tego wyjdzie bo wpakowanie ~20 lat w 120 stron nie będzie łatwe i na 100% czegoś zabraknie. I też dla tego non-stop piszę o tym żeby robić numery specjalne poświęcone danemu rocznikowi z najważniejszymi wydarzeniami, premierami sprzętowymi, grami, hidden gemami itd. Było by to dobre uzupełnienie i dało by pogląd na rozwój gierek na przestrzeni lat bez względu na platformę. Tym bardziej że lata 80-90 są bardzo słabo opisane a to jak wyglądało granie wtedy w Polsce to już w ogóle pustka informacyjna, no bo ile osób miało ostatnio w rękach/na monitorze Top Secret/Secret Service/Gambler, już nie mówiąc o tym że przed erą internetu część artykułów miało mało wspólnego z rzeczywistością (jak czasem przeglądam pierwsze numery PE to też niezłe kwiatki są w zapowiedziach )

Opublikowano (edytowane)

To prawda, zresztą temat prasy z tamtych lat też były ciekawy do poruszenia. Tak samo jak różnice pomiędzy zachodem a nami, pierwsi dystrybutorzy w Polsce po ustawie antypirackiej, cdripy, ruskie tłoki, temat rzeka. W empiku w domach centrum kiedyś była możliwość grania w gry, oczywiście odpłatnie. Wiem że kiedyś był na WOT program o kolesiu który tam codziennie siedział i grał zamiast chodzić do szkoły. Ale mnie nostalgia złapała

Edytowane przez czapa
Opublikowano
20 minut temu, Vanixo napisał(a):

@PerezLimitka dopiero zostanie pokazana w srode? Bo czlowiek chcialby juz zobaczyc :banana:

Tak jest, już jak wleci przedsprzedaż. Jutro 16.00 kończymy ankiety, pewnie od razu wieczorkiem wrzucę info co i jak. I środa wstępnie ok. 10.00 start przedsprzedaży. Na razie wstępnie, bo zobaczymy, co tam Romek zmajstruje z limitką :) 

Opublikowano

żadna okładka do mnie nie trafia. Tomb raider to dla mnie głównie konsola btw. Czekam na Xbox 360 extreme, a ten numer prawpodpobnie skipne, bo do pecetów mam mało nostalgii. Ewentualnie jakiś dungeon keeper 2 czy coś.