Skocz do zawartości

Wydania specjalne - temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Shen napisał(a):

@Perez temat remasterów starych numerów umarł?

Jaki timing! Nie umarł, w sensie nawet dzisiaj pisałem maila do Fenixa w tej sprawie, ale to bardziej pod kątem tego, aby to zarchiwizować cyfrowo (w sensie skany) i ewentualnie wrzucić jako PDF. 

Widziałem to, co zmontował @grzybiarz, bardzo spoko, ale już kosztowo trochę mniej. 

Ja osobiście na to pomysłu nie mam. Robienie od nowa, żeby była sensowna jakość, odpada na pewno - to jest jakaś kosmiczna robota, żeby to odrestaurować. Skany - OK, to do zrobienia, ale jakieś roczniki etc. to znowu będzie koszt, gdy wyjdzie druk kilkuset stron, a widzę, że u Łapusza na Allegro to dalej ta reedycja jedynki chyba się nie wyprzedała, chociaż nie wiem, ile tego było, ergo może wcale nie ma aż takiego zainteresowania tym...

Póki co czekam na info od Fenixa odnośnie praw autorskich, bo takowych do numerów 1-166 nie ma. 

• Plusik 1
  • Dzięki 1
Opublikowano

Ogólnie to z tym, że wrzuciłem pdfy na stronkę, to spytałem pierw Rogera, ten mnie odesłał do ówczesnego bossa Łapusza - Łapusz się zgodził, ale chciał na końcu pliki dla Patronów... także mam nr 1 i nr 25 jakby co - nie wiem czy kiedykolwiek jakiś Patron to dostał, ja mu przesłałem pdfy. No i na końcu napisałem do Fenixa, ten mi odpisał że miał problem z zalogowaniem na forum i ogólnie to jestem świr, a na poważnie, że ok, ale żebym tego nie sprzedawał.

• Haha 1
Opublikowano

PDFy od 1 do 30 były przesyłane na pewno bo mam je na dysku.

25 minut temu, Perez napisał(a):

że u Łapusza na Allegro to dalej ta reedycja jedynki chyba się nie wyprzedała, chociaż nie wiem, ile tego było, ergo może wcale nie ma aż takiego zainteresowania tym...

Ta reedycja jest tragicznej jakości.

26 minut temu, Perez napisał(a):

Ja osobiście na to pomysłu nie mam. Robienie od nowa, żeby była sensowna jakość, odpada na pewno - to jest jakaś kosmiczna robota, żeby to odrestaurować.

Nie wiem czy kiedyś na podcaście @Konsolite nie wspominał o pomyśle na reedycje. Coś o skorzystaniu z AI żeby zeskanować teksty aby nie przepisywać wszystkiego ręcznie. Największy problem był by chyba z oryginalnymi grafikami (bo w dobie emulatorów screenshoty z gier można szybko ogarnąć).

Opublikowano
W dniu 26.01.2025 o 08:21, grzybiarz napisał(a):

No ten psx zerowy to był sprzed roku 1997, numeru pierwszego , a taki the best of psx to nie bylo. 

Jestem za, Szaraczek zdecydowanie zasłużył na swój osobny specjal, choćby tylko po to by wyróżnić drugą część Colina McRae Rally; pykam sobie teraz w trójkę, czwórkę i piątkę na PS2 (notabene, to naprawdę ciekawe doświadczenie pobijać własne dawne wyniki - tak tak, stara memorka do dnia dzisiejszego działa! - 20 lat później jako oldboy, aż mi się przy tym oczy pocą) i kuźwa szlag mnie trafia, że w ciemnych levelach samochód nie ma porządnie zrobionych reflektorów rozświetlających drogę (a w dwójce na PS1 były!) tylko jakieś bezużyteczne "naleśniki" przed maską auta, które nic nie dają i trzeba w telewizorze wyższą jasność ustawiać, co mocno psuje estetykę i klimat nocnych i wieczornych tras bo taka nienaturalnie rozjaśniona czerń staje się biaława, dając efekt jakby rozlanego na ekranie mleka... No i, jak oni mogli w tych późniejszych odsłonach zrezygnować z trybu rywalizacji z piątką sterowanych przez SI oponentów, normalnie skandal kurna ich mać!

21 godzin temu, łom napisał(a):

No jak miałeś konsole podłączone do neta to się aktualizowały ale bez neta też działały a jak jakaś grała wymagała nowszego softa to ten soft był na płycie z grą i przed odpaleniem wyskakiwał komunikat że aby odpalić grę trzeba zainstalować soft nr xxx. Nowsze rewizje z automatu miały wgrany nowszy soft ale to tak działało nawet na PS1.

OK, a kojarzysz jak to wyglądało z założeniem konta mając taką peestrójkę tudzież czystasześćdziesiątkę always offline? Bo jak przez mgłę pamiętam, że na samym początku to właśnie musiałem takowe konto założyć, bo bez tego w ogóle nic by nie szło robić (w sensie, że nie dałoby się uruchomić żadnej gry) czy będąc stale offline można było tak po prostu zacząć sobie ciorać nie tworząc uprzednio żadnego profilu, tak jakby był to analogowy Xbox/PS2 a nie cyfrowa 360'ka/PS3'ka?

21 godzin temu, łom napisał(a):

Coraz dziwniejsze argumenty... jak nie miałeś neta to nie miałeś dostępu do DLC (którego nikt nie kazał kupować) ale poza paroma wyjątkami (Asura's Wrath, Prince of Persia) to nie oznaczało że gra na płycie to wybrakowany produkt. To trochę tak jak by czuć się oszukanym po kupnie MGS2/MGS3/DMC3/Ninja Gaiden bo po jakimś czasie wyszły dopakowane edycje tych gier. Co do niedokończonych gier to zdarzały się gry popsute (Assassins Creed i Fallout 3 na PS3) do których patch był praktycznie koniecznością ale też duża część działała ok i patche bardziej dotyczyły trybu multiplayer, ale jak chciałeś pograć w multi to i tak potrzebowałeś neta.

Wzbogacone wydania ww. szpil na sprzęty 6 gen. kupowało się normalnie na płytach jak wszystkie inne tytuły, a w przypadku platform 7 gen. wszelkie uzupełnienia trzeba było pobierać z netu - pierwszy wariant to rozwiązanie analogowe a drugi cyfrowe (co tylko pokazuje, że maszyny 6 gen. były jeszcze konsolami a te 7 gen. już blaszakami) no ale inna sprawa, że faktycznie w erze PS360 ów problem był stosunkowo niewielkich rozmiarów, a prawdziwe "szaleństwo" zaczęło się dopiero w czasach X'a One'a i PS4.

P.S. No nie wiem czy to aż takie dziwne co piszę, wszak o specetowieniu nowych "konsol" to dyskutowała swego czasu chyba z połowa gierkowej społeczności, toć nawet i niektórzy ze Zg[red]ów wspominali o tym na łamach Szmatławca przy okazji testów tych urządzeń.

10 godzin temu, Perez napisał(a):

Ja osobiście na to pomysłu nie mam. Robienie od nowa, żeby była sensowna jakość, odpada na pewno - to jest jakaś kosmiczna robota, żeby to odrestaurować. Skany - OK, to do zrobienia, ale jakieś roczniki etc. to znowu będzie koszt, gdy wyjdzie druk kilkuset stron

CDA odwalało kiedyś kawał dobrej roboty zapodając skany archiwaliów (na bogato, całymi rocznikami) na płytach dołączanych do magazynu, ceniłem to u nich.

Opublikowano
3 minuty temu, Nomen dubium napisał(a):

OK, a kojarzysz jak to wyglądało z założeniem konta mając taką peestrójkę tudzież czystasześćdziesiątkę always offline? Bo jak przez mgłę pamiętam, że na samym początku to właśnie musiałem takowe konto założyć, bo bez tego w ogóle nic by nie szło robić (w sensie, że nie dałoby się uruchomić żadnej gry) czy będąc stale offline można było tak po prostu zacząć sobie ciorać nie tworząc uprzednio żadnego profilu, tak jakby był to analogowy Xbox/PS2 a nie cyfrowa 360'ka/PS3'ka?

Trzeba założyć ale to nie jest konto online tylko profil na którym np. save'y są składowane, nie trzeba go było łączyć z PSN/XBox Live i bez dostępu do internetu normalnie konsola działała.

7 minut temu, Nomen dubium napisał(a):

Wzbogacone wydania ww. szpil na sprzęty 6 gen. kupowało się normalnie na płytach jak wszystkie inne tytuły, a w przypadku platform 7 gen. wszelkie uzupełnienia trzeba było pobierać z netu - pierwszy wariant to rozwiązanie analogowe a drugi cyfrowe (co tylko pokazuje, że maszyny 6 gen. były jeszcze konsolami a te 7 gen. już blaszakami) no ale inna sprawa, że faktycznie w erze PS360 ów problem był stosunkowo niewielkich rozmiarów, a prawdziwe "szaleństwo" zaczęło się dopiero w czasach X'a One'a i PS4.

Kwestia postępu technologicznego i dostępu do internetu, jak konsole wcześniej hurtem były by łączone z netem (tak jak przewidywała Sega z Dreamcastem) to te dodatki też by się pojawiły na PS2/XOG/GC w formie cyfrowej. "pierwszy wariant to rozwiązanie analogowe a drugi cyfrowe (co tylko pokazuje, że maszyny 6 gen. były jeszcze konsolami a te 7 gen. już blaszakami" przyjmując takie założenia to PSP GO to już PC bo tam tylko treści cyfrowe były dostępne xd

Opublikowano

A te mityczne płyty CD z plikami ze starych numerów może w końcu by się odnalazły? Przecież jeśli to są pliki źródłowe to chyba najprostsze rozwiązanie. Bo nie łykam tej bajki że to w jakiś starych programach było robione i teraz nie da się otworzyć.

• This 1
Opublikowano
Godzinę temu, czapa napisał(a):

A te mityczne płyty CD z plikami ze starych numerów może w końcu by się odnalazły? Przecież jeśli to są pliki źródłowe to chyba najprostsze rozwiązanie. Bo nie łykam tej bajki że to w jakiś starych programach było robione i teraz nie da się otworzyć.

Leży u mnie waliza z tym całym dobrodziejstwem, ale tam już lata temu było trochę braków, bo bodaj na 18-lecie czy inne -lecie próbowaliśmy powyciągać jakieś rzeczy z tych płyt. Składane były w innym programie - to pewnie do obejście, w sensie jak się taki program odpali to by łatwiej było np. teksty skopiować. 

Natomiast jak mówię - ja szczerze wątpię w powodzenie tego. Nie wiem, może trochę tego nie doceniam, ale mam wrażenie, że to trochę sztuka dla sztuki. Odtworzenie tego, nawet mając płyty, to też nie takie hop siup. Potem mamy druk - przy kilkudziesięciu sztukach to są koszty kilkadziesiąt złotych ZA NUMER, dopiero powiedzmy przy 1000-2000 egz. robi się sensowna stawka, przy której nie trzeba potem wyceniać tego na 70-80 zł za wydanie, tylko taniej, ale wciąż w okolicach np. specjali (OK, te pierwsze numery, gdzie było mniej stron, to może tańszy biznes). O ile może jeszcze te pierwszy wydania to by szły, to obawiam się, że już jakieś numery typu nagle 15. czy inne 33. mniej. To już chyba szybciej te roczniki rzeźbić. 

Teraz pojawiła się propozycja zarchiwizowania tego w postaci skanów i jak będzie decyzja od Feniksa i Ściery i zielone światło to można pomyśleć, ale drukowanie tego to wydaje mi się max karkołomne - jakościowo będzie to przeciętne, bo to druk ze skanu, cenowo przy mniejszych wolumenach drogie i takie to trochę kręcenie się w kółko. Nie mówiąc już o czasie na to poświęconym - ja od 3 miesięcy nie mogę się zebrać, żeby uzupełnić w sklepie te numery, które mamy, a gdzie tu kopać po płytach i grzebać się z tym wszystkim. Można szukać kogoś zewnętrznie, ale podobno takie "remastery" to nie jest tani biznes, żeby taki numer zrobić. 

• Smutny 1
Opublikowano

Oj @Shen, nie rozpaczaj:) Ale z ciekawości, bo Ty o to dopytywałeś - no to Ciebie co by konkretnie interesowało - pojedyncze numery do jakiegoś uzupełnienia kolekcji? Czy lepsze roczniki? Czy jaka opcja? 

Opublikowano

Mam numery od 30 jakoś w dobrej kondycji, więc te pierwsze bym przygarnął, ale jak to sztuka dla sztuki i się nie spina biznesowo, to muszą wystarczyć skany.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, łom napisał(a):

Kwestia postępu technologicznego i dostępu do internetu, jak konsole wcześniej hurtem były by łączone z netem (tak jak przewidywała Sega z Dreamcastem) to te dodatki też by się pojawiły na PS2/XOG/GC w formie cyfrowej.

To już argument z cyklu "gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem", stąd właśnie piszę o tym co było, a nie co teoretycznie mogłoby być gdyby coś tam.

2 godziny temu, łom napisał(a):

przyjmując takie założenia to PSP GO to już PC bo tam tylko treści cyfrowe były dostępne xd

Ano, taki przenośny blaszaczek jak Steam Deck... Zresztą co tam Stim Dek, w zasadzie już od dawna większość mobilnych urządzeń to praktycznie przenośne mini PeCety.

Edytowane przez Nomen dubium
Opublikowano
27 minut temu, Perez napisał(a):

Leży u mnie waliza z tym całym dobrodziejstwem, ale tam już lata temu było trochę braków, bo bodaj na 18-lecie czy inne -lecie próbowaliśmy powyciągać jakieś rzeczy z tych płyt. Składane były w innym programie - to pewnie do obejście, w sensie jak się taki program odpali to by łatwiej było np. teksty skopiować. 

Natomiast jak mówię - ja szczerze wątpię w powodzenie tego. Nie wiem, może trochę tego nie doceniam, ale mam wrażenie, że to trochę sztuka dla sztuki. Odtworzenie tego, nawet mając płyty, to też nie takie hop siup. Potem mamy druk - przy kilkudziesięciu sztukach to są koszty kilkadziesiąt złotych ZA NUMER, dopiero powiedzmy przy 1000-2000 egz. robi się sensowna stawka, przy której nie trzeba potem wyceniać tego na 70-80 zł za wydanie, tylko taniej, ale wciąż w okolicach np. specjali (OK, te pierwsze numery, gdzie było mniej stron, to może tańszy biznes). O ile może jeszcze te pierwszy wydania to by szły, to obawiam się, że już jakieś numery typu nagle 15. czy inne 33. mniej. To już chyba szybciej te roczniki rzeźbić. 

Teraz pojawiła się propozycja zarchiwizowania tego w postaci skanów i jak będzie decyzja od Feniksa i Ściery i zielone światło to można pomyśleć, ale drukowanie tego to wydaje mi się max karkołomne - jakościowo będzie to przeciętne, bo to druk ze skanu, cenowo przy mniejszych wolumenach drogie i takie to trochę kręcenie się w kółko. Nie mówiąc już o czasie na to poświęconym - ja od 3 miesięcy nie mogę się zebrać, żeby uzupełnić w sklepie te numery, które mamy, a gdzie tu kopać po płytach i grzebać się z tym wszystkim. Można szukać kogoś zewnętrznie, ale podobno takie "remastery" to nie jest tani biznes, żeby taki numer zrobić. 

Podlicz ile by wyszło i zakładaj zbiórkę, będzie jasna sprawa kto za roczniki zapłaci, nie wypali to nie wypali.

Czy roczniki, czy pdfy ze swojej strony zapewniam, że wezmę.

• Plusik 1
Opublikowano
Teraz, MichAelis napisał(a):

Podlicz ile by wyszło i zakładaj zbiórkę, będzie jasna sprawa kto za roczniki zapłaci, nie wypali to nie wypali.

Czy roczniki, czy pdfy ze swojej strony zapewniam, że wezmę.

Już to proponowałem dwa razy, podliczyć koszt, ustalić próg opłacalności i wystartować ze zbiórką.

• Plusik 1
Opublikowano

Pierwszy numer PSX EXTREME musi być wydany jeszcze raz, bo ta reedycja Łapusza jest kiepskiej jakości. Za ciemne są grafiki. Wokół tekstu widać zanieczyszczdnia. Jest źle. Myślę że Łapusz to powinien nam nawet kase oddać za ten szajs.

Opublikowano
W dniu 3.02.2025 o 08:39, Perez napisał(a):

Tfu, tfu, odpukać SNES Extreme ma już nawet pierwsze teksty :) Jak na wydanie na czerwiec to całkiem OK. 

Panie @Perez, jeśli SNES Extreme jest już pewny. To można podesłać propozycje co do zawartości magazynu ?

Opublikowano
5 godzin temu, Ddes napisał(a):

Panie @Perez, jeśli SNES Extreme jest już pewny. To można podesłać propozycje co do zawartości magazynu ?

A podsyłaj, pewnie, a nuż coś Rogerowi wpadnie w oko i doda/zamieni. 

Opublikowano

Propozycje do SNES Extreme:

- Przegląd konwerterów kartridżów PAL/NTSC, gdzie kupić i za ile. Norby  takie takie opracowania sprzętu robił w PSX Extreme.

- Historia firmy LucasToys - dystrybutora SNES-a w Polsce.

- Opis urządzenia Super GameBoy do Super Nintendo.

- Tekken na Snesa. Są kartridże na aliexpress do kupna. Warto kupić?

- Historia Earthbound tej zawiłej gierki.

- Opis MYSZKI do SNESA i jakie gry z nią działają!

- Koniecznie coś o SNES Classic Mini.

• Plusik 1
Opublikowano
9 minut temu, Danny85 napisał(a):

- Przegląd konwerterów kartridżów PAL/NTSC, gdzie kupić i za ile. Norby  takie takie opracowania sprzętu robił w PSX Extreme.

U Chińczyka. Jak chcesz wypasiony, to ukraiński żyd i tak nie handluje w PL, mimo, że niby firma zarejestrowana w Krakowie.

Opublikowano

1- SNES ma bardzo bogatą bibliotekę gier i tutaj priorytetem powinny być recenzje gier, szczególnie jRPGów. SNES to kolebka tego gatunku i skupiłbym się na grach mniej znanych, a nie tylko tych najbardziej popularnych jak: Final Fantasy, Chrono Trigger.

Gry, które zasługują na więcej miejsca:  Ogre Battle: The March of the Black Queen, Tactics Ogre: Let Us Cling Together, Terranigma , Lufia.

2 - Opis/prezentacja samej konsoli. Tabela ze specyfikacją, krótka historia konsoli, kiedy miał premierę, ile sprzedało się egzemplarzy. Zdjęcia jak wyglądały pudełka i same nośniki z grami.

Jeśli magazyn jest poświecony danej platformie, to obowiązkowo powinien zawierać taki artykuł. Jedną z największych wad DC i Saturn Extreme był brak podobnego materiału. Ja na przykład nigdy na własne oczy nie widziałem Saturna i publikacja, która zawierałaby takie podstawowe informacje plus zdjęcia jak wyglądała sama konsola, pad, karty pamięci i gry, bardzo chętnie bym przeczytał.

3 - Bardzo ciekawy był materiał w Saturn Ex.- 10 fanowskich tłumaczeń. Warto by było podobny artykuł zamieścić w SNES Ex.

4 - Tytuły w recenzjach były w formie logotypów gier.

5 – By była jakaś ładna okładka z jRPGa, najlepiej z Tactics Ogre. Pewnie nie ma na to szans, to może być z Chrono Trigger.

Dobra, tyle ode mnie. :)