Bzduras 12 645 Opublikowano czwartek o 19:10 Opublikowano czwartek o 19:10 2 godziny temu, Perez napisał(a): Pytanie, co by taka pauza dała? Bo oczywiście jak najbardziej patrzę też na aspekt finansowy i póki co to się spina i zarabia to działamy - cholera wie, ile to potrwa, ile miesięcznik się utrzyma, który też jest spoiwem tego wszystkiego. Według mnie chwila oddechu co mogła by dać? Przede wszystkim lepsze teksty, bo więcej czasu pozwoli autorom na dogłębniejsze zbadanie tematów, o których będą pisać. Będą mogli odłożyć tekst do szuflady i dać mu poleżakować, żeby wrócić i dopieścić to co wymaga dopieszczenia (wiem, idealista ze mnie) bez widma deadlinu nad głową i zbędnej presji. Z wydawniczego punktu widzenia to nie wiem, czy wyjdziesz na plus czy na minus po takiej jednorazowej przerwie, tu już musisz zajrzeć głęboko do serduszka (ewentualnie Excela) i sam odpowiedzieć sobie na to pytanie. Z perspektywy czytelnika chwila oddechu nie zaszkodzi - kiedyś nie mieliśmy specjalnych wydań PE i jakoś się żyło, jeden kwartał bez numeru specjalnego raczej nie skrzywdziłby truskulowców Ekstrima. Tym bardziej, że ta formuła nadal jest świeża i chyba nikt nie przebiera nóżkami odliczając kolejne trzy miesiące do następnego specjala - jasne, czeka się na niego jak jest zapowiedziany, ale nie tak jak na comiesięczne święto czytelników. 2 godziny temu, Perez napisał(a): Zresztą NR Geek po korekcie to już inny NR Geek jak przed korektą! Tak że wiesz, jak teraz Roger mówi, że do SNES-a ma niewielu chętnych to się niespecjalnie zmieni nagle, bo jak kogoś ten sprzęt nie jara/nie miał go to też nie zacznie nagle o tym pisać i IMO lepszy jest NR Geek (po korekcie! :)), który daną tematykę zna, niż ktoś zupełnie nieznający tematu i piszący na siłę "bo trzeba". Nie chodzi mi o korektę, zwyczajnie nie lubię czytać, słuchać ani konsumować jakichkolwiek treści od NRGeeka, bo raz, że dla mnie to bajkopisarz, a dwa uważam, że ma ogromne braki w merytorycznej wiedzy gierkowej (i warsztacie pisarskim - to, co sprawdza się jako monolog w filmie na YT niekoniecznie dobrze przekłada się na słowo drukowane) które próbuje zamaskować za płaszczykiem strumienia świadomości. Tutaj korekta nie pomoże Cytuj
A_Bogush 391 Opublikowano czwartek o 19:12 Opublikowano czwartek o 19:12 Jak dla mnie to zdecydowanie PSP i NDS. Póżniej MS-DOS i PC, na końcu Sega Mega Drive. Z Xboxem mam problem, bo sam bym bardzo chciał takie wydanie, ale może właśnie ze względu na bliskość do PS3 może trzeba poczekać, aczkolwiek też może być to ciekawe zestawienie obok siebie tych konsol. No i myślę, że to dobry pomysł, żeby połączyć pierwszego Xboxa z 360. Jednak pierwszy Xbox #nikogo. Z tą pauzą pomiędzy wydaniami, to myślę, że fajnie jakby się ona przełożyła na jakość, bo przy wcześniejszych wydaniach było dużo negatywnych opinii na temat korekty, ja tam coś wytykałem w kwestiach graficznych, ale najbardziej bym chciał, żeby po prostu autorzy mieli więcej czasu i może żeby udało się zwiększyć ilość znaków na tekst, bo jednostronicowe recenzje zostawiają niedosyt. No bo jednak jak macie 3 miesiące i pomiędzy comiesięczne normalne numery plus własne zajęcia i życie, no to ten czas żeby porządnie wszytko przygotować się trochę kurczy. Natomiast taki cykl 3-4 miesięczny raczej jest spoko (choć te 3 miesiące bardzo szybko zlatują i się człowiek nie obejrzy a tu następny specjal), pytanie czy dodatkowy miesiąc dużo wam by zmienił w procesie tworzenia specjala. Ale tak ogólnie to raczej bym wolał, żeby wydania specjalne wychodziły cyklicznie. Tak czy siak jak zawsze kupię 2 egzemplarze z innymi okładkami. Cytuj
LeifErikson 1 110 Opublikowano czwartek o 19:18 Opublikowano czwartek o 19:18 Intrygujący jest ten pomysł z PC i ja bym zagłosował na taką opcję dla odmiany. Czytanie o starych konsolach już mi się trochę przejadło, sorry, a X faktycznie może się pokrywać tematycznie z PS3. Sprzedażowo też mi się wydaje że ma to większy potencjał. ALE Pójście w kierunku specjala tematycznego w stylu Samochodówki Extreme, GTA Extreme etc nie bierzecie jeszcze pod uwagę? Pewnie byłoby trudniej, bo nie ma wypracowanego schematu, ale wydaje mi się, że jak coś nie pocisniecie w tym kierunku, to CDA zje ten kawałek tortu. Cytuj
Perez 1 743 Opublikowano czwartek o 19:19 Opublikowano czwartek o 19:19 2 minuty temu, A_Bogush napisał(a): ale najbardziej bym chciał, żeby po prostu autorzy mieli więcej czasu i może żeby udało się zwiększyć ilość znaków na tekst, bo jednostronicowe recenzje zostawiają niedosyt. To niestety już czysta matematyka (taaa, znowu jestem bezduszny!). Pamiętam wieki temu był taki pomysł, aby dać opcję Czytelnikom zaplanowania szpigla z uwzględnieniem recenzji, stałych działów itd. i rzecz jasna liczby stron, bo o to się rozbija. Przy PS3 recki zajmują 68 stron i może z 10 ma dwie strony, więc pozostałe 48 po stronie ergo ok. 60 recenzji. Gdyby tylko zwiększyć po stronie dla recek na stronę to masz +48 stron i robi się numer ze 132 stron na 180 stron - no już konkret księgowa, która w druku wyjdzie pewnie jakieś 20-25% drożej + wysyłka nieco droższa, bo trzeba przy dwóch numerach większe koperty. No i albo zostawiamy cenę, licząc na wyższą sprzedaż (bo więcej stron) i że się zwróci, albo podnosimy cenę, żeby jednak zniwelować większy koszt, ale ryzykując, że niektórzy odpuszczą zakup. Albo wywalamy publicystykę I wtedy w takim PS3 Extreme ze 132 stron 100 zajmują same recki. 2 minuty temu, LeifErikson napisał(a): Intrygujący jest ten pomysł z PC i ja bym zagłosował na taką opcję dla odmiany. Czytanie o starych konsolach już mi się trochę przejadło, sorry, a X faktycznie może się pokrywać tematycznie z PS3. Sprzedażowo też mi się wydaje że ma to większy potencjał. ALE Pójście w kierunku specjala tematycznego w stylu Samochodówki Extreme, GTA Extreme etc nie bierzecie jeszcze pod uwagę? Pewnie byłoby trudniej, bo nie ma wypracowanego schematu, ale wydaje mi się, że jak coś nie pocisniecie w tym kierunku, to CDA zje ten kawałek tortu. GTA jak najbardziej, ale to by pasowało fajnie zgrać z premierą szóstki, a nie tak bez kontekstu. Cytuj
A_Bogush 391 Opublikowano czwartek o 19:49 Opublikowano czwartek o 19:49 No wiadomo, nie można mieć wszystkiego i trzeba iść na kompromisy. Ale sam bym się nie obraził za taką 180 stronicową książkę w wyższej cenie, ale 2-3 razy w roku Ale wiadomo, pytanie wtedy jak sprzedaż. Cytuj
Roger 2 084 Opublikowano czwartek o 19:57 Opublikowano czwartek o 19:57 (edytowane) 2 godziny temu, grzybiarz napisał(a): Ludzie przed 40stka kupują bo nostalgia, bo retro itp. Ale pewnie nie mają za bardzo czasu tego wszystkiego czytać. Bo niby kryzys w prasie growej a czasem się nałoży wszystko na raz: cda, amiga, retro i PE. A jeszcze są numery specjalne cda (tego nie kupuję), czy właśnie tak jak piszesz książki. Jeszcze jak się jest tatuśkiem to już w ogóle nie ma czasu, a przecie jeszcze trza coś ograć. Teraz wyniki są lepsze pewnie przez zmianę wydawcy, Twoje starania, sponsorowane posty na fejsie, listę mailingowa i inne rzeczy które teraz hulają. Sam zostałem patronem po zmiennie wydawcy - czyli żeś mnie pan przekonał. Co do pisma w empiku, super. Czasem na grupkach retro ludzie piszą „gdzie to dostanę? Jest w Salonikach?” No i mam nadzieję że będzie dla casuali. Na ps3 extreme w salonikach pewnie już za późno , ale jakiś niedzielny gracz może się trafi przy kolejnych numerach. @Roger czemu nie da rady teraz z tym Nintendo? Przecież to dla autorów nie ma różnicy chyba czy piszą o Nintendo czy Sega skoro grali w te gry kiedyś? Prosta sprawa - kończymy duży projekt z Kosem, nad którym pracujemy od ponad roku (kiedyś wspominałem), a który będziemy niedługo ujawniać. Myślałem, że ogarniemy to do końca roku, ale się przedłużyło. Inna sprawa, że o ile do PS3, Xboksa czy Amigi chętnych było sporo, do SNESa mam 5-6 autorów. Trzeba pamiętać, że ta konsola nie była w PL popularna, więc jest kilka osób, które wtedy grały albo nadrobiły zaległości na emulatorach i retrokonsolkach. Lepiej wygląda sytuacja z Nintendo 64, gdzie ekipa jest już wieksza. Edytowane czwartek o 20:00 przez Roger 1 1 Cytuj
SlimShady 3 397 Opublikowano czwartek o 20:07 Opublikowano czwartek o 20:07 To ciekawe, co będzie z SMS, będzie trzeba zagraniczniaków ściągnąć. Cytuj
LeifErikson 1 110 Opublikowano czwartek o 20:21 Opublikowano czwartek o 20:21 To właśnie pokazuje potencjał tych wydań o niszowych konsolach jak nawet nie ma komu ich za bardzo stworzyć. Moim zdaniem lepiej byłoby powoli przerzucać siły na specjale gatunkowe, a z platformami odhaczyć może jeszcze X i handheldy. No i PC dla odmiany, bo to by był ciekawy eksperyment. Cytuj
Suavek 4 727 Opublikowano czwartek o 20:22 Opublikowano czwartek o 20:22 Jeśli przerwa nie wchodzi w rachubę, to bym chętnie widział numer o PSP lub NDS. Nie wiem, co myśleć o pomyśle połączenia tych konsol w jeden special "vs". Boję się, że byłby to numer "o wszystkim i niczym", z mniejszą ilością opisanych gierek, bądź krótszymi tekstami. Już w swoich czasach pamiętam gry na handheldy miały poświęconą mniejszą uwagę, niż te duże w mediach. Jeśli mnie pamięć nie myli, to czasem chyba na jednej stronie gnieździło się kilka krótkich recek, a tylko te większe hity dostawały stronę. A tak byłaby szansa poświęcić więcej uwagi co niektórym tytułom, albo sięgnąć po jakieś bardziej obskurne, których też nie brakuje. Ok, z mojej strony przemawia z pewnością sentyment, bo oba handheldy uwielbiam. Każdy z nich ma dość dobrych gier na swój własny numer, plus felietony. Samych pomysłów na okładki dla PSP bym miał więcej, niż to realne. No chyba, że i tu redaktorzy by mieli pisać na siłę. Ale wtedy sam pomysł nie ma sensu i faktycznie zrobić lepiej przerwę, niż wydawać coś "bo tak". Teraz kasa się zgadza, ale przy n-tym specjalu "na siłę" w końcu i sprzedaż może zmaleć. Cytuj
Ukukuki 7 036 Opublikowano czwartek o 20:24 Opublikowano czwartek o 20:24 SMS nie ma racji bytu, to równie dobrze można pisać o PC Engine. Xboxa 360. bym zostawił już na 20 lecie w grudniu 2025 a Zwykłego Xboxa na 25 lecie w 2026. Chyba Najlepiej będzie PSP vs NDS albo jeden numer poświęcić na Game Boye od GB do GBA. A PSP połączyć z Vitą a NDS z 3DS. Najbardziej bym chciał Mega Drive bo to konsola mojego dzieciństwa i w sumie zamknęlibyśmy rozdział pod tytułem Sega. Jednak teraz Mega Drive a później SNES to nie wiem czy nie za dużo 16 bitów. Chyba ,że wleci SMD a później N64. PC/DOS spoko ale trzeba to jakoś ubrać w jakieś granice. PC lat 90 albo zamknąć się na samego DOSa który skończy się na Quake 1. Tylko dobierzcie proszę autorów dobrze, nie wszyscy youtuberzy piszą strawnie. Może Arek, UV, w Maniaku było kilka osób piszących o PC. Jakby to robiła ekipa od Amigi ale pewnie chujki nienawidzą PCta za zabicie ukochanego systemu. Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano czwartek o 20:36 Opublikowano czwartek o 20:36 aa wlasnie, tylko nie robcie łączonych numerów np. o psp, czy nds, te konsolki rywalizowały ze sobą i głupie to by było. Co innego gameboy extreme z gb gbc i gba ale to nie wiem czy mozna taką nazwę dawać. Cytuj
SlimShady 3 397 Opublikowano czwartek o 21:32 Opublikowano czwartek o 21:32 Jak się przyjęło na forum, ta zabawa kmiotowa, od 3 generacji do 8, a później GOAT, to tym bardziej się przyjmie w formie tekstowej, bo większość tutaj jednak wspiera pismo. Żadnego mega szału już i tak nie będzie przy niczym, bo efekt nowości przy zerówce i dużym jubileuszu jak przy 300 już minął. Teraz, jest po prostu stała baza, bez szaleństw w ani jedną stronę, wszystkie kluczowe generacje musimy skończyć przed końcem pisma, choćby dla potomności. Cytuj
wojtas011 543 Opublikowano czwartek o 23:14 Opublikowano czwartek o 23:14 Proponuje "Extreme Extreme" o grach poruszający tematykę sportów extremalnych Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi