Pix 1 072 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia Ehh, niestety znowu Pixel Extreme Żeby chociaż, tak jak niektórzy zauważyli, obejmowało to lata 90 i początek dwutysięcznych, a tak znowu prehistoria. Czytelnicy szmatławca są starzy, ale nie tak starzy jak czytelnicy pixela. Trzeba przyznać, że co prawda za czasów Pereza ogólna jakość specjali poszła mocno w górę, tak pod względem tematyki jest spory downgrade. Aż ciężko uwierzyć, że to za łapusza było bardziej konsolowo. Zero/Pegasus/PS2/Saturn/Dreamcast vs. Amiga/Arcade/PS3/PC Widać, że tu wszedł już chłodny profesjonalizm i bezduszne wyliczenia w excelu Pana Prezesa. Albo po prostu ma jakiegoś pececiarza za doradcę No nic, pozostaje mieć nadzieję, że w czerwcu już się uda z tym wielokrotnie przekładanym N64/SNES/GameCube Extreme. 7 Cytuj
triboy 1 043 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia Ja tam z wielką chęcią poczytam o tamtych gierkach. W tamtym czasie siedziałem na Amidze i o takim Doomie to sobie tylko marzyłem przeglądając SS, a wcześniej Top Secret. To będzie jak taka nostalgiczna podróż w czasie 1 Cytuj
Perez 1 984 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia 16 minut temu, Pix napisał(a): No nic, pozostaje mieć nadzieję, że w czerwcu już się uda z tym wielokrotnie przekładanym N64/SNES/GameCube Extreme. Nawet już szpigiel jest! Chociaż od tego do powstania numeru jeszcze trochę brakuje, no ale to dopiero na czerwiec. A ten PC to trochę wypadkowa różnych spraw - Ninny teraz nie było jak, bo na tym zależy Rogerowi, a by się nie wyrobił. Xboksa nie bardzo chcieliśmy ruszać zaraz po PS3, bo trochę podobne klimaty. Gdzieś tam pojawiają się pomysły konsol przenośnych, ale to też póki co w powijakach. Natomiast zgoda co do tego "bezdusznego excela" - jak redakcyjnie rozmawialiśmy nad potencjałem to ten PC się przewijał. Robienie numeru pokroju Saturna to trochę ryzyko, że to się nie przebije, a niestety średni to czas na takie eksperymenty, bo sprzedaż na poziomie 1500 egz. to obecnie nawet nie do końca by się zwróciła (Saturn to bodaj 1200-1300, ale to z miejskich legend dane). Chociaż z PC, wnioskując po komentarzach, też jestem ciekaw jak to wypadnie. Może się okaże, że za dużo tych specjali, że jednak nie ten temat - zobaczymy, no ale cos robić trzeba, bo we wzrost sprzedaży miesięcznika trudno wierzyć 1 1 Cytuj
janol 434 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia W dniu 14.01.2025 o 12:58, Perez napisał(a): Nie umarl, musze sie przypomniec o materialy, bo niektore robil Romek, wiec tu spoko, ale tez i inni graficy, a tu juz Lapusz musi ogarnac. Inna rzecz, ze pewnie by to pasowalo przejrzec i co wieksze babole poprawic. Nic nie poprawiaj, wrzucaj jak jest, ludzie czekają. Cytuj
aux 3 813 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia @Perez jak tam wyniki ankiet na ten moment? Sumarycznie z Googlem/FB. Cytuj
Perez 1 984 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia 2 minuty temu, aux napisał(a): @Perez jak tam wyniki ankiet na ten moment? Sumarycznie z Googlem/FB. Diablo, Doom, Duke i Quake na 99%. Plus na teraz GTA i Tomb Raider, ale cały czas tuż za tym 6-stopniowym podium Fallout. Reszta raczej już poza grą, chyba że jakieś większe zmiany. Na teraz 179 głosów. 2 Cytuj
pawelgr5 1 603 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia Ja tam zamówię zwyczajowo, pewnie okładka to będzie Doom. Mam nadzieję, że recka Starcrafta się znajdzie. Cytuj
Suavek 4 972 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia Nie spodziewałem się, że PC Extreme będzie brany na poważnie, a już na pewno nie tak szybko/wcześnie. Co nie zmienia faktu, że i tak chętnie kupię i poczytam, szczególnie jeśli będzie to faktycznie jakiś zamknięty przedział czasowy. Co do okładek, to dla mnie Duke 3D i Fallout muszą trafić do sprzedaży, zdecydowanie. Zagłosowałem jeszcze na WarCrafta i Dooma. Reszta jest mi obojętna. No i jakaś limitka mile widziana. Ta z Amigi była super. Cytuj
tajmeniczy czyletnik 32 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia Taka uwaga, Lara z jedynki + logo z jedynki, lepiej by pasowało. A drugie, to brakuje takiej okładki: 1 Cytuj
KOMODO 102 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia 3 godziny temu, Pix napisał(a): Aż ciężko uwierzyć, że to za łapusza było bardziej konsolowo. Spokojnie, już za chwileczkę, już za momencik tematy konsolowe jeszcze Ci wyjdą bokiem Cytuj
Mejm 15 530 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia 4 godziny temu, Pix napisał(a): Zero/Pegasus/PS2/Saturn/Dreamcast vs. Amiga/Arcade/PS3/PC 7 vs 2. No faktycznie duch pixela przejal Pereza o polnocy w wigilie. 1 Cytuj
pawelgr5 1 603 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia Na dodatek ten PC Extreme chyba zamyka temat komputerów na długo. O C64 raczej nikt specjala nie zrobi a jak nie to to co jeszcze by zostało? 1 Cytuj
philipo 189 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia Atari to można by było zrobić tylko o konsolach ;-) 1 Cytuj
Mejm 15 530 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia 19 minut temu, pawelgr5 napisał(a): a jak nie to to co jeszcze by zostało? Mozna by pojsc w ere microkomputerow zeby nie robic osobno dla c64, zx spectrum czy atari. No ale to juz by byla mocna nisza jak mniemam. A po tym jak wyczerpia sie konsole zrobic 80 extreme, 90 extreme itd, kazde z duza iloscia stron. Takie annaly podsumowujace kazda z dekad w branzy bez podzialu na platformy. Cytuj
Badus 289 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia Wszystko tylko nie Trup Extreme - Pixel wymęczył imo bułę kompletnie i konkretnie (nawet jeśli w beznamiętny encyklopedyczny sposób) jeśli chodzi o mikrokomputery... Cytuj
Ukukuki 7 447 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia 2 godziny temu, Mejm napisał(a): Mozna by pojsc w ere microkomputerow zeby nie robic osobno dla c64, zx spectrum czy atari. No ale to juz by byla mocna nisza jak mniemam. A po tym jak wyczerpia sie konsole zrobic 80 extreme, 90 extreme itd, kazde z duza iloscia stron. Takie annaly podsumowujace kazda z dekad w branzy bez podzialu na platformy. Temat trochę dla dziadków już, gdzie Perez taką ekipę zmontuje xd Cytuj
Mejm 15 530 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia 15 minut temu, Ukukuki napisał(a): Temat trochę dla dziadków już, gdzie Perez taką ekipę zmontuje xd Nie no, wiadomo ze w to nie pojdzie. To byla tylko dyskusja ze jesli mialoby takie cos powstawac to tylko w 8bitowym pakiecie zbiorczym. Cytuj
Grześ 434 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia Patrząc na ostatnie specjale (poza PS3) mam wrażenie, że jestem za młody (rocznik 90) albo moja rodzina była za biedna i ominęły mnie te wszystkie Amigi, Commodore i automaty arcade, których w moim mieście nie było. Nie wiem jak ludzi na początku lat 90 było stać na kompa i jeszcze gry na niego. U mnie pierwszy PC pojawił się dopiero w 2003 i pierwsze co pamiętam to Vice City i Heroes 3. A gry na PC z lat 80 to już w ogóle dla mnie totalna prehistoria, choć oczywiście miałem pegasusa i też się ogrywało gry z lat 80. W każdym razie życzę wysokiej sprzedaży, oby udało się zarobić na kolejne specjale, ale jestem ciekaw czy wielbicieli gier PC z lat 80 jest tylu, żeby sprzedało się tyle egzemplarzy co taki PS2 lub PS3 1 Cytuj
czapa 688 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia Bardzo prosta sprawa i mam nadzieję że ten temat zostanie poruszony w numerze. Cytuj
łom 2 121 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia Zobaczymy co z tego wyjdzie bo wpakowanie ~20 lat w 120 stron nie będzie łatwe i na 100% czegoś zabraknie. I też dla tego non-stop piszę o tym żeby robić numery specjalne poświęcone danemu rocznikowi z najważniejszymi wydarzeniami, premierami sprzętowymi, grami, hidden gemami itd. Było by to dobre uzupełnienie i dało by pogląd na rozwój gierek na przestrzeni lat bez względu na platformę. Tym bardziej że lata 80-90 są bardzo słabo opisane a to jak wyglądało granie wtedy w Polsce to już w ogóle pustka informacyjna, no bo ile osób miało ostatnio w rękach/na monitorze Top Secret/Secret Service/Gambler, już nie mówiąc o tym że przed erą internetu część artykułów miało mało wspólnego z rzeczywistością (jak czasem przeglądam pierwsze numery PE to też niezłe kwiatki są w zapowiedziach : ) Cytuj
czapa 688 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia (edytowane) To prawda, zresztą temat prasy z tamtych lat też były ciekawy do poruszenia. Tak samo jak różnice pomiędzy zachodem a nami, pierwsi dystrybutorzy w Polsce po ustawie antypirackiej, cdripy, ruskie tłoki, temat rzeka. W empiku w domach centrum kiedyś była możliwość grania w gry, oczywiście odpłatnie. Wiem że kiedyś był na WOT program o kolesiu który tam codziennie siedział i grał zamiast chodzić do szkoły. Ale mnie nostalgia złapała Edytowane 20 stycznia przez czapa Cytuj
Vanixo 2 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia @PerezLimitka dopiero zostanie pokazana w srode? Bo czlowiek chcialby juz zobaczyc Cytuj
Perez 1 984 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia 20 minut temu, Vanixo napisał(a): @PerezLimitka dopiero zostanie pokazana w srode? Bo czlowiek chcialby juz zobaczyc Tak jest, już jak wleci przedsprzedaż. Jutro 16.00 kończymy ankiety, pewnie od razu wieczorkiem wrzucę info co i jak. I środa wstępnie ok. 10.00 start przedsprzedaży. Na razie wstępnie, bo zobaczymy, co tam Romek zmajstruje z limitką Cytuj
oFi 2 563 Opublikowano 20 stycznia Opublikowano 20 stycznia żadna okładka do mnie nie trafia. Tomb raider to dla mnie głównie konsola btw. Czekam na Xbox 360 extreme, a ten numer prawpodpobnie skipne, bo do pecetów mam mało nostalgii. Ewentualnie jakiś dungeon keeper 2 czy coś. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi