Skocz do zawartości

Wydania specjalne - temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, grzybiarz napisał(a):

50 gier na DOSa... no to kurde retro rzeczywiście,,, liczyłem czasy Windowsa xp (od tego zaczynałem z kompami, no ale dobra, każdy w innym czasie zaczynał).

kupię i tak, ale aż tak się nie jaram :) 

Duch Pixela wjechał mocno.

Trzymam kciuki za PC Extreme #2 z naciskiem bardziej na późne lata 90. i początek 00. :thumbsup:

Opublikowano

Polowa gier z okladek byla pod DOSa. Nie wiem, moze z braku klikanego interfejsu w tym systemie wydaje wam sie, ze to jakies proste gierki a'la Pong,

Opublikowano
2 minuty temu, tajmeniczy czyletnik napisał(a):

1. A dlaczego nie mogłoby być tak, żeby ten specjal miał różne okładki na obu swoich końcach? Nie raz już w Extrimie tak bywało.

Hm? @Perez

2. Czy ankieta odsiewała multikonta? :)

1. Jakby miała być taka rzeźba z jakimś odwracaniem okładek to lepiej po prostu zrobić ich 10, tylko wtedy zaraz będzie narzekanie, że "ło, skok na kasę, żeby wszystkie kupować" :) Koszt okładek nie jest duży, wręcz symboliczny, to bardziej Wasza decyzja, my możemy ich i 10 zrobić, co najwyżej potem tylko bym marudził przy wysyłkach, że zamieszanie ;) BTW, W PE okładki były czasami na odwrocie, ale to się wiązało często z odwróceniem też kilku stron, żeby dać jakiś materiał nawiązujący do tej odwróconej okładki. 

2. Nic nie odsiewała, tak jak i formularz google'owy nie odsiewał - jak się komuś chciało bawić w multikonta to musiał być max zdeterminowany. Nie ma tu chyba dobrej opcji, bo jak sami widzicie nawet są ubolewania, że np. Wolf nie wszedł, który już dość znacznie był poza stawką. Weszło by GTA z głosem więcej, to by były narzekania, że Fallout/Tomb Raider nie wszedł. A jak były wcześniejsze specjale i nie było w ogóle głosowań to też były narzekania "a bo nie ma tej gry, nie ma tamtej" co jest zrozumiałe, ale no nie do przeskoczenia, chyba że zaczniemy drukować wydania z okładkami na zamówienie i będzie 30! :D 

• Lubię! 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
34 minuty temu, Perez napisał(a):

1. Jakby miała być taka rzeźba z jakimś odwracaniem okładek to lepiej po prostu zrobić ich 10, tylko wtedy zaraz będzie narzekanie, że "ło, skok na kasę, żeby wszystkie kupować" :) Koszt okładek nie jest duży, wręcz symboliczny, to bardziej Wasza decyzja, my możemy ich i 10 zrobić, co najwyżej potem tylko bym marudził przy wysyłkach, że zamieszanie ;) BTW, W PE okładki były czasami na odwrocie, ale to się wiązało często z odwróceniem też kilku stron, żeby dać jakiś materiał nawiązujący do tej odwróconej okładki. 

Z tym narzekaniem, że "ło, skok na kasę, żeby wszystkie kupować" to nie wiem czy trafny argument. Jak komuś pasuje dana okładka to kupuje, jak podoba się jeszcze inna to kupuje. Nikt nikogo siłą nie zmusza kup wszystkie, każdy robi jak uważa. Jeśli koszt okładek jest symboliczny to odchodzi "kwestia ceny" (jak opowiadanie z Wieśka:cool2:). Wiadomo okładka była by odwrócona ale te kilka stron niekoniecznie. Można by sprawdzić zainteresowanie tematem przy następnym numerze specjalnym z ankietą tak jak teraz.

Opublikowano

Z jednej strony info o temacie nowego specjala wywołało we mnie lekkie meh, bo jednak do konsol mi bliżej, z drugiej 386 do mój pierwszy sprzęt do grania w życiu i mam do tego okresu potężny sentyment. Co prawda tytuły, w które na nim grałem były raczej specyficzne (niewiele typowych hitów wymienianych do dziś w topkach tamtych czasów, za to "hidden gemy" w postaci polskiego Electro Body czy ciekawostki typu "Gra Colgate"), ale część pewnie się załapie do pisma, no i poza reckami jak zawsze będzie co czytać.

@Perezte ewentualne wspominki to wrzucać tu?

Opublikowano

Czy te zazwyczaj ogromne tytuły gier na okładkach specjali są z jakiegoś powodu konieczne? Np. to warunki wykorzystania artów? Wygląda to jakby numer chwalił się jakąś hot recenzją/playtestem, ew. jak reklama (opcje, które nie mają zastosowania w tych wydaniach). IMO fajnie, estetycznie byłoby mieć czyste arty.

Opublikowano
9 godzin temu, GG27 napisał(a):

Z tym narzekaniem, że "ło, skok na kasę, żeby wszystkie kupować" to nie wiem czy trafny argument. Jak komuś pasuje dana okładka to kupuje, jak podoba się jeszcze inna to kupuje. Nikt nikogo siłą nie zmusza kup wszystkie, każdy robi jak uważa. Jeśli koszt okładek jest symboliczny to odchodzi "kwestia ceny" (jak opowiadanie z Wieśka:cool2:). Wiadomo okładka była by odwrócona ale te kilka stron niekoniecznie. Można by sprawdzić zainteresowanie tematem przy następnym numerze specjalnym z ankietą tak jak teraz.

Zgoda, nie zmusza, ale są tacy, którzy biorą wszystkie. Odwróconych okładek nie będziemy robić, bo tak jak mówiłem - to jest jakaś dziwna rzeźba w tym przypadku. Zresztą już widzę te komenty "noo, szkoda, że na odwróconej okładce nie ma gry X, skoro na pierwszej jest gra Y" :D. Jeśli już robić to po prostu więcej i tyle. 

9 godzin temu, kotlet_schabowy napisał(a):

Z jednej strony info o temacie nowego specjala wywołało we mnie lekkie meh, bo jednak do konsol mi bliżej, z drugiej 386 do mój pierwszy sprzęt do grania w życiu i mam do tego okresu potężny sentyment. Co prawda tytuły, w które na nim grałem były raczej specyficzne (niewiele typowych hitów wymienianych do dziś w topkach tamtych czasów, za to "hidden gemy" w postaci polskiego Electro Body czy ciekawostki typu "Gra Colgate"), ale część pewnie się załapie do pisma, no i poza reckami jak zawsze będzie co czytać.

@Perezte ewentualne wspominki to wrzucać tu?

Można tutaj, można na PW. Na teraz rozumiem Ty się zgłaszasz i jest @Mejm

Opublikowano
21 minut temu, Meanthord napisał(a):

Zajebista gra to była, mogliby ją wrzucić na Steam, day 1 ;]

Bedzie wywiad z tworca.

Opublikowano
24 minuty temu, tannerpl napisał(a):

Czy te zazwyczaj ogromne tytuły gier na okładkach specjali są z jakiegoś powodu konieczne? Np. to warunki wykorzystania artów? Wygląda to jakby numer chwalił się jakąś hot recenzją/playtestem, ew. jak reklama (opcje, które nie mają zastosowania w tych wydaniach). IMO fajnie, estetycznie byłoby mieć czyste arty.

Hmm, te tytuły to często integralna część arta. Znaczy jasne, da się bez, ale one fajnie klimatem nawiązują do artów. Bo to nie tak, że my tam z palca Times New Roman wpisujemy "QUAKE", tylko jednak jest to tytuł graficznie nawiązujący do loga. W każdym razie nie ma tu wymogu, ale raczej nie planujemy z tego rezygnować. 

Opublikowano
7 godzin temu, PiotrekP napisał(a):

Trzeba było zrobić wszystkie proponowane i nie byłoby problemu. Ktoś by tam pomarudził, ale pewnie by się sprzedały, tym bardziej że i tak chyba drukujecie jak PS3E.

No ale to po co robić na siłę 11 okładek, skoro i tak by ktoś miał marudzić? :) To wolę mieć 6 konkretnych i wybranych przez Czytelników i mniej zamieszania przy wysyłkach, niż robić na siłę 11. Zresztą zobacz - taki System Shock miał ponad 5x mniej głosów niż Diablo czy Doom, więc raczej się nie spodobał (każdy mógł wybrać, nie było limitu głosów) to też czy jest sens na silę to drukować? Zakładam, że jakbyśmy dali 20 propozycji to też by mniej lub więcej, ale każda jakieś głosy zebrała. Może na przyszłość warto dać jednak ograniczenie głosów np. max te 6 i wtedy jednak będzie trzeba już się bardziej zastanowić. 

Tutaj niestety raczej trudno o dobre rozwiązanie, bo to są tak obszerne tematy, że każdy ma inne skojarzenia i pewnie by wytypował swój zestaw. Teraz równolegle Roger działa ze SNES Extreme i tu pewnie też się znajdzie nie 6, a naście (albo i więcej) sugestii, co na okładkach :)

Opublikowano
17 minut temu, Perez napisał(a):

Hmm, te tytuły to często integralna część arta. Znaczy jasne, da się bez, ale one fajnie klimatem nawiązują do artów. Bo to nie tak, że my tam z palca Times New Roman wpisujemy "QUAKE", tylko jednak jest to tytuł graficznie nawiązujący do loga. W każdym razie nie ma tu wymogu, ale raczej nie planujemy z tego rezygnować. 

Akurat ta z Quake faktycznie jest klimatyczna i wygląda świetnie. Mam na myśli te, na których logo gry jest tak duże jak napis extreme na górze, ewentualnie gdzieś wciśnięte jak przy Fallout. Np TOMB RAIDER tylko zasłania arta, a pięknie to raczej też nie wygląda. 

Ogólnie mówiąc, specjale to chyba jedyna okazja, gdzie można pobawić się w bardziej estetyczne/artystyczne doznania, bo reklamodawca czegoś nie narzuca. Tzn nie iść w kierunku niesławnego Spidermana od Marvela, tylko przeciwnie. Ale chętnie poznałbym opinię innych. Pozdr 

Opublikowano
53 minuty temu, triboy napisał(a):

A weź Perez zróbcie Okładka Extreme kiedyś i wrzućcie do jednego wydania wszystkie okładki w historii PE + alternatywne miniaturki. Na bank się sprzeda :jim:

Tylko... co wtedy na okładkę? ;) 

Opublikowano
12 godzin temu, Perez napisał(a):

chyba że zaczniemy drukować wydania z okładkami na zamówienie i będzie 30! :D 

Aż me prostacze serce naiwnie zakołatało nadzieją, że jednak może jest jakaś szansa na customową okładeczkę do PS2 Extreme z Fionusią z Haunting Grounda, tudzież z Talunią z Darkwatcha.

13 godzin temu, Ukukuki napisał(a):

Ten TR mi średnio leży

Laruniowa okładka zawodem również i dla mnie, wszak przy takiej cenie pisemka to powinna być w kostiumie kąpielowym a nie w tym klasycznym outficie, który jak na "możliwości" Croftówny stosunkowo niewiele odsłania.

Opublikowano

Start przedsprzedazy lekko sie przesunie, pewnie okolice 14.00. Wybaczcie obsuwe, ale jakas grubsza awaria pradu i 10-13 niewiele zrobie. Chyba ktos sie wkurzyl za brak tego covera GTA ;) 

Opublikowano
W dniu 22.01.2025 o 11:34, czapa napisał(a):

Szkoda że nic o stadionach, giełdach, crackach i ogólnie jak granie wyglądało w Polsce w tamtych czasach.

jeśli kupowałeś na przestrzeni ostatnich lat pisma growe, to miałeś okazję przeczytać o tym z 10 razy. Jakbym zobaczył kolejny raz wspominki o grzybowskiej w warszawie, to chyba bym zwymiotował. Bardzo dobrze, że ten temat zostanie pominięty 

• This 1
Opublikowano
3 godziny temu, triboy napisał(a):

A weź Perez zróbcie Okładka Extreme kiedyś i wrzućcie do jednego wydania wszystkie okładki w historii PE + alternatywne miniaturki. Na bank się sprzeda :jim:

Taki zbiór historycznych artów w wysokiej jakości na starym papierze to w sumie :fsg: