LeifErikson 1 108 Opublikowano 7 lipca 2023 Opublikowano 7 lipca 2023 21 minut temu, number_nine napisał: prenumerowałem pismo przez rok. ani razu nie dostałem go na czas, zawsze był to tydzień+ po premierze kioskowej (...) magazyn o gierkach, w którym rzadko kiedy czytam cokolwiek nowego. No to na czym polega kłopot w oczekiwaniu na przesyłkę skoro stwierdzasz, że w magazynie i tak nie ma nic nowego? Z tego co piszesz, to raczej po prostu sam Szmatławiec już Cię nie grzeje, a nie problem z jego dostępnością, bo w toku rozmowy pojawiło się już co najmniej kilka sposobów na ominięcie kłopotu, o którym pisałeś. Cytuj
number_nine 1 328 Opublikowano 7 lipca 2023 Opublikowano 7 lipca 2023 1 minutę temu, LeifErikson napisał: No to na czym polega kłopot w oczekiwaniu na przesyłkę skoro stwierdzasz, że w magazynie i tak nie ma nic nowego? głównie na tym, że jako klient nie lubie być traktowany jak sponsor albo idiota, który musi się natrudzić, żeby coś kupić XD dlatego decyduję portfelem co mi się podoba i za psxe nie będę już nigdy biegał, ewentualnie kupię kiedyś przy okazji jak zobaczę. Kupowałem ponad 20 lat, wystarczy Ja rozumiem, że dla was to legendarny item i ja nie mam nic do tego, że kupujecie, chociaż te same osoby często jadą równo na prenumeratę, łysego itd, nie rozumiem tylko po chuj sie czepiacie, że ja nie mam na to ochoty ani czasu Cytuj
jakbu 168 Opublikowano 7 lipca 2023 Opublikowano 7 lipca 2023 4 godziny temu, number_nine napisał: pobudka chłopie, to nie 1999. Chleb w piekarni też na zeszyt zamawiasz, żeby piekarz wiedział ile zrobić? Pismo niedostępne w największych punktach to wysrane i nie szukam dalej, bo wolny czas przeznaczam na inne rzeczy niż tournee po kioskach Jak czegoś nie ma u mnie w kiosku to Pani kioskarka załatwi jak poproszę, ale akurat PE jest u mnie zarówno w kioskach, empikach jak i spożywczaku Stokrotka. Chleb w piekarni zamawiam na zeszyt. Mieszkam w mieście wojewódzkim. Cytuj
Grześ 380 Opublikowano 7 lipca 2023 Opublikowano 7 lipca 2023 11 godzin temu, Bzduras napisał: Dorzucę od siebie taki protip: jeśli w Waszym kiosku czy tam punkcie nie ma PE to poproście panią/pana, żeby zaczęli sprowadzać. U siebie w okolicy w promieniu pół kilometra nie miałem dostępu do PE, zagadałem z panią kioskarką, żeby chociaż jeden numer brała i co miesiąc wpadnę go odebrać, nie było problemów. Niestety ten punkt się zamknął, więc znów muszę dymać do/z pracy naokoło żeby zdobyć PE w pobliskim kiosku Ruchu, ale przez prawie rok byłem ekstrimowo ustawiony dzięki jednej krótkiej rozmowie. Porada dobra, bo sam tak robiłem lata temu, ale teraz pani w kiosku powiedziała mi, że nie dostaje PSXa już od dłuższego czasu i nie ma możliwości zamówienia. Była zdzwiona, że w ogóle jeszcze się ukazuje. 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kmiot 13 663 Opublikowano 8 lipca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 lipca 2023 Cześć. Będzie podwyżka ceny pisma i wierzę, że uzasadniona. Ale póki są ludzie chętni do kupowania i czytania PE, to wciąż jest sens ciągnięcia czy tam pchania tego wózka. Proste jak to, że Kali da 9/10 każdej kolejnej bijatyce. A #310? Relacja z E3... a nie, wróć. Nie ta dekada, hehe. No ale mamy kilka stron najciekawszych pozycji zapowiedzianych przy okazji czerwcowych pokazów. Dobra pigułka, która między innymi przypomniała mi o takiej grze jak Jusant, bo mam słabość do tego typu gówien. Aha, no i w zapowiedzi nowego Prince of Persia brakuje według mnie dość istotnej informacji, że nie gramy tam Księciem. To trochę jakby w zapowiedzi nowego , dajmy na to, Tomb Raidera zapomnieć napisać, że nie gramy w nim Larą Croft. Dobra analogia, czy przegiąłem? Ciekawostka. Konsolometr PlayStation dostał w tym miesiącu okrągłą dychę. Wiem, że #nikogo (nawet mnie), ale jakoś mi się rzuciło w oczy, bo dawno tam dychy nie widziałem, a to nawet nie był jakiś wyjątkowy miesiąc. W poprzednim numerze Switch z nową Zeldą (która najwyraźniej będzie ukoronowaniem całego żywota konsoli) dostał zaledwie 9. Chyba jakiś fan Final Fantasy decyduje o tych ocenach. Koniec ciekawostki. W teście Asus Rog Ally Dżujo wspomina o ramce ze specyfikacją. Ramki ze specyfikacją nie ma. Fajrant Romek, pora na CS-a. Street Fighter. No co, wiadomo jakie mam podejście: widzę Kacpra jako autora, to wiem od razu, że będzie dobrze, czasem wręcz doskonale. To już się powoli staje nudne, może byś od czasu do czasu spierdolił jakiś tekst, co Panie Adamus? Byłoby się nad czym pastwić i wytykać przez kolejne lata ("a pamiętacie jak Adamus położył materiał o...?"). Póki co nie mamy takiej anegdotki, ale wierzę, że w końcu się coś pojawi. Zanim jednak, to pozostaje mi po raz kolejny pochwalić Autora, bo uważam to za dodatkową gratyfikację słowną oraz motywację. Niech Kacper ma trochę tego paliwa, aby zaangażowania nie zabrakło. Street Fighter u mnie ostatnio na fali wznoszącej, głównie oczywiście dzięki SF6. Nawet koledzy, którzy do tej pory w gry serii niechętnie grali ze mną na kanapie, tym razem bawili się zaskakująco dobrze, więc wygląda na to, że SF nieco się otworzył na amatorów. I dobrze. A historia dwóch pierwszych części jak zwykle pięknie, lekko podana i pełna niuansów. Jak będziecie chcieli w przyszłości czymś uargumentować podwyżkę ceny czasopisma, to podsuńcie ten autorski materiał. Nekromancja. Nie moja domena, a Pan Zabłocki nie zbliżył mnie ani o krok do decyzji o pozostaniu władcą zmarłych. Dodatkowo jak wjechały na akapity jakieś dziwne opisy i procedury rajdów w World of Warcraft, to poczułem się wręcz nieswojo. A na dobitkę jakieś dziwne ksywy ze Star Warsów. Spuściłem wodę i bez większej refleksji udałem się do pracy. A co tam interesującego w recenzjach? Gatunek symulatorów chodzenia przestał mnie już całkowicie grzać (choć czekam na jakiś wyjątkowy setting, to może zrobi się cieplej w pachwinach), więc do recenzji Layers of Fear i towarzyszącego mu artykułu podszedłem bez krztyny zainteresowania. I nie jest winą obu autorów (Kacper i Grabarczyk), że nie udało się mojej ciekawości podsycić. nawet w tę grę nie grałem, a już jestem nią zblazowany. Diabolo Pomidoro 4 również nie leży w kręgach moich zainteresowań, ale przyznaję, że recenzję Rozba czytało się zaskakująco (dla mnie samego) miło. Nie aż tak, żebym od razu kupił grę, ale czas lektury to czas przyjemności. Final Fantasy XVI. Oł boj, tutaj można trochę podyskutować, bo gra ma znacznie więcej problemów, niż sygnalizuje Komodo, a nawet te o których pisze (dłużyzny, optymalizacja) są poważniejsze, niż sugeruje. Ta gra to w zasadzie jak przejażdżka rollercoasterem. Szalone zjazdy w dół poprzedzone są mozolną i nużącą wspinaczką, w trakcie której można się zdrzemnąć. No i obrzydliwy motion blur, który odbierał mi smak życia (na szczęście dzięki łatce już można go wyłączyć). Ale screenshoty ładne. Generalnie "duże" tytuły w tym miesiącu biorą wszystko (o SF6 już pisałem wyżej), bo pośród tych mniejszych nie znalazłem swojego faworyta. Roguelite'y już mnie nieco odpychają, Convergence onieśmiela powiązaniami z LoL-em (tak, wiem, że nie są zobowiązujące, ale jednak), analogiczna sytuacja z Boltgunem i Warhammerem, natomiast symulatory farmy przestały interesować w momencie, gdy uświadomiłem sobie, że nic lepszego od Stardew Valley już nie powstanie,. A nie, przepraszam, System Shock oczywiście przyciąga (nawet bardzo), ale czekam na konsolowy port. No i bohater numeru, czyli Gollum. Jak wcześniej już zauważono w temacie, Kali tłumaczący się, że został oszukany na pokazie przedpremierowym to trochę strzał w stopę i kolano jednocześnie. Chłop z ponad trzema dekadami doświadczenia w branży zaskoczony jak amator. Nie wiem co się tam wydarzyło na tym pokazie, ale wytłumaczenie zdaje się w pełni nie oddawać sytuacji. Retrorecenzja. Środek lata, a Piechota dorzuca do pieca. Specyficzne doznanie przewrócić stronę i natrafić na takie screenshoty, człowiek od razu się ożywia i oczy się otwierają szerzej z zainteresowania. Tym bardziej, że Adam podszedł do zadania jak zwykle z ogromnym poświęceniem, nawet jeśli gra (ta czy inna) niekoniecznie na to zasługuje. Tylko ktoś tam przy składzie lekko przysnął, bo w okolicach okładki gry pojawia się dość nieintuicyjne wcięcie w tekście. Zajęło mi chwilę, by się w nim odnaleźć. Aha, czytałem w toalecie, chociaż Adam zabronił. I co teraz? Gry dla dorosłych. Ten screen z rudą cizią mnie rozbraja. Dobrze, że konsole to w większości sanktuarium bezpieczne i takich deprawacji na nich nie uświadczymy. Dżentelmeńskie grono. Dyscypliny wyobrażone. Solidny tekścior, nawet wyłowiłem z niego kilka interesujących tytułów, o których niekoniecznie słyszałem. Tak jak o Marcinie M. Granacie, autorze publikacji. Potem cykl trzech artykułów (SI, Długi pogrzeb ósmej generacji, Stacje kosmiczne) uświadomił mi, że tego typu tematy toleruję dopóki nie nastąpi przesyt. Tematy dotykające branży w szeroko pojętej ogólności (bo ta w zbyt wielu aspektach ssie po same kule), albo tylko pośrednio powiązane z grami. Znacznie bardziej cenię te skonkretyzowane materiały o jednym tytule/serii. To one w jakiś sposób pobudzają moją ciekawość i sprawiają, że czasami mam ochotę zagrać w dany tytuł. Grabarczyk dostarcza sumiennie przygotowany artykuł, ale nie jestem przekonany czy właśnie takich szukam. Przy okazji polecam Observation, jeśli chodzi o stacje kosmiczne w grach. Natomiast w tekście o SI pojawia się Alanah Pearce, a potem mowa o "jego kolegach". Zabawne, że kiedyś potraktowałbym to jako niedopatrzenie, a dzisiaj się zastanawiam czy w zaimkach Alanah Pearce zaszła jakaś zmiana, bo jak ostatnio o NIEJ czytałem, to była kobietą. Sprawdziłem i podobno nadal jest (choć zdążyła się określić jako panseksualna). Więc jednak niedopatrzenie, ale trzeba stąpać ostrożnie xd Sytuację publicystyki nieco ratują teksty o Star Treku (choć to nie moje preferencje, to i tak pozdrawiam Dżuja) i Twin Snakes, szczególnie ten drugi. Do chwilami przyciężkiego "pióra" Grabarczyka już zdążyłem przywyknąć, za to niezmiennie doceniam go za risercz (bez zarzutu), zaangażowanie, chęć rozwoju i poszerzanie własnych horyzontów growych oraz sumienność. Bo pasji raczej nikt mu nie powinien odmówić. Jak zresztą nikomu, kto wciąż pisze do PE coś więcej, niż recenzje na odpierdol (nie będę wskazywał palcem). Zresztą ja do wszystkich materiałów publicystycznych, które nie są autorstwa Kacpra i Adama podchodzę dość nieufnie, może nawet z lekkim uprzedzeniem. Nie powinienem, ale z pewnymi przyzwyczajeniami trudno walczyć. Przecież komiks Śledzia to całkiem trafny felieton, tylko podany w niecodziennej formie. Co można mu zarzucić? Że nie jest śmieszny? A miał być? Breaking News: Marcellus napisał felieton rzeczywiście o grach. Podziwiajcie, bo następny nie wiadomo kiedy się uda napisać. Klasycznie: fajnie, że wciąż jesteście, Mordeczki. Dobra, cisnę. 8 3 3 Cytuj
Boomcio 4 058 Opublikowano 8 lipca 2023 Opublikowano 8 lipca 2023 Szczerze, myślę że za dostarczany content - extrim od dawna powinien kosztować dużo, dużo więcej. Dla starych to kwestia sentymentu, a młodzi tego nie kupują, więc na pewno ilość sprzedanych egzemplarzy nie wzrasta, byle utrzymać poziom. 1 Cytuj
Nemesis 1 268 Opublikowano 8 lipca 2023 Opublikowano 8 lipca 2023 Pan Kmiot, prawdziwy lider opinii. Należy Ci się rubryka w PSX Extreme. Zgłaszam wniosek! 1 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Pix 914 Opublikowano 9 lipca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 9 lipca 2023 Pochwały od Kmiota to jedyny powód, dla którego Piechota i Kacperus Adamus jeszcze piszą do PE. 12 Cytuj
K.Adamus 683 Opublikowano 9 lipca 2023 Opublikowano 9 lipca 2023 Pix Nie zapominaj o możliwości obcowania z takimi perłami branży jak Gollum 1 1 Cytuj
Piechota 434 Opublikowano 9 lipca 2023 Opublikowano 9 lipca 2023 13 godzin temu, Pix napisał: Pochwały od Kmiota to jedyny powód, dla którego Piechota i Kacperus Adamus jeszcze piszą do PE. To… nie jest do końca nieprawda. W pewnym sensie. Prywatnie jak już pojawiłem się w jakichś 50 numerach, przestałem czuć młodzieńczą zajawkę spełniania marzeń. Pieniądze są raczej symboliczne, więc tak - część z nas pisze tylko ze względu na otrzymywany feedback. Bo czasu zżera to ogrom. (Pewnie zależnie od skilla, ja piszę dość wolno, niestety) W dniu 8.07.2023 o 22:18, Kmiot napisał: Retrorecenzja. Środek lata, a Piechota dorzuca do pieca. Specyficzne doznanie przewrócić stronę i natrafić na takie screenshoty, człowiek od razu się ożywia i oczy się otwierają szerzej z zainteresowania. Tym bardziej, że Adam podszedł do zadania jak zwykle z ogromnym poświęceniem, nawet jeśli gra (ta czy inna) niekoniecznie na to zasługuje. Tylko ktoś tam przy składzie lekko przysnął, bo w okolicach okładki gry pojawia się dość nieintuicyjne wcięcie w tekście. Zajęło mi chwilę, by się w nim odnaleźć. Aha, czytałem w toalecie, chociaż Adam zabronił. I co teraz? no i nic. I tak nie wyszło, bo zmieściliśmy recenzję FF16 i moje Legend zeszło na dalszy plan xD - ALE PRÓBOWAŁEM. Czyli tekst o Legend II kiedyś mile widziany? 1 1 Cytuj
Pix 914 Opublikowano 10 lipca 2023 Opublikowano 10 lipca 2023 6 godzin temu, Piechota napisał: Czyli tekst o Legend II kiedyś mile widziany? Moim zdaniem bardzo mile widziany. Podobają mi się ostatnie wybory gier do retrorecenzji. Nie żadne wielkie hity, tylko ukryte perełki, czy też średniaki, ale z tak zwaną "duszą". Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 10 lipca 2023 Opublikowano 10 lipca 2023 Właśnie mi się śniło ze w kwietniu będzie ostatni numer. „A co s forumkiem?” I się obudziłem. No nie powiem, wkurzony się obudziłem, wstałem lewà nogą, a to tylko sen. Cytuj
SlimShady 3 384 Opublikowano 10 lipca 2023 Opublikowano 10 lipca 2023 (edytowane) Mnie te ostatnie retro tak średnio podeszło. Chyba najgorszy wybór z tych, które zawitały, a już zdecydowanie nie chciałbym, żeby powstała z tego jakaś kompilacja całej serii. Jeśli już, to takie rzeczy lepiej zostawić na numer specjalny o gameboyu. Edytowane 10 lipca 2023 przez SlimShady 1 Cytuj
Kmiot 13 663 Opublikowano 10 lipca 2023 Opublikowano 10 lipca 2023 Dla mnie to głownie był taki strzał z partyzanta, że w 2023 roku czytam solidnie i sumiennie przygotowaną recenzję gry na GameBoya. Na dwie strony. I te screeny. Brakowało tylko zielonego filtra z oryginalnego wyświetlacza. Jest dobrze, jest urozmaicenie, jest zaskoczenie. No i pięknie się skomponowało tematycznie z premierą FF16, więc to był dobry moment. 11 godzin temu, Piechota napisał: Czyli tekst o Legend II kiedyś mile widziany? O ile towarzyszy temu jakaś niebanalna historia warta opowiedzenia, a sama gra się czymś wyróżnia, to KIEDYŚ chętnie poczytam. 1 Cytuj
Roger 2 081 Opublikowano 10 lipca 2023 Autor Opublikowano 10 lipca 2023 W dniu 8.07.2023 o 22:18, Kmiot napisał: Zresztą ja do wszystkich materiałów publicystycznych, które nie są autorstwa Kacpra i Adama podchodzę dość nieufnie, może nawet z lekkim uprzedzeniem. Nie powinienem, ale z pewnymi przyzwyczajeniami trudno walczyć. Strach w dzisiejszych czasach pisać publicystykę, jak się nie jest Piechotą czy Adamusem Ale tak mi było tęskno do pisania czegoś więcej niż recenzji gier dla dzieci i wstępniaka (a też czasu w lato więcej), że w 311 numerze rzuciłem się na temat na 5 stron. Niszowy ale niewiele trzeba, by wróciła radość z pisania dłuższych form 1 4 Cytuj
Kmiot 13 663 Opublikowano 10 lipca 2023 Opublikowano 10 lipca 2023 9 minut temu, Roger napisał: rzuciłem się na temat na 5 stron. Naczelny musi Ci ufać, że tyle miejsca udostępnił. Albo masz na niego jakieś kwity. W każdym razie powodzenia i udanego debiutu młody. Konsolite dalej sam pisze do PE Extra czy jest jakaś rotacja autorów? 3 Cytuj
Roger 2 081 Opublikowano 10 lipca 2023 Autor Opublikowano 10 lipca 2023 10 minut temu, Kmiot napisał: Naczelny musi Ci ufać, że tyle miejsca udostępnił. Albo masz na niego jakieś kwity. W każdym razie powodzenia i udanego debiutu młody. Konsolite dalej sam pisze do PE Extra czy jest jakaś rotacja autorów? Obecnie pisze Zabłocki, Konsolka musiał odpocząć Cytuj
K.Adamus 683 Opublikowano 10 lipca 2023 Opublikowano 10 lipca 2023 (edytowane) 35 minut temu, Roger napisał: Niszowy ale niewiele trzeba, by wróciła radość z pisania dłuższych form Niszowe najlepsze I spokojnie, niedługo będziesz się mógł ze mną dzielić Psim Patrolem, Peppą czy co za diabelstwo tam jeszcze się pleni Edytowane 10 lipca 2023 przez K.Adamus 1 Cytuj
Roger 2 081 Opublikowano 10 lipca 2023 Autor Opublikowano 10 lipca 2023 10 minut temu, K.Adamus napisał: Niszowe najlepsze I spokojnie, niedługo będziesz się mógł ze mną dzielić Psim Patrolem, Peppą czy co za diabelstwo tam jeszcze się pleni Peppy nie oddam Cytuj
Kmiot 13 663 Opublikowano 10 lipca 2023 Opublikowano 10 lipca 2023 W dniu 9.07.2023 o 00:33, Nemesis napisał: Należy Ci się rubryka w PSX Extreme. Mam nadzieję, że redagowana przez HIVa. 2 Cytuj
Konsolite 548 Opublikowano 10 lipca 2023 Opublikowano 10 lipca 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Roger napisał: Obecnie pisze Zabłocki, Konsolka musiał odpocząć Pomówienia... 7 godzin temu, Kmiot napisał: Konsolite dalej sam pisze do PE Extra czy jest jakaś rotacja autorów? Od kilku miesięcy nie piszę, EP przejął duch pixela Edytowane 10 lipca 2023 przez Konsolite Cytuj
VerB_ 34 Opublikowano 11 lipca 2023 Opublikowano 11 lipca 2023 Nie kupuje reguralnie PE, ale wyjazd nad morze zawsze mi kojarzy z czytaniem go na plaży. Więc kupiłem i idę zaraz na plażę:P 2 1 Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 14 lipca 2023 Opublikowano 14 lipca 2023 Na fejsie coś tam już jest o nowym numerze: Cytuj
SlimShady 3 384 Opublikowano 14 lipca 2023 Opublikowano 14 lipca 2023 No i widzisz Piechota, jak chcesz, to potrafisz. Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale czułem podskórnie, że w przyszłym numerze weźmie się za ten temat. Chyba jestem medium. Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 14 lipca 2023 Opublikowano 14 lipca 2023 Albo usłyszałeś w którymś podcaście bo chyba było wspomniane 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi