Daffy 10 585 Opublikowano 21 czerwca 2023 Opublikowano 21 czerwca 2023 Remake snesowego oryginału Premiera 17 listopada 1 1 Cytuj
GearsUp 237 Opublikowano 21 czerwca 2023 Opublikowano 21 czerwca 2023 Miałem ograć to na Snesie Mini ale teraz już się nie opłaca wracać do tamtych pikseli Cytuj
Daffy 10 585 Opublikowano 21 czerwca 2023 Autor Opublikowano 21 czerwca 2023 Jedna z gier legend, czekała długo w kolejce na emu ale w takim razie wlatuje day one na switcha Cytuj
Figaro 8 246 Opublikowano 21 czerwca 2023 Opublikowano 21 czerwca 2023 Niby fajnie, ale jednak artstyle oryginału nie został pobity. Tu wygląda zbyt GENERYCZNIE. 2 Cytuj
KrYcHu_89 2 317 Opublikowano 21 czerwca 2023 Opublikowano 21 czerwca 2023 1 minutę temu, XM. napisał: Szkoda, że nie będzie na Steamie, mogliby przełamać lody , ale chyba kupuję. Zawsze chciałem Mariana RPG zobaczyć. Cytuj
ogqozo 6 563 Opublikowano 22 czerwca 2023 Opublikowano 22 czerwca 2023 Fajna gierka do grania, chociaż nic wybitnego. Grałem z przyjemnością, w tamtych czasach gra wyróżniała się soczystym wyglądem i animacją (w sumie to w pewnym sensie ostatnia duża gra ery 2D, wyszła miesiąc przed japońską premierą N64), oraz walkami z elementami akcji które sprawiały, że wreszcie "było co robić" w trakcie walki w jRPG-u. Scenariusz jest nieco bardziej klasyczny niż w Mario&Luigi, ale nadal stosunkowo żwawy i zabawny, w sumie ta gra ustaliła na, jak widać, wiele dekad to, jaki jest charakter Mario jako faktycznej postaci. Do tego momentu, seria szła w dość różne kierunki. Myślę, że wraz z Mario RPG, Nintendo w pewien sposób ustandaryzowało wygląd Mariana i ogólny lekki i skeczowy typ humoru, który jest teraz domyślny dla tego świata. Cytuj
giger_andrus 3 135 Opublikowano 26 czerwca 2023 Opublikowano 26 czerwca 2023 Śmiesznie wygląda ta wersja Mario. Jakby mu skrócili szyję, której i tak nie miał. Cytuj
ogqozo 6 563 Opublikowano 16 listopada 2023 Opublikowano 16 listopada 2023 Recenzje są bardzo pozytywne, chociaż w sumie trudno coś dodać, kiedy doskonale znana gra nie jest mocno zmieniona. W sumie i recenzje 10/10 i 6/10 piszą praktycznie to samo, pytanie tylko czego ktoś oczekuje. Grafika to dobre osiągnięcie, chociaż wydaje się, że ta gra była stosunkowo łatwa do przeniesienia. W końcu nic nie zmieniono nawet w ustawieniu obiektów czy kamery. Jest po prostu dostosowane do współczesnych ekranów, ale rzadko coś takiego daje fajny efekt po 30 latach. Większość bardzo chwali nową muzykę, która faktycznie ożyje w tych aranżacjach i będzie miła do słuchania. Tutaj też ulga, że żaden geniusz nie wpadł na czytane dialogi jak w wielu innych takich projektach. Muzyka mocno wpływa na szalony, grzybkowy klimat Mario RPG, jakby cały czas działo się coś intensywnego. Muzycznie Mario jeszcze nieraz sięgał po te klimaty, ale tutaj może najbardziej gra faktycznie jest jak trip. W walkach dodano kilka dodatkowych pasków specjali, które dają więcej różnorodności do walk, chociaż meritum jest takie same. Gra stała się łatwiejsza, ale i wygodniejsza, dzięki temu, że gdy bohater zostanie zabity... możemy bez utraty ruchu wstawić innego z ekipy na jego miejsce. Wow, to daje sporo tolerancji żeby nie mieć game over. Po skończeniu gry jest nieco bardziej "trudny" post-game, w który można spędzić godzinę na ciężkich walkach. Gdybym nie grał w oryginał, to bym się cieszył z tej gry, jest nadal wyjątkowa, ma bardzo ciekawy charakter, z którego Nintendo niestety potem mocno zrezygnowało, odchodząc tylko coraz bardziej od RPG i rozbudowanych scenariuszów. Mario RPG nie jest do końca jRPG-iem dla fanów gatunku, raczej zabawą z gatunkiem która będzie podobnie fajna dla każdego. Kolejna świetna pamiątka przypominająca, jak kreatywne i różnorodne było Squaresoft w latach 90. Cytuj
RoL 561 Opublikowano 16 listopada 2023 Opublikowano 16 listopada 2023 Oni nie przenosili obiektów ze starego Mario RPG, tylko stworzyli zupełnie nową grę w środowisku 3D, z assetami 3D, na podstawie gry w środowisku 2D, z assetami 2D, całkowicie od podstaw. Czyli tak naprawdę mieli masę roboty. Taki projekt trwał prawdopodobnie co najmniej 2-3 lata. Cytuj
ogqozo 6 563 Opublikowano 18 listopada 2023 Opublikowano 18 listopada 2023 Nie mam na myśli procesu oczywiście tylko design. Gracz generalnie doświadcza tej samej gry pod wieloma względami, te same krzaki są w tych samych miejscach, widziane z tej samej strony, te same pokoje i drzwi, postaci stoją dokładnie w tych samych punktach itd. Chociaż dodałbym, że przerobienie scenek na filmowe jednak już sporo wnosi, bo trochę ich jest. 1 Cytuj
Figaro 8 246 Opublikowano 18 listopada 2023 Opublikowano 18 listopada 2023 Podobno można włączyć oryginalny soundtrack? Ten odnowiony jest okej, ale dość mam orkiestry we wszystkim. Oryginalny OST do dzisiaj jest znakomity i ma swój własny feeling. Cytuj
ThePatrickyo 69 Opublikowano 8 stycznia Opublikowano 8 stycznia W grudniu kupiłem sobie trochę w ciemno tą grę, zachęcony ledwo jedną recenzją, stwierdziłem że dam szansę, bo wygląda przyjemnie...kurde, jaka ta gra jest dobra, wciągnęła mnie bardzo mocno, grałem w każdej możliwej chwili. Nie grałem nigdy w oryginał, co więcej - nigdy za bardzo w gry z tego gatunku nie grałem, ale formuła jest na tyle prosta i przystępna, że bawię się świetnie. Jestem na końcowym etapie, przede mną ostatnia gwiazda do zdobycia, bardzo udane odświeżenie, oczywiście cała gra z ustawionym klasycznym soundtrackiem dla lepszego klimatu. Jeżeli ktoś jeszcze nie grał to polecam zdecydowanie Czekam na datę premiery Paper Mario The Thousand-Year Door, bo wyczuwam że to będzie kolejna gra, która mnie mocno wciągnie Cytuj
Daffy 10 585 Opublikowano 8 stycznia Autor Opublikowano 8 stycznia Ma to jakikolwiek poziom trudności w walkach? Cytuj
ThePatrickyo 69 Opublikowano 8 stycznia Opublikowano 8 stycznia Jeżeli taki amator jak ja musiał wczytywać save w trakcie 15h rozgrywki z jakieś 2-3 razy to nie sądzę Natomiast czytałem, że po skończeniu głównego wątku jeszcze można powalczyć i wtedy walki są dość długie, ale dopiero się o tym przekonam…i czy to w ogóle prawda 1 Cytuj
ogqozo 6 563 Opublikowano 8 stycznia Opublikowano 8 stycznia Nie bardzo. Co prawda chyba obniżono siłę postaci w zauważalnym stopniu (moje podejrzenie, niektórzy piszą że jest dokładnie tak samo jak w oryginale), i wyczucie czasu wymaga większej precyzji niż w prymitywnym oryginale (większość czarów itd. jest też chyba po prostu szybsza) - ale nowe dodatki w walce sprawiają, że można rozpierdalać przeciwników. Wykonywanie wszystkiego perfect nie jest aż takie łatwe, ale też nie jest wcale konieczne, bo w oryginale nawet nie było mowy o takich możliwościach. Można też zmieniać postaci "za darmo", co znacząco ułatwia sprawę i czyni zginięcie bardzo trudnym gdy już mamy całą ekipę (niektóre początkowe walki dla 1-2 postaci mogą być zaskakująco mocne). Ogólnie to raczej na plus, chyba że ktoś lubi tradycyjne turowe powtarzanie tego samego aż boss w kooońcu padnie, ale gra jest raczej jeszcze znacznie łatwiejsza. Co ciekawe dodano tryb easy, ale naprawdę nie wydaje się on konieczny. Nie ma co, gra jak na dzisiejsze czasy jest krótka, a to, że nawet bez pakowania bossów można rozpieprzyć w parę rund, może być rozczarowaniem. Cytuj
Nyu 773 Opublikowano 9 stycznia Opublikowano 9 stycznia IMO endgame satysfakcjonujący poziom trudności oferuje, to nie bezstresowy wątek główny, ale ofc nie hardkor. Cytuj
Homelander 2 125 Opublikowano 10 stycznia Opublikowano 10 stycznia Jako fan Mario&Luigi ale hejter jrpg ogólnie brać czy olać? 1 Cytuj
Bowser 117 Opublikowano 10 stycznia Opublikowano 10 stycznia 42 minuty temu, Homelander napisał: Jako fan Mario&Luigi ale hejter jrpg ogólnie brać czy olać? Brać Cytuj
ThePatrickyo 69 Opublikowano 10 stycznia Opublikowano 10 stycznia No właśnie gdzieś na półce leży mi zafoliowana kopia Mario&Luigi na 3DSa, która sobie czekała aż nabiorę ochoty grać, ale skoro polecacie to będę musiał w tym roku sobie odpalić, bo formuła jest dość przyjemna Cytuj
funditto 658 Opublikowano 10 stycznia Opublikowano 10 stycznia 4 godziny temu, ThePatrickyo napisał: No właśnie gdzieś na półce leży mi zafoliowana kopia Mario&Luigi na 3DSa, która sobie czekała aż nabiorę ochoty grać, ale skoro polecacie to będę musiał w tym roku sobie odpalić, bo formuła jest dość przyjemna Polecamy pierwsze trzy części M&L i remake 1 i 3. Lepiej sprawdź najpierw, która to część, bo 4 i 5 to koło Super Mario RPG i dwóch pierwszych Paper Mario nie stały 1 Cytuj
ThePatrickyo 69 Opublikowano 10 stycznia Opublikowano 10 stycznia (edytowane) 47 minut temu, funditto napisał: Polecamy pierwsze trzy części M&L i remake 1 i 3. Lepiej sprawdź najpierw, która to część, bo 4 i 5 to koło Super Mario RPG i dwóch pierwszych Paper Mario nie stały Dokładnie, pierwsza część to Superstar Saga, a trzecia to Bowser's Inside Story i te chciałbym ograć. Oba remaki wyszły dość późno w cyklu życia 3DSa, dlatego ciężko jest je dorwać, ale jedna już na mnie czeka na półce Edytowane 10 stycznia przez ThePatrickyo 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi