Square 8 791 Opublikowano 18 lipca 2023 Opublikowano 18 lipca 2023 1 godzinę temu, Mejm napisał: I tak jestem prawie 4 lata w plecy to bez sensu placic teraz taki pieniadz za cos co po paru latach, kiedy nadrobie, kupie na olx za pare zlotych. Nie lepiej być na bieżąco z aktualnymi, a te stare nadrabiać w wolnej chwili? Cytuj
Mejm 15 416 Opublikowano 18 lipca 2023 Opublikowano 18 lipca 2023 Jestem na poczatku drogi z ps4 wiec dla mnie te 4 lata i tak sa do przodu. 1 Cytuj
Konsolite 578 Opublikowano 19 lipca 2023 Opublikowano 19 lipca 2023 22 godziny temu, Mejm napisał: Jestem na poczatku drogi z ps4 wiec dla mnie te 4 lata i tak sa do przodu. Zanim dojdziesz do "nextgenów" to może będą jakieś gry na nie 1 Cytuj
Piotr_z_Pionek 1 Opublikowano 19 lipca 2023 Opublikowano 19 lipca 2023 (edytowane) Ja już odpadam. Wolę już kupić kwartalnik cdaction za 35zl. Wyjdzie taniej. Poza tym ma prawie 170 stron. W tym czasie na psx extreme musiałbym wydać 75 zł. Dodatkowo można kupić cdaction w postaci audiobooka. Zamiast czytać mogę słuchać o tym co jest w piśmie. Możliwość wyboru zawsze jest dobra. Edytowane 19 lipca 2023 przez Piotr_z_Pionek 1 6 Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 19 lipca 2023 Opublikowano 19 lipca 2023 (edytowane) Zerkam na allegro, a tam mi się wyświetla nowy numer ... po 25 (bez grosza). Ups. Ja już jestem o pięć numerów w plecy, bo zwyczajnie nie mam chęci (zaraz wytłumaczę) przysiadać do tego pisma, a tu jeszcze podwyżka ? Zerkam więc na forum, żeby sprawdzić uzasadnienie i co na to ludzie. Łapusz wytłumaczył - ok, przyjmuję argumenty. Osobiście jednak wolałbym opcję mniej stron i stara cena, bo już i tak sporo artykułów jest pchane "na siłę". Wiadomo, nie każdemu da się dogodzić z tematami, ale PE już tak daleko odjechał od treści konsolowej, że ja niektóre strony po prostu już przerzucam, jeśli "lead" mnie nie wciągnie. Najbardziej do czytania zniechęciła mnie w ostatnich latach nieczytelność. Każde pismo, o czym by nie było, powinno być przyjazne dla oczu, a ja Szmatławca wyciągam do czytania w trakcie 12 minutowych przejazdów koleją. O ile za dnia nie jest najgorzej, tak przy nocnych trasach i słabym świetle jest masakra, bo PE potrafi uszczęśliwić czytelnika nie tylko drobną czcionką, ale szarą drobną czcionką na ciemnym tle. Dla moich oczu masakra. A druga sprawa to pstrokaty styl graficzny ("ubogacony" w klamry/paski/paseczki, prostokąciki i"nekrologi" w oceniaczkach) stworzony i oszablonowany przez Romana, a utwierdzony przez kolejnych naczelnych, którzy nawet nie podjęli się zabrać głosu na temat (w temacie jaki utworzyłem). Zatem z radością i nadzieją na lepsze przyjmuję ustąpienie miejsca przez Romana nowemu grafikowi. Żegnam ozięble, jak mawiał mój przełożony. A nowemu życzę jak najlepiej, a także by słowo "kreatywny" nie skończyło się na pierwszym numerze. Jak ujrzę całość, to zobaczę co tam namłodził ;-) Edytowane 19 lipca 2023 przez macGyver 1 Cytuj
LeifErikson 1 134 Opublikowano 19 lipca 2023 Opublikowano 19 lipca 2023 2 godziny temu, Piotr_z_Pionek napisał: W tym czasie na psx extreme musiałbym wydać 100 zł. Ale wiesz, że kwartał ma 3 miesiące, a nie 4? Cytuj
łom 2 070 Opublikowano 19 lipca 2023 Opublikowano 19 lipca 2023 PDFa można pobrać, ma 60MB więc brakuje trochę jakości na obrazkach. Cytuj
Piotr_z_Pionek 1 Opublikowano 19 lipca 2023 Opublikowano 19 lipca 2023 13 minut temu, LeifErikson napisał: Ale wiesz, że kwartał ma 3 miesiące, a nie 4? Mój błąd. Komentarz już poprawiłem. Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 19 lipca 2023 Opublikowano 19 lipca 2023 46 minut temu, łom napisał: PDFa można pobrać, ma 60MB więc brakuje trochę jakości na obrazkach. Nie jestem pewien czy byłem adresatem tej porady, ale: - pdf nie jest darmowy ; kupuję numery pojedynczo - nie po to kupuję papierowe wydanie, żeby potem korzystać z wydania elektronicznego - lubię czytać z papieru i trzymać gazetę/ książkę w rękach ; jest co na półce postawić (chociaż wszystkie numery PE to jest konkretny stos ) Cytuj
łom 2 070 Opublikowano 19 lipca 2023 Opublikowano 19 lipca 2023 @macGyver Nope, to nie była porada do Ciebie, tylko info dla prenumeratorów że można już pobrać bo rzadko kiedy jest taka informacja Ja PDFy tylko przeglądam, a tak czekam na przyjście papieru bo nie lubię czytać PDFów na monitorze, ale jak dają te PDFy to przynajmniej obsuwy wysyłki tak nie bolą. Cytuj
number_nine 1 347 Opublikowano 20 lipca 2023 Opublikowano 20 lipca 2023 15 godzin temu, macGyver napisał: Zerkam więc na forum, żeby sprawdzić uzasadnienie i co na to ludzie. Łapusz wytłumaczył - ok, przyjmuję argumenty. Osobiście jednak wolałbym opcję mniej stron i stara cena Daje sobie łapę uciąć, że kwestią miesięcy jest uszczuplenie pisma przy nowej cenie Pelikany zniosą wszystko bo dalej myślą, że pismo wydawane jest charytatywnie i wszyscy do tego dokładają. Dobrze chociaż, że po kilku latach się ogarnęli i zmienili grafika, teraz to jakoś wygląda. Cytuj
LeifErikson 1 134 Opublikowano 20 lipca 2023 Opublikowano 20 lipca 2023 Ojej, wszystko wokół drożeje i drożeć będzie, więc to raczej nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem, że prasa również. Medium stare, ale to nie oznacza, że go prawa współczesnego rynku nie dotyczą. 1 Cytuj
snejk04 431 Opublikowano 20 lipca 2023 Opublikowano 20 lipca 2023 Godzinę temu, number_nine napisał: Pelikany zniosą wszystko bo dalej myślą, że pismo wydawane jest charytatywnie i wszyscy do tego dokładają. Ale gdzie ty masz takich? Raczej ci co będą kupować dalej rozumieją wzrost kosztów, no i to że ktoś chce na tym zarobić Ci co myślą że ktoś to robi charytatywnie, to raczej chcieliby żeby pismo dalej było po 14.99 jak kilka lat temu a wydanie równowartości dwóch dobrych piw na miesiąc za gazetę zrujnuje im budżet Cytuj
Ukukuki 7 281 Opublikowano 20 lipca 2023 Opublikowano 20 lipca 2023 Godzinę temu, number_nine napisał: Daje sobie łapę uciąć, że kwestią miesięcy jest uszczuplenie pisma przy nowej cenie Pelikany zniosą wszystko bo dalej myślą, że pismo wydawane jest charytatywnie i wszyscy do tego dokładają. Dobrze chociaż, że po kilku latach się ogarnęli i zmienili grafika, teraz to jakoś wygląda. No jest to możliwe, mamy dalej dwucyfrową inflację. Cytuj
PiotrekP 1 961 Opublikowano 20 lipca 2023 Opublikowano 20 lipca 2023 Nie wiem czy jest sens porównywać do pism motoryzacyjnych, ale: Classicauto- 30zł za 100str (rok temu ok 20zl), F1Racing- 25zł za 84str, Evo Magazine- 30zł za 156str. I jakoś im się to kręci. Jeśli lwią część pochłania też dystrybucja do kiosków, to PSXowi może kiedyś zostać tylko wydawanie wysyłkowe. Cytuj
number_nine 1 347 Opublikowano 20 lipca 2023 Opublikowano 20 lipca 2023 Żeby było to jasne, ja nie miałbym nic przeciwko podnoszeniu cen gdyby za tym szło podniesienie jakości usługi. A za to dostajemy wieczne dymanie z prenumeratą, szukaniem pisma w dziwnych miejscach itd. No i jak coś jest nie tak, to zawsze argumenty od redakcji typu "to nie my, to oni". Biorąc pod uwagę powyższe, dla mnie psxe w tym momencie nie jest wart swojej ceny. 2 Cytuj
Sep 1 665 Opublikowano 20 lipca 2023 Opublikowano 20 lipca 2023 Godzinę temu, snejk04 napisał: Ale gdzie ty masz takich? Raczej ci co będą kupować dalej rozumieją wzrost kosztów, no i to że ktoś chce na tym zarobić Ci co myślą że ktoś to robi charytatywnie, to raczej chcieliby żeby pismo dalej było po 14.99 jak kilka lat temu a wydanie równowartości dwóch dobrych piw na miesiąc za gazetę zrujnuje im budżet 14.90 to zaczęło kosztować dopiero na początku zeszłego roku i jakoś tak do lipca chyba było. Ale mniejsza o to. Patrząc na to że co pół roku cena idzie w górę, to pewnie w przyszłym granica 30 pln zostanie przekroczona. Cytuj
LeifErikson 1 134 Opublikowano 20 lipca 2023 Opublikowano 20 lipca 2023 26 minut temu, PiotrekP napisał: Jeśli lwią część pochłania też dystrybucja do kiosków, to PSXowi może kiedyś zostać tylko wydawanie wysyłkowe. Nie wiem czy to byłaby w ogóle opcja, bo z tego co kiedyś wspominał Roger, o ile dobrze pamiętam, wydawcom zależy między innymi na ekspozycji ich okładek w galeriach, salonach prasowych itp. Przy wysyłkowym trybie ten aspekt by odpadł, co zapewne zmniejszyłoby atrakcyjność okładki i kasy z tego. Cytuj
snejk04 431 Opublikowano 20 lipca 2023 Opublikowano 20 lipca 2023 Plus to, że sprzedaż tylko wysyłkowa oznacza w praktyce zamknięcie się na nowych/przypadkowych czytelników, których zobaczą pismo w empiku i kupią. O ile tacy w ogóle jeszcze istnieją. Cytuj
Butt 3 445 Opublikowano 20 lipca 2023 Opublikowano 20 lipca 2023 A jak z dostępnością w kioskach? Kupował ktoś dzisiaj? Bo w ostatnich miesiącach było fatalnie u mnie w mieście, zawsze trzeba było czekać kilka dni. Nie wiem czy jest sens w ogóle iść. Cytuj
NicraM 2 Opublikowano 20 lipca 2023 Opublikowano 20 lipca 2023 16 minut temu, Butt napisał: A jak z dostępnością w kioskach? Kupował ktoś dzisiaj? Bo w ostatnich miesiącach było fatalnie u mnie w mieście, zawsze trzeba było czekać kilka dni. Nie wiem czy jest sens w ogóle iść. W Kolporterze był rano już. Co do cen to przypomnę, że w w styczniu kolejne podwyżki. I to największe, więc dopiero zacznie się fala upadków. Dobrze że po drodze wybory i będzie można zatrzymać tą fale inflacji 1 Cytuj
Butt 3 445 Opublikowano 20 lipca 2023 Opublikowano 20 lipca 2023 A no owszem był PSX w Kolporterze. Pierwsze co się rzuca w oczy to papier. Jest całkiem inny, taki miękki matowy, jak w Focus Historia. Nawet zapach jest podobny. Szaty graficznej na razie nie oceniam bo za mało przejrzałem, już nie wspominając o czytaniu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi