gnysek 9 Opublikowano 9 listopada 2023 Opublikowano 9 listopada 2023 W dniu 6.11.2023 o 12:41, Mejm napisał: - zachowany status, ze jak Lapusz cos obieca to i tak bedzie odwrotnie To jest najważniejsza rzecz, bez której numer zwrócę kurierowi. Cytuj
Piechota 434 Opublikowano 11 listopada 2023 Opublikowano 11 listopada 2023 Wygląda na to, że napisany Cytuj
Kmiot 13 664 Opublikowano 11 listopada 2023 Opublikowano 11 listopada 2023 Domyślam się, że będzie coś sytego o SH2, skoro Adam jest "na świeżo" po ponownym ograniu. Cytuj
Piechota 434 Opublikowano 12 listopada 2023 Opublikowano 12 listopada 2023 (edytowane) 12 godzin temu, Kmiot napisał: Domyślam się, że będzie coś sytego o SH2, skoro Adam jest "na świeżo" po ponownym ograniu. Niestety, choć bardzo bym chciał, nie ja silenthilluję w PS2 Extreme. A że będzie o nim w tym numerze, to akurat w miarę oczywiste..! Edytowane 12 listopada 2023 przez Piechota Cytuj
aux 3 784 Opublikowano 13 listopada 2023 Opublikowano 13 listopada 2023 Chciałem się zapytać czy termin wysyłki 24 listopada (piątek) będzie dotrzymany? Strasznie jestem napalony na ten magazyn. Cytuj
Roger 2 081 Opublikowano 13 listopada 2023 Opublikowano 13 listopada 2023 13 minut temu, aux napisał: Chciałem się zapytać czy termin wysyłki 24 listopada (piątek) będzie dotrzymany? Strasznie jestem napalony na ten magazyn. Ciśniemy, jeśli będzie opóźnienie to niewielkie. Teksty są już wszystkie, całe 124 strony, teraz składamy, jest już ponad 60% zrobione. 4 4 1 Cytuj
KOMODO 67 Opublikowano 13 listopada 2023 Opublikowano 13 listopada 2023 (edytowane) W dniu 11.11.2023 o 21:56, Kmiot napisał: Domyślam się, że będzie coś sytego o SH2, skoro Adam jest "na świeżo" po ponownym ograniu. Sytym bym tego materiału niestety nie nazwał, bo paradoksalnie miejsca na pojedynczą grę nie było dużo. Proponowałem Rogerowi cały osobny numer tylko o serii Silent Hill ale mówi, że to cienka seria i nawet nie interesują go nowe projekty z cyklu Edytowane 13 listopada 2023 przez KOMODO 2 Cytuj
Roger 2 081 Opublikowano 13 listopada 2023 Opublikowano 13 listopada 2023 20 minut temu, KOMODO napisał: Sytym bym tego materiału niestety nie nazwał, bo paradoksalnie miejsca na pojedynczą grę było dużo. Proponowałem Rogerowi cały osobny numer tylko o serii Silent Hill ale mówi, że to cienka seria i nawet nie interesują go nowe projekty z cyklu Bo mi chcesz wcisnąć oglądanie tego paździerza co teraz leci na necie 4 1 Cytuj
KOMODO 67 Opublikowano 13 listopada 2023 Opublikowano 13 listopada 2023 36 minut temu, Roger napisał: Bo mi chcesz wcisnąć oglądanie tego paździerza co teraz leci na necie Opinie na temat innych tworów popkultury też formułujesz na podstawie cudzych opinii czy czasem też sam coś sprawdzasz? PS: Oddawaj SH Colletion na PS2 - odbieram Ci go razem z tytułem fana serii Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 13 listopada 2023 Opublikowano 13 listopada 2023 Dostałem dzisiaj mejla zapraszającego do dokonania zakupu PS2E. Kliknąłem w link i znalazłem się na stronie allegro, gdzie można było wybierać pomiędzy ośmioma wersjami (niestety, ale z Oczyma* już wyprzedana :-). Zastanowił mnie troszkę opis w sekcji "ważne", gdzie to znajdują się informacje iż: - po 31 października, czyli po zakończeniu przedsprzedaży, cena będzie wynosić 34,99. Mamy 13 listopada, a cena została promocyjna, tak? - w przedsprzedaży jest tajemnicza naklejka, ale że już mamy po terminie, więc raczej powinienem zakładać, że jej nie będzie. - podobno zakup po okresie przedsprzedaży nie gwarantuje dostępności. To po co jest w ofercie licznik dostępnych sztuk? Jest ich tyle czy to tylko taka akcja podkręcająca "bierzcie, bierzcie, bo nie wiadomo kiedy braknie"? * offtop warning Spoiler * Poszedłem z tym problemem do mojej byłej polonistki. - Pani profesorko, mam pytanie: jak odmieniamy w narzędniku liczby mnogiej słowo oczy?** Piszemy okami czy oczyma? - Po pierwsze, gamoniu, nie kpij sobie z mojego stanowiska, bo jestem panią profesor.*** A po drugie, to nie podchodź mnie pod włos, tylko powiedz czy chodzi o oka w rosole, czy też o oczy z piosenki Zenka? - Yyyy. O oczy wilka, pani profesor. Koloru nie pamiętam. - W takim razie prawidłowo jest "oczyma". - Bardzo dziękuję, pani profesorko! - Profesor, ofermo! Pani profesor! Przepuściłam cię w ostatniej klasie tylko po to, żeby tej twojej tępoty nie musieć codziennie znosić! A teraz won z klasy! ** ku uciesze kilku osób: nie oddzieliłem pytajnika spacją. :-D Troszkę się zastanawiałem na tą zasadą (aby nie oddzielać żadnych znaków interpunkcyjnych od wyrazu) i znalazłem jej główną zaletę: wartość edytorska. W zależności od nośnika wyświetlanego tekstu (szerokości ekranu) taki znak zapytania mógłby zostać przypadkiem przerzucony do kolejnego wersu, więc wyszłoby groteskowo zamiast przejrzyściej. Inna sprawa, że bywałem na forach, gdzie niektórzy celowo przerzucali go do następnego akapitu, aby podkreślić wartość tego pytania. Chyba. Z kolei mój przełożony zadaje smsowo "pytania" np. cyt.: "Spawalem komorki na Francje". Odpowiedziałem mu, że jego smsy to kandydatury do literackiej nagrody Nobla (słowa okazały się prorocze, biorąc pod uwagę późniejszą nagrodę dla dzieła Jona Fossego, napisanego w stylu zwanym "strumieniem świadomości"), na co odpisał "Rak olej ma ci przekazac wszystko". To jest jakieś wyższe stadium komunikacji. 8-) Wracając jednak do meritum spacji: podlinkuję lektora z "tikkena"****: https://youtu.be/dDVFmQjtWL0?si=Es8u2450HfKClkmW *** Obydwie formy są prawidłowe. Sęk w tym, że w zależności na kogo się trafi (feministkę lub kobietę ceniącą prestiż stanowiska), to forma zwrotu może być różna. Obecnie językoznawcy już mają na głowie nie problem z feministkami, lecz z tzw. osobami niebinarnymi, jak te o sobie mówią. Znanym (w ostatnim czasie) jest przypadek San Kocoń, (osobę) deklarującą się jako aktywiszcze (bo aktywista i aktywistka ponoć nie wyrażają tego precyzyjnie), a startującą do Sejmu. San nie dostało się (w czasie przeszłym mówi o sobie "zostałom", "zrobiłom") do ław poselskich, a mogło być tak ciekawie, bo mielibyśmy, hmmm ... pierwsze ... poślę czy posło? Świat zwariował. **** Za czasów bazarowego handlu grami na pierwszego plejaka bywali handlowcy, którzy chcieli brzmieć bardziej światowo, jako tacy co wiedzą, co tam w trawie piszczy. Zatem aby nie czytać po prostu "tekken", to wymyślili "tikkena", a nawet "tejkena". :^) Oczywiście żadnego spotkania z polonistką nie było, ale - jak to na forach bywa - MSPANC. Mazzi! Miałeś w sprawie Okami zapodać finishera! :-D 1 1 Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 13 listopada 2023 Autor Opublikowano 13 listopada 2023 2 godziny temu, Roger napisał: Ciśniemy, jeśli będzie opóźnienie to niewielkie. Teksty są już wszystkie, całe 124 strony, teraz składamy, jest już ponad 60% zrobione. korekta będzie tym razem? 2 1 Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 13 listopada 2023 Opublikowano 13 listopada 2023 26 minut temu, macGyver napisał: Dostałem dzisiaj mejla zapraszającego do dokonania zakupu PS2E. Kliknąłem w link i znalazłem się na stronie allegro, gdzie można było wybierać pomiędzy ośmioma wersjami (niestety, ale z Oczyma* już wyprzedana :-). Zastanowił mnie troszkę opis w sekcji "ważne", gdzie to znajdują się informacje iż: - po 31 października, czyli po zakończeniu przedsprzedaży, cena będzie wynosić 34,99. Mamy 13 listopada, a cena została promocyjna, tak? - w przedsprzedaży jest tajemnicza naklejka, ale że już mamy po terminie, więc raczej powinienem zakładać, że jej nie będzie. - podobno zakup po okresie przedsprzedaży nie gwarantuje dostępności. To po co jest w ofercie licznik dostępnych sztuk? Jest ich tyle czy to tylko taka akcja podkręcająca "bierzcie, bierzcie, bo nie wiadomo kiedy braknie"? * offtop warning Pokaż ukrytą zawartość * Poszedłem z tym problemem do mojej byłej polonistki. - Pani profesorko, mam pytanie: jak odmieniamy w narzędniku liczby mnogiej słowo oczy?** Piszemy okami czy oczyma? - Po pierwsze, gamoniu, nie kpij sobie z mojego stanowiska, bo jestem panią profesor.*** A po drugie, to nie podchodź mnie pod włos, tylko powiedz czy chodzi o oka w rosole, czy też o oczy z piosenki Zenka? - Yyyy. O oczy wilka, pani profesor. Koloru nie pamiętam. - W takim razie prawidłowo jest "oczyma". - Bardzo dziękuję, pani profesorko! - Profesor, ofermo! Pani profesor! Przepuściłam cię w ostatniej klasie tylko po to, żeby tej twojej tępoty nie musieć codziennie znosić! A teraz won z klasy! ** ku uciesze kilku osób: nie oddzieliłem pytajnika spacją. :-D Troszkę się zastanawiałem na tą zasadą (aby nie oddzielać żadnych znaków interpunkcyjnych od wyrazu) i znalazłem jej główną zaletę: wartość edytorska. W zależności od nośnika wyświetlanego tekstu (szerokości ekranu) taki znak zapytania mógłby zostać przypadkiem przerzucony do kolejnego wersu, więc wyszłoby groteskowo zamiast przejrzyściej. Inna sprawa, że bywałem na forach, gdzie niektórzy celowo przerzucali go do następnego akapitu, aby podkreślić wartość tego pytania. Chyba. Z kolei mój przełożony zadaje smsowo "pytania" np. cyt.: "Spawalem komorki na Francje". Odpowiedziałem mu, że jego smsy to kandydatury do literackiej nagrody Nobla (słowa okazały się prorocze, biorąc pod uwagę późniejszą nagrodę dla dzieła Jona Fossego, napisanego w stylu zwanym "strumieniem świadomości"), na co odpisał "Rak olej ma ci przekazac wszystko". To jest jakieś wyższe stadium komunikacji. 8-) Wracając jednak do meritum spacji: podlinkuję lektora z "tikkena"****: https://youtu.be/dDVFmQjtWL0?si=Es8u2450HfKClkmW *** Obydwie formy są prawidłowe. Sęk w tym, że w zależności na kogo się trafi (feministkę lub kobietę ceniącą prestiż stanowiska), to forma zwrotu może być różna. Obecnie językoznawcy już mają na głowie nie problem z feministkami, lecz z tzw. osobami niebinarnymi, jak te o sobie mówią. Znanym (w ostatnim czasie) jest przypadek San Kocoń, (osobę) deklarującą się jako aktywiszcze (bo aktywista i aktywistka ponoć nie wyrażają tego precyzyjnie), a startującą do Sejmu. San nie dostało się (w czasie przeszłym mówi o sobie "zostałom", "zrobiłom") do ław poselskich, a mogło być tak ciekawie, bo mielibyśmy, hmmm ... pierwsze ... poślę czy posło? Świat zwariował. **** Za czasów bazarowego handlu grami na pierwszego plejaka bywali handlowcy, którzy chcieli brzmieć bardziej światowo, jako tacy co wiedzą, co tam w trawie piszczy. Zatem aby nie czytać po prostu "tekken", to wymyślili "tikkena", a nawet "tejkena". :^) Oczywiście żadnego spotkania z polonistką nie było, ale - jak to na forach bywa - MSPANC. Mazzi! Miałeś w sprawie Okami zapodać finishera! :-D Strzelam że to dlatego, że przedsprzedaż pierwotnie miala być do końca października, ale najwyraźniej się przedłużyła i jeszcze trwa. BTW, co Ty masz z tymi gwiazdkami? Jakbym CDA czytał, a to jedna z najbardziej irytujących rzeczy jak tak trzeba skakać miedzy linijkami. Nawias jest od tego albo przecinek. Cytuj
Kmiot 13 664 Opublikowano 13 listopada 2023 Opublikowano 13 listopada 2023 No właśnie, Smuggler, przestań odpierdalać. Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 13 listopada 2023 Opublikowano 13 listopada 2023 7 minut temu, LeifErikson napisał: Strzelam że to dlatego, że przedsprzedaż pierwotnie miala być do końca października, ale najwyraźniej się przedłużyła i jeszcze trwa. BTW, co Ty masz z tymi gwiazdkami? Jakbym CDA czytał, a to jedna z najbardziej irytujących rzeczy jak tak trzeba skakać miedzy linijkami. Nawias jest od tego albo przecinek. Dobra, może mnie troszkę poniosło. ;D W każdym razie pierwsza gwiazdka sugerowała wyraźny offtop, a gdybym resztę chciał połączyć w całość, to nie wiem co by z tego wyszło, a jak zauważyłeś, każde rozwinięcie było raczej zbyt obszerne pod ukrycie w nawiasie. Tak myślę. Cytuj
Roger 2 081 Opublikowano 13 listopada 2023 Opublikowano 13 listopada 2023 42 minuty temu, Shen napisał: korekta będzie tym razem? Czekaj, zapytam Konsolki czy da radę Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 14 listopada 2023 Autor Opublikowano 14 listopada 2023 Etykieta w apce inpostu jest, to druk chyba blisko? Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 15 listopada 2023 Opublikowano 15 listopada 2023 Patrząc po stronie z allegro, to już sporo osób dostało, a nawet dwie wystawiły recenzje. Pewno prorocy lub wizjonerzy. ;-P Cytuj
Pix 913 Opublikowano 15 listopada 2023 Opublikowano 15 listopada 2023 W dniu 13.11.2023 o 10:31, KOMODO napisał: Proponowałem Rogerowi cały osobny numer tylko o serii Silent Hill ale mówi, że to cienka seria Boże, jak ten Wasz rednacz się nie zna Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 15 listopada 2023 Autor Opublikowano 15 listopada 2023 Na pudle z Okemi literówka, oby w magazynie nie było takich kwiatków 3 Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 16 listopada 2023 Opublikowano 16 listopada 2023 Szczęściarz, u mnie pusto. Cytuj
Piechota 434 Opublikowano 16 listopada 2023 Opublikowano 16 listopada 2023 Spokojnie, spokojnie. Ja jeszcze czekam na PDF-ki do potwierdzenia. Kilka dni, nim naprawdę zamkniemy Cytuj
KOMODO 67 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 11 godzin temu, czapa napisał: Zróbcie korektę pls Wystąpię w obronie korekty. Jak na moje oko bowiem 95% odpowiedzialności za jakość ortograficzną/gramatyczną/stylistyczną spoczywa na autorze, a nie na korekcie. Korekta ma za zadanie trzymać rękę na pulsie, wyłapać jakieś powtórzenie, brakujący przecinek czy inną pierdołę, którą przeoczył autor w trakcie sprawdzania sam po sobie. Nie może jednak przepisywać za autora całego tekstu od zera, jeżeli ten więc odwalił robotę na kolanie i żeby to jakoś brzmiało, należałoby przemodelować każde zdanie z osobna - wińcie nie korektę a autora. To czasopismo drukowane a nie wall na fejsie - każdy autor odpowiada swoim nazwiskiem za jakość tekstu, który oddaje do druku. 2 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi