iluck85 3 051 Opublikowano poniedziałek o 19:50 Opublikowano poniedziałek o 19:50 (edytowane) Czekaj na Decka 2 Nie ma sensu ta wymiana obecnie. No i lubisz touchpady, a ten Lenovo ich nie ma. Na finalna konkluzję i tak trzeba poczekać aż się pojawi- czyli maj. Ja mimo ułomności windowsa wybieram sprzęt na windowsie. Odpalam wszystkie launchery jakie mam na PC bez żadnych fikołków. Edytowane poniedziałek o 19:54 przez iluck85 Cytuj
NemoKOF 731 Opublikowano poniedziałek o 21:56 Opublikowano poniedziałek o 21:56 No właśnie nie będzie dużo wydajniejszy. Spokojnie chcąc parę gier więcej ograć można brać Ally czy LeGo i wrzucić bazzite, chodzi ekstra i w razie czego jest windows do np. Natywnych instalacji z gamepass. To najtańsze opcje na dziś i działają bardzo dobrze, Legion działa na Linuxie świetnie, pełne wsparcie każdej funkcji. A jak chcecie wsparcie Valve co wg mnie nie jest już kluczowe to czekajcie na sd2 Cytuj
Homelander 2 516 Opublikowano wtorek o 03:27 Opublikowano wtorek o 03:27 Miałem w ręce tego Legiona Go i jest imponujący. Nówkę można u mnie kupić za 450-500$, więc nie jakoś drogo. Ale ten Windows mnie przeraża, bo Decka sobie skonfigurowałem rok temu i od tej pory nie dotykam wcale żadnych ustawień. A nawet na forumku się naczytałem o problemach z Windowsem, więc dla spokoju własnej duszy sobie daruję. Gdyby ten Lenovo na SteamOS zapewniał jakiś konkretny przyrost mocy to bym rozważył. Ale jak nie to nie ma o czym mówić Cytuj
NemoKOF 731 Opublikowano wtorek o 05:18 Opublikowano wtorek o 05:18 No to próbuję ci przekazać, co usilnie ignorujesz, że jest mocniejszy Steam Deck - Lenovo Go + instalacja Bazzite OS załatwia sprawę - to jest Steam OS którego nie trzeba absolutnie dotykać. Tak zrobiłem i było idealnie :-) Obsługa sprzętu jest 100% - działa każdy aspekt i nie musisz mieć oficjalnego Steam OS - masz tutaj znaną dystrybucję (Fedora) i masz wszystkie składniki od Valve bo są dostępne za darmo bez licencji. Więc jak chcesz mocniejszego Steam Decka to on już tu jest. Jedynie musisz poświęcić 15 minut na instalację na początku i tyle. Potem działa to jak Steam Deck. I dodatkowym plusem samego Legiona jest touchpad na którym z tego co czytam ci zależało. Cytuj
Homelander 2 516 Opublikowano wtorek o 05:20 Opublikowano wtorek o 05:20 1 minute ago, NemoKOF said: No to próbuję ci przekazać, co usilnie ignorujesz, że jest mocniejszy Steam Deck - Lenovo Go + instalacja Bazzite OS załatwia sprawę - to jest Steam OS którego nie trzeba absolutnie dotykać. Tak zrobiłem i było idealnie :-) Obsługa sprzętu jest 100% - działa każdy aspekt i nie musisz mieć oficjalnego Steam OS - masz tutaj znaną dystrybucję (Fedora) i masz wszystkie składniki od Valve bo są dostępne za darmo bez licencji. Więc jak chcesz mocniejszego Steam Decka to on już tu jest. Jedynie musisz poświęcić 15 minut na instalację na początku i tyle. Potem działa to jak Steam Deck. I dodatkowym plusem samego Legiona jest touchpad na którym z tego co czytam ci zależało. I nie muszę wchodzić do Windowsa wcale, usypianie działa idealnie jak w Decku i tak dalej? Cytuj
NemoKOF 731 Opublikowano wtorek o 05:25 Opublikowano wtorek o 05:25 Dokładnie tak. Ja Windowsa wywaliłem zupełnie, nie musisz w niego wchodzić. Jedyne co polecam to na samym początku odpal Windowsa na 15 minut i zrób aktualizacje programu Lenovo żeby in ew wgrał bios i firmware do kontrolerów. Potem nie musisz tego robić, Lenovo nie ma obecnie aktualizacji i żadnych problemów ze sprzętem. Po tych 15 minutach instalujesz bazzite i masz w tyłku Windowsa, możesz go usunąć zupełnie. Lenovo też ma sprawny czytnik kart więc i karty chodzą. Działa wszystko + decky. Jest taki dodatkowy program od Bazzite (wciskasz 2x przycisk "Steam") do kontroli LEDów. No brzmi może groźnie ale ten system na na tyle już dopracowany że poważnie można go zainstalować i mieć absolutnie w doopie Windowsa :-) Na Win Mini mam tak samo :-) P. S. Ja nie sprzedałem Legiona bo miał problem - wszystko działało idealnie. Sprzedałem bo był za duży dla mnie po prostu. Dodatków można odpiąć te kontrolery i grać jak na Switchu i nawet ten zyebany tryb myszki działa na Linuxie bez grzebania. Jest pełna obsługa sprzętu. 1 Cytuj
Homelander 2 516 Opublikowano wtorek o 05:32 Opublikowano wtorek o 05:32 A jak z mocą? Jest odczuwalnie mocniejszy niż Deck? Cytuj
NemoKOF 731 Opublikowano wtorek o 06:02 Opublikowano wtorek o 06:02 Oczywiście. Na 17W-18W już czuć przyrost, masz dostępne do 30W. Spokojnie idzie grać w Returnala i nawet Indiana grywalny. Cytuj
Homelander 2 516 Opublikowano wtorek o 06:11 Opublikowano wtorek o 06:11 Zobaczę po Nintendo Direct kiedy wychodzi Switch 2 Cytuj
NemoKOF 731 Opublikowano wtorek o 07:40 Opublikowano wtorek o 07:40 Nie wiem na co czekać mając bibliotekę na Steam. Nie wiem jak w USA ze zwrotami ale wziąłbym nawet na testy i posprawdzał, ew zwrócił i szukał wtedy taniej. Jak przetestujesz to zrozumiesz, że to nie jest filozofia i nie trzeba być pececiarzem żeby sobie zrobić Steam Decka. Zresztą Valve tego chce i pomaga, bo oni na sprzęcie nie zarabiają albo zarabiają grosze, to tylko koń trojański żebyś używał Steama i tam kupował. Cytuj
Homelander 2 516 Opublikowano wtorek o 07:41 Opublikowano wtorek o 07:41 Tylko, że ja mam już Decka, nie spieszy mi się za bardzo. Cytuj
NemoKOF 731 Opublikowano wtorek o 07:44 Opublikowano wtorek o 07:44 Ja wiem że masz :-) Natomiast ewidentnie korci cię coś mocniejszego ale boisz się grzebania. I stąd pomysł, że mógłbyś sobie sprawdzić czy to dla ciebie. Imo tak, w tym momencie Bazzite jest stabilny jak Steam OS i jak chcesz pograć w gry które już na SD nie są grywalne warto się przesiąść :-) Piszę to nie tylko do ciebie, Daffy widzę, że też sonduje temat po cichutku ;-) Nie ma co się przywiązywać do SD, to tylko PC w innej obudowie. Polecam obejrzeć materiał DF Spoiler Cytuj
Homelander 2 516 Opublikowano wtorek o 07:54 Opublikowano wtorek o 07:54 Korci korci, ale Switch 2 jest priorytetem. Jak zapowiedzą go na grudzień, albo coś takiego to przemyślę mocno kupno tego Legiona. Tylko wiesz, chciałbym jakiś mocny przeskok jakościowy, typu Cyberpunk z raytracingiem i na wysokich detalach albo coś. A chyba aż tak mocny Legion nie jest Cytuj
Daffy 10 820 Opublikowano wtorek o 08:15 Opublikowano wtorek o 08:15 Ty już Homelander odlecisz oglądając sam ekran bo steam deck LCD ma go fatalny :p Ogółem here we go again - jak zwykle rozkmiasz na kilka stron przez kilka tygodni co kupić jakby te sprzęty miliony dolarów kosztowały. Z deckiem też miałeś tygodniowe dylematy Ja mam taki backlog na decku że na pewno nie zmieniam go obecnie. W tym roku Switch2 a potem dopiero najpewniej steam deck 2. Pytania się pojawiły bo serio kumpel z roboty jest zainteresowany kupnem i ostatecznie doradziłem mu legion go zamiast decka OLED. Cytuj
NemoKOF 731 Opublikowano wtorek o 08:20 Opublikowano wtorek o 08:20 Przy obecnych cenach używek, które i asus i lenovo mają niższe niż OLED nie ma imo sensu SD brać :-/ Szkoda siana. Cytuj
Homelander 2 516 Opublikowano wtorek o 08:22 Opublikowano wtorek o 08:22 Lubię rozkminiać, zajmuje to głowę. Jasne, nie kosztują te sprzęty miliony, mogę chociażby teraz zamówić, ale gdzie tu zabawa A tak serio to tak jak pisałem. Jestem mega zadowolony z Decka i musiałbym mieć coś co przeniesie mi te gry na kolejny poziom. Czyli Cyberpunk na wysokich z raytracingiem Cytuj
dominalien 303 Opublikowano wtorek o 09:04 Opublikowano wtorek o 09:04 47 minut temu, Daffy napisał(a): Ty już Homelander odlecisz oglądając sam ekran bo steam deck LCD ma go fatalny Lol, „fatalny”. Nie daj sobie wmówić głupot @Homelander, przez to że Daffy ma problemy z oczami. Zwykły ekran LCD. 1 Cytuj
Daffy 10 820 Opublikowano wtorek o 09:08 Opublikowano wtorek o 09:08 1 minutę temu, dominalien napisał(a): Lol, „fatalny”. Nie daj sobie wmówić głupot @Homelander, przez to że Daffy ma problemy z oczami. Zwykły ekran LCD. Przecież miałem decka LCD. Słaby ekran, gorszy niż w pierwszym switchu, słabe pokrycie kolorów, saturacja itp. Dopiero Vibrant Deck to ratował ale dalej przesiadka na sd OLED, switch oled czy porządne LCD Roga czy Lenovo od razu jest widoczna 1 Cytuj
NemoKOF 731 Opublikowano wtorek o 09:23 Opublikowano wtorek o 09:23 Nie no... nie ma gorszego niż w pierwszym switchu. Switch V1/V2 -> SD LCD -> Goovno na polu -> Rog Ally/Win Mini 2024-> Win Mini 2023 (inny ekran, lepsze kolory) -> Legion Go -> SD OLED. Ew jak ktoś woli większe ekrany to LeGo przed OLEDem ale te kolorki ciężko przebić Mówię to jako osoba która każdy z wymienionych miała w rękach. Cytuj
dominalien 303 Opublikowano wtorek o 09:29 Opublikowano wtorek o 09:29 Gówno na polu jest najgorsze, bo ma tylko jeden kolor. To są ekrany do grania w gierki dla dzieci, nie do masterowania filmów z holiłudu, czym ewidentnie się tu wszyscy na codzień zajmujecie. Cytuj
Krzysztof93 1 494 Opublikowano wtorek o 09:47 Opublikowano wtorek o 09:47 23 minuty temu, NemoKOF napisał(a): Switch V1/V2 -> SD LCD -> Goovno na polu -> Rog Ally/Win Mini 2024-> Win Mini 2023 (inny ekran, lepsze kolory) -> Legion Go -> SD OLED zaciekawiłeś mnie teraz bo byłem pewny, że rog ally i legion GO mają po prostu porównywalne bardzo dobre ekrany LCD tyle, że ten w legionie jest większy. Cytuj
NemoKOF 731 Opublikowano wtorek o 09:47 Opublikowano wtorek o 09:47 No mordo, ale 2 podstawowe rzeczy, które są potrzebne do gierek wideo dla dzieci to ekran i kontroler. Są po prostu lepsze i gorsze. Jak brałem Switcha V1 poza chatę bo często gram w komunikacji to obraz był koszmarny chociażby przez oddalenie ekranu dotykowego od samego LCD, przez co obraz wydawał się ciemniejszy niż jest w rzeczywistości i miałeś wrażenie "zalania mlekiem" obrazu. SD LCD nie ma tego problemu, kolory ładne nie są, ale wersja LCD matowa (taką miałem) była dużo bardziej czytelna w świetle niż Switch przez co grało się na nim przyjemniej. Potem Switch Oled (którego zapomniałem dodać) poprawił bolączki, jest wyraźniejszy i to mimo względnie niskiej jasności. Do dziś ludzie wypuszczają mody do Gameboyów a ostatnio do Switcha Lite bo jednak ekran w przenośniaku jest dość istotny ;-) Ale jeśli odpowiada ci po sprawdzeniu kilku urządzeń ekran z SD LCD to super, tylko się cieszyć bo można mieć go bardzo tanio ;-) @Krzysztof93 ekran Legiona ma lepsze kolory i ciut wyższą jasność. Ma też swoje wady jak tylko 2 ustawienia odświeżania (144/60), brak VRR i bycie ekranem pionowym, co szczególnie w windowsie w starych grach potrafi napsuć krwi, Bazzite/SteamOS to koryguje więc tego problemu tu nie ma, SD też ma pionowe ekrany, Switch też. Ale to jest dobry ekran przeznaczony do jakiegoś tabletu i jakość + wysoka rozdziałka dają dobry efekt. No i bycie ekranem 1600p co jest mało sensowne daje fajny efekt gdy ustawisz go na 800p, skaluje się wszystko idealnie x2 i dla mnie wygląda to dobrze, rozmycie nie jest takie nieprzyjemnie jak ustawienie 720p na ekranie 1080p (piszę o LCD, na oledzie gdzie wygaszą się pixele potrafi to być mniej odczuwalne). Ekran Ally/Win Mini 2024 ma też dobre kolory jak na IPSa, nie jest to zły ekran. Cytuj
Krzysztof93 1 494 Opublikowano wtorek o 09:57 Opublikowano wtorek o 09:57 Ok ja myślałem, że to jest to samo nie patrząc na rozmiar. Nie można nikomu ufać w sieci bo wystarczy chwila i znajdziemy taki test: Spoiler chociaż u mnie to by się sprawdził SD LCD bo już pisałem w temacie ROG ally, że ja jednak jestem konsolowiec-kanapowiec i tak podłączam asusa do TV Cytuj
dominalien 303 Opublikowano wtorek o 10:00 Opublikowano wtorek o 10:00 Ja się tu odezwałem, bo wkurza mnie to internetowe „to jedno jest zajebiste, cała reszta to gowno”. Fatalny ekran to będzie jak zamiast czerwonego pokaże fioletowy, albo będzie smużył tak, że rzeczywiście niewiele będzie widać (jak moje PSP). Te wszystkie ekrany, które mamy teraz są tak naprawdę świetne, jedne trochę lepsze, drugie gorsze. Wiadomo, że technologia idzie do przodu i świeższy sprzęt będzie miał wiele zalet. Akurat dla mnie w SD OLEDzie ważniejszy jest lepszy czas na baterii i te parę klatek/s wiecej niż jakość obrazu, bo na LCD też wszystko było widać. Cytuj
drozdu7 3 037 Opublikowano wtorek o 10:11 Opublikowano wtorek o 10:11 A Bazzite na Legionie/Rog daje jakiś boost do wydajności? Bo chyba kiedyś pisaliście że raczej hooynia bo nie ma Fsr3 czy coś Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi