Skocz do zawartości

Legion Go - kolejny handheld PC

Featured Replies

Opublikowano

Mnie Bazzite nie interesuje ;) tylko oficjalna wersja Steam OS gdy zostanie już wypuszczona.

Bo na Windzie co jakiś czas wychodzą nowe wersje sterowników, biosów, jakieś generatory itp. i trzeba robić update'y

Czyli na Steam OS wszystko robi się automatycznie rozumiem

• Odpowiedzi 260
  • Wyświetleń 16,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Właśnie przyszło pudełeczko  Pierwsze wrażenie.....jakie to jest bydle  Szczerze to chyba aż za duże. Windows się aktualizuje i będę się bawić.   

• NemoKOF
    NemoKOF

No ja się udzielam a prawie nie gram xD LeGo leży nieużywane drugi miesiąc. Ja 3DS i Switch Lite w drodze do roboty, dwoje dzieci mam. A i tak pewnie kupię GPD Win Mini 2025. Czemu? Bo jestem pyerdoln

• Zdecydowanie przydalby sie zbiorczy temat. Tylko SD niech zostanie osobno. Jest najpopularniejszy ze wszystkich i nie ma co mieszac. Co do tego Legiona to widzialem wczoraj gdzies info ze ma latac za

Opublikowano

Mnie też interesuje całość prosto z pudełka, bez dogrywania, kombinowania, działania z warunkami i takie tam. Ciekawy tego nowego Legiona jestem, nie miał jakoś teraz wychodzić?

Opublikowano
1 godzinę temu, Homelander napisał(a):

Mnie też interesuje całość prosto z pudełka, bez dogrywania, kombinowania, działania z warunkami i takie tam.

No nie brzmi to jak linux na Decku :)

Opublikowano
9 minutes ago, Ukukuki said:

No nie brzmi to jak linux na Decku :)

Brzmi dokładnie tak. Po tym jak spędziłem ponad rok temu kilka godzin na skonfigurowaniu różnych rzeczy ani razu nie musiałem wchodzić do ustawień. No raz, ale to z powodu mojej własnej głupoty. W każdym razie odpalam i gram. Nie interesuje mnie żadne aktualizowanie, sterowniki, ustawienia, konfiguracje i inne takie

Opublikowano
1 minutę temu, Homelander napisał(a):

Brzmi dokładnie tak. Po tym jak spędziłem ponad rok temu kilka godzin na skonfigurowaniu różnych rzeczy ani razu nie musiałem wchodzić do ustawień. No raz, ale to z powodu mojej własnej głupoty. W każdym razie odpalam i gram. Nie interesuje mnie żadne aktualizowanie, sterowniki, ustawienia, konfiguracje i inne takie

Nie aktualizujesz Steam Decka? Gier? Wszystkie gry ci niby dobrze działają zawsze i wszędzie i nigdy w temacie Decka nie zgłaszałeś problemów :)?

Opublikowano
7 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Nie aktualizujesz Steam Decka? Gier? Wszystkie gry ci niby dobrze działają zawsze i wszędzie i nigdy w temacie Decka nie zgłaszałeś problemów :)?

Może bardziej chodzi o to, że te aktualizacje robią się same dokładnie tak jak na konsoli? Ja przyznam ze już dawno na decku nie siedzialem z w zadnych ustawieniach. W trybie gamingowym tylko potwierdzam ze aktualizacja ma sie zainstalować + restart systemu. Dziala to w 100% tak jak na konsoli. W sumie może i nawet powinienem sie zastanowić nad tym czy nie ściagać nowszych protonów GE, ale wszystko mi po prostu dziala ostatnio jakoś tak mega bezproblemowo.

Opublikowano
8 minutes ago, Ukukuki said:

No nie aktualizuję Steam Decka. Sam to robi. Problemy miałem z battle.net przez samego siebie. I z GTA V Enchanced gdzie nie tylko ja to miałem. Jak zaczynam grać w grę to w googlach sprawdzam ustawienia optymalne i tyle, lecę. Jak Deck jest za słaby na niektóre gry (typu Baldur 3 albo Space Marine 2) to wprost to opisuję, ale to nie jest coś z czym mogę coś zrobić. To chyba tyle.

Opublikowano

Na Bazzite działa to tak samo xD Ale spoko. Jak wyjdzie SteamOS to będzie jak z Androidem - pełnię obsługi w Google mają ich telefony z ich softem, Google nie odpowiada za Androida na innym sprzęcie tylko producent sprzętu. Tu będzie podobnie więc jak chcecie, żeby Valve za wszystko odpowiadało to będzie tak tylko na Steam Decku. Tak jak za Windowsa w pełni opowiada MS tylko na urządzeniach Surface. Bazzite też ma aktualizacje z poziomu GameScope czyli tam, gdzie klikasz UPDATE w Steam Decku. Ale nie będę was przekonywał, robicie to tam chcecie. Nawet jak Valve wypuści Steam OS jako instalka to na swoim urządzeniu będziecie musieli go sobie sami zainstalować :-)

Opublikowano
Godzinę temu, NemoKOF napisał(a):

Nawet jak Valve wypuści Steam OS jako instalka to na swoim urządzeniu będziecie musieli go sobie sami zainstalować :-)

To Gregu pisał że chce out of the box.

Mi właśnie chodziło o instalke Steam OS na Legion Go. Czy to upraszcza pewne rzeczy jeśli chodzi o sterowniki itp. na Windowsie też trzeba dobierać pamięć VRAM chyba.

Tu po prostu zajmuje się tym Valve bez jakiejś straty na wydajności rozumiem

Chociaż bezpośredniego porównania jeszcze nie widziałem Win/Steam OS na LeGO

Opublikowano

Ale o jakich sterownikach ty ciągle piszesz? Sterowniki to podmiana kernela. Niczym nie będzie się to różnic na Steam os od tego jak jest w bazzite. Vram jeśli nie ustawisz w biosie na auto to dalej będzie tym musiał manipulować, nie ważne jaki system wgrasz. Wydajność nieraz jest lepsza nieraz gorsza na linuxie niż windzie, tutaj też nic valve magicznego nie zrobi, bo bazzite bierze 99% tego co jest w Steam os tylko w innym opakowaniu. Mówię jako osoba która miała SD, SD oled i Bazzite na 2 urządzeniach. Jasne, rozumiem że można czekać na Steam OS ale nie tworzymy wokół niego jakichś mitów :-)

Co do porównania to Digital Foundry zrobił porównanie Na rog ally, windows do bazzite/steamos. Polecam obejrzeć. Lenovo jest może z 1-2% wydajniejsze

Opublikowano

Ten Legion z SteamOS ma wyjść w maju i kosztować 549. Nie miał być tańszy? I wiem, że ten windowsowy jest na rynku, ale chyba szału nie robi