Skocz do zawartości

Cinema news

Kmiot

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie miałem prosić forumka o jakąś listę Da Best od Pana Hoffmana, dzięki.

To lecimy, Zatoko.

Załóż sobie konto na Filmwebie, dodaj mnie czy tam Tekę do znajomych i masz listę rekomendacji na każdą okazję.

Tak patrząc po ocenach, ja akurat wpisałem 10 Magnolii i Synekdosze, 9 to byłoby Boogie Nights, Mistrz i Capote, 8 Rodzina Savage, Zanim Diabeł, Wątpliwość, Lewy Sercowy, 25. godzina, U progu sławy, Happiness, Big Lebowski, Sydney. To dość niezwykłe, jeśli w ogóle oglądasz filmy i chociaż przez przypadek nie widziałeś żadnego z tych, są dość popularne.

Czytelnicy najlepszego w Polsce bloga o filmach wiedzą, że Hoffman był kultowym aktorem od lat. Nie mówię tego tonem informacji: wiadomo i tak, że ogólnie w Stanach i wszędzie był jednym z najbardziej cenionych obecnie aktorów i każdy to wiedział. Gdyby spytać o największy dorobek aktorski XXI wieku, byłby on przed mającymi mniej filmów Fassbenderem, Phoenixem i Danielem Day-Lewisem.

fassbender, phoenix? chyba mi się powiększyła wada wzroku

No Hunger Games 3 na imdb jako 'postproduction', więc zdążył.

Szkoda chłopa, niestety chyba jedynym film w jakim go widziałem oprócz Igrzysk było Mission Impossible 3.

To teraz chyba dobry moment nadrobić.

no kur.wa jedziesz na start synekdochę, capote, magnolię, mistrza, before devil knows you're dead, doubt, 25tą godzinę, wszystko jak leci w zasadzie.

No właśnie miałem prosić forumka o jakąś listę Da Best od Pana Hoffmana, dzięki.

To lecimy, Zatoko.

Masorz, mam czekać aż Rosiński umrze, żebyś w końcu przeczytał Thorgala zamiast jakichś walking deadów?

M z czym się nie zgadzasz?

Edytowane przez Gość

Napisałem wyraźnie "dorobek aktorski w XXI wieku", czyli kto dał nam najwięcej dobrego grania. Mam kontakt z aktorami tylko poprzez ich rolę - nie obchodzi mnie, ile to talent, a ile osobowość. Nie mam takiego podejścia jak niektórzy, że im więcej aktorstwa, tym lepiej. Film to cel sam w sobie, zazwyczaj chodzi w nim o konkretne doznania, przekaz itp., a nie żeby się jarać, bo aktor jest zupełnie inny niż był w poprzednim filmie i wystąpił wbrew swojej naturze (typu jaranie się, że jakaś ładna aktorka jest brzydka czy stara w filmie, a kto inny schudł 50 kilo czy mieszkał przez rok w lesie).

Inna sprawa, czy faktycznie Fassbender jedzie na "osobowości", jakkolwiek by to można było w ogóle zmierzyć. Tak naprawdę jego gra w "Głodzie" i "Niebezpiecznej metodzie" to niemal dwa bieguny. Robi w nich sporo ciekawych rzeczy.

Oczywiście można inaczej na to patrzeć. Znam ludzi, dla których największym aktorem XXI wieku jest nawet Leo DiCaprio, chociaż zazwyczaj to ci ludzie, dla których "Skazani na Shawshank" są najlepszym filmem wszech czasów. Pominąłem też mniej znanych aktorów, bo spoza USA, jak Denis Lavant, Olivier Gourmet, Mathieu Amalaric, Javier Bardem. Jednak myślę, że konsensus był mniej więcej taki, jak napisałem.

Edytowane przez ogqozo
  • Plusik 1
Gość _Milan_

zapowiada sie swietnie, serio, moze byc fajne kino bez cenzury.

I serio to szkoda ze gubernator wyglada jak wyglada, jeszcze pare lat i naprawde bedzie groteska, mzoe za duzo lat stracil na polityke.

Edytowane przez _Milan_