Shen 9 637 Opublikowano 26 września 2023 Opublikowano 26 września 2023 (edytowane) Wrześniowy numer dostępny - 28 września (czwartek) Prenumerata - wysyłka - 26 września (wtorek) Cena magazynu - 24,99 zł. (116 stron) Już za chwilę będziemy wybierali grę 2023 roku i jeśli ktoś uważał, że branża gier wideo jest w kryzysie, to musi chyba zweryfikować swój punkt widzenia. Od początku roku na rynek trafiły wszak tak docenione przez krytyków i graczy tytuły jak Diablo IV, Final Fantasy XVI, Baldur's Gate 3, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Resident Evil 4 Remake, Mortal Kombat 1 czy Starfield. To wszystko zawodnicy wagi ciężkiej, a za chwilę wjedzie jeszcze nowa Forza, nowy Asasyn czy kolejne odsłony Spider-Mana i Alana Wake’a 2. Jest bardziej niż pewne, że i te tytuły wybiją wysoko na Metacritic, więc wybór tej najlepszej gry Anno Domini 2023 będzie arcytrudny. Ale chyba zgodzicie się ze mną, że z takimi „problemami” chcielibyśmy się mierzyć co roku? Recenzje części z wymienionych wyżej tytułów znajdziecie w obecnym numerze PSX Extreme, ale miniony miesiąc ogólnie obfitował w duże premiery, więc w dziale recenzji wylądowały też Lies of P, Sea of Stars, nowa FIFA nie będąca już FIFĄ, The Crew Motorfest czy Cyberpunk: Widmo Wolności. Nie ma co ukrywać – jest grubo. Z relacji z gamescomu i przygotowanych playtestów dowiecie się z kolei czy warto czekać na takie produkcje jak S.T.A.L.K.E.R. 2, Space Marine 2, Ghostrunner 2, Black Myth: Wukong czy Super Mario Bros. Wonder. W Kolonii sprawdziliśmy dla Was blisko 20 tytułów, a większość z nich zadebiutuje w najbliższych miesiącach. W publicystyce świętujemy 28-lecie powstania ekranizacji Mortal Kombat. Jak wyglądała produkcja, jak film prezentuje się z perspektywy czasu i jak potoczyły się losy osób związanych z projektem? Zapewne zauważyliście też, że Polskę dopadła mania "chińskich gejmbojów", kieszonkowych konsolek wypełnionych grami, również tymi z nowszych generacji konsol. Sprawdzamy ile warte są te urządzenia i czy faktycznie granie na nich, również z legalnego punktu widzenia, ma sens. Pochylamy się ponadto nad estetyką Y2K, która narodziła się wraz z PSX-em i mocno odcisnęła swoje piętno na grach, filmach, muzyce i popkulturze. A teraz wszyscy nucą – „Freestyler, łaka maka fą!” Z kolei z artykułu o napisach końcowych dowiecie się wielu ciekawostek o tym, w jakich grach i filmach po raz pierwszy pojawiły się creditsy i jak twórcy wielu kultowych tytułów potrafią czynić z nich sztukę. No i jakie nagrody za ich obejrzenie czekają często na graczy. Zebraliśmy też najczęściej powtarzające się nawyki i rytuały związane z graniem na pierwszym PlayStation, co dla niejednego z czytelników może być sentymentalną podróżą w przeszłość. Fani mroczniejszych tematów docenią z pewnością materiał o początkach i rozwoju gatunku noir, tak w kinie jak i grach. Pamiętacie jeszcze Heavy Rain? Historia Metal Gear Solid Rising: Revengeance rzuci za to więcej światła na Raidena, gościa, który zastąpił Snake’a, a w którego zwątpił nawet sam Hideo Kojima. Porozmawialiśmy też z twórcami The Crew Motorfest, a w drugiej części artykułu o bilardach skręciliśmy nieco w stronę innych form tej zabawy, jak choćby uwielbiane w Japonii maszyny pachinko. Miłej lektury kochani! PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! GAMESCOM gamescom 2023 - relacja 16 Alan Wake 2 18 Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name 20 Tintin Reporter - Cigars of the Pharaoh 20 S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl 21 Dustborn 22 Warhammer 40,000: Space Marine 2 23 Sand Land • HYENAS 24 Banishers: Ghosts of New Eden 25 Foamstars • Undisputed 26 Ghostrunner 2 27 Little Nightmare 3 • Star Ocean: The Second Story R 28 Black Myth: WuKong 29 Assassin’s Creed Jade • Prince of Persia: The Lost Crown 30 Agatha Christie - Murder on the Orient Express 31 CO NOWEGO Granblue Fantasy: Relink 10 Jagged Alliance 3 11 Super Mario Bros. Wonder 12 Test dysku IRDM PRO SLIM 2 TB 13 Test konsoli Anbernic RG353V 14 RECENZJE EA Sports FC 24 34 The Crew Motorfest 36 Baldur’s Gate 3 40 Starfield 42 Lies of P 46 Mortal Kombat 1 48 Immortals of Aveum 50 Quake 2 • Agatha Christie - Hercule Poirot: The London Case 52 The Making of Karateka 52 Daymare: 1994 Sandcastle 53 Cyberpunk 2077: Widmo wolności 54 Armored Core VI: Fires of Rubicon 56 Sea of Stars 58 Goodbye Volcano High 59 Smerfy: Kart • Summum Aeterna • Crossfire: Sierra Squad 60 Under the Waves 61 Monochrome Mobius 62 Fae Farm 62 Humankind 63 Chants of Sennaar • Samba de Amigo • Red Dead Redemption 64 Eternights 65 NBA 2K24 65 Trine 5 • Bomb Rush Cyberfunk 66 Ad Infinitum • Warstride Challenges 67 HARDKOR Mortal Kombat 28 lat później 70 Estetyka Y2K – styl epoki PlayStation, Dreamcasta i PS2 74 Napisy końcowe 78 Wywiad: The Crew Motorfest 38 RETRO Retrocenzja 68 Bardziej bagatelne bilardy 82 Czarny GRYminał 86 Dekalog Szaraka 92 Metal Gear Rising: Revengeance - platynowe cięcie 96 FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] 106 Savepoint [Michał Walkiewicz] 107 Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu/Marcellus] 108 Na piechotę [Piechota] 109 Od gracza dla graczy [Mazzi] 111 Okiem maniaka [Roger] 115 STAŁE RUBRYKI Co nowego 6 Ohayo Nippon 8 Dobre, bo polskie 9 Hyde Park 32 Headshot 33 Region Filmowy 102 B.A.K.A. - Bardzo Ambitny Kącik Anime 103 Comix Zone 104 Komiks - Śledziu 105 Graczpospolita 110 Listy 112 Patronite 114 W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym Edytowane 28 września 2023 przez Roger 2 2 1 Cytuj
LeifErikson 1 110 Opublikowano 26 września 2023 Opublikowano 26 września 2023 Też mi wygasło wsparcie jakoś w połowie września, a nie ukrywam, że trochę entuzjazm mi siadł, choć wspierałem niewielką kwotą bez przerwy od samego początku, więc czekam na rozwój wypadków ze wznowieniem. Cytuj
karmaster 362 Opublikowano 26 września 2023 Opublikowano 26 września 2023 (edytowane) za "dyche" miesięcznie też nie widać posta Aby zobaczyć treść tego materiału, musisz zostać Patronem wspierając Autora na określony próg - 13, 50, 70, 100, 200, 300, 500, 4000 zł Ale w sumie to dobrze, przypomniało mi żeby anulować wsparcie. Edytowane 26 września 2023 przez karmaster patronite 4 Cytuj
Grześ 391 Opublikowano 26 września 2023 Opublikowano 26 września 2023 Facebooka nie używam, więc zawsze liczyłem na info o nowym numerze wchodząc na forum, ale ostatnio słabo z tym. Dobrze, że @Shen wrzuca to, co pojawia się na FB. Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 26 września 2023 Opublikowano 26 września 2023 Jest już pdf do pobrania. 40 MB więc pikseloza czasem straszy. 1 Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 26 września 2023 Opublikowano 26 września 2023 O kurde, nowa fifa Cytuj
Shen 9 637 Opublikowano 26 września 2023 Autor Opublikowano 26 września 2023 Wrzuciłem okładkę, wstępniak i spis treści do pierwszego posta PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! Cytuj
Roger 2 084 Opublikowano 27 września 2023 Opublikowano 27 września 2023 Dodałem wizualki, skoro jest już temat nie będę go dublował 1 Cytuj
Plugawy 3 694 Opublikowano 27 września 2023 Opublikowano 27 września 2023 Recenzowane takie hity a okładka takie gówno przynajmniej ładnie opakowane bo grafik dał radę. Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 27 września 2023 Opublikowano 27 września 2023 No ale EA co roku chyba gości w tym okresie. Mają kasę to się reklamują. Dla pisma plus, dla nas słaba okładka 1 1 Cytuj
tajmeniczy czyletnik 31 Opublikowano 27 września 2023 Opublikowano 27 września 2023 dla maruderów jest też druga okładka: 1 Cytuj
K.Adamus 685 Opublikowano 27 września 2023 Opublikowano 27 września 2023 Druga nawet ładna. Ale od juz-nie-fify wszystko ładniejsze. (Achievment unlocked: skomentuj okładke ) 1 Cytuj
Słupek 2 162 Opublikowano 28 września 2023 Opublikowano 28 września 2023 dajta znaka czy numer leży na półeczkach 1 Cytuj
SlimShady 3 397 Opublikowano 28 września 2023 Opublikowano 28 września 2023 Potwierdzam, że jest, ale po jednej sztuce w małych salonikach. 1 Cytuj
LukeSpidey 929 Opublikowano 28 września 2023 Opublikowano 28 września 2023 Cholera, no tego jeszcze nie grali, żeby walczyć na noże o jedyniuśki egzemplarz szmatławca z dzieciakiem, który zanim mi wyrwał gazetę z ręki wciągnął gluta, co mu zwisał do pachy. 4 Cytuj
Jeez_PS 844 Opublikowano 28 września 2023 Opublikowano 28 września 2023 Jest, u mnie było sporo w empiku. Cytuj
Konsolite 556 Opublikowano 28 września 2023 Opublikowano 28 września 2023 (edytowane) 5 godzin temu, Jeez_PS napisał: Jest, u mnie było sporo w empiku. Gratki, ja tylko PDF dostałem 5 godzin temu, LukeSpidey napisał: Cholera, no tego jeszcze nie grali, żeby walczyć na noże o jedyniuśki egzemplarz szmatławca z dzieciakiem, który zanim mi wyrwał gazetę z ręki wciągnął gluta, co mu zwisał do pachy. LukeSpidey Wins? Fatality? Edytowane 28 września 2023 przez Konsolite Cytuj
Atherius 35 Opublikowano 28 września 2023 Opublikowano 28 września 2023 A prenumeraty kiedy wysłane (będą)? Cytuj
bartiz 1 623 Opublikowano 28 września 2023 Opublikowano 28 września 2023 No ja liczę że jutro będzie w skrzynce. Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 29 września 2023 Opublikowano 29 września 2023 (edytowane) Na okładki mam wywalone (o ile nie ma opcji wyboru), więc ani piłkokopacz z MC, ani autko z tyłu mnie nie grzeją. Za to w Mpiku był jeden ciekawy egzemplarz: okładka była przecięta pionowo na pół w zasadzie wisiała na włosku. Ciekawe, ale mimo mojego wywalenia naokładkowego nie skusiłem się Z oprawą graficzną już się pogodziłem ostatnim razem, a zatem sprawa wygląda tak: kontynuacja mojej beznadziei. Wiadomo Swoją drogą: jak to możliwe, żeby zamienić grafika na innego, a ten drugi miał taki sam wyrafinowany (eufemizm) gust jak ten pierwszy, że przejął te kreseczki, paseczki i "nekrologi" bez popitki ? Prędzej bym w szóstkę trafił. Z tą zamianą grafika to musiał być fake, bankowo. Odnośnie czcionki, to dzisiaj wybrałem się do optyka, bo z książkami dawałem rady, ale ze szmatławcem to już po prostu męka (zwłaszcza na błyszczącym papierze), przez co jestem na numerze lutowym, a nie bieżącym. Błogosławieni ci, co po czterdziestce jeszcze okularów nie potrzebują. Do wybadania korekty szkieł dostałem do oblukania specjalny folder, ale jeszcze zaproponowałem szmatławca (bo wożę jeden w plecaku). No i pani mi mówi to, co wiem od dawna: biała czcionka na czarnym tle to zły pomysł. A ja jej na to, że rednacz tej gazety ostatnio pisał, że mu wzrok siada, a mimo to dalej takie strony idą do druku. Ale widać już ma nowe bryle, więc jest wporzo, tak ? Czytasz to, Roger, z Romanem "Bisem" ? Za te męki z czytaniem hyde parku to bym zamknął w izolatce bez lampy, a jedyne światło by wpadało z korytarza, przez dziurkę od klucza. I przy tym oświetleniu kazałbym czytać PE, od dechy do dechy, goddamnit ! A za nowe soczewki do wykartkowania powyżej tysiąc peelenów. Czy redakcja prowadzi dofinasowanie dla czytelników ? Sarkazm mode off. Edytowane 29 września 2023 przez macGyver 1 Cytuj
SlimShady 3 397 Opublikowano 29 września 2023 Opublikowano 29 września 2023 Rzeczywiście powinni zrobić coś z tymi mikro czcionkami w kilku miejscach, bo więcej przy tym męki niż frajdy. Kosztem kilku zbędnych grafik na pewno da się to ogarnąć, bo to już jest na granicy czytania z lupą. Cytuj
number_nine 1 330 Opublikowano 29 września 2023 Opublikowano 29 września 2023 Wczoraj byłem w saloniku po CDA, obok stał już psxe, wziąłem z litości chyba XD I z ciekawości jaką ocene dostanie Starfield. Niezłą laurkę Zax wystawił tej grze i Bethesdzie. Jakbym nie widział innych opinii, to chyba bym się obsrał od hajpu Cytuj
Shen 9 637 Opublikowano 29 września 2023 Autor Opublikowano 29 września 2023 Ostatniemu falloutowi tez jakas pojebanie wysoka ocene wystawil i co miesiac w kąciku tylko o nim pisał. Fanboy bethesdy, tutaj chociaz gra jest duzo lepsza, wiec ta ocena tak nie razi. Cytuj
number_nine 1 330 Opublikowano 29 września 2023 Opublikowano 29 września 2023 Jestem w stanie to zrozumieć, bo przy F4 spędziłem masę czasu świetnie się bawiąc, pomimo wszystkich jego ułomności Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi