Skocz do zawartości

PSX Extreme 313

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tani, ze dwa, moze trzy? Ale mogą też być negatywne tyle że wtedy dwa razy wiecej ;)

A tak serio to chlop pisze te recenzje numeru na 2 strony A4 od miesiecy, pomyślałem że bedzie to miły geścik.

Opublikowano

Kmiot to idealny redaktor dla mnie do szmatlawca. Myślę że wniósł by powiew swiezosci do gazetki, może nawet przywrócił by 'glos ludu' i idealnie połączył świat forumka z tym redaktorskim szlifem, który demostruje od wielu lat w temacie 'wlasnie ukończyłem'.

Ile gier zagrałem dzięki jego zdolności przekazywania emocji/przemyśleń o grach na pismo recenzenckie to nie zliczę.

• Plusik 1
  • Lubię! 2
  • Haha 1
Opublikowano

Kolega Kmiot już kiedyś napisał, że zdaje sobie z tego sprawę, że i tak z jego recenzji w zasadzie nic potem nie wynika (w sensie wprowadzenia zmian). A pisze, bo lubi ? A może z powodu tradycji, bo tradycja to coś ekstra. Ekstradycja. Gdyby przełożyć to na obowiązek z terminem, to wtedy już nie musi to działać tak samo.

Natomiast takie spostrzeżenia:

- za dużo tam jedzenia sobie z dzióbków ; zbytnie chwalenie źle wpływa na chwalonego - taką dewizę życiową mam

- notoryczne dojeżdżanie Hiva, chociaż tenże się nie udziela na forumku (w sumie go rozumiem dlaczego), a na przykład felietony Walkiewicza zawsze (a tak mi się wydaje) są pomijane.

A z tymi ostatnimi ja mam akurat problem (podobnie jak z jego reckami na filmwebie), bo zasadniczo mało kiedy jestem w stanie wyciągnąć z nich końcowy przekaz. Kiedyś Michał był gościem w radiu, gadali o filmach i mówił normalnie, jak człowiek, natomiast jego teksty to już zupełnie inna para kaloszy: wydumania, kilka rzadko stosowanych słówek, parę nieznanych (mi) odniesień, a na końcu domyśl się, o co chodzi. Widocznie żaden ze mnie erudyta.

Opublikowano

Zax był, jest i będzie największą pomyłką w historii Szmatławca. Wyrób pismakopodobny, który powinien zniknąć z powierzchni planety. Splunąć się nie chce nawet. Można zwalić winą na… Stara – uciekł do Irlandii, przestał grać w gry wideo i od tamtego czasu skazani jesteśmy na wyrób pismakopodobny. A niech Cię Star! ;)

A teraz serio. Z tym wyborem recenzenta to wcale nie taka prosta sprawa. Fanboy – wiadomo. Zaksowi nie dawać nic do pisania o grach Bethesdy, a Rzeźnikowi nic o świetlówkach i TLoU. To jest jakieś wyjście.
Z drugiej jednak – pomijając sympatie i antypatie, ci goście jednak są obeznani z serią, z gatunkiem. Inaczej później powstają takie kretynizmy jak recka MGS2 HiVa, czy recenzja (z Interii, czy innego internetowego portalu), gdzie koleś pisze reckę Silent Hilla (Homecoming, czy Downpour, już nie pamiętam) i na samym wstępie zaznacza, że nigdy nie grał w żadną część (plus za szczerość, minus za całą resztę). Sorry Gregory, to ja już wolę chyba przeczytać Zaxa czy Butcha, którzy się jednak „znajom” i siedzą w temacie.

Kiedyś Koso pisał felieton, że dziś, by się nie podjął recenzji FIFY, bo dawno się zatrzymał na śledzeniu tej serii i w żaden sposób w tekście nie mógłby się odnieść do poprawek, tego co zostało zmienione, jakie są nowości itp., gdyż wypadł dawno z piłkarskiego obiegu. Pewnie reckę napisałby znakomitą (jak to Koso), ale pewnie nie tak dobrą jak ktoś, kto ogrywa rok rocznie każdą odsłonę.

Czy lepiej oddać głos osobie, która siedzi w temacie, jest na bieżąco, kocha i ubóstwia serię (nawet na granicy fanbojstwa), czy komuś, kto podejdzie do tego neutralnie, na luzie, ale jednocześnie zupełnie na zimno i jakikolwiek emocji na zasadzie "pograłem 10 godzinek, napisałem tekst i spadam"? Ja nie pokuszę się o odpowiedź.