Skocz do zawartości

PSX Extreme 314

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Nemesis co miałeś na myśli pisząc o „podwójnej wartości historycznej dla polskich graczy” w tekście o rebootcie Tomb Raidera? Bo następne zdanie jest o brytyjskiej aktorce i jej roli w projekcie i nie wiem czy ona ma polskie korzenie czy zgubiłeś myśl?

Opublikowano
12 godzin temu, MYSZa7 napisał:

@Nemesis co miałeś na myśli pisząc o „podwójnej wartości historycznej dla polskich graczy” w tekście o rebootcie Tomb Raidera? Bo następne zdanie jest o brytyjskiej aktorce i jej roli w projekcie i nie wiem czy ona ma polskie korzenie czy zgubiłeś myśl?

Zbładziłem po drodze. Wybaczcie mi ten jeden raz, obiecuję poprawę. 

• Plusik 1
  • Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

Pytanko odnośnie gier roku - myślę, że formuła podziału na gatunki (w dobie ich zacierania) i wybierania przez redaktorów najlepszych gier z danego gatunku jest trochę przestarzała i się wyczerpała. Myślę, aby w tym roku zrobić po prostu top 50 gier na bazie głosowania, gdzie każdy redaktor wybierze swoje top 10, top 15. jak to widzicie? Inna sprawa, że te rozkłady z redaktorami zawsze są wypchane do granic możliwości testem z małą czcionką, co po prostu źle się czyta i wygląda. 

Edytowane przez Roger
  • Plusik 7
Opublikowano

Ja jestem za. Tym bardziej że może być 10 swietnych gier taktycznych a dwie sportowki (w tym roku fifa po raz pierwszy nie wygra w tej kategorii ;] ) i znaki poświęca sie nie tym tytulom, które są tego naprawde warte.

10/15 gier z krótkim opisem plus rozczarowanie roku

• Plusik 1
Opublikowano

Była kiedyś taka zmiana, chyba jeszcze za Ściery, ale szybko wróciliscie do klasycznej tabelki. Wtedy protestowałem, teraz jest mi to obojętne. Byleście to fajnie zrobili, na bogato, żeby było co czytać i się czasem pośmiać.

• Plusik 2
Opublikowano

Dobry pomysł, również popieram. Miało to swój urok, ale przy dzisiejszym mieszaniu gatunków nie ma już większego sensu. I obiektywnie patrząc nie było to zbyt wygodne w czytaniu. 

Opublikowano

No ja w żadną ścigałke ani sportowke póki co nie zagrałem w tym roku a taka kategoria strategia/taktyczne, gdzie jest anno na konsole, fire emblem, remaster mario rpg, shadow gambit, alien dark descent i trzeba wybrać jeden tytul. Inna bajka ze ściganie się autkami czy bieganie po murawie ma elementy rpg  jeśli za takie uznamy rozwijanie statystyk zaś alan wake 2 to gatunkowo... Gra akcji? Shooter?

I jak ktoś lubi 4 kółka niech ma prawo dać temu wyraz umieszczając np w top 10 tak forze, jak i the crew :)

Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Jako wieloletni czytelnik magazynu mam pytanie/sugestię:

@Roger, czy rozważaliście z Łapuszem, aby na okładce numeru 316, który pewnie ukaże się jakoś przed Sylwestrem/Nowym Rokiem (z kalendarzem, prawda?), umieścić jednak datę nie grudniową 2023, ale styczniową 2024 (01/2024)? Dziwnie będzie, gdy przez "miesiąc półkowy" w kalendarzowym styczniu 2024 w salonikach prasowych będzie leżeć magazyn opatrzony zeszłoroczną datą grudzień 12/2023. Wielu nieregularnym kupującym może wydać się, że to stary numer "leżakuje".

Natomiast numer ogólny czasopisma (316) można by zachować, przez co nie byłoby problemu z prenumeratami (które zresztą dochodzą z opóźnieniem, np. numer teoretycznie październikowy miałem w skrzynce dopiero w listopadzie).

Pozdrawiam całą redakcję!

Aha, popieram zmianę formuły plebiscytu na redakcyjną grę roku.

Edytowane przez Fopex
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Roger napisał:

Pytanko odnośnie gier roku - myślę, że formuła podziału na gatunki (w dobie ich zacierania) i wybierania przez redaktorów najlepszych gier z danego gatunku jest trochę przestarzała i się wyczerpała. Myślę, aby w tym roku zrobić po prostu top 50 gier na bazie głosowania, gdzie każdy redaktor wybierze swoje top 10, top 15. jak to widzicie? Inna sprawa, że te rozkłady z redaktorami zawsze są wypchane do granic możliwości testem z małą czcionką, co po prostu źle się czyta i wygląda. 

Żeby już nie grzebać się we wcześniejszych latach (chociaż dla porównania by można, bo bywało dużo sensowniej), to w styczniowym numerze jest tak, że niby miało być przejrzyściej, bo tylko po dwie osoby na stronę, a w praktyce nic z tego sensownego nie wyszło. Upchane kategorie dla każdej osoby tylko zabrały po kilkanaście wersów, a nad czcionkami nikt już nie zapanował, bo wyboldowanie tekstów autorów sprawiło, że te były jeszcze ciaśniejsze, a akapity wyśrodkowane. A pomiędzy jeszcze grafiki kolorowe na postaciach szarych w tle. :facepalm: Tak zwana kreatywność Romana ;-D.

Zatem nową formułę przyjmę z chęcią, tylko proszę tego nie spartolić.

PS Podobno drukarze płakali jak drukowali.

PS 2 Roger nie płakał, ale Japonki już tak.

IMG_20231122_161318~2.jpg

Edytowane przez macGyver
Opublikowano
8 godzin temu, Roger napisał:

rozkłady z redaktorami zawsze są wypchane do granic możliwości testem z małą czcionką, co po prostu źle się czyta i wygląda. 

Jak za Ściery zajmowały 2 strony to tak, natomiast ostatnio, gdy zajmowało to pół numeru... musiałem przeoczyć.

A wygląda źle, bo wsadziliście jakieś infantylne dodatki (-> post wyżej).

Opublikowano
W dniu 24.11.2023 o 09:30, Roger napisał:

jeszcze chwila, ale numer będzie 1 grudnia w sprzedaży w piątek. 

O akurat w moje 41 urodziny, lepsze to niż kolejny krawat.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kurczę, fajna ciekawostka z tym Play Novel: Silent Hill. Zacząłem trochę dłubać jak wspomniałeś o dodatkowych scenariuszach, w ruch poszły japońskie źródła (polecam fanowskie Game Catalog na atwiki, tutaj wpis dla Play Novel: https://w.atwiki.jp/gcmatome/pages/6046.html), nie spodziewałem się, że pobierało się je poprzez podłączenie Game Boya do telefonu komórkowego przez specjalny kabelek. Niestety nie udało mi się znaleźć czy zachowały się w oryginalnej formie te epizody. Może w wolnej chwili poszukam w źródłach pisanych co nieco o nich :)

• Lubię! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jakbu napisał:

Kurczę, fajna ciekawostka z tym Play Novel: Silent Hill. Zacząłem trochę dłubać jak wspomniałeś o dodatkowych scenariuszach, w ruch poszły japońskie źródła (polecam fanowskie Game Catalog na atwiki, tutaj wpis dla Play Novel: https://w.atwiki.jp/gcmatome/pages/6046.html), nie spodziewałem się, że pobierało się je poprzez podłączenie Game Boya do telefonu komórkowego przez specjalny kabelek. Niestety nie udało mi się znaleźć czy zachowały się w oryginalnej formie te epizody. Może w wolnej chwili poszukam w źródłach pisanych co nieco o nich :)

Takie zaginione rzeczy *czasem* wypływają po latach w internecie, więc ja nie tracę nadziei. Zwłaszcza że bez nich "scenariusz" Cybil jest odrobinę bezsensowny...