Skocz do zawartości

Fallout TV Series

Figuś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A mnie aż tak Fallout nie zachwycił. Owszem, jako całokształt oceniam serial na plus (średnie pierwsze wrażenie zatarły trochę końcowe, dużo lepsze odcinki), bo zwyczajnie dobrze się to oglądało, a materiał źródłowy (przynajmniej w kontekście znanych mi części serii, czyli F3, NV i F4) jest uszanowany. Ogólnie czuć, że jest to twór dla fanów Falloutów, prawdopodobnie od fanów Falloutów. Tyle, że tak mocne trzymanie się materiału źródłowego i ciągłe epatowanie motywami bezpośrednio z niego przeniesionymi skutkuje lekką, ja wiem, nudą, monotonią? Szczególnie pierwsze parę odcinków wywołało we mnie takie odczucie, jakbym oglądał jakiś porządnie zrobiony fanowski filmik live action. Albo rozbudowaną wersję tych aktorskich reklam chociażby czwórki:

Jasne, fabuła (ogólnie bardzo prosta) i postaci (choć oparte na znanych archetypach) są całkiem nowe, nie jest to dosłownie adaptacja gier, ale jednak miałem poczucie jakiejś takiej wtórności. Nawet te retro kawałki były jak na moje ucho w większości (lub w pełni) wzięte żywcem z gier.

Bohaterowie zyskiwali z czasem i poza oczywistym faworytem pewnie wszystkich widzów, czyli Ghoulem (choć retrospekcje z nim związane były niespecjalnie ciekawe, poza pierwszą rzecz jasna), daję plusika głównej bohaterce, fajnie zagrana i napisana postać KOBIECA, to już drugie moje pozytywne zaskoczenie w tym temacie w 2024. Zdecydowanie gorzej natomiast wypadł Murzyn (prawie cały sezon sprawiał wrażenie zwyczajnego głupka, tchórza no i dupka), choć też w końcówce trochę się odkupił. Poza tym cóż, niezła rozrywka bez specjalnych ambicji, fajnie się ogląda/wyłapuje (jak już wspomniałem, częste i raczej mało subtelne) motywy z gier, choć nie jestem aż takim fanem, żebym miał wszystko w paluszku i ogarniał każde nawiązanie, ale ogólnie: spoko, z pozytywnym nastawieniem na następny sezon.

Edytowane przez kotlet_schabowy