Skocz do zawartości

Visions of Mana

Figaro

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Uwielbiam serię Mana (Legend of Mana jeden z ulubionych szpili ever), więc zajarałem się, chociaż szkoda, że nie będzie na switcha. Twarze przegięte, ale w tej serii zawsze tak było, więc w sumie bez różnicy. Super, że jak zwykle są Rabite'y, Mantis Ant i w ogóle.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Gra wyszła, recenzje średnie. Niestety przewijający się motyw krytyków jest taki, że gra - duża i ładna - jest po prostu nudna do grania. Scenariusz wydaje się na tyle słaby, że zbyteczny (a jeśli gejmerzy mówią, że coś ma słaby scenariusz, to, kurde - wierzę, że ma!), a eksploracja opisywana jest jako powtarzalna i mozolna. 

Słabo może nie jest - metacritic zielony, np. RPGamer wyjął jedną z nielicznych w tym roku 9/10 - ale brzmi to jak gra nie dla mnie, która nie wnosi zbyt wiele i trwa dłużej niż powinna.

Nie mogę nie zauważyć, że po wydaniu tej gry, dziś Square-Enix nie ma zaprezentowanych ŻADNYCH nowych gier. Firma spuściła z kija wszystko, co miała. Obecnie zapowiedziane jest tylko kilka remake'ów - Dragon Quest, Romancing Saga 2, przeróbka Fantasiana Mistwalkera z komórek - i tyle. Skończyło się wydawanie masy średniobudżetowych super gierek każdego roku. Co dalej, sam jestem ciekaw. 

Opublikowano
17 godzin temu, ogqozo napisał(a):

Gra wyszła, recenzje średnie. Niestety przewijający się motyw krytyków jest taki, że gra - duża i ładna - jest po prostu nudna do grania. Scenariusz wydaje się na tyle słaby, że zbyteczny (a jeśli gejmerzy mówią, że coś ma słaby scenariusz, to, kurde - wierzę, że ma!), a eksploracja opisywana jest jako powtarzalna i mozolna. 

Słabo może nie jest - metacritic zielony, np. RPGamer wyjął jedną z nielicznych w tym roku 9/10 - ale brzmi to jak gra nie dla mnie, która nie wnosi zbyt wiele i trwa dłużej niż powinna.

Nie mogę nie zauważyć, że po wydaniu tej gry, dziś Square-Enix nie ma zaprezentowanych ŻADNYCH nowych gier. Firma spuściła z kija wszystko, co miała. Obecnie zapowiedziane jest tylko kilka remake'ów - Dragon Quest, Romancing Saga 2, przeróbka Fantasiana Mistwalkera z komórek - i tyle. Skończyło się wydawanie masy średniobudżetowych super gierek każdego roku. Co dalej, sam jestem ciekaw. 

Za miesiąc TGS. Stawiam na remake Finala IX i zapowiedź Rebirth na PC. 

Serii Mana nie znam i raczej zabraknie mi czasu, żeby poznać, natomiast szkoda, że mimo niezłych recenzji studio idzie pod młotek. 

To robiło jakieś chińskie studio, SE tylko wydawało. 

Opublikowano

Finansowane Tencent i NetEase tak jak wiele rzeczy, ale zatrudniające Japończyków w Tokio. Studio zakładając reklamowano jak zatrudniające dla Chińczyków weteranów z Capcomu czy Namco, aczkolwiek nad tą grą też mocno pracowali u góry ludzie związani od dawna z serią Mana.

Tak się teraz inwestuje w gry, kupujesz studia i potem je zamykasz i business done trzeba było wstawać o 5 rano jak ja.

Opublikowano

Remake Trials of Mana był bardzo dobry. Visions ma obecnie taką samą średnią na MC. Z kolei oceny graczy znacznie wyższe niż Trials. Co do fabuły, to sorry - ta seria nigdy nie miała takiej fabuły jak FF, więc to nie jest zaskoczenie. To jest po prostu lekki, przyjemny action RPG. Na pewno kupię Visions, być może nawet w tym tygodniu. Czuję że nie będę rozczarowany.

Opublikowano
51 minut temu, RoL napisał(a):

Remake Trials of Mana był bardzo dobry. Visions ma obecnie taką samą średnią na MC. Z kolei oceny graczy znacznie wyższe niż Trials. Co do fabuły, to sorry - ta seria nigdy nie miała takiej fabuły jak FF, więc to nie jest zaskoczenie. To jest po prostu lekki, przyjemny action RPG. Na pewno kupię Visions, być może nawet w tym tygodniu. Czuję że nie będę rozczarowany.

W tym roku jest taki nawał mocnych jRPGów, że naprawdę się nie dziwię, że tak mało osób to zakupiło na premierę, nawet jak ktoś gra tylko w jRPGi. 

To jest prequel? 

Opublikowano

Gry z tej serii nie są ze sobą powiązane fabularnie. Mają pewne wspólne elementy, jak np. drzewo many, ale każda gra to oddzielna, niezależna historia.

• Dzięki 1
Opublikowano

No niestety taki przyjęto styl i też mnie nie przekonuje. Wystarczy popatrzeć co zrobiono z Trialsami, co zupełnie nie oddało tego jak ja to sobie wyobrażałem przez te blisko 30 lat bycia psychofanem tej gry.

Inna sprawa jak inaczej to zrobić, ogólności takiej grafiki nijak się nie da do końca 1:1 oddać w HD, ale, no... no słitaśnych ich zrobili strasznie. Ogólnie dla mnie ten remake był daleko od poziomu oryginału i niezbyt mnie podjarał na przyszłość.

image.png.a5eb81088ad41a9591e6456e7f064f29.png

image.png.70348bbd239352c5e36701ea484f19bc.png

Opublikowano

To też wiele nie znaczy, bo ilustracje tego typu też można różnie zaadaptować na współczesną grafikę i niekoniecznie tak słitaśnie i plastikowo świecąco.

Nie widzę oryginalnej okładki ze SNES-a w dobrej rozdzielczości, ale miała ten art.

Seiken Densetsu 3 - North American Box Art by krTsukasa on DeviantArt

Opublikowano

No i właśnie na tym arcie się wzorowali robiąc modele postaci do remake'u. Sorry, ale oryginalne ilustracje są też "słitaśne", więc nie wiem co niby mieli tutaj zrobić żeby było ok. Co do plastiku to się zgadzam - niestety całe modele postaci świecą się jak psu jajca, co psuje cały efekt.

Opublikowano

No... ja tego nie widzę. Ja widzę że w tym nowym obrazku postaci się wszystkie patrzą jak ksiądz na dziecko próbując pokazać, jaki jest przyjazny, a na starym obrazku tak nie wyglądają. No, creepy są te ich uśmieszki. Był to jeden z powodów, dla których grę brało się mniej poważniej niż oryginał imo.

No i Visions of Mana ma taki sam pomysł na styl. Kurde, ja akurat jedyny na forumie nie mam jakiejś religii jak kto musi wyglądać w gierce o siekaniu królików, ale no czysto estetycznie mówiąc - AŻ TAKA twarz z AŻ TAKIM kaloryferem? Dla jakiej konkretnie grupy wiekowej to jest?

image.png.13cb66e0aa4e943c371bf5bfbeb209d2.png

Opublikowano

Ja jestem wyrozumiały dla szeroko pojętej bajkowości, japońszczyzny i dziwactw w grach. Ni no Kuni mi nie przeszkadzało, Trails of Mana jakoś przebrnąłem. Ale jak patrzę na tę grę to coś we mnie pęka xd