Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Roger 2 057 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Grudniowy numer dostępny - 29 grudnia (piątek) Prenumerata - wysyłka - 27 grudnia (środa) Cena magazynu - 29,99 zł. (116 stron + KALENDARZ NA 2024 ROK) Życzeń świątecznych w tym roku składać nie będę, bo numer powinien pojawić się już po wizycie Mikołaja, ale za to jeszcze przed Sylwestrem. O ile drukarnia, kolporterzy i poczta nie zapadną w zimowy sen. Jest więc szansa, że czytając numer będziecie bawić się na imprezie sylwestrowej (no wiem, że to ostatnie miejsce na czytanie Szmatławca, ale pasuje mi do wstępu!), albo zagrywać się w gierki, które „Gruby” z Laponii łaskawie podrzucił pod choinkę. Patronite PSX Extreme Aby tradycji stało się zadość w numerze znajdziecie podsumowanie 2023 roku zarówno pod kątem wydarzeń, trendów jak i gier. Grono redakcyjne wspólnymi siłami wybrało TOP 100 najlepszych produkcji minionego roku, więc może wyłowicie z tego jakieś perełki, w które jeszcze nie graliście. Zaskakująco dużo w grudniowym numerze jest również testów sprzętu – w nasze łapki wpadły PlayStation Portal, PlayStation 5 Slim, Steam Deck OLED, a nawet Atari 2600+. Deweloperzy dość zgodnie postanowili dorzucić nam na koniec roku trochę DLC, więc poza recenzjami niespodziewanych hitów (patrzę przede wszystkim na The Finals, którym zachwycony jest Butcher), wpadły też dodatki do God of War: Ragnarok, Final Fantasy XVI czy Fallout 76. Łącznie w numerze znalazło się ponad 25 recenzji i jeden playtest (Tekken 8), więc jak na grudzień to całkiem przyzwoity wynik. Miejsce zaoszczędzone na recenzjach zagospodarowaliśmy w działach publicystycznych. Wspominamy złote czasy nośnika DVD i analizujemy czy to już koniec wydań filmów na płytach, puszczamy Barry'ego White'a, by sprawdzić jak współcześni producenci gier radzą sobie ze scenami seksu, badamy historię zapisów stanów gier, od słynnych już kodów, przez karty pamięci, a na dyskach twardych i chmurze kończąc, a wehikuł czasu zabierze Was również do miejsca, w których swoje pierwsze kroki stawiała technologia digitalizacji postaci w grach. I nie, pionierem nie był tu Mortal Kombat. Wjeżdżamy też motocyklowym wślizgiem do Neo-Tokyo, aby docenić geniusz „Akiry” i ogromny wpływ jaki produkcja wywarła na twórców filmów, popkultury i gier, że wspomnę chociażby Hideo Kojimę. Zaglądamy za kulisy tworzenia recenzowanego w numerze Avatar: Frontiers of Pandora, bo okazuje się, że cyfrowa przygoda doskonale łączy się tu z tą filmową, pod czujnym okiem Jamesa Camerona. Poczytacie też o historii PSP, konsoli, która próbowała przerwać dominację Game Boya na rynku handheldów, a na koniec zabierzemy Was na „próbę krwi” zgłębiając fenomen powstania kultowego Bloodborne’a. No i po dłuższej przerwie wraca ulubiony dział Forumka Szczęśliwego Nowego Roku moi drodzy. Nie napiszę, że gierkowo lepszego od 2023, bo o to będzie bardzo trudno, ale niech to się dalej kręci dostarczając nam kolejne niezapomniane godziny zabawy. PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMAT NUMERU DVD, Blu-ray i przyszłość filmów na płytach Gry roku 2023 - pod lupą Gry roku 2023 - 12 groszy redakcji Gry roku 2023 - TOP 100 CO NOWEGO Exoborne Exodus Tales of Kenzera: ZAU Grand Theft Auto 6 Test PlayStation 5 Slim Test StemDeck OLED Test PlayStation Portal Test Atari 2600+ PLAYTEST Tekken 8 RECENZJE Avatar Frontiers of Pandora Disney Dreamlight Valley The Finals Pixel Cafe Tintin Reporter: Cigars of the Pharaoh Rocket Racing LEGO Fortnite Orten Was The Case Resident Evil 4 Remake VR Mode Warhammer 40000: Rogue Trader Arizona Sunshine 2 Suika Game SteamWorld Build Astral Ascent Irem Collection Volume 1 Fearmonium Final Fantasy XVI: Echa Upadłych The Walking Dead: Destinies God of War Ragnarok: Valhalla Fallout 76:Atlantic City Warlander Bluey: Gra wideo Turok 3: Shadow of Oblivion Remastered Suicide Guy Gangs of Sherwood Gothic II: Complete Classic HARDKOR Avatar: Frontiers of Pandora – z ekranu do cyfrowego świata Press X to F*** Akira - dzieło absolutnie wiekopomne Zerojedynkowe chwyty Save potrzebny od zaraz RETRO Retrocenzja PSP - 20 lat "walkmana" do gier Bloodborne - próba krwi FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot MyszaQ lubi Region Filmowy B.A.K.A. - Bardzo Ambitny Kącik Anime Comix Zone Komiks - Śledziu Graczpospolita Listy Głos Ludu Patronite W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Roger 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 341 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Głos Ludu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
aux 3 784 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) O w mordę, głos ludu is back! Kupię 3 egzemplarze ze względu na kalendarz gracza. Uwielbiam te świąteczno-noworoczne numery z podsumowaniem roku. Okładka spoko, ale w 2009 była lepsza Edytowane 19 Grudnia 2023 przez aux Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 509 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 35 minut temu, Bzduras napisał: Głos Ludu Zgadnij kto będzie prowadził. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 341 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgaduję: miłościwie panujący nam administrator Square? Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 509 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 To żeś strzelił. Co do numeru, to słaba okładka. Oby kalendarz miał więcej fajnych grafik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Roger 2 057 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 55 minut temu, Bzduras napisał: Zgaduję: miłościwie panujący nam administrator Square? Nie, akurat tutaj wrócił syn marnotrawny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
aux 3 784 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Aaaa, to dlatego Perez przeglądał temat PS2 Extreme 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Roger 2 057 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 42 minuty temu, aux napisał: Aaaa, to dlatego Perez przeglądał temat PS2 Extreme Nic się nie ukryje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Perez odblokuj ten licznik postow. Bandyto. 2 godziny temu, Square napisał: Zgadnij kto będzie prowadził. Ja zgadywalem, ze Kmiot, ale moze za krotkie pisze te eseje z podsumowaniem numeru i sie nie dostal. Cytuj Odnośnik do komentarza
Roger 2 057 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 25 minut temu, Mejm napisał: Perez odblokuj ten licznik postow. Bandyto. Ja zgadywalem, ze Kmiot, ale moze za krotkie pisze te eseje z podsumowaniem numeru i sie nie dostal. Kmiotowi to kiedyś wyślemy jakiś medal bo mobilizuje 3/4 redakcji do zaglądania na forum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 341 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Ta 1/4 co nie zagląda to hiv? 8 Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 433 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Gdy Kmiot napiszę recenzje szmatławca na forumku Cytuj Odnośnik do komentarza
Piechota 428 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 10 minut temu, oFi napisał: Gdy Kmiot napiszę recenzje szmatławca na forumku Realnie zdarzają się wiadomości na grupkach, że „Kmiot wrzucił recenzję” xD 1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 724 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Czyli po nowym roku numer będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pix 904 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Profesor Perez i Głos Ludu wracają? No powiem, że jedna z lepszych tegorocznych wiadomości w gierkowej branży 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 23 godziny temu, Roger napisał: Kmiotowi to kiedyś wyślemy jakiś medal bo mobilizuje 3/4 redakcji do zaglądania na forum Wymieńcie go za M@jka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Perez 1 679 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 W dniu 19.12.2023 o 11:46, Mejm napisał: Perez odblokuj ten licznik postow. Bandyto. A to coś jest zablokowane?! Swoją drogą a propos Głosu - w tym numerze wraca w niezmienionej formie, ale docelowo przydałby się lift, bo choćby do Polecanych coraz trudniej kogoś zmobilizować. Tak że pomysły mile widziane - można rozbudować statusy, można wrzucać więcej info o numerze, można dać post miesiąca z forumka (największa liczba ocen). Oczywiście najlepiej całą Betoniarnię wydać na papierze, ale to może kiedyś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 6 minut temu, Perez napisał: A to coś jest zablokowane?! Perez, ja ci dobrze radze Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 961 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 7 minut temu, Perez napisał: choćby do Polecanych coraz trudniej kogoś zmobilizować Zawsze możesz coś z 'Właśnie ukończyłem' wybrać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 579 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 Głos Ludu jak najbardziej można modyfikować wedle potrzeb, tylko do tej pory z racji braku sensownego prowadzącego kącik była to dyskusja bezcelowa. Teraz wraz z Panem Perezem na stanowisku otwierają się możliwości na jakąś ciekawszą integrację forum-pismo. Może to też zachęcić czytelników do zajrzenia tutaj i generowania trochę ruchu. A to z kolei do ciekawych materiałów do kącika. Jeśli to ma być projekt długoterminowy, to fajnie byłoby założyć jakiś dedykowany Głosowi Ludu temat dla ogólnej dyskusji. Albo do podrzucania Perezowi ciekawych kąsków z forum do rozważenia (posty, inicjatywy, wydarzenia, zdjęcia), bo chłop nie może być wszędzie i przeczytać wszystkiego. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
aux 3 784 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 Super że wrócił Perez i głos ludu. Popieram przedmówców, przyda się osobny wątek, a "właśnie ukończyłem" to chyba jeden z najlepszych tematów na forum, więc fajnie by było zachować najlepsze recki na piśmie. Od siebie dodam że dawno temu (chyba Sojer to prowadził) co miesiąc było jakieś ciekawe pytanie do czytelników i się wszyscy ładnie produkowaliśmy. Coś jak pytanie miesiąca w HP. Ja bym chętnie poczytał np. jak oceniacie obecną generację?, kiedy kończy się indyk? (to w związku ze sprawą Dave the diver za którym stoi potężne korpo), czy będziesz dalej grał gdy znikną wydanie pudełkowe? No jest sporo możliwości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 890 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 Miło będzie znowu zobaczyć głos ludu aż milej się prenumeratę przedłużało. Cytuj Odnośnik do komentarza
[InSaNe] 2 477 Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 (edytowane) W dniu 20.12.2023 o 18:20, aux napisał: Super że wrócił Perez i głos ludu. Popieram przedmówców, przyda się osobny wątek, a "właśnie ukończyłem" to chyba jeden z najlepszych tematów na forum, więc fajnie by było zachować najlepsze recki na piśmie. Od siebie dodam że dawno temu (chyba Sojer to prowadził) co miesiąc było jakieś ciekawe pytanie do czytelników i się wszyscy ładnie produkowaliśmy. Coś jak pytanie miesiąca w HP. Ja bym chętnie poczytał np. jak oceniacie obecną generację?, kiedy kończy się indyk? (to w związku ze sprawą Dave the diver za którym stoi potężne korpo), czy będziesz dalej grał gdy znikną wydanie pudełkowe? No jest sporo możliwości. No właśnie kiepsko, że opinie pojawiają się w tym temacie, a nie w tematach dedykowanych danym grom. Ja zawsze piszę swoją opinię po ukończeniu/splatynowaniu w temacie dot. danej gry i nie zamierzam tego zmieniać. We "właśnie ukończyłem" wszystko ginie pod nawałem postów, a jak Ktoś chce np. zdecydować o zakupie danej gierki, to kieruje się do tematu jej dedykowanemu, a nie do "właśnie ukończyłem", gdzie trudno coś znaleźć. Edytowane 21 Grudnia 2023 przez [InSaNe] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 509 Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 Godzinę temu, [InSaNe] napisał: We "właśnie ukończyłem" wszystko ginie pod nawałem postów, a jak Ktoś chce np. zdecydować o zakupie danej gierki, to kieruje się do tematu jej dedykowanemu, a nie do "właśnie ukończyłem", gdzie trudno coś znaleźć. We "właśnie ukończyłem" jest łatwiej znaleźć bym powiedział, bo wpisujesz nazwę gry i wyrzuci ci posty. W dedykowanym temacie musiałbyś sprawdzać ręcznie i jak temat ma sporo stron to wtedy się gubi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi